Rákosrendező támogatásban részesül

A Fővárosi Közgyűlés szerdán kinyilvánította, hogy Rákosrendező területére barnamezős beruházásként olyan, a 21. század városfejlesztési kihívásaira választ adó, klímatudatos és fenntartható, vegyes funkciójú ingatlanfejlesztést támogat, amely segíti a budapesti lakhatási válság enyhítését és a városi zöldfelületek jelentős növelését.

Rákosrendező támogatásban részesül

A képviselők Horváth Csaba zuglói polgármester, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjének javaslatára egyhangúlag - a Fidesz-KDNP képviselőinek távollétében - hozták meg a döntést, amely kimondja azt is: a közgyűlés szükségesnek tartja, hogy a Rákosrendező területén megvalósuló ingatlanfejlesztés klímasemleges legyen.

A testület a tervezett ingatlanfejlesztést azzal a feltétellel támogatja, hogy annak részeként legalább tízezer, a magyar emberek számára megfizethető lakásnak is kell épülnie, valamint, hogy az ingatlanfejlesztés nem veszélyezteti a Duna-part, a budai várnegyed és az Andrássy út világörökségi státuszát.

A közgyűlés nem ért egyet azzal, hogy Rákosrendező területén 90 méternél magasabb épületek épüljenek.

A testület kinyilvánította: elengedhetetlennek tartja, hogy a kormányzat vagy a beruházó biztosítsa a forrásokat a 1-es metró felújításához és meghosszabbításához, a szerelvények cseréjéhez, valamint az új Szegedi úti felüljáró megépítéséhez, a Kacsóh Pongrác úti felüljáró teljes felújításához és a 4-es metró meghosszabbításához.

A közgyűlés szükségesnek tartja, hogy a kormányzat vagy a beruházó teljes körűen biztosítsa a forrásokat a Rákos-patak érintett részének teljeskörű revitalizációjához, legalább harminc hektár zöldterület kialakításához, ezen belül egy olyan nagy kiterjedésű, a Vasúttörténeti Parkhoz kapcsolódó új közpark létrehozásához, amely a Rákos-patak vizéből táplált vízfelszínnel is rendelkezik.

A közgyűlés felhatalmazta Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a főváros álláspontjáról tájékoztassa a kormányzatot, és az érintett kerületi önkormányzatok bevonásával folytassa le a kormányzati egyeztetéseket. Arra kérte a kormányt, ne írjon alá addig nemzetközi szerződést a fejlesztésről, amíg annak kérdéseiről a budapestiekkel és az érintett kerületekkel meg nem egyezik.

Az ülésen elfogadták a Fővárosi Drogstratégiát, amely nemcsak az illegális szerhasználattal összefüggő problémákra és azok kezelésének lehetséges formáira tér ki, hanem foglalkozik a legális szerekkel is, különösképpen az alkohollal. A stratégia fő célja a budapestiek egészségi állapotának és életminőségének javítása, a szociális és társadalmi szolidaritás és biztonságérzet növelése, valamint a legális és illegális szerfogyasztás mértékének és ártalmainak csökkentése.

Ezeket a célkitűzéseket célzott, rendszerszerű intézkedésekkel, közösségi beavatkozásokkal és együttműködésekkel kívánják megvalósítani.

A stratégia 5 évre, a 2024-2029-es időszakra szól, és a többi között azt javasolja a fővárosi önkormányzatnak, hogy a prevenció érdekében hozzon létre és tartson naprakészen egy drogügyi katasztert az itt szolgáltatást nyújtó szervezetekről és az elérhető szolgáltatásokról, programokról, és készítsen a prevenciós programok minőségi tervezését elősegítő módszertani segédanyagokat.

A képviselők egy másik javaslat elfogadásával - szintén egyhangúlag - módosították a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló rendeletet; a jogosultságot meghatározó alsó küszöböt az infláció miatt 100 ezer forintról 125 ezerre emelték, a felső küszöböt pedig 200 ezerről 214 ezer forintra, vagyis a 125 ezer forintot meghaladó, de havi 214 ezer forintnál alacsonyabb összegű ellátásban részesülő budapestiek igényelhetik a támogatást.

A közgyűlés jóváhagyta, hogy - részben a fővárosi önkormányzat anyagi támogatásával - emlékjelet állítsanak a IX. kerületben, a Boráros térnél az egykori Horthyliget elnevezésű internálótáborba került áldozatoknak a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete kezdeményezésére.

Döntöttek eddig névtelen közterületek elnevezéséről is. A II. kerületben utcát neveznek el Barabás Máriáról, aki hároméves korában, járványos gyermekbénulás következtében lebénult, majd felnőttként sokat tett a mozgáskorlátozott emberek társadalmi integrációjáért. Ugyancsak utca viseli a jövőben a nevét a II. kerületben Szidu Evdoxia görög származású, Magyarországon alkotó festőművésznek, akit a gyermekbénulás fiatalon szintén kerekesszékbe kényszerített.

A XX. kerületben egy eddig névtelen közterületet a lakók kérésére Névtelen térre neveztek át.

A közgyűlés döntött az UNICEF és a főváros Ukrajnából elmenekült gyermekes családokat támogató programjának folytatásáról is.

A testület helyi jelentőségű természeti területté nyilvánította a II. kerületi Szép-völgyi erdőt, valamint a Csalit utcai gyepet, amelynek fő természeti értékét egy fokozottan védett növényfaj, a szarvas bangó jelenti. Helyi jelentőségű védett terület lett továbbá a IV. kerületben a Farkas-erdő, amelyen nagy kiterjedésű vizes élőhely, homoki gyep és sztyepperét is található.

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás:

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum területén

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület - jelentette be Rétvári Bence pénteken Vácon, a Váci Szakképzési Centrum komplex fejlesztése elnevezésű projekt indítóján pénteken Vácon.
2024. 02. 24. 23:00
Megosztás:

Nőtt a Budapesti Állatkert látogatottsága

A Fővárosi Állat- és Növénykert látogatottsága már 2022-ben visszaállt a járvány előtti szintre, tavaly pedig további több mint hét százalékkal több látogatót fogadott.
2024. 02. 24. 22:00
Megosztás:

Hiányzik még egy lökés a lakáspiacnak

A KSH friss adatai szerint tavaly csak 18,65 ezer új lakás épült fel, ami 9,2 százalékkal kevesebb, mint a 2022-es adat. Az építési engedélyek száma 39%-kal csökkent. Idén sorfordító hónapok jöhetnek a lakáspiacon, ám a szereplők még óvatosak. Ahhoz, hogy 2024-ben érdemben nőjön az otthon-építési kedv, még szükség van egy lökésre, további érdemi kormányzati ösztönzőkre – véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.
2024. 02. 24. 21:00
Megosztás:

Közzétette negyedéves jelentését az ORLEN Csoport

A lengyel ORLEN Csoport energetikai vállalat a 2023. december 31-én zárult negyedévben 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2024. 02. 24. 20:00
Megosztás:

Újabb 193 ezer laptopot kaphatnak az iskolák

2022-ben és 2023-ban 120 ezer, illetve 140 ezer laptopot kaptak a tanárok és diákok ingyenesen az iskolákban. 2024 tavaszán további 193 ezer laptop kiosztása várható - tájékoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.
2024. 02. 24. 19:00
Megosztás:

Stabil a hazai munkaerőpiac

Stabil a belföldi munkaerőpiac, a foglalkoztatottság a rendszerváltás utáni rekordját elérve csúcsközelbe jutott Magyarországon - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorban.
2024. 02. 24. 18:00
Megosztás:

Javította Csehország adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Csehország magasan elsőrendű, "AA mínusz" szintű devizaadósság-besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a cseh szuverén osztályzatot.
2024. 02. 24. 17:00
Megosztás:

Alig drágult a személyautóknál a kgfb

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 16:00
Megosztás:

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 15:00
Megosztás:

Leválás: új módszer a vállalatok átalakulására

2024. január 1-jétől új jogintézménnyel, a leválással bővül a Polgári Törvénykönyvnek a jogi személyek szétválására vonatkozó szabályrendszere. Mint minden egyéb átalakulás, egyesülés és szétválás, a leválás is adókövetkezményekkel járhat.
2024. 02. 24. 14:00
Megosztás:

Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

A 2023. december 31-én zárult negyedévben az ORLEN Csoport 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. A teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA1 elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a nettó nyereség pedig 27,6 milliárd zloty volt. Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően. Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.
2024. 02. 24. 13:00
Megosztás:

Elégedetlenség: A versenyszféra munkavállalóinak közel kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésének mértékével, 63 százalékuk tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – derült ki a Trenkwalder február első felében elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.
2024. 02. 24. 12:00
Megosztás:

A BAYC társalapítója Greg Solana lett az új vezérigazgató, és az NFC-hez kapcsolódó projektek lendületet kapnak - a MultiversX, az ApeCoin és a Meme Moguls felívelő pályán

A Bored Ape Yacht Club NFT-k alkotója, Greg Solana lett az új vezérigazgató a Yuga Labs-nál. Ő váltja Daniel Alegre-t, aki 2023 áprilisában vette át a vezérigazgatói szerepet. Ennek eredményeként az ApeCoin (APE) hirtelen lendületet kapott, a két hetes grafikonon 23%-kal emelkedett az árfolyama. Emellett a MultiversX (EGLD) is optimista hangulatban van, de a legnagyobb figyelem a Meme Moguls (MGLS) meme érmék felé fordul. Hamarosan indul, és a gyors előértékesítés miatt az egyik legforróbb projekté válhat 2024-ben. Most áttekintjük, hogy mi áll a háttérben. Megvizsgáljuk, hogy melyik a legjobb kriptovaluta jelenleg befektetési célból.
2024. 02. 24. 11:20
Megosztás:

Accor: rekorderedmények 2023-ban globálisan és Magyarországon

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja bejelentette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az EBITDA meghaladta az 1 milliárd eurót, és az eredmény felülmúlja a 2023-ra vonatkozó előrejelzést. A vállalat folytatta vonzó részvényesi hozampolitikáját, és bízik a 2024-es növekedési kilátásokban.
2024. 02. 24. 11:00
Megosztás:

Csak 2023-ban, 55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá, a velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe, habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.
2024. 02. 24. 10:00
Megosztás:

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.
2024. 02. 24. 09:00
Megosztás: