Országos állatvédelmi programsorozat indult

Az állatvédelmi eljárások hatékonyságának javításáért országos állatvédelmi programsorozat indult a területen dolgozó szakemberek és civil szervezetek tagjainak – közölte Vetter Szilvia, a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Szegeden.

Országos állatvédelmi programsorozat indult

A tavaly februárban az Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként létrehozott szervezetet vezető szakember a rendezvénysorozat első helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta, legfontosabb céljuk az állatvédelmi szakmai munka erősítése.

Az alapítvány állatvédelmi kompetenciaprogramot indított. Ennek egyik elemeként negyven gyakorlati és elméleti szakember bevonásával információs csomagot hoztak létre, hogy megkönnyítsék a hatósági területen dolgozók és a civilek munkáját.

A praktikus információkat, jogeseteket, iratmintákat tartalmazó tananyag elérhető a szervezet honlapján (http://kozosugyunkazallatvedelem.hu) – tudatta az elnök.

Az alapítvány az Igazságügyi Minisztérium, a kormányhivatalok, a rendőrség, a polgárőrség és több más szervezet bevonásával országos programsorozatot indított, amelynek első állomását Szegeden rendezik. A cél, hogy a tájékoztató rendezvények 2025 végéig a valamennyi vármegyébe eljussanak – mondta Vetter Szilvia.

A szegedi konferencián három szekcióban az ország legelismertebb állatvédelmi szakemberei 27 előadást tartanak a rendőrség, a polgárőrség tagjainak, hatósági állatorvosoknak, jegyzőknek, kormányhivatal hatósági területén dolgozó tisztviselőknek, állatvédelmi civil szervezetek, ebrendészetek munkatársainak – közölte az elnök.

Salgó László Péter, Csongrád-Csanád vármegye főispánja emlékeztetett: Szegeden már januárban több érintett szervezet bevonásával állatvédelmi kerekasztalt szerveztek, hogy megosszák azokat a jó gyakorlatokat, melyek akár országosan is hasznosíthatók lehetnek. Hozzátette, az állatvédelem nemcsak szakmai kérdés, hanem emberi kötelesség is.

Frigyer László, az Országos Polgárőr Szövetség Szolgálati kutyás és állatvédelmi tagozatának elnökhelyettese közölte, képzést indítottak a polgárőröknek, hogy az ország legnagyobb - 67 ezres tagsággal rendelkező - civil szervezete is kivegye részét az állatvédelemből.

Mózesné Toronykőy Márta, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta, a megyében évek óta szerveznek kampányrendezvényeket a felelős állattartásról, emellett rendszeresen tartanak foglalkozásokat az oktatási intézményekben az óvodáktól egészen az egyetemig.

Csongrád-Csanád vármegyében a statisztikák szerint országosan az egyik legalacsonyabb az állatkínzás miatt indult eljárások száma – tudatta a rendőr alezredes.

Szita Károly: emelkedhet a polgármesterek illetménye

A polgármesterek illetményének emelését kezdeményezte október 1-jétől a közigazgatási és területfejlesztési miniszter egy az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítási javaslatban - mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szerdán az MTI megkeresésére.
2024. 10. 16. 18:00
Megosztás:

Országos erdészeti fórumsorozatot indít a NAK

"Párbeszéd az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, szakmai vállalkozások jövőjéért" címmel szinte minden vármegyét, több mint 20 települést érintő országos erdészeti tájékoztató rendezvénysorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 10. 16. 17:30
Megosztás:

A végéhez közeledik az aratás Békés vármegyében

Hamarosan végeznek a betakarítási és a vetési munkákkal a Békés vármegyei gazdák.
2024. 10. 16. 17:00
Megosztás:

Indul a középiskolás diákok ötletversenye

A Nemzeti Tehetség Program keretében indul a START Ideathon, a 16-20 éves középiskolás diákok ötletversenye, amelynek célja a vállalkozói kedv felkeltése, a vállalkozói tehetség felismerése és a közösségépítés - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.
2024. 10. 16. 16:30
Megosztás:

Milyen ügyfelek és milyen ingatlanokra kapnak könnyen és gyorsan lakáshitelt?

És kik azok, akik nem nagyon számíthatnak arra, hogy jelzáloghitellel tudnak ingatlant vásárolni? A szakértő elmondta, ki mire számíthat hitelfelvételnél.
2024. 10. 16. 15:30
Megosztás:

A vállalkozók csak állami kompenzációval tartják megvalósíthatónak a tervezett béremeléseket

A tervezett 1000 eurós minimálbér és 1 millió forintos átlagbér elérését 2028-ig a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) abban az esetben tartja reálisnak, ha megfelelő kompenzációt (tehercsökkentést, támogatást) kapnak a vállalkozások, továbbá a tervezett bértételek a bérmegállapodásban rögzített gazdasági növekedéshez, inflációhoz és termelékenységi mutatók eléréséhez kötöttek - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.
2024. 10. 16. 15:00
Megosztás:

Hogyan hatna egy Kamala Harris-kormány a nemzetközi kereskedelemben érintett magyar cégekre?

Nem titok, hogy Donald Trump győzelme esetén folytatni fogja a 2017-től bevezetett protekcionista politikáját. Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy Kamala Harris győzelme irányváltást jelentene a témában. A valóság az, hogy az amerikai politikai paletta mindkét nagy pártja egyetért a protekcionizmus elvében. A végrehajtás módját illetően azonban eltérnek. Alin Latu, az iBanFirst magyarországi és romániai Country Manager-e elmagyarázza, hogyan hatna egy Harris-adminisztráció az európai és magyar kereskedelmi vállalatokra.
2024. 10. 16. 14:30
Megosztás:

Komplex kutatások a legeltetett szarvasmarha tartásban

A digitális eszközök már a legelőre alapozott húsmarhatartásban is komoly támogatást nyújtanak az állatok egészségi állapotának és jóllétének vizsgálatában. Ezek az új, főként adatgyűjtésen alapuló módszerek a gyepgazdálkodást is segíthetik, támogatva a gazdálkodókat, hogy a védett területeket is (pl. Natura2000) - a jogszabályi előírásokkal összhangban, - fenntarthatóan, ugyanakkor gazdaságosan hasznosítsák. Megfelelően tervezett szakaszos legeltetéssel és a szakaszváltások optimális idejének a meghatározásával, akár 40 nappal is meghosszabbítható évente a legeltetési idény, ami jelentős megtakarítást jelenthet a takarmányozási költségekben. A kutatási eredményeket az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közölte, a hazai legelőkön végzett többéves szenzoros és botanikai vizsgálatok alapján. Idén ősztől a kutatók talajvizsgálatokkal egészítik ki a módszertant.
2024. 10. 16. 14:00
Megosztás:

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon szeptemberben

A befektetési alapokban kezelt vagyon szeptemberben 1,7 százalékkal, 278 milliárd forinttal nőtt, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 16 888 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a szövetség kedden az MTI-vel.
2024. 10. 16. 13:30
Megosztás:

India legnagyobb informatikai vállalkozása csatlakozik a Tanítsunk Magyarországért Programhoz

Mostantól ingyenesen elérhetővé válik a Tata Consulting Services go Innovate Together programja a Tanítsunk Magyarországért programban résztvevő mentoroknak és mentoráltaknak, akik így a jövő jól fizető munkahelyeire készülhetnek fel játékosan - jelentette be szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 10. 16. 13:00
Megosztás:

NAV: Ezentúl több ügyet intézhetünk online

Tovább bővült a NAV online nyomtatványkitöltő alkalmazásán (ONYA) keresztül intézhető adózási ügyek köre - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 10. 16. 12:30
Megosztás:

Új lendületet kaphat a döcögősen indult otthonfelújítási program

Az Otthonfelújítási Programnak (OFP) ad új lendületet az ingatlan.com támogatásával a Lehel Cégcsoport - közölte a két vállalat. Az együttműködésnek köszönhetően az otthonukat felújító pályázók a program minden szakaszában testreszabott és szakértő segítséget kaphatnak a tervezés elejétől kezdve a kivitelezés végéig.
2024. 10. 16. 12:00
Megosztás:

Kezdődik az agrártámogatások előlegfizetése

Szerdán megkezdődik a közvetlen támogatások és az egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése, év végéig mintegy 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a gazdálkodók - jelentette be Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán, amiről az agrártárca tájékoztatta az MTI-t.
2024. 10. 16. 11:30
Megosztás:

Mire figyeljenek ma a befektetők?

Az ázsiai-csendes-óceáni térség részvénypiacainak többségét is utolérte a Wall Streeten tegnap tapasztalható kedvezőtlen hangulat, ám a hongkongi és a sanghaji index emelkedni tudott.
2024. 10. 16. 11:00
Megosztás:

Dogecoin vs. FXGuys: Az elemzők 100%-os nyereséget jósolnak ezeknek az ígéretes kriptovalutáknak!

Annak ellenére, hogy a kriptopiac ingadozásokat mutat, az elemzők 100%-os nyereségpotenciált jósolnak két figyelemre méltó projekt számára: az FXGuys ($FXG) és a Dogecoin (DOGE). Ezek a tokenek különleges befektetési lehetőségeik miatt kerültek az élvonalba. Az FXGuys kiemelkedik azáltal, hogy a hagyományos pénzügyi (TradFi) elveket ötvözi az innovatív decentralizált pénzügyek (DeFi) koncepcióival.
2024. 10. 16. 10:30
Megosztás:

Korrigáltak a fejlett piaci kötvényhozamok; a forint kissé erősödött az euróval szemben

Korrigáltak a kötvényhozamok tegnap a megelőző hetek gyors emelkedése után, miután New York állam feldolgozóipari indexe váratlanul a zsugorodást jelentő negatív tartományba esett.
2024. 10. 16. 10:00
Megosztás:

A Wall Streeten is pirosba fordultak a vezető indexek; folytatódott a gyorsjelentési szezon

A Wall Streeten Európához hasonlóan az ASML gyorsjelentését megsínylő technológiai szektor, azon belül is különösen a chipgyártók és az olaj árával együtt eső energiakapcsolt vállalatok voltak a főszereplők, amelyek pirosba húzták a vezető indexeket.
2024. 10. 16. 09:30
Megosztás:

Pirosban zártak a vezető nyugat-európai indexek; a technológiai szektor lett a nap vesztese

A német DAX hosszú ideig felfelé lógott ki a kisebb mínuszokban álló mértékadó nyugat-európai indexek közül, amivel új mindenkori csúcsot ért el, ám a záráshoz közeledve futótűzként szaladt végig a piacokon az ASML idő előtt kiszivárgó gyorsjelentése, ami az egész technológiai szektort magával rántotta, így minden részvényindex lejjebb csúszott.
2024. 10. 16. 09:00
Megosztás:

javult a munkavállalók véleménye munkahelyük stabilitásáról

Javult a magyar munkavállalók véleménye aktuális munkahelyük fennmaradásával kapcsolatban tavaly óta - derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös, reprezentatív kutatásából, amelyről kedden közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 10. 16. 08:30
Megosztás:

A PannErgy a tavalyinál több hőt értékesített a harmadik negyedévben

A PannErgy 163,1 ezer gigajoule (GJ) hőmennyiséget értékesített a harmadik negyedévben, 5,3 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett termelési jelentésében, egyben megerősítette az idei üzleti évre tervezett konszolidált, 3900-4100 millió forintos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) várható teljesülését.
2024. 10. 16. 08:00
Megosztás: