Országos szintűvé terjesztik a vastagbélszűrést az 50-70 éves korosztályban

A pilot program után országossá terjesztik az 50-70 év közötti lakosság körében a kétévenkénti vastagbélszűrést - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten.

Országos szintűvé terjesztik a vastagbélszűrést az 50-70 éves korosztályban

Takács Péter közölte: a szűrőprogramra a kormány idén 1,4 milliárd forintot, jövőre hárommilliárd forintot biztosít.

Az államtitkár azt mondta, a kormány célja, hogy a magyar emberek egészségben eltöltött éveinek száma növekedjen. Ennek érdekében kérték fel Ádány Róza professzort, a Debreceni Egyetem egyetemi tanárát, az intézmény népegészségügyi karának alapítóját, a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének (NKE) alapító elnöke, jelenlegi tiszteletbeli elnökét és az egyesületet, hogy készítsenek egy tíz évre szóló népegészségügyi stratégiát.

Ez a dokumentum a prevenciós szemléletet helyezi előtérbe, de a korai betegségfelismerés is hangsúlyt kap a következő időszakban, és ennek nyomán egy új szűrési keretrendszert hoznak létre - ismertette az államtitkár.

Kiemelte: a Belügyminisztérium vállalja, hogy lépésről lépésre megvalósítja a dokumentumban foglaltakat, megerősíti a népegészségügyi szemléletet az egészségügyben. "A végső cél, hogy ne betegségüggyel, hanem egészségüggyel foglalkozzanak" - fogalmazott Takács Péter.

Az államtitkár szerint ennek első lépése, hogy országossá terjesztik a vastagbélszűrést az 50-70 éves korosztályban.

Dolgoznak azon is, hogy jövőre elinduljon az általános egészségfelmérés a munkaképes korú lakosság körében. Ezt a menedzserszűréshez hasonló, ingyenes vizsgálatsort ötévente kívánja biztosítani a kormányzat a felnőttek részére - tette hozzá.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés mind Magyarországon, mind a világon, azonban egy jól szűrhető betegségtípus, a betegség korai felismerése és kezelése életet menthet. A betegség sokáig tünetmentes, a daganat kialakulása akár 8-10 évig is elhúzódhat.

A részletekről elmondta: a szűrővizsgálat első fázisa a székletvér laboratóriumi elemzése, amihez mintavételi egységcsomagot kapnak a páciensek, amivel otthon megtörténhet a mintavétel. Ezt kell beküldeni a laboratóriumban, ahol elvégzik a vizsgálatot.

Amennyiben ennek eredménye úgynevezett "nem negatív" eredmény hoz, akkor van szükség a kolonoszkópiás vizsgálatra. A tisztifőorvos azonban hozzátette, hogy a nem negatív állapot sem jelenti még a rosszindulatú elváltozás jelenlétét a szervezetben.

Müller Cecília a pilot program eredményeit ismertetve elmondta, az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az elmúlt években 3,6 millió meghívólevelet küldött ki az érintett lakosoknak, közülük egymillióan vették át az otthoni mintavételhez szükséges csomagot, és 900 ezer ember küldött mintát a laboratóriumba.

A beküldött minták tíz százaléka bizonyult nem negatívnak, 28 ezren vettek részt vastagbéltükrözésen, és 15 500 esetben szövettani vizsgálat és hasonló számban végeztek polipeltávoltítást - ismertette. A szövettani vizsgálat során közel kilencezer embernél rákmegelőző állapotot állapítottak meg, ezernél pedig rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy a vizsgálati korcsoportba tartozók értesítést fognak kapni a szűrővizsgálattal kapcsolatban.

Takács Péter hozzátette: a kiértesítések rendszerét is szeretnék hatékonyabbá tenni, így azok, akik használják az Egészségablak applikációt, azon keresztül is értesülhetnek a szűrővizsgálatról.

Müller Cecília arra kér mindenkit, hogy működjön együtt, vegyen részt a szűrővizsgálaton.

Pándics Tamás, az NKE képviseletében fontos mérföldkőnek nevezte az vastagbélszűrés országossá bővítését, hozzátéve: a korai diagnózis életet ment és hatékonyan csökkenti a vastag- és végbélrák okozta betegségterhet.

Már több mint 3000 milliárd forintot kezel az OTP Private Banking

Korától függetlenül, a vagyonát érintő stratégiai kérdéseket elsősorban személyesen szereti megbeszélni az OTP Private Banking 21 ezernél is több ügyfele, akik az első negyedév végére már több mint 3000 milliárd forintnyi megtakarítást bíztak a hazai privát banki szektor meghatározó szereplőjére. A különleges szolgáltatások közül sokan az utódlásmenedzsmenthez keresnek segítséget, így egyre fontosabbá válik számukra a családi és a bizalmi vagyonkezelés is.
2024. 07. 03. 22:30
Megosztás:

2025-től új minősítés szükséges logisztikai tevékenység végzéséhez

Új fogalommal egészült ki a szabályozott parkok hálózatára vonatkozó szabályozás: 2025 január 1-től egyes vállalkozások kizárólag akkor végezhetnek az adott telephelyen logisztikai tevékenységet, ha a „Logisztikai Park” címet megszerezték. Mivel ennek elnyeréséhez számos adminisztratív feladatot szükséges elvégezni, a határidő rövidségére tekintettel érdemes minél korábban benyújtani az érdekelteknek a cím elnyerésére irányuló pályázatot. A témában Szűcs Anikó Edit és Takó Zsófia, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának szakértői készítettek összefoglalót.
2024. 07. 03. 22:00
Megosztás:

Mekkora a gond a Tesla-nál?

Tegnap a Tesla több, mint 10%-os emelkedéssel zárta a kereskedést az amerikai tőzsdén. Joggal gondolhatná az ember, hogy valamilyen jó hírt közölt a vállalat, és az idézett elő ilyen nagy mértékű árfolyamreakciót. Nos, az a helyzet, hogy ez nem teljesen igaz.
2024. 07. 03. 21:30
Megosztás:

Francia politikai taktika a Nemzeti Tömörülés ellen

Jelentős taktikázásba kezdtek a francia pártok a választások második, vasárnapi fordulóját megelőzően.
2024. 07. 03. 21:00
Megosztás:

Lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése

Jórészt az új megrendelések bővülésének lassulása miatt júniusban nyolc hónapja a legkisebb ütemben nőtt a szolgáltatóipar teljesítménye Kínában a kínai Caixin Insight Group és az S&P Global gazdaságkutató intézet szerdán közölt beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.
2024. 07. 03. 20:30
Megosztás:

Megtörni látszik az amerikai munkaerőpiac

Az Egyesült Államokban a privátszektor vállalatai júniusban 150 ezer munkavállalót vettek fel, ami öt hónapja a legkevesebb.
2024. 07. 03. 20:00
Megosztás:

Csökkent a Tesla kiszállítása a második negyedévben

Vártnál kevésbé esett vissza a Tesla autókiszállítása az idei második negyedévben éves összevetésben, miután az idei első negyedévben 8,5 százalékos csökkenést regisztráltak.
2024. 07. 03. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 07. 03. 19:00
Megosztás:

Ma alulteljesítő volt a budapesti tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 282,76 pontos, 0,4 százalékos emelkedéssel, 71 738,76 ponton zárt szerdán.
2024. 07. 03. 18:30
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen, minimális elmozdulással nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 07. 03. 18:00
Megosztás:

Veszélyesek lehetnejk a rossz megfelelőségi jelzések

Sokféle termék forgalomba kerülhet szabálytalan megfelelőségi jelzéssel, ezért indokolt a fogyasztói óvatosság, vásárolni emiatt is csak megbízható helyekről ajánlott - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.
2024. 07. 03. 17:30
Megosztás:

A gazdaság szempontjából fontos a digitális célok elérése

A tagállamoknak ambiciózusabbnak kell lenniük az Európai Unió digitális programjában meghatározott célok elérése érdekében, a digitális infrastruktúra, a vállalkozások, a készségek és a közszolgáltatások terén való előrelépés ugyanis döntő fontosságú az EU jövőbeni gazdasági jóléte és társadalmi kohéziója szempontjából - jelentette ki az Európai Bizottság kedden.
2024. 07. 03. 17:00
Megosztás:

A Budapest-Brassó járat indítása mindkét város számára fontos lépés

A Budapest-Brassó járat indítása mindkét város és mindkét ország számára fontos lépés - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a járat megnyitó ünnepségén kedden Budapesten a Liszt Ferenc-repülőtéren.
2024. 07. 03. 16:30
Megosztás:

Nőtt a Geely negyedéves nyeresége

Jelentősen nőtt az egyik legnagyobb kínai autógyártó, a Geely Automobile Holdings Ltd. árbevétele és nyeresége az idei első negyedévben éves összevetésben.
2024. 07. 03. 16:00
Megosztás:

Kissé emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 07. 03. 15:30
Megosztás:

Júniusban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásokkal összhangban lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett előzetes adatai szerint.
2024. 07. 03. 15:00
Megosztás:

Májusban stagnált a munkanélküliség az unióban

Az eurózónában 6,4 százalékon, az Európai Unióban pedig 6 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta májusban - jelentette az EU statisztikai hivatala, az Eurostat honlapján kedden.
2024. 07. 03. 14:30
Megosztás:

A kormány kisvállalkozásokat segítő akciótervet hirdet meg szeptemberben

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megvizsgálja a kisvállalkozások működési környezetét, és szeptember végéig versenyképességet segítő akciótervet hirdet meg számukra - mondta kedden, az Európai vállalkozásfejlesztési díj budapesti átadó ünnepségén a nemzetgazdasági miniszter.
2024. 07. 03. 14:00
Megosztás:

Változnak a díjak a mobilszolgáltatók piacán

Az idei év igen jelentős átrendeződést hozott a mobilszolgáltatások piacán. Az év eleji kisebb-nagyobb mértékű roamingadatkeret-emeléseket követően március elejétől mindegyik jelentős mobilszolgáltató inflációkövető díjkorrekciót vezetett be, majd alig egy-másfél hónapon belül sorra mindhárom szolgáltató teljesen megújította az előfizetéses mobiltelefon-díjcsomagjainak kínálatát, és többségében rövidesen lezárta vagy már bejelentette, hogy lezárja a korábban előfizethető, díjkorrekcióval megemelt havi díjú tarifacsomagjait - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.
2024. 07. 03. 13:30
Megosztás:

Szigorú feltételekkel kerülhetnek magánkézbe kastélyok

A törvény értelmében nagyon szigorú feltételek mellett kerülhetnek magánkézbe kastélyok - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.
2024. 07. 03. 13:00
Megosztás: