Paprikafesztivált rendeznek Kalocsán

Kalocsa fűszernövényét, a paprikát ünnepelik péntektől vasárnapig az érseki központban.

Paprikafesztivált rendeznek Kalocsán

Filvig Géza, Kalocsa polgármestere az MTI-nek elmondta: a paprika betakarításának idejéhez köthető kulturális programsorozat, a 32. Paprika- és Gasztrofesztivál népszerűsíti a minőségi paprikát és termesztésének hagyományait, az ezeréves érseki város történelmi múltját és gasztronómiáját, valamint Kalocsa népművészeti örökségét. Mindemellett célja az is, hogy a kalocsaiak élményekkel gazdagodjanak, a távolabbról odalátogatók pedig messzire vigyék a rendezvény, a város jó hírét.

Felidézte, hogy 27 éve szervezték meg először a paprikás ételek főzőversenyét Kalocsán a fesztivál keretein belül, de a koronavírus-járvány miatt két év kimaradt, így ez a 25. alkalom, amikor egy főzőverseny főszereplője a hungarikum, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény.

A kiírás szerint bármilyen étellel nevezhetnek a résztvevők, amennyiben paprika is szerepel a hozzávalók között. A főzőversenyre nemcsak Kalocsa környékéről és Magyarország távolabbi vidékeiről érkeznek majd csapatok, hanem várhatóan a Vajdaságból és a Felvidékről is. A díszvendég a Hortobágy lesz, amely főzőcsapatot is kiállít; a csikósokból verbuválódott csapatot a polgármester is elkíséri.

Újdonság lesz a "Bajnokok utcája", ahová a korábbi főzőversenyek bajnokai kapnak meghívást, és ahol külön versenyben választják ki az év Bajnokok Bajnokát. A Benke Laci Bácsi Emlékdíjat pedig annak ítéli majd oda a zsűri, aki sajátságosan ötvözi a hagyománytiszteletet, az innovációt és a szakmai professzionalizmust a néhai Benke László jó kedélyű, könnyed főzési stílusával.

Tovább bővül a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend is, hiszen a programsorozat keretében két új tagot avatnak majd.

A hivatalos megnyitót péntek délután rendezik meg, előtte Agrár Hungarikum címmel szakmai kerekasztal-beszélgetést és terményáldással egybekötött ünnepi szentmisét tartanak, valamint megkoszorúzzák Márkus Ferenc növénynemesítő, paprikakutató emléktábláját.

A paprikafesztivál ideje alatt erősíti meg a 2017-ben megkötött testvérvárosi együttműködési megállapodást Kalocsa városa Altinóval. Az olaszországi községben szintén sok család foglalkozik paprikatermesztéssel, és nagy kultusza van a fűszerpaprikának. Az ötéves kapcsolatot megerősítő ceremónián részt vesz az olasz település polgármestere, Vincenzo Muratelli is.

A Csíplek Kalocsa! szlogennel zajló háromnapos rendezvénysorozat esti óráiban fellép többek között az ORIGAMiES, a Magna Cum Laude, a The Minds és a Republic zenekar is. A muzsika kedvelői azonban hallhatnak nóta- és népdalcsokrot, valamint fúvószenekari koncertet is.

A gyermekes családoknak egyebek mellett könyv- és néptáncbemutatóval, bábelőadással, zsonglőrműsorral, vidámparkkal készülnek.

Zenefelismerési feladatra és képrejtvényekre is számíthatnak azok a vállalkozó kedvűek, akik beneveznek a fesztiválprogramok sorát záró Kalocsa-kvízre. A játékos műveltségi vetélkedőre 2-15 fős csapatok jelentkezését várják.

A paprikafesztiválhoz kapcsolódva a Dunatáj Fotókör Egy pillanatban, egy történet címmel kiállítást, a Fazekas Alkotóház pedig Értékek mentén címmel szezonzáró rendezvényt szervez, de a programsorozat ideje alatt zajlik a jubileumi, 10. Bükkös Ákos Sakkverseny is.

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Csökkent a Duna House Group negyedéves árbevétele

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre.
2023. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Románia gazdaságilag nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint, amelyről pénteken tájékoztatta az MTI-t.
2023. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Uniós támogatásból fejlesztették Hódmezővásárhely hulladékgazdálkodási rendszerét

Uniós támogatással 1,09 milliárd forintos beruházással fejlesztették a hulladékgazdálkodás rendszerét Hódmezővásárhelyen - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 12:30
Megosztás:

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film; a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza.
2023. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Végére értek a zalaegerszegi Gébárti-tó és környezetének rendezése

Új hidakkal és csónakkölcsönzővel is gazdagodott Zalaegerszegen a Gébárti-tó és környezete, amelyre csaknem 400 millió forintot költöttek - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 01. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztés zárult uniós forrásból Nagyszénáson

Kétszázmillió forint uniós támogatásból fejlesztette a kulturális központ melletti teret a Békés vármegyei Nagyszénás önkormányzata - közölte a polgármesteri hivatal.
2023. 12. 01. 11:00
Megosztás:

Át kell értékelni a termelési és értékesítési folyamatokat

Jövőre is velünk lesznek az orosz-ukrán háború hatásai, ami miatt alkalmazkodásra, a termelési és értékesítési folyamatok átértékelésére, minőségi előrelépésre van szükség, ezekben kíván segítséget nyújtani az agrárkormányzat - mondta az agrárminiszter szerdán Siófokon.
2023. 12. 01. 10:30
Megosztás: