Rekord M&A tranzakciószám 2022-ben, csökkenő tranzakciós érték mellett

A tranzakciók számát tekintve a globális M&A piac tovább növekedett 2022-ben, újabb rekord szintet elérve. A kiemelkedően magas tranzakciószám ellenére azonban a tranzakciók összértéke 2022-ben közel 30%-kal alulmúlta a 2021-es rekordévet. A közép-kelet-európai régióban 2022-ben is jelentősen kifejtették hatásukat a globális gazdasági folyamatok (energiaválság, inflációs nyomás, jegybanki kamatemelés), de ezeken túlmenően gazdasági környezetünkre különösen negatív hatást jelentett az orosz-ukrán háború. A globális, illetve a KKE régió trendjeivel összhangban 2022-ben Magyarországon is tovább növekedett az M&A tranzakciós aktivitás. A 2021-es mintegy 50%-os növekedéshez képest ugyan alacsonyabb mértékben, de így is 25%-kal növekedett a tranzakciók száma a 2022-es évben - áll a Deloitte hazai piacra fókuszáló idei M&A piaci tanulmányában.

Rekord M&A tranzakciószám 2022-ben, csökkenő tranzakciós érték mellett

Ingatag gazdasági környezetben növekedett a fejlődő gazdaságok tőkevonzása

Szemben a 2020-2021 közötti változásokkal, amikor is kiemelten sok országhatáron belüli tranzakció történt, 2021-ről 2022-re a nyugati gazdaságok helyett a tőke a fejlődő gazdaságokban keresett befektetési lehetőségeket. Ezt a tendenciát tükrözi, hogy azon tranzakciók részaránya (tranzakciószám alapon), melyekben amerikai egyesült államokbeli célvállalatot vásároltak fel a 2021-es kb. 40%-ról 30%-ra esett vissza 2022-ben.

„A rekord magas globális tranzakciószám ellenére a tranzakciók összértéke 2022-ben mintegy 30%-kal alulmúlta a 2021-es rekordévet. M&A csapatunknak is aktív éve volt 2022-ben, és az idei pipeline is erős. Közelről látjuk, hogy a magas kamatszintek milyen sebeket ejtenek a gazdasági szereplőkön, melyek mérséklésére belátható időn belül kamatcsökkentést vár a piac, amely újabb lendületet adhat a tranzakciós piacoknak” – mondta Bíró Balázs, a Deloitte Magyarország vezérigazgatója és a Pénzügyi Tanácsadás vezető partnere.

Az energiaválság, infláció, kamatemelések jelentős hatást fejtettek ki

A 2020-2021 közötti időszakot gazdasági bizonytalanság, az ellátási láncok töredezettsége, valamint a fiskális és monetáris stimulus jellemezte. Ezek helyét 2022-ben átvette a háború, az energiaválság, a magas inflációs környezet és a jegybanki kamatemelési ciklus. Továbbá 2023 elején ezekhez társult egy bankpiaci válság (Silicon Valley Bank, Signature Bank, Credit Suisse, First Republic Bank) is. Ezek hatására a tranzakciós piacon számottevő változás állt be 2022 első feléről az év második felére, ami a tranzakciók összértékében mutatkozik meg látványosan. Míg 2022 első felében összesen 2,4 milliárd USD értékben kötöttek tranzakciókat, addig az év második felében ez az összeg 1,7 milliárd USD-re, mintegy 30%-kal esett vissza.

Szétszakadó mezőny, kirobbanó mértékű lengyel felvásárlási aktivitás

A KKE-i tranzakciós számok országbontását vizsgálva vegyes kép látható. A legnagyobb régiós piacokon (lengyel, cseh, román, magyar) folyamatos és jelentős mértékű növekedés figyelhető meg a tranzakciók számában. Lengyelország 2021-ről 2022-re 53%-os növekedést ért el, így a pandémia előtti szintek két-háromszorosára ugrott a tranzakciók száma. Továbbá a lengyel piacon több, mint másfélszer annyi addicionális tranzakció született 2021-hez képest, mint a régió többi országában együttvéve.

Ezzel ellentétben például Bulgáriában, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában és a Baltikumban a tranzakciósszám stagnált vagy csökkent 2022-ben.  

Aktív volt a magyar vállalatfelvásárlási piac is

A globális, illetve a KKE régió trendjeivel összhangban 2022-ben Magyarországon is tovább növekedett az M&A tranzakciós aktivitás. A tavalyi 53%-os növekedéshez képest ugyan alacsonyabb mértékben, de így is 25%-kal nőtt a tranzakciók száma a 2022-es évben.

2022-ben Magyarországon a hazai befektetők részaránya 52% körül alakult. A KKE-i régiót is megelőzve a nem KKE-i EU-28 (az Egyesült Királyságot is beleértve) országok mutatkoztak a legaktívabb befektetői körnek.

Töretlen az IT szektor iránti érdeklődés

Az utóbbi évtized sikerszektora a közép-kelet-európai régióban az IT szektor volt. Míg 2013-ban megközelítőleg minden 20. tranzakcióban szereplő célvállalat volt IT érdekeltségű, addig 2022-re már közel minden 4. tranzakcióról volt ugyanez elmondható. 2019-2022 között az IT mellett az energia, az ingatlan, a szolgáltatások és az egészségügy is 30% feletti éves átlagos növekedést ért el a tranzakciószámot tekintve.

Magyarországon a 2022-es iparági sorrend jelentősen átrajzolódott a 2021-eshez képest. A régiós sorrendhez hasonlóan hazánkban is az élre tört az IT szektor, megelőzve a pénzügyi és az energia szektort. A pénzügyi szektor még 2021-ben a középmezőnyben foglalt helyet, 2022-re már a második helyre ugrott fel. A KKE-i M&A piacon (a tranzakciószám alapú rangsort tekintve) a pénzügyi szektor mérsékelten kap szerepet, azonban Magyarországon ez számít az egyik húzóágazatnak (további információért ajánljuk a Deloitte által évente kiadott angol nyelvű közép-kelet-európai banki, illetve biztosítási M&A piaci tanulmányokat). Az IT és a pénzügyi szektor mellett szintén nagy növekedést lehetett megfigyelni 2022-ben az ipari, illetve a fogyasztói szektorban.

„Az IT szektor iránti befektetői vonzalom nemcsak a tranzakciós piacon, de a tőzsdei értékeltségeken keresztül is látható. Az IT szektor tőzsdei értékeltségének növekedése az elmúlt évtizedben jelentősen meghaladta az összes nagyobb szektor növekedési ütemét. Ez a dinamikus növekedés 2022-ben átmenetileg megtört, melynek legmarkánsabb magyarázata a számottevően megnövekedett kamatkörnyezet, melyre ezen növekedési papírok árfolyama különösen érzékeny. 2023 egyelőre felfelé korrekciót hozott, mivel a friss negyedéves vállalati profitjelentések nem rossz minőségűek, valamint 2023 második félévére kamatemelést vár, áraz a piac” - mondta Csomor Csaba, a Deloitte Magyarország Pénzügyi Tanácsadás igazgatója.

A FIAT fennállásának első 125 évét köszönti, és mosolyogva tekint a jövőbe

Véget ért a FIAT 125. évfordulójára szervezett „Mosolyogva tekintünk a jövőbe” rendezvény a torinói Lingotto épületben. Az esemény egyszerre ünnepelt egy olyan évfordulót, amit kevés autógyártó él meg, és köszöntötte egy új fejezet kezdetét a FIAT sikerektől övezett, társadalmilag releváns, az autóipar élvonalában eltöltött történetében, amelynek során mindvégig ügyfélközpontú szemlélet jellemezte a márkát. A kulcsfontosságú eseményen (amelyet a következő linken tekinthet meg) a nemzetközi sajtó és a különböző közintézmények képviselői – köztük a vállalkozási és Made in Italy miniszter, Adolfo Urso szenátor, a szenátus alelnöke Licia Ronzulli szenátor, továbbá a képviselőház termelési, kereskedelmi és turisztikai bizottságának elnöke Alberto Luigi Gusmeroli, a régió elnöke Alberto Cirio és nem mellesleg Torinó polgármestere, Stefano Lo Russo. – mindemellett a Stellantis csoport felső vezetése is részt vett: jelen volt John Elkann, a Stellantis elnöke, Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója, valamint Olivier Francois, a FIAT vezérigazgatója és a Stellantis marketing igazgatója.
2024. 07. 21. 16:00
Megosztás:

Magyarországon is terjeszkedik a globális piacvezető biogáztechnológiai cég

A hazai szerves-, illetve biohulladék feldolgozása napjaink egyik legaktuálisabb környezetvédelmi kérdése, a vonatkozó jogszabályok és elképzelések pedig már rövid távon is a biogáz-előállítás jelentős növekedését hozzák magukkal. Ezért is fontos, hogy a közelmúltban tulajdonost váltott a világ elsőszámú biogáztechnológiai cége, az Anaergia, amelynek új tulajdonosa más érdekeltségeivel már jelen van Magyarországon, most pedig biogázüzemek létrehozását is kilátásba helyezte.
2024. 07. 21. 14:00
Megosztás:

Teljesen átalakíthatja a magyar gazdák életét az éghajlatváltozás

Sorra dőlnek a melegrekordok Magyarországon, miközben egyre többeket foglalkoztatnak a klímaváltozás várható következményei. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az éghajlatváltozás érezhető élelmiszerdrágulást hozhat a következő 10 évben. A felmelegedés inflációra gyakorolt hatása attól is függ, hogy a gazdaságok milyen mértékben képesek alkalmazkodni a változó éghajlathoz. Az OTP Bank agrárszakértői szerint a hazai agrárvállalkozók megfelelő stratégiával akár előnyükre is fordíthatják a helyzetet.
2024. 07. 21. 13:00
Megosztás:

Turistákra leselkedő csalókra figyelmeztet az Erste

A kedvelt üdülőhelyeket nem csak a turisták, hanem a bankkártyákra, banki adatokra vadászó bűnözők is előszeretettel látogatják. Az Erste nyári kampánya a biztonságos fizetést, bankkártya- és mobilhasználatot helyezi a középpontba. A bank nyáron sem hagyja, hogy a csalók beárnyékolják ügyfelei pihenését: tájékoztatójában a lehetséges visszaélések mellett arra is felhívja a figyelmet, hogyan tarthatjuk biztonságban a pénzünket.
2024. 07. 21. 12:00
Megosztás:

Az olaszoknál folytatta európai terjeszkedését a hozzánk ősszel érkező Omoda

Július elején újabb európai piacra lépett be a Chery Group az Omoda és Jaecoo márkákkal, Olaszországban teljes körű szolgáltatással elindult a kínai gyártó járműveinek értékesítése. A társaság globális terjeszkedési stratégiája szerint 2030-ig világszerte több mint 60 piacon jelenik meg ez a két brand, szeptemberben Magyarországon is megkezdik az Omoda 5 forgalmazását.
2024. 07. 21. 11:00
Megosztás:

Mitől zöldül be a hajad a strandon? Nyári hajproblémák és megelőzésük

Július 22. nemcsak a Haj Világnapja, hanem Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja is. A népi hiedelem szerint az ezen a napon levágott haj szerencsét hoz. Manapság el is kél a szentek segítsége, hiszen a klímaváltozás okozta egyre gyakoribb extrém magas hőmérséklet és a tűző nap fejbőrünk és hajszálaink egészségére is negatív hatással vannak. Míg a bőr fényvédelmének fontosságáról mindenki hallott már, azt kevesen tudják, hogy nyáron a hajunkat is védeni kell az UV-sugárzástól.
2024. 07. 21. 10:00
Megosztás:

Moonbag és WienerAI befektetők az Algotech előértékesítés felé fordulnak a profitmegosztás bejelentése után

A kriptopiac jelentős volatilitást mutat, a befektetők folyamatosan keresik a jövedelmező lehetőségeket.
2024. 07. 21. 09:00
Megosztás:

Együttműködés a KSH és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között

Együttműködési megállapodást írt alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Célja a hazai vállalkozások adatszolgáltatói terheinek csökkentése, a szakmai párbeszéd, valamint a rendelkezésre álló információk hatékony megosztása a vállalkozások felé versenyképességük növelése érdekében.
2024. 07. 21. 08:00
Megosztás:

Júliusban karácsony? A forróság fűti az online kereskedelmet

A tartósan szélsőséges forróság nem csak a hőmérő higanyszálát tornázta fel, hanem az online vásárlási lázat is. A júliusi kánikulában a ventilátorok, mobil klímák és légkondicionálók értékesítése rekordokat döntött a Pepita.hu adatai szerint. A medencék és kiegészítőik, valamint az árnyékolás termékek, öntöző és párásító eszközök nagy része is most talált gazdára. A Pepita.hu raktára és a logisztikai részlege jelenleg a karácsonyi szezon szintjén teljesít.
2024. 07. 21. 07:00
Megosztás:

Hogyan csináljunk 1000 dollárból 100 000 dollárt a Dogecoin (DOGE), a Shiba Inu (SHIB) és az ETFSwap (ETFS) segítségével

A kriptovaluta piac híres arról, hogy szerény befektetéseket jelentős vagyonná alakít, gyakran megdöbbentően rövid idő alatt. Számos kripto szakértő szerint 1000 dollárját akár 100 000 dollárrá is változtathatja Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) és ETFSwap (ETFS) segítségével.
2024. 07. 21. 06:00
Megosztás:

Rekordot állított be a belföldi használtautó-piac: milyen autómárka most a menő?

A DataHouse ma közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon közel 457 ezer személygépkocsi cserélt gazdát az első félévben. Ez az érték 12,4 százalékkal haladja meg a tavalyi első félév volumenét. A JóAutók.hu várakozása szerint jelentős az esély arra, hogy éves szinten megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa.
2024. 07. 21. 05:00
Megosztás:

Folyamatosan növekszik a használtautó-piac

Jó hír, hogy a tulajdonosváltások száma 2024 eleje óta folyamatosan növekszik, és ez júniusban sem volt másképp. A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy a Datahouse legfrissebb adataival kiegészítve miként fest hazai másodpiac helyzete, beleértve a legnépszerűbb használt autókat, az átlagárakat és a meglepően népszerű hibrideket.
2024. 07. 21. 04:00
Megosztás:

A pestis volt az első biológiai fegyver? - A járványok megváltoztatják a történelmet

A pestis volt az első biológiai fegyver? A Rákóczi-szabadságharc leveréséhez hozzájárult egy baci? A természeti, biológiai és epidemiológiai csapások is elvezethetnek a társadalom felbomlásához? E kérdéseket is feszegeti Pászka Imre, az SZTE nyugalmazott szociológia professzorának három kötetes műve.
2024. 07. 21. 03:00
Megosztás:

Magyarországi nyugdíj korhatár emelése - a törvény így rendelkezik most

Hány éves korban tud ma a jogszabályok szerint öregségi nyugdíjba vonulni valaki hazánkban? Hogyan változott az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos jogszabályok szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos törvények szerint évről-évre sávosan emelkedik, így végül egységesen (férfiak és nők esetében is) 65 évre nő a korhatár. Cikkünkből megtudhatja a pontos részleteket.
2024. 07. 21. 02:00
Megosztás:

Íme az időpont: Magyarország így vezeti be az eurót! Mi lesz a forinttal?

Mikor vezetheti be Magyarország az Európai Unió közös pénzét, az EURÓ-t? Mire számíthatunk, mire érdemes már most felkészülni? Mi fog történni a forinttal és egyáltalán mi is az az ERM II. árfolyam mechanizmus?
2024. 07. 21. 01:00
Megosztás:

A PlayDoge előértékesítés 6 millió dollárhoz közelít a piaci gyengeség ellenére

Az elmúlt hetek során több népszerű mém érme is jelentős csökkenést mutatott, de a kripto tér nagyágyúja, a Bitcoin is több mint 15%-ot esett az elmúlt hónapban.
2024. 07. 21. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 07. 20. 22:00
Megosztás:

Ez Budapest környékének egyik legdinamikusabban fejlődő sportrepülőtere

Rengeteget fejlődött az elmúlt öt évben a Dunaújvárosi Repülőtér, ami egy ambiciózus fiatal nőnek köszönhető. Mihalcsek Noémi vállalkozása 2020-ban vette át a repülőtér üzemeltetését, azóta bővítették a kempinget, fásítottak, épült egy oktatótermük, van már szaniter helyiségük és egy kiváló minőségű streed food büféjük is. A munka azonban nem áll meg, számtalan tervük van még, hogy az egykor országos hírű, szebb napokat látott repülőteret újra a legfejlettebbek között emlegessék nemcsak Budapest környékén, hanem országos szinten is. Mihalcsek Noémi nem titkolt célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse a repülést, és eloszlassa a mítoszt, hogy kiváltság ez a hobbi.
2024. 07. 20. 21:00
Megosztás:

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás: