Rádöbbentek-e már az eladók, hogy eltűntek a vevők az ingatlanpiacról?

Az elmúlt fél évben nagy változások történtek a hazai ingatlanpiacon, szűkült a kereslet, bővülni kezdett a kínálat. Az árakban ugyanakkor egyelőre csak korlátozott mértékben mutatkozik meg ez a változás. Mi lehet ennek az oka? Hogy látják ezt a szakértők?

Rádöbbentek-e már az eladók, hogy eltűntek a vevők az ingatlanpiacról?

Az ingatlanpiaci változásokra az eladók háromféle módon reagáltak - derült ki Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodája szakmai vezetőjének szavaiból. Az egyik csoport észlelte a változást és kénytelen volt alkalmazkodni hozzá az árak csökkentésével, a másik csoport nem hajlandó tudomásul venni, míg a harmadik csoportban még nem tudatosodott, hogy egyáltalán történt valami változás az ingatlanpiacon.

A szakértő szerint a helyzet megértéséhez azonban egy kicsit távolabbról kell indulni. Onnan, hogy maga az ingatlanpiac kettévált az elmúlt hónapokban: az egyik oldalon találhatóak a kisebb alapterületű, rezsiköltség szempontjából fenntartható ingatlanok, míg a másik oldalon mindaz, “ami ennek az ellenkezője”, vagyis általában a nagy alapterületű, kevésbé korszerű és magas rezsiköltségű házak és lakások.

Utóbbi kategóriába tartozó ingatlanok tulajdonosainak nagy része - akik már hetek, esetleg hónapok óta hirdetik az ingatlanjukat - már egészen biztosan észrevette, hogy lelassult a piac, hiszen - a közvetítőkön kívül - érdeklődő hívással nem nagyon találkozhattak - magyarázta Balla Frigyes.

Ugyanakkor a rezsiköltség szempontjából fenntarthatóbb, kisebb alapterületű ingatlanok tulajdonosai sem lehetnek maradéktalanul elégedettek, hiszen az emelkedő kamatlábak jelentősen csökkentették a hitelből vásárolni szándékozók számát, így pusztán ezek kiesésével ők is 30-40 százalékkal kevesebb érdeklődőre számíthatnak.

A változások tehát eltérően érintik az ingatlantulajdonosokat, akik aztán többféleképpen reagálnak. Egyrészt, akadnak azok a tulajdonosok, akiknek valamilyen jelentős változás állt be az életében - anyagi, családi, munkahelyi -, és mindenképpen lépniük kell, ezért hajlandóak engedni az ingatlan árából, mert felismerik, hogy a jelentős túlkínálat és a kevés érdeklődő mellett csak így rúghatnak labdába.

Másrészt vannak azok a tulajdonosok, akiknek nem életbevágó az ingatlanjuk eladása, így van idejük kivárni a megfelelő vevőt. A szakértő szerint ők továbbra sem engednek az árból, mert bíznak benne, hogy újra magára talál a piac, és akkor ismét megérkeznek az érdeklődők.

Ezt a jelenséget megerősítette Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője is, aki  szerint bár az eladók egy része észlelte a gazdasági és piaci változásokat, csak egy “kis részük reagál okosan”. Sokan ugyanis abban bíznak, hogy kedvezőbbé válik a jelenlegi helyzet, és visszatér az ingatlanpiac oda, ahol egy éve tartott. Erre azonban a szakértő szerint elég kicsi az esély a közeljövőben. Mindenesetre ez a csoport kivár és reménykedik - jegyezte meg.

Végezetül ugyanakkor van egy harmadik köre is a megbízóknak, jellemzően a frissen piacra lépők, illetve azok, akik kevésbé figyelik a médiát, kevésbé követik a piaci változásokat, és a régebbi ismeretek alapján árazzák az ingatlanjukat. Ők eddig sehogy sem reagálnak, mivel nem vették még észre, hogy megváltozott a helyzet az ingatlanpiacon is - mondta Balla Frigyes.

Ezek a tulajdonosok - attól is függően persze, hogy ingatlanuk rezsi szempontból a fenntartható vagy nem fenntartható kategóriába kerül - valószínűleg csak hetek, hónapok múlva fognak érdemben reagálni, amikor már számukra is bebizonyosodik, hogy nem tudják korábbi elképzeléseiknek megfelelően értékesíteni az ingatlanukat - vélekedett Balla Frigyes.

Garaba Gergely szerint mindenesetre nagyon hosszú folyamat lesz - hónapokról van szó -, mire ezek az eladók is belátják, hogy jelentős változás történt. Amit persze eladóként valóban nagyon nehéz megemészteni, pláne akkor, ha megvan a kiszemelt ingatlan, ahol szintén nem változtatnak az áron - tette hozzá.

Úgy véli egyébként, hogy csak az fog közülük a helyes irányba elindulni, aki rákényszerül végül az eladásra, akár anyagi, akár családi okból. Azok viszont, akiknek nem sürgős az értékesítés, a szakértő szerint nem fognak változtatni, bármi is történik, kitartanak az eredeti elképzeléseik mellett.

Mindenesetre Balla Frigyes szerint bármelyik kategóriát is vizsgáljuk, az megfigyelhető, hogy a nehezedő helyzet megoldásként egyre többen fordulnak ingatlanközvetítőhöz. Hiszen a jelenlegi kínálati piacon, már egyáltalán nem olyan könnyű eladni, még akár egy kedvező fenntartási költségű ingatlant is, mint korábban. Így most különösen fontossá vált a helyes árazás és a piac ismerete, amiben a felkészült közvetítők nagy segítséget nyújthatnak.

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.
2023. 01. 27. 23:00
Megosztás:

Csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 22:00
Megosztás:

Nehéz év elé néznek az építőanyag kereskedők, de láttak már ilyet

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott el az Mapei Évindító Kereskedő Konferencián tegnap Budaörsön.
2023. 01. 27. 20:05
Megosztás:

Gyengült pénteken a forint

Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet pedig erősödéssel fejezte be.
2023. 01. 27. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 01. 27. 19:00
Megosztás:

Amazon: Gyengélkedő e-kereskedelem, szárnyaló felhő-biznisz

Az idei évre enyhe recesszió vagy jobb esetben a gazdasági növekedés lassulása várható, ami visszaveti a fogyasztást, és ez az Amazon eredményére negatívan hat. A vállalat e-kereskedelmi üzletágából származó bevétel bővülése kevés volt ahhoz tavaly, hogy fedezze a költségek növekedését, ezért itt veszteség mutatkozott 2022 első három negyedévében. Az e-kereskedelemben gyengélkedését valamelyest ellensúlyozta az AWS (Amazon Web Services) üzletág dinamikus növekedése - áll az ERSTE mai elemzői anyagában.
2023. 01. 27. 18:30
Megosztás: