Pénztárcabarát iskolakezdés kapcsán ad gyakorlati tanácsokat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

Pénztárcabarát iskolakezdés kapcsán ad gyakorlati tanácsokat az MNB

A tájékoztatás szerint az MNB Pénzügyi Navigátor honlapján információhoz lehet jutni a kiadástervezésről, a beiskolázási és egyéb támogatásokról, a körültekintő hitelfelvételről.

A jegybank emellett idén kiemelten felhívja a figyelmet a digitális elővigyázatosságra, főként az iskolakezdéshez szükséges eszközök online adásvétele során.

A közleményben hangsúlyozták, az iskolakezdés pénzügyi kérdés is. Érdemes tájékozódni az igénybe vehető állami, önkormányzati vagy munkáltatói támogatások lehetőségéről, illetve az egyetemi hallgatók, főiskolások a pályázati lehetőségeiről.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a tartós betegséggel érintett gyermekek esetében külön kedvezmények, támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre. Az egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkezők a pénztárból is fizethetnek bizonyos iskolai költségeket, így ruházatot, tankönyvet, vagy taneszközt, tanulónként évente legfeljebb 266 800 forintig. Ugyanez az összeghatár számolható el a 25 év alatti, magyarországi államilag elismert felsőoktatási intézményben tanulmányaikat folytató hallgatók esetében a tandíjak, térítési díjak, kollégiumi díjak, albérleti díjak esetében is.

A közlemény szerint az MNB szórakoztató formában is eljuttatja a fogyasztókhoz a legfontosabb gyakorlati tippeket, ismereteket. A "Pénztárcabarát iskolakezdés" kampány kvízjátéka segítségével tesztelni lehet a tudást a témában.

Az iskolakezdés pénzügyi kérdéseinek megválaszolásához az MNB közösségimédia-felületein, a vármegyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban, illetve az MNB ügyfélszolgálatán is lehet segítséget kapni - közölte a jegybank.

Ennyit ad az EU az árvízkárok enyhítésére

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn több mint egymilliárd euró pénzügyi hozzájárulást hagyott jóvá Olaszország, Szlovénia, Ausztria, Görögország és Franciaország számára a tavalyi pusztító árvizek utáni helyreállítás költségeihez.
2024. 09. 23. 19:00
Megosztás:

Dogecoin elemzés: Bika trendek és kulcsfontosságú ellenállási kihívások

A Dogecoin ára jelenleg 0,108 dollár, és a tulajdonosok figyelmét fokozottan leköti a piaci mozgás. Ugyanakkor vannak olyan kihívások, amelyek korlátozhatják az árfolyam növekedését. Ez a cikk a jelenlegi trendeket, az ellenállási szinteket és azokat a fontos információkat tárgyalja, amelyeket a Dogecoin kereskedőinek érdemes tudniuk.
2024. 09. 23. 18:30
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

A vártnál jóval nagyobb mértékben csökkentek - jóllehet továbbra is élénkülést jeleznek - a brit gazdaság aktivitásának mérőszámai szeptemberben.
2024. 09. 23. 18:00
Megosztás:

Vízfertőtlenítő patront fejlesztet egy magyar cég

A Geopolar Kft. regenerálható vízfertőtlenítő patron gyártási technológiáját fejlesztette ki, és készítette el a prototípusát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 198,232 millió forint vissza nem térítendő támogatásával - közölte a társaság az MTI-vel projektzáró közleményében.
2024. 09. 23. 17:30
Megosztás:

Kétéves csúcsot döntött a magyarországi ingatlanpiaci kereslet

Kétéves csúcsot döntött a hazai ingatlanpiaci kereslet idén az év első nyolc hónapjában - közölte saját adatai alapján a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 23. 17:00
Megosztás:

Kellemetlen szagot áraszt a klíma? Betegséget is okozhat, ha nem foglalkozunk vele

A penész télen a szobák sarkaiban, ablakai környékén jelenhet meg, nyáron pedig a klímaberendezést lephetik el a különféle gombák, amelyek az egészségre is veszélyesek. Kellemetlen szag jelzi a penészgombák elszaporodását, melyek rövid idő alatt meg tudnak telepedni a beltéri egységben.
2024. 09. 23. 16:00
Megosztás:

A Scope Ratings GmbH megerősítette a Magyar Telekom BBB+ hitelminősítését

A Scope Ratings GmbH, a hitelminősítés éves felülvizsgálata eredményeként, megerősítette a Magyar Telekom BBB+ kibocsátói hitelkockázati besorolását, valamint a nem alárendelt, nem biztosított adósságához tartozó BBB+ minősítést, míg a kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását pozitívról stabilra módosította - tudatta a társaság hétfőn.
2024. 09. 23. 15:30
Megosztás:

A Gazdasági Versenyhivatal rendezi meg az 50. Európai Versenynapot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendezi meg az 50. Európai Versenynapot, az európai versenyjog egyik legkiemelkedőbb szakmai eseményén a versenypolitika legaktuálisabb kérdéseit vitatják meg hazai és külföldi szakemberek - tájékoztatta a versenyhatóság hétfőn az MTI-t.
2024. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Véget ér a kivárás az agráriumban, újraindulhat a növekedés

Az agrárszektor az elmúlt évtized dinamikus fejlődését követően 2023 második negyedévében megtorpant. A mezőgazdasági inputok árai jelentősen megemelkedtek, emellett a finanszírozási lehetőségek szűkülése, a kamatok emelkedése, valamint a pályázati lehetőségek kifutása számos nehézséget okozott. Mindez arra ösztönözte a szereplőket, hogy visszafogják beruházásaikat és kivárjanak. Ezt igazolja a Magyar Nemzeti Bank júniusi, a hitelintézetek összevont mérlegéről szóló statisztikája, amely szerint a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 2024 első hat hónapjában 227 milliárd forinttal, majdnem 2%-kal nőtt. Ezzel szemben a mezőgazdasági cégek hitelállománya stagnált, míg az élelmiszeriperi cégek hitelállománya az év első hat hónapjában 5%-kal csökkent.
2024. 09. 23. 14:30
Megosztás:

A forint árfolyamának friss elemzése: vegyünk EURÓT?

A múlt hétig olyan volt a forint árfolyama, mintha egy rugó végén üldögélne. Ha nagyon kihúzták az EURHUF árfolyamát lefelé (azaz erősödött a forint), akkor növekedett a kamatvágás valószínűsége, ha pedig 400 felé járt (volna), akkor meg éppenséggel csökkent (volna) a valószínűsége a kamatvágásnak.
2024. 09. 23. 14:00
Megosztás:

MOL: megállapodás született az azerbajdzsáni ACG mező gázvagyonának kiaknázásáról

A MOL hivatalos bejelentése szerint a BP és a Socar megegyezett az ACG mező alatti gázvagyon kiaknázásáról. Az ACG mezőben a MOL is tulajdonos, így az egyezmény a céget és a többi konzorciumi tagot is érinti.
2024. 09. 23. 13:30
Megosztás:

Árvíz - Lengyelországban megkezdődött a helyreállítás

Megkezdődött hétfőn a lengyelországi árvíz okozta károk helyreállítását támogató, Feniks (Főnix) elnevezésű katonai művelet, amely a bejelentések szerint legalább az év végéig tart.
2024. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája - Az NMHH mérőlaborja is látható az idén

Izgalmas foglalkozásokkal, az elektromágneses sugárzás mérési lehetőségeinek bemutatásával várja az érdeklődőket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Kutatók éjszakáján a hatóság Esztergomi úti mérőkomplexumában. Az idei a harmadik év, amikor az NMHH is bekapcsolódik a különböző tudományágakat és a kutatói életpályát népszerűsítő programsorozatba.
2024. 09. 23. 12:30
Megosztás:

Kína óvatosságra szólította fel állampolgárait a tajvani kibertámadásokkal szemben

Kína nemzetbiztonsági minisztériumának hétfői közlése szerint az Anonymous 64, mely állításuk szerint a tajvani hadsereg által támogatott hackercsoport, kibertámadásokat hajtott végre számos kínai célpont ellen, ezért felszólította a kínai állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak, és jelentsék az ilyen kísérleteket a hatóságok felé.
2024. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Az őszi hónapokban a legnagyobb a vadakkal ütközés veszélye

Az elmúlt hetekben ismét megnőtt a vadbalesetekről szóló hírek száma, ami összefügésben áll az állatok párzási időszakban megváltozó viselkedésével - figyelmeztetett hétfői közleményében a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
2024. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Ennyi volt júliusban az átlagos bruttó kereset

2024 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 636 700, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 438 400 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,9, a nettó átlagkereset 13,7, a reálkereset pedig 9,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 4,1 százalékos növekedése mellett - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 09. 23. 10:30
Megosztás:

2024-ben befektetni olyan, mint iGaming játékokkal játszani?

Sokak szerint a befektetés az egyik legjobb és legbiztosabb pénzkereseti lehetőség.
2024. 09. 23. 10:25
Megosztás:

Mérővonat teszteli a Budapest-Belgrád vasútvonal új szakaszát Szerbiában

Megkezdődött hétfőn a Szabadka és Újvidék közötti gyorsvasút tesztelése, a Budapest-Belgrád vasútvonal teljes szakaszán ugyanis a tervek szerint november 25-én indul meg a forgalom.
2024. 09. 23. 10:00
Megosztás:

A hét eleji mélypontok után péntekig emelkedtek a nemzetközi és hazai kötvényhozamok

A múlt hetén mindenki a Fed kamatdöntésére várt, ahol a döntéshozók végül a nagyobb, 50 bázispontos vágással indították el a kamatcsökkentés ciklust.
2024. 09. 23. 09:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a tengerentúli piacok, bár a Dow új csúcsra jutott

Vegyesen zártak az amerikai részvénypiacok pénteken, mivel a befektetők óvatosabbá váltak a csütörtöki, a Fed kamatvágás által generált gyors emelkedést követően. Ugyanakkor a Dow minimális, 0,1%-os plusszal is rekordot tudott dönteni.
2024. 09. 23. 09:00
Megosztás: