Otthonfelújítási program 2024 indulása csúszik

Eredetileg június 3-i indulással tervezték, ám egyelőre késik – talán néhány hetet – az a régóta remélt felújítási program, amely egy kis lendületet adhat a korosodó és energetikai szempontból egyre inkább elavult hazai lakásállomány korszerűsítésének.

Otthonfelújítási program 2024 indulása csúszik

A legutóbbi hasonló program 2022 végén zárult, abban azonban szinte bármilyen lakóingatlanban, bármilyen fejlesztésre-felújításra fel lehetett használni az állami támogatást. Ugyanakkor követelmény volt, hogy az igénylő legalább egy gyereket neveljen az érintett ingatlanban. Ezzel szemben (a jelenleg ismert információk alapján) az idén nyáron induló program ilyen feltételt nem tartalmaz, viszont más tekintetben sokkal célzottabb. Rögzítették a felújítandó otthonok korát és típusát is: csak az 1991 előtt épült és életvitelszerűen lakott családi (iker-, illetve sor-) házak energetikai korszerűsítésére lehet pályázni. Új elem, hogy a lehetőséghez ezúttal eredmény-követelmény is társul, azaz a beavatkozásokkal legalább 30 százalékos igazolt energiamegtakarítást kell elérni. Ebből következik, hogy a támogatott munkálatok közé tartozik az épületek külső hőszigetelése, a külső nyílászárócsere, a melegvíz- és a fűtésrendszer korszerűsítése, valamint a jobb hatásfokú gázkazánra váltás is a vele járó kéménykorszerűsítéssel.

A programban maximum 7 millió forint összköltségvetésű beruházásokra igényelhető támogatás úgy, hogy azokban legalább 14,3 százalékos önrészt kell vállalnia a tulajdonosnak. Így a támogatásból finanszírozott rész 85,7 százalék, maximum 6 millió forint lehet, ami részben kamatmentes kölcsön, részben pedig vissza nem térítendő támogatás. E kettő aránya az érintett járás jellemző jövedelemszintjétől és az igénylő jövedelmétől is függ.

Újdonság az is, hogy ezt a támogatást, ami az MFB Pont Plusz hálózatában lesz igényelhető, várhatóan egy 108 milliárd forintos kerettel hirdetik meg, ami a potenciálisan érintett lakóépületek számához képest nem túl bőséges. A feltételeknek megfelelő családi házak számát 1 milliónál is többre becsülik, s ezek alig 2 százalékának, mintegy 20 ezer otthonnak az energetikai felfrissítéséhez lehet elegendő a jelzett összeg.

Bár az otthonfelújítási program indulása egyelőre várat magára és a konstrukció végleges részletei sem ismertek, azoknak, akik igénybe kívánják venni ezt a lehetőséget, érdemes néhány előkészítő munkát elvégezniük és döntést előre meghozniuk. Érdemes már most megbizonyosodni arról, hogy a tulajdoni lapok rendezettek-e, ha szükséges, pótolni a hiányosságokat a földhivatallal, felméretni a lakás jelen állapotát egy szakemberrel, előzetesen felmérni az építőanyag beszerzési forrásokat. Szintén hasznos végig gondolni, hogy lesz-e önerejük, vagy hitelből finanszírozzák majd az önrészt és azt, hogy mekkora beruházást szeretnének megvalósítani.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint az előrelátás azért is kifizetődő lehet, mert most, hogy az építőipar nincs annyira terhelve munkával, mint 2021-22-ben vagy a korábbi években, még jó eséllyel találni kivitelezőt, illetve olyan szakembereket, akik belátható időn belül hozzá is tudnak látni a felújításához.

A program majdani beindulása éreztetheti hatását a lakáspiacon is. Leginkább a kisvárosokban és a falvakban – különösen ott, ahol e mellett még a Falusi CSOK is elérhető – hozhat minőségi javulást a választékban. Olyan területek felzárkózását segítheti, melyeket árban és forgalomban is erőteljesebben sújtott a piac tavalyi nagy befékezése. Az Eurostat adatai[1] szerint Magyarország a családi házak lakásállományon belüli magas arányát (72%) tekintve az unió első negyedébe tartozik. Ám ez az adat komoly eltéréseket fed: a nagyvárosainkban ugyan csupán 39 százalék ez az arány, de a kisebb városokban 83 százalék, a községekben pedig a 98 százalékot is eléri.

Noha a lakáspiac egészét tekintve a csupán mintegy százmilliárd forintos kerettől túl nagy hozzáadott lendület nem várható, Valkó Dávid bízik abban, hogy ez talán csak a kezdete valaminek, s esetleg lesz majd folyamatos támogatás is a lakásállomány megújításához. Az irány már megvan hozzá ezzel a programmal. Mint felidézi, a Covid előtt kis túlzással még leginkább csak úri huncutságnak tűnt a lakáspiacon környezettudatos és energiahatékony otthonokat keresni. A rezsiválság azonban már kényszerként hozta elő ezt az igényt. A támogatási program pedig immár ösztönzéssel is segíti e szemlélet terjedését és megerősödését.

Íme a 3 legfelkapottabb kriptovaluta, amelyekre érdemes tétet tenni az altcoin szezon előtt

A Bitcoin csökkenő dominanciája az elmúlt hetekben jelezte, hogy a régóta várt altcoin szezon közeleg, és a kripto befektetők ennek megfelelően pozícionálják magukat. Az altcoin szezon közeledtével a szakértők áttanulmányozták a grafikonokat és a whitepapereket, hogy megtalálják a következő fellendülés előtt a legjobb befektetéseket, és az IntelMarkets (INTL), SUI és Near Protocol (NEAR) kriptovalutákban találták meg őket.
2024. 09. 28. 09:00
Megosztás:

Solana árfolyam előrejelzés: Túlszárnyalhatja-e a SOL a 200 dollárt? A Raboo egyedi AI mém integrációja 1 dolláros spekulációt vált ki

A Solana ismét reflektorfényben van, miután egy nemrégiben tapasztalt bikás fellendülés azt az elvárást erősítette, hogy a SOL hamarosan túllépheti a 200 dolláros határt.
2024. 09. 28. 08:30
Megosztás:

A DTX Exchange (DTX) lenyűgözi a BNB és Ethereum (ETH) kereskedőket az új VIP visszatérítési rendszerével – napi kereskedési nyereség akár 3%-áig

Egy érdekes tény a kriptovalutákkal kapcsolatban az intenzív verseny – folyamatosan jelennek meg új és innovatív projektek.
2024. 09. 28. 08:03
Megosztás:

Öt év múlva elbúcsúzhatunk a mosógélektől?

Az utóbbi években egyre többen fordulnak az öko- és bio tisztítószerek felé, és úgy tűnik, hogy a következő nagy változás a tisztítószerek piacán az agresszív kemikáliák fokozatos háttérbe szorulása lesz. Ezt a változást részben a fenntarthatóság iránti elkötelezettség és az egészségtudatosság hajtja, amelyek együtt arra késztetik a vásárlókat, hogy megfizethető, környezetbarát és a család egészségét biztosító alternatívákat keressenek.
2024. 09. 28. 07:00
Megosztás:

A jövőben átláthatóbban tünteti fel az árakat a CCC

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa elfogadta a CCC Kft. vállalásait és jogsértés vagy annak hiányának megállapítása nélkül lezárta az eljárást. A cég részben már az eljárás során is beszüntette kifogásolt átfeltüntetési gyakorlatait, emellett pedig vállalta a tartós leárazásaival kapcsolatos kommunikációjának megváltoztatását. A nemzeti versenyhatóság 2023-ban indított versenyfelügyeleti eljárásokat három hazai online ruha- és cipőkereskedővel szemben. A CCC vizsgálata az első, melyet lezárt a GVH.
2024. 09. 28. 06:00
Megosztás:

Turisztikai konjunktúra Magyarországon: rekord számokkal ünnepli hazánk a Turizmus Világnapját

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UN Tourism) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját.
2024. 09. 28. 05:00
Megosztás:

Őrület! Új skizofrénia elleni gyógyszert dobnak a piacra

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság csütörtökön jóváhagyta a Bristol Myers Squibb Cobenfy nevű, skizofrénia kezelésére szolgáló gyógyszerét.
2024. 09. 28. 04:00
Megosztás:

Félted a pénzed, magyar befektető?! Tedd akkor svájci frankba!

Amikor kimondjuk azt a szót, hogy Svájc, mindenkinek először a svájci bicska vagy a svájci csoki jut eszébe, ennél azonban sokkal többről van szó. Svájc a világ egyik legstabilabb országa és a legfrissebb ranglista alapján a világ második legversenyképesebb országa is, Szingapúr után.
2024. 09. 28. 03:00
Megosztás:

100.000 vendégmunkás jött eddig Magyarországra - 2025-ben mi vár ránk?

Az elmúlt három évben több mint 100 ezer vendégmunkás érkezett hazánkba, közülük sokan távoli országokból – a Fülöp-Szigetekről, Indonéziából, Mongóliából vagy Kirgizisztánból –, akiket 2021 óta egyszerűsített módon foglalkoztathatnak a vállalatok. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a munkaadók oldalán számos tévhit uralkodik a harmadik országbeli (nem EU tagállam) munkavállalók és foglalkoztatásuk kapcsán, ami miatt az ideérkező vendégmunkások nem megfelelő bánásmódot és munkakörülményeket tapasztalnak.
2024. 09. 28. 02:00
Megosztás:

Íme a friss rezsicsökkentett lakossági gázárak 2024 októbertől

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) a kapcsolódó szabályozás módosításával garantálja a rezsicsökkentett árak fenntartását az idei utolsó negyedévben is. A rezsicsökkentésnek köszönhetően legolcsóbban a magyar családok jutnak földgázhoz Európában - közölte az EM csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 28. 01:00
Megosztás:

A Neiro 217%-ot nőtt, miközben a bálnák a Pepe Unchained-et pumpálják

A First Neiro on Ethereum mindössze néhány héttel a listázása után hatalmasat ment.
2024. 09. 28. 00:01
Megosztás:

Meghirdették a KKV Technológia Plusz Budapest Hitelprogramot

Meghirdették a KKV Technológia Plusz Budapest Hitelprogramot, amely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Pluszban 73 milliárd forint hitelkerettel rendelkezik - jelentette be Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 09. 27. 23:00
Megosztás:

Miközben a szakértők az XRP emelkedésére figyelnek, ez az olcsó kihívó lehet az igazi sztár, akár 7000%-os növekedéssel

Miközben a piaci elemzők az XRP lenyűgöző emelkedéséről beszélnek, egy másik, olcsóbb kriptovaluta lehet az, amely rendkívüli nyereségre készül. Az akár 7000%-os növekedési potenciállal rendelkező "underdog" egyre több figyelmet vonz. Ha mélyebben beleásunk, mely digitális érmék állnak készen kiemelkedő növekedésre, váratlan lehetőségek tárulhatnak fel a folyamatosan fejlődő kriptovaluta piacon. Ismerje meg azokat a kihívókat, amelyek versengenek a figyelemért.
2024. 09. 27. 22:30
Megosztás:

Finomhangolni kellene az otthonfelújítási programot

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) kezdeményezésére az otthonfelújítási program finomhangolását szolgáló javaslatokat tekintettek át az érintett tárcák, pénzügyi és szakmai közreműködő szervezetek képviselői - jelentette be hivatalos Facebook-oldalán a minisztérium pénteken.
2024. 09. 27. 22:00
Megosztás:

A magyar borászat minőségében, technológiai hátterében is megerősödött

A magyar borászat minőségében, technológiai hátterében is megerősödött az elmúlt időszakban, ez alapvetően a fejlesztési, beruházási támogatási programoknak köszönhető - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken, a Bács-Kiskun vármegyei Izsákon.
2024. 09. 27. 21:00
Megosztás:

2024 októberi árfolyam előrejelzés: Az XRP, a DogWifHat (WIF) és az MTAUR robbanásszerű növekedés előtt állnak

A kriptopiac gyorsan változik, és ahogy 2024 októbere elindul, három token – Ripple (XRP), DogWifHat (WIF) és Minotaurus ($MTAUR) – kerül a figyelem középpontjába. Mi hajtja ezeknek a tokeneknek a növekedését, és mit várhatunk az árfolyamaiktól ebben a hónapban?
2024. 09. 27. 20:00
Megosztás:

Arzéntartalom miatt a Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a rendelkezésre álló információk, valamint a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását - közölte a Nébih a honlapján.
2024. 09. 27. 19:30
Megosztás:

Itt a nagy kínai gazdaságélénkítő csomag!

A részvénypiacokat alaposan felbolygatták a Kínában a napokban bejelentett különböző gazdaságélénkítő intézkedések.
2024. 09. 27. 19:00
Megosztás:

BÉT és Raiffeisen Bank együttműködési megállapodást kötött

A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. stratégiai együttműködési megállapodást kötött a középvállalatok versenyképességének növelése és fenntartható fejlődésük támogatása érdekében. Az új partnerség célja, hogy a középvállalatok számára könnyebben elérhetővé váljanak a tőkepiaci finanszírozási lehetőségek, valamint a szükséges szakértelem és tanácsadói háttér. A kezdeményezés a piaci jelenlét erősítését és a cégek hosszú távú növekedésének előmozdítását szolgálja.
2024. 09. 27. 18:30
Megosztás:

Két évtizede tagja Magyarország az Európai Uniónak: mit jelent ez a gazdaság szempontjából?

Idén húsz éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Az évforduló alkalmából az Európai Bizottság szeptember közepétől “Boldog huszadikat, Magyarország!” szlogennel kommunikációs kampányt indított, amelynek célja az elmúlt két évtized eredményeinek méltó ünneplése.
2024. 09. 27. 18:00
Megosztás: