Otthonfelújítási program 2024 indulása csúszik

Eredetileg június 3-i indulással tervezték, ám egyelőre késik – talán néhány hetet – az a régóta remélt felújítási program, amely egy kis lendületet adhat a korosodó és energetikai szempontból egyre inkább elavult hazai lakásállomány korszerűsítésének.

Otthonfelújítási program 2024 indulása csúszik

A legutóbbi hasonló program 2022 végén zárult, abban azonban szinte bármilyen lakóingatlanban, bármilyen fejlesztésre-felújításra fel lehetett használni az állami támogatást. Ugyanakkor követelmény volt, hogy az igénylő legalább egy gyereket neveljen az érintett ingatlanban. Ezzel szemben (a jelenleg ismert információk alapján) az idén nyáron induló program ilyen feltételt nem tartalmaz, viszont más tekintetben sokkal célzottabb. Rögzítették a felújítandó otthonok korát és típusát is: csak az 1991 előtt épült és életvitelszerűen lakott családi (iker-, illetve sor-) házak energetikai korszerűsítésére lehet pályázni. Új elem, hogy a lehetőséghez ezúttal eredmény-követelmény is társul, azaz a beavatkozásokkal legalább 30 százalékos igazolt energiamegtakarítást kell elérni. Ebből következik, hogy a támogatott munkálatok közé tartozik az épületek külső hőszigetelése, a külső nyílászárócsere, a melegvíz- és a fűtésrendszer korszerűsítése, valamint a jobb hatásfokú gázkazánra váltás is a vele járó kéménykorszerűsítéssel.

A programban maximum 7 millió forint összköltségvetésű beruházásokra igényelhető támogatás úgy, hogy azokban legalább 14,3 százalékos önrészt kell vállalnia a tulajdonosnak. Így a támogatásból finanszírozott rész 85,7 százalék, maximum 6 millió forint lehet, ami részben kamatmentes kölcsön, részben pedig vissza nem térítendő támogatás. E kettő aránya az érintett járás jellemző jövedelemszintjétől és az igénylő jövedelmétől is függ.

Újdonság az is, hogy ezt a támogatást, ami az MFB Pont Plusz hálózatában lesz igényelhető, várhatóan egy 108 milliárd forintos kerettel hirdetik meg, ami a potenciálisan érintett lakóépületek számához képest nem túl bőséges. A feltételeknek megfelelő családi házak számát 1 milliónál is többre becsülik, s ezek alig 2 százalékának, mintegy 20 ezer otthonnak az energetikai felfrissítéséhez lehet elegendő a jelzett összeg.

Bár az otthonfelújítási program indulása egyelőre várat magára és a konstrukció végleges részletei sem ismertek, azoknak, akik igénybe kívánják venni ezt a lehetőséget, érdemes néhány előkészítő munkát elvégezniük és döntést előre meghozniuk. Érdemes már most megbizonyosodni arról, hogy a tulajdoni lapok rendezettek-e, ha szükséges, pótolni a hiányosságokat a földhivatallal, felméretni a lakás jelen állapotát egy szakemberrel, előzetesen felmérni az építőanyag beszerzési forrásokat. Szintén hasznos végig gondolni, hogy lesz-e önerejük, vagy hitelből finanszírozzák majd az önrészt és azt, hogy mekkora beruházást szeretnének megvalósítani.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint az előrelátás azért is kifizetődő lehet, mert most, hogy az építőipar nincs annyira terhelve munkával, mint 2021-22-ben vagy a korábbi években, még jó eséllyel találni kivitelezőt, illetve olyan szakembereket, akik belátható időn belül hozzá is tudnak látni a felújításához.

A program majdani beindulása éreztetheti hatását a lakáspiacon is. Leginkább a kisvárosokban és a falvakban – különösen ott, ahol e mellett még a Falusi CSOK is elérhető – hozhat minőségi javulást a választékban. Olyan területek felzárkózását segítheti, melyeket árban és forgalomban is erőteljesebben sújtott a piac tavalyi nagy befékezése. Az Eurostat adatai[1] szerint Magyarország a családi házak lakásállományon belüli magas arányát (72%) tekintve az unió első negyedébe tartozik. Ám ez az adat komoly eltéréseket fed: a nagyvárosainkban ugyan csupán 39 százalék ez az arány, de a kisebb városokban 83 százalék, a községekben pedig a 98 százalékot is eléri.

Noha a lakáspiac egészét tekintve a csupán mintegy százmilliárd forintos kerettől túl nagy hozzáadott lendület nem várható, Valkó Dávid bízik abban, hogy ez talán csak a kezdete valaminek, s esetleg lesz majd folyamatos támogatás is a lakásállomány megújításához. Az irány már megvan hozzá ezzel a programmal. Mint felidézi, a Covid előtt kis túlzással még leginkább csak úri huncutságnak tűnt a lakáspiacon környezettudatos és energiahatékony otthonokat keresni. A rezsiválság azonban már kényszerként hozta elő ezt az igényt. A támogatási program pedig immár ösztönzéssel is segíti e szemlélet terjedését és megerősödését.

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 20. 18:30
Megosztás:

Az EU 2025-ös költségvetésének a prioritásokra szánt finanszírozást kell erősítenie

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
2024. 06. 20. 18:00
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Indul a qvik fizetés

A Magyar Nemzeti Bank "qvik" néven vezeti be az azonnali fizetésre épülő, minden ügyfél számára ingyenesen elérhető fizetési szolgáltatásait, amelyek olcsó, biztonságos és hazai alternatívát teremtenek a legtöbb elektronikus fizetési helyzetben - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:30
Megosztás:

Szombattól három hétig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett

Szombattól július 11-ig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 20. 16:30
Megosztás:

A jelzáloghitelek kamata már második hete csökken az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 20. 16:00
Megosztás:

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.
2024. 06. 20. 15:30
Megosztás:

Az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatással szolgál a versenyképesség javításához

Az európai szemeszter tavaszi csomagja szakpolitikai iránymutatást ad az Európai Unió versenyképességének és ellenállóképességének javításához, a rendezett államháztartás fenntartásához, valamint az EU stratégiai autonómiájának megerősítéséhez - közölte a kereskedelempolitikáért felelős biztos szerdán.
2024. 06. 20. 15:00
Megosztás:

Közigazgatási ismeretek tantárgyat vezetnek be az egyik békéscsabai gimnáziumban

Közigazgatási ismeretek tantárgyat vezetnek be a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban várhatóan a 2025/26-os tanévtől - mondta az MTI-nek az iskola igazgatója.
2024. 06. 20. 14:30
Megosztás:

A Nemzeti Innovációs Ügynökség csatlakozott az európai innovációs ügynökségek hálózatához

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) csatlakozott az európai nemzeti innovációs ügynökségeket tömörítő The European Network of Innovation Agencies (TAFTIE) szervezethez - közölte a NIÜ szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 14:00
Megosztás:

Uniós forrásból bővül a Lendület Program

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által elnyert Horizon Europe Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) COFUND pályázatának köszönhetően a Lendület-kutatócsoportok 5 éven át 35 kiváló külföldi vendégkutatót fogadhatnak egyenként legfeljebb hároméves időtartamra - tájékoztatta az MTA az MTI-t szerdán.
2024. 06. 20. 13:30
Megosztás: