Rekord első féléves eredmény és megemelt éves profitvárakozás a Waberer’s-nél

Megemeli éves profitvárakozását a Waberer’s International, miután az év első hat hónapjában a korábban tervezettnél is nagyobb ütemben tudta növelni hatékonyságát és nyereségét. A magyar tőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat árbevétele az első félévben 6 százalékkal 353 millió euróra, míg EBIT eredménye közel a kétszeresére, 25,5 millió euróra ugrott. A javuló számok és a pozitív trend visszaigazolják a Waberer’s stratégiájának helyességét, így a vállalat menedzsmentje éves EBIT eredményvárakozását a korábbi 33 millióról 37-40 millió euróra emeli.

Rekord első féléves eredmény és megemelt éves profitvárakozás a Waberer’s-nél

A Waberer’s International Nyrt. első féléves számai csúcsot döntöttek: az árbevétel 2023 első félévében 352,6 millió euróra (+6,2%) emelkedett, az EBIT eredmény közel a duplájára (+71,8%), 25,5 millió euróra ugrott, miközben az EBIT margin 11,4-ről 14,5 százalékra futott fel.

A Csoport EBIT eredménye a második negyedévben 14,3 millió eurót ért el, ami 4 millió eurós javulást jelent az előző évi értékhez képest. A nettó eredmény 25,5 millió euró volt az első félévben, ami több mint hatszorosa (+507,5%) az előző év hasonló időszaki eredményének.

A Waberer’s Csoport három üzletága közül a Nemzetközi Fuvarozási Szegmens (ITS) első féléves árbevétele 7,3 százalékkal 218,8 millió euróra nőtt, azonban a második negyedéves árbevétel az alacsonyabb üzemanyagárak miatt automatikusan átárazódó szolgáltatási díjak hatására enyhén (-1,1%) csökkent. A szegmens eredménytermelő képessége tovább javult az átlagos nettó (azaz üzemanyag és útdíj hatásokat nem tartalmazó) árszint növekedésének köszönhetően.

A Regionális Kontrakt Logisztika Szegmens (RCL) árbevétele az év első hat hónapjában 2,5 százalékkal 101,6 millió euróra bővült, ami enyhén jobb teljesítmény, mint a második negyedéves 1,6 százalékos emelkedés. A szegmens annak ellenére tovább tudta javítani eredménytermelő képességét, hogy a kiskereskedelmi üzletláncokat kiszolgáló disztribúciós tevékenysége a zsugorodó lakossági fogyasztás hatására továbbra is csökkenő megrendelési volumenekkel szembesül. Mivel ezen hatást a Waberer’s sikeresen ellensúlyozza a járművek fogyasztáscsökkentésének hatásával, a felszabaduló raktárkapacitások új ügyfelekkel történő megtöltésével, valamint a gyártástámogató logisztikai tevékenység, továbbá a konténerszállító terület javuló teljesítményével.

A Biztosítási Szegmens árbevétele a második negyedévben 16,7 százalékkal 20,6 millió euróra, míg az első félévben 8,9 százalékkal 39,6 millió euróra bővült, miközben az alacsony kárhányad, valamint a kedvező kamatkörnyezet hatására magasabb pénzügyi eredmény mellett tovább tudta javítani teljesítményét*.

Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a Csoport árbevételnél is nagyobb ütemben javuló hatékonysága, eredményessége mögött a minőségi logisztikai szolgáltatások iránt tovább növekvő piaci igény, a key account ügyfelek által elvárt minőségi, testreszabott szolgáltatásokra épülő stratégia, valamint a gyorsreagálású szervezeti kultúra áll.

Barna Zsolt ezek alapján elmondta, hogy az első féléves eredményekre alapozva a Waberer’s menedzsmentje a vállalat éves EBIT eredményvárakozását – a korábbi 33 millió euró körüli értékről – 37-40 millió euróra emeli, ami nem tartalmazza az áprilisban bejelentett egyik tehergépjármű-gyártó céggel kötött peren kívüli egyezség egyszeri pozitív pénzügyi hatását.

A vezérigazgató a tervekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a vállalat folyamatosan dolgozik azon, hogy a jövőben tovább tudja diverzifikálni tevékenységét és olyan további növekedési lehetőséggel rendelkező piaci szegmensekbe lépjen be, mint a vasúti és a tengeri szállítmányozás vagy a régiós országok logisztikai piaca.

Emellett cél az is, hogy a Waberer’s a jelentősen bővülő hazai vidéki ipari központok logisztikai kiszolgálásába is még jobban bekapcsolódjon. Az üzletfejlesztések célja, hogy a Waberer’s Csoport még stabilabbá, és megkerülhetetlenebbé váljon, és regionális szinten is meghatározó vállalattá fejlődjenek a komplex logisztikai szolgáltatók között.

A kormány célja a gazdasági növekedés visszaállítása

A magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára. A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra, ezért fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot - közölte az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének április végi helyzetéről csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 05. 23. 21:30
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 05. 23. 21:00
Megosztás:

Az a közösség, ami épül, erősödik

Ahol építenek, korszerűsítenek, újat hoznak létre, ott a közösség életrevaló, élni akar - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyírlugoson.
2024. 05. 23. 20:30
Megosztás:

Jó hangulatban magas forgalom mellett kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 23. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 05. 23. 19:30
Megosztás:

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 23. 19:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Romániában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem négyszázmillió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
2024. 05. 23. 14:00
Megosztás:

Közelegnek a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök.
2024. 05. 23. 13:30
Megosztás:

Tavaly csúcsot döntött a zöld hitelek állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja révén a bankok a 2023. végi összesítés alapján majdnem 880 milliárd forint hitelt helyeztek ki - mondta az MNB szerdai sajtóeseményén Budapesten a Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője.
2024. 05. 23. 13:00
Megosztás:

Kell a kamatplafon június 30-ig történő fenntartása

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait - tájékoztatott szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 23. 12:30
Megosztás:

Nagy mértékben bővülhet idén a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedésdel a hazai takarmánygyártás volumene idén elérheti a 4 millió tonna körüli szintet - derül ki az UBM mezőgazdasági cégcsoport közleményéből.
2024. 05. 23. 12:00
Megosztás: