Piaci alapú, kedvezményes Zöld Lakáshitelt indított az OTP Bank

Az OTP Bank az ügyfelek változó igényeire reagálva alakította ki az új lakáshitel termékét, amelyet új ingatlan vásárlásán és építésén túl meglévő otthonuk energetikai korszerűsítésére is felhasználhatnak. A hitelhez állami támogatás nem kapcsolódik, de az OTP Bank már az indulástól kezdve zöld kamatkedvezményt és az azzal járó alacsonyabb törlesztőrészleteket biztosít ügyfeleinek. A cél az, hogy az igénylők alacsonyabb költségekkel valósíthassák meg a zöldebb, fenntartható jövőt szolgáló ingatlan céljaikat.

Piaci alapú, kedvezményes Zöld Lakáshitelt indított az OTP Bank

A zöld szemlélet ma már egyre fontosabb az ingatlanpiacon, térnyerését a józan számítások, a piaci kényszerek, az emelkedő rezsiköltségek is támogatják. A folyamatokról átfogó képet nyújtó legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép egyértelműen kimutatta, hogy már most is növekszik a kereslet az energiahatékony ingatlanokra, a jövőben a tendencia erősödése várható. A Lechner Tudásközpontnál hozzáférhető, az épületek energetikai tanúsítványait gyűjtő nyilvános – az újépítésű, valamint az értékesítésre szánt használt lakások energetikai tulajdonságairól, fogyasztásáról tájékoztató – adatbázisból kiderül, hogy 2016 óta (2023. április 14-gyel záródóan) a lakóépületekre kiadott 1,053 millió energetikai tanúsítvány 29,6 százaléka HH, azaz gyenge vagy annál is rosszabb besorolású. Ami azt jelenti, hogy ezek energetikai hatékonysága legalább háromszor gyengébb, mint a ma korszerűnek tartott, úgynevezett „közel nulla energiaigényű” („BB” vagy magasabb energetikai osztályú) otthonoké. Az utóbbi követelményt pedig csupán a vizsgált ingatlanok 4,6 százaléka teljesíti.

Erősödő elvárás a fenntarthatóság biztosítása

Azt, hogy a keresletre már most hatással van a zöld szemlélet, jól mutatja, hogy ebben az adatbázisban a tavalyi év utolsó harmadában jelentősen megváltozott az energetikai tanúsítványok és ezzel együtt az értékesített lakások körének összetétele. Míg 2022 első kilenc hónapjában 10,8 százalék volt a legalább BB minősítésű kiadott tanúsítványok aránya, az utolsó negyedévben – amikor már érvényesült a rezsiköltségek emelkedésnek hatása – ez 18,8 százalékra ment fel.

Az energiahatékonyság és rezsiköltségek szerepének felértékelődését támasztja alá az is, hogy az OTP Bank és az otpotthon.hu közös kutatásában a válaszadók kétharmada fontosnak tartotta, hogy energiahatékony legyen egy ingatlan (ebből egyharmad szerint ez nagyon fontos szempont). Mindössze tízből egy válaszadó mondta, hogy nem figyel oda különösebben erre a kérdésre ingatlankeresésnél.

Az OTP Csoport kiemelt célja, hogy vezető szerepet töltsön be az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való átállás finanszírozásában és a fenntartható jövő építésében. A július 3-tól elérhető Zöld Lakáshitel terméket a piaci változásokra és az ügyfelek igényeire reagálva alakították ki a bank szakemberei, futamideje minimum 11, maximum 30 év, a legmagasabb összege pedig 130 millió forint. A hitel folyósításához megszabott energetikai követelmények teljesítésére az ügyfelek 24 hónapot kapnak, szükség esetén pedig halasztást is kérhetnek. A Zöld Lakáshitel kombinálható az OTP Bank úgynevezett Évnyerő és az egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatásával is.

„Zöld Lakáshitel konstrukciónknál, az ügyfeleinkben bízva már a megvásárolni, felépíteni vagy korszerűsíteni kívánt ingatlanokkal kapcsolatos energetikai elvárások teljesülése előtt biztosítjuk számukra a zöld kamatkedvezményt, ezzel együtt az alacsonyabb törlesztőrészleteket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már a hitelcél megvalósulása előtt előfinanszírozzuk a fenntarthatóságot szolgáló ingatlanbefektetésüket” – mondta Kasziba Erika az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője.

Az OTP Bank Zöld Lakáshitelhez kapcsolódó feltételek, energetikai elvárások a következők:

Új ingatlan vásárlása vagy építése esetén: a lakóingatlan összesített energiaigénye legfeljebb 80 kWh/m²/év, továbbá „BB” (azaz közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő) vagy annál jobb energetikai besorolással rendelkezik.

Meglévő ingatlan korszerűsítés esetén: „BB” energetikai besorolás és 80 kWh/m2/év primer energiaigény vagy legalább 30 százalékos javulás a primer energiaigényben. „Ügyfeleinket arra bíztatjuk, hogy első lépésként energetikai szekértő segítségével mérjék fel ingatlanuk jelenlegi állapotát és kérjenek javaslatot a legalább 30 százalékos javulást biztosító munkálatokra” – tette hozzá Kasziba Erika.

Az OTP –nél a Zöld Lakáshitel teljes hiteldíjmutatójának mértéke THM 11,3-11,4 %. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja. A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, értéke a feltételek változtatása esetén módosulhat. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás:

Kormányzati segítséggel cigányzenétől lesznek hangosak az ország éttermei

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél majd országszerte az éttermekben - jelentős túljelentkezéssel zárult a Muzsikáló Magyarország 2024 program pályázati időszaka.
2024. 06. 12. 09:41
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, miután kedden negatív korrekció történt a hazai részvénypiacon.
2024. 06. 12. 09:00
Megosztás:

6 milliárdos részvényvisszavásárlást jelentett be a GM

A General Motors 6 milliárd dollár értékű részvényvisszavásárlási programot jelentett be, mivel a korábbi 10 milliárdos program várhatan kifut ebben a negyedévben.
2024. 06. 12. 08:30
Megosztás:

Óvatosan költekezünk: a fogyasztók 43%-a tart attól, hogy az anyagi helyzete romlani fog

A folyamatosan növekvő inflációs nyomás nemcsak a fogyasztói trendeket rendezi át, de egyes igényeket is felerősít. Megváltoztak a kiskereskedőkkel szembeni elvárások és a generatív MI a vásárlás terén is egyre kiemeltebb szerephez jut – derül ki a Capgemini Research Institute legfrissebb kutatásából.
2024. 06. 12. 08:10
Megosztás:

Elérhetetlen a Filecoin 10 dolláros célára? Az Angry Pepe Fork célja, hogy túlszárnyalja a Bonkot és a Dogecoint

Radiants elindította a Bonkathont, egy hackathont, amely a Bonk (BONK) ökoszisztéma fejlesztését célozza, növelve ezzel a projekt vonzerejét, de ennek ellenére értéke 20%-kal csökkent. Eközben a Dogecoin (DOGE) értéke is esett, és a Filecoin (FIL) küzd a 10 dolláros árhatár eléréséért.
2024. 06. 12. 07:40
Megosztás:

Micsoda?! Senki által nem tudott adatok láttak napvilágot a lakásbiztosításokról

Hihetetlen mértékben nőtt a lakásbiztosítási szerződések száma az első negyedévben. A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot - írja a Bank360.hu.
2024. 06. 12. 07:30
Megosztás: