Rekordbevétellel zárta az évet a Syngenta

Éves összehasonlításban 19 százalékkal rekordszintre, 33,4 milliárd dollárra emelkedett a Syngenta agrárvállalat árbevétele tavaly - derült ki a konszern szerdán közzétett jelentéséből.

Rekordbevétellel zárta az évet a Syngenta

A svájci székhelyű Syngenta szerdán arról is beszámolt, hogy a kamatok, adófizetés és értékcsökkentési leírások előtti eredménye (EBITDA) éves összehasonlításban 20 százalékkal, rekordot jelentő 5,6 milliárd dollárra nőtt tavaly.

A Syngenta Group, a világ egyik legnagyobb növényvédőszer-gyártója és vetőmagtermelője, több mint 50 ezer munkavállalót foglalkoztat, a világ több mint 100 országában van jelen. A bázeli központú vállalatot 2017-ben 43 milliárd dollárért vásárolta fel a kínai ChemChina, majd 2021-ben összeolvadt a Sinochem műtrágya- és vetőmag-üzletágával.

A Syngenta nyilvános részvénykibocsátása és tőzsdei megjelenése a sanghaji tőzsde STAR platformján várhatóan hónapokon belül megvalósulhat. A sanghaji értéktőzsde szerdán azt közölte, hogy március 29-én tervezik megtartani a Syngenta tőzsdei bevezetésének vizsgálatához szükséges meghallgatást. A Syngenta az elsődleges kibocsátásból (IPO) csaknem 9,5 milliárd dollár bevételre számít, ez lehet az idei év egyik legnagyobb IPO-ja.

A társaság Magyarországon a növényvédő szerek piacán, a szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában, forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában érdekelt. A Syngenta Európa legnagyobb kapacitású kukorica- és napraforgóvetőmag kutatóbázisát építette fel Mezőtúron.

A körforgásos gazdaság jegyében bővíti gyártókapacitását a Szentkirályi Magyarország: átadták a vállalatcsoport egyik legmodernebb gyáregységét

Jelentősen bővíti gyártókapacitását az idén 30 éves Szentkirályi, annak az új üzemcsarnoknak köszönhetően, amelyet ma adott át Alessandro Pasquale és Balogh Levente a kormány képviselőivel közösen. A fenntarthatósági célok, a körforgásos gazdaság megvalósítása jegyében felépült gyáregységben kapott helyett az új, ultramodern gyártósor. A 2,8 milliárd forintos beruházás révén nemcsak az ásványvíz-palackozás kapacitása nő, hanem lehetővé válik a Pepsi termékek palackozásának a közeljövőben tervezett visszahozatala is Magyarországra.
2023. 06. 03. 10:00
Megosztás:

Csökkent a munkanélküliek száma Spanyolországban

Spanyolországban április után májusban is csökkent a munkanélküliek száma, 1,8 százalékkal, mintegy 49,3 ezerrel az előző hónaphoz viszonyítva - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium pénteken.
2023. 06. 03. 09:00
Megosztás:

Elkezdődött a Civita Group részvényeinek jegyzési időszaka

Elkezdődött a Civita Group Nyrt. részvényeinek június 15-ig tartó jegyzési időszaka a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 03. 07:00
Megosztás:

Első zöld kötvénykibocsátását hajtotta végre az MVM

Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt. csütörtökön, a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2023. 06. 03. 06:00
Megosztás:

Rendkívül alacsony a regisztrált álláskeresők száma

A háborús idők ellenére az elmúlt 30 évben még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, mint idén májusban - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 03. 05:00
Megosztás:

Olaszországban országos sztrájkot jelentettek be a légiforgalmi irányítók

Olaszországban országos sztrájkot jelentettek be a légiforgalmi irányítók és a földi kiszolgálók június 4-én, vasárnapra, a munkabeszüntetés miatt komoly fennakadásokra lehet számítani, amely a repülőterekre való utazást, a check-in folyamatát és a biztonsági ellenőrzést is érintheti - hívta fel a figyelmet a Wizz Air légitársaság pénteken az MTI-nek küldött közleményében.
2023. 06. 03. 04:00
Megosztás:

Újra módosult az extraprofitadó rendelet – erre kell figyelniük a gyógyszeripari cégeknek

2023. május 31-én megjelent a Magyar Közlönyben az extraprofit adókról szóló kormányrendelet legújabb módosítása. A változás jelentős hatással lesz a gyógyszeripari szereplőkre tekintve, hogy mind a gyógyszergyártókat, mind a gyógyszerforgalmazókat érintő különadó kapcsán módosult a szabályozás.
2023. 06. 03. 03:00
Megosztás:

Júniusi nyugdíjak utalási időpontja - aki bakszámlára kapja figyeljen a dátumra!

A nyugdíjak havi szintű kiutalásának időpontja számos nyugdíjas korú ember számára fontos dátum minden hónapban. 2023-ban ez kiemelten igaz, hiszen a magas, jelenleg 24%-os infláció (legfrissebb KSH adat) sajnos gyorsan felzabálja a nyugdíjak havi összegét, nagyon gyorsan el lehet azt költeni a magasra ugrott élelmiszer árak miatt (is). Cikkünkben most a 2023 június havi nyugdíjak utalási időpontját mutatjuk meg, és néhány hansznos nyugdíj adatot is mutatunk hozzá.
2023. 06. 03. 02:01
Megosztás:

Nyugdíj probléma: Jár-e özvegyi nyugdíj a „nők 40” kedvezményes nyugdíj mellett?

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj leteltét követően özvegyi nyugdíjra jogosult az, aki házastársa halálakor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte.
2023. 06. 03. 00:01
Megosztás:

Digitalizációs részleg alakult hazánk piacvezető könyvelő vállalatánál

Külön digitalizációs szervezeti egységet hoztak létre a Process Solutionsnél (PS), hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalatánál.
2023. 06. 02. 23:00
Megosztás:

Így hódít az elektronikus fizetés Európában

Európában és Magyarországon is egyre népszerűbbek az elektronikus fizetési lehetőségek a vásárlók körében. Az Euroövezet országai közül a bankkártya Finnországban és Hollandiában a legelterjedtebb fizetési mód az Európai Központi Bank kutatása alapján, míg ezt a megoldást a legkevésbé Máltán és Szlovéniában választják. Az elektronikus fizetés mellett szóló legfőbb érvek a vásárlók részéről, hogy nem szükséges nagyobb mennyiségű készpénzt maguknál tartani, e mellett a gyorsaság és kényelem.
2023. 06. 02. 22:00
Megosztás:

A 13%-os szocho adó így érinti az egyes befektetéseket - Mivel járunk a legjobban?

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják - olvashatjuk az RSM Hungary Zrt. adótanácsadói blogjában. Milyen esetekben kell szocho-t fizetni a kamatok után? Kell-e szocho-t fizetni a Tartós befektetési számlák (TBSZ) után? Hogyan adóznak a biztosítások, a biztosítási befektetések?
2023. 06. 02. 21:00
Megosztás:

Fékezzük meg a kukában guberáló madarakat!

Újabb közel 200 darab közterületi, nyitott hulladékgyűjtő edényre szerelnek fedelet a Budapesti Közművek szakemberei - a tavaly indított és hatékonynak bizonyuló kezdeményezés folytatásaként – a „kukákban guberáló” madarak megfékezésére.
2023. 06. 02. 20:00
Megosztás:

Vegyesen változott péntek estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 06. 02. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 06. 02. 19:00
Megosztás:

A kedvező nemzetközi hangulat hatására emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1019,45 pontos, 2,18 százalékos emelkedéssel, 47 869,61 ponton zárt pénteken.
2023. 06. 02. 18:30
Megosztás:

Májusban csökkentek a nemzetközi élelmiszerárak

Zuhant a búza, kukorica, a növényi olajok és a sajt ára globálisan, míg a rizs, cukor és a húsféléké nőtt.
2023. 06. 02. 18:00
Megosztás:

Így ne legyünk vezetők: a nyolc leggyakoribb menedzsment-hiba a kengurutól a kibicig

Azt mondják, a menedzsment olyan, mint a gyereknevelés: mindenképp elrontjuk, a kérdés, hogy mennyire és hogyan. Ám aki belátja, hogy nem hibátlan és képes az önreflexióra, az valódi változást érhet el a csapata és önmaga számára. Barbara Stöttinger, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem vezetőképző akadémiájának (WU Executive Academy) dékánja összegyűjtött nyolc tipikus hibás vezetői stílust, és az alternatívákat is.
2023. 06. 02. 17:30
Megosztás:

Fellendülésre számíthatnak a házhoz szállító éttermek

A tavalyi év meglehetősen feketén zárult a vendéglátóipar tekintetében, a gazdasági válság ugyanis a vendéglátóipari egységeket érte el először és őket is érintette a legsúlyosabban. Az energiaárak, majd az alapanyag-árak drasztikus növekedése azt eredményezte, hogy a házhoz szállító éttermek egynegyede kénytelen volt lehúzni a rolót. Most azonban fellendülés következhet.
2023. 06. 02. 17:00
Megosztás:

Panasztörvény - Nem késlekedhetnek a cégek az indulással

Elfogadta az országgyűlés, és immár a Magyar Közlönyben is közzétették az úgynevezett Panasztörvényt. A 2023. évi XXV., a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvény a magyar vállalkozások jelentős részére kiterjedően írja elő többek közt azt, hogy miként kell kezelni az ilyen jellegű bejelentéseket és miként kell védeni azok bejelentőit. A KPMG szakértői fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet a vállalatok életére valóban hatást gyakorló részekre.
2023. 06. 02. 16:30
Megosztás: