Részvénytipp - vegyük a Microchip Technology-t!

A félvezetőpiac bevétel-növekedése 2022-ben lassulni fog, míg 2023-ban zsugorodhat is ez a szegmens. A legsebezhetőbbnek a fogyasztói költés visszafogásából történő termékekben fordulhat elő, erre jó példa az okostelefon, a PC vagy a televízió. A félvezetőkre jellemző a ciklikusság, most éppen egy felfelé tartó szakasz - amit lehet túlkeresletinek is hívni – végéhez érkezünk, azonban vannak olyan termékek, amelyeknek továbbra is nagy szükségük van ezen mikrocsipekre.

Részvénytipp - vegyük a Microchip Technology-t!

Erre legjobb példát az adatközpontok, azonbelül is a felhős megoldások infrastruktúrája, az autóipar, főleg az elektromos autók terén, a mesterséges intelligencia, az 5G hálózatok kiépítése, valamint az IoT megoldások lehetnek.

Véleményünk alapján, amelyet a szektor szakértői is alátámasztanak, azon félvezetőgyártók, vagy félveztőkhöz köthető technológiát, megoldásokat, illetve szolgáltatást kínáló vállalatok, amelyek a feljebb felsorolt szegmensekben érdekeltek, nem csak társaiknál jobban, de akár növekedéssel tölthetik még az előttünk álló borúsabb időszakot.

Külön üdvözülendő, ha egy félvezető gyártó tevékenységét, nem a jelenleg mindenféle bizonytalansággal sújtott Tajvanban, vagy a kelet-ázsiai régióban végzi, valamint, ha eladási számai szintén nem az említett térségtől függnek.

A Microchip Technology Inc. fókusza

A Microchip Tech. elsősorban beágyazott vezérlőkkel (mikrokontrollerek) foglalkozik, ezeket többnyire, gyártja és fejleszti is. Gyártási folyamatainak nagy részét az USA-ban végzi, de található üzeme Európában is, illetve könnyen elvégezhető (azaz könnyen mozdítható!) folyamatokat Thaiföldre és a Fülöp-Szigetekre szervezett ki. A cég fő zászlóshajója a mikrokontrollerek gyártása, melyeknek végső felhasználása elsődlegesen az autóipar, egyéb ipar, számítástechnika, kommunikáció, világítás, tápegységek, motor irányítás, ember-gép felület, biztonság, vezetékes és vezeték nélküli kapcsolat típusú termékekben található. A cég továbbá fejlesztői eszközöket kínál a fent említett mikrocsipek specifikálására, programozására.

A mikrokontrollerek „apró számítógépek”, amelyek egy alaplapra helyezve irányítási feladatokat látnak el elektronikai eszközökben (irodai gépek, otthoni eszközök, járművek, stb.). A mikrokontroller az automatizáltság egyik alapja, a Microchip Technology pedig vezető gyártója a 32-bites mikrokontrollereknek, amelyek már képesek a bonyolultabb, összetettebb feladatok ellátására is, azaz munkafolyamatokat is ellátó gépek irányítására.

A vállalat ezzel együtt teljeskörű megoldást kínál csipjeinek a felhasználására, igény esetén együtt működik az adott gyártóval, hogy a lehető legoptimálisabb megoldást alakítsa ki mikrocsipjeinek beépítésére.

A cég nagyjából fele-fele arányban értékesíti termékeit saját magán, illetve disztribútorain keresztül.

Értékeltség

A vállalat augusztus elején tette közzé 2023-as pénzügyi évének (amely március 31-én zárul) első negyedéves eredményét, amely meghaladta a várakozásokat, és a cég előrejelzése is nagyobb volt, mint amit a szakértők becsültek: a második negyedévre 1,42-1,46 dolláros EPS-várakozásuk van, míg a piaci konszenzus csak 1,34 dollár volt. A cég következő jelentése november negyedikén lesz, ahol elsősorban az előrejelzést figyelhetik az piaci szereplők.

Az elemzői alulbecslés egyébként jellemző a Microchip esetében, szinte kivétel nélkül pozitív meglepetés okoz az eredményközlés, míg az elemzői előremutatások fokozatosan nőttek a múltban is.

Ami a szektortársakkal való összevetést illeti, a jelenlegi pénzügyi év forward P/E mutatójában a szektortársak medián értékeivel szemben 11,2 vs 13,3; míg a következőre 11,0 vs 11,9. A peer group nem homogén, ami a termékek végső felhasználását illeti, ez pedig az egyik kulcsfontosságú sztorink a céggel kapcsolatban: a többinél kedvezőbb termékportfólió. A jelenlegi forward P/E mutató az egyik legkedvezőbb az utóbbi két évet figyelembe véve.

Az augusztusi gyorsjelentés óta az elemzői célárak nem változtak érdemben, miközben az árfolyam 10%-ot is csökkent. Az ismeretes globális és makrogazdasági események következtében a Microchip Technology árfolyama és a céggel szemben támasztott várakozások is csökkentek az idei évben. Január elseje óta 24,5%-ot esett az árfolyam, míg konszenzusos célár „csak” 12,9%-ot.

Véleményünk szerint az árfolyam esés nem feltétlen alátámasztott, és az egész piaccal, valamint akár a szegmenssel kapcsolatos bizonytalanság következménye.

Technikai kép

A cég technikai képe ígéretes, nem elég, hogy a júliustól augusztus közepéig tartó teljeskörű piaci emelkedés során 37%-ot emelkedve kitört az év legeleje óta tartó csökkenő trendcsatornájából is, majd arról visszapattant nem rég, de az évtizedes trendvonal is megtartotta az árfolyamot. A mozgóátlagok ellenállásként viselkedhetnek, míg az MACD a keddi zuhanás előtt vételi jelzés irányába haladt.

Összegzés

Vonzó vállalatnak tűnik a Microchip Technology, egy olyan üzletágban van, amelyet mostanra pesszimizmus leng körül, azonban a félvezetők iránt összességében visszaeső kereslet kevésbé érintheti a céget. A termékportfóliója jó, kellően diverzifikált is, de a legfontosabb, hogy piacvezető olyan termékek gyártásában, amelyek technológiailag a kiemelkedőbbek közé tartoznak, felhasználásuk széleskörű és szükséges, kereslete hosszútávon erős maradhat. A cég értékeltsége átlagos, a teljes szektorhoz mérten még olcsó is, azonban jellemzően az alacsonyabb értékeltségű félvezetőgyártók a visszaesésre hivatott okostelefonhoz és PC-khez gyártanak termékeket, a „drágább” papírok pedig kedvezőbbnek ítélt termékportfólióval rendelkeznek. A technikai kép bizakodásra adhat okot, a mostani egy jó időpont lehet a beszállásra.

A hozam-kockázati aránya a fenti ajánlásnak nagyságrendileg 2/1. (forrás: ERSTE)

Mi a különbség a régi és az új kriptovaluták között?

Mik azok a kriptovaluták? A kriptovaluták egyik legfontosabb ismérve, hogy diverzifikált formában érhetőek el, azaz nincs semmilyen központi rendszer vagy kormány ami irányítaná, és szabályozná azokat. Ezek a valuták pedig olyan digitális pénznek tekinthetőek, amelyek régebben mindösszesen kereskedésre voltak alkalmasak, viszont napjainkban már akár sima online vásárlást is végezhetünk velük.
2022. 09. 27. 12:00
Megosztás:

Lengyel újságértesülések szerint a MOL lobbizott a Lotos megvételéért

Lengyelországi hírek szerint a MOL aktívan lobbizott az országban a Lotos 417 benzinkutjának megvételéért - olvashatjuk az ERSTE mai elemzői kommentárjában.
2022. 09. 27. 11:30
Megosztás:

Mennyire emeli ma a jegybanki alapkamatot az MNB?

Ma ülésezik az MNB monetáris tanácsa, s várhatóan 1 százalékponttal 12,75 százalékra emeli az alapkamatot, ami vélhetően átgyűrűzik az egyhetes betéti rátára is csütörtökön.
2022. 09. 27. 11:00
Megosztás:

Óriási brit kamatemelést áraz a piac

Elszabadultak a brit kamatemelési várakozások. A fiskális élénkítés hatására megugrottak az inflációs várakozások és ezzel a kamatemelési kilátások is.
2022. 09. 27. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai piacokon a megelőző napokban elszenvedett nagy csökkenések kompenzációjaként.
2022. 09. 27. 10:00
Megosztás:

Az energiaárak emelkedése már az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti

Mihamarabbi beavatkozást sürget az energiaárak emelkedésének kompenzálására az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja Ausztria versenyképességét termelési telephelyként.
2022. 09. 27. 09:30
Megosztás:

Mesterséges intelligencia elemzi az alkalmazottakat az SAP HR szoftverében

Rejtett tehetségek felfedezése, új kihívásokhoz legalkalmasabb csapatok felépítése, integrált tehetséggondozási stratégiák felállítása és még sok más HR feladat kap digitális támogatást az SAP SuccessFactors Human Experience Management (HXM) Suite nemrégiben bemutatott új moduljai által.
2022. 09. 27. 09:00
Megosztás:

Nehéz időszak után egy-másfél év múlva jöhet a növekedés

A JVSZ számára kiemelten fontos, hogy naprakész gazdasági előrejelzésekkel, szakértők bevonásával, tudásmegosztással támogassa a vállalatvezetőket. Ezt erősítve a Szövetség idén már 11. alkalommal rendezte meg a tegnapi napon a gazdasági trendeket elemző Makro Konferenciáját, Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnökének fővédnökségével, a Danubius Hotel Helia Budapestben.
2022. 09. 27. 08:30
Megosztás:

Erősödött kissé kedd reggelre a forint

Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 09. 27. 08:00
Megosztás:

Hamarosan elérhető az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapír

Csütörtöktől érhető el az új állampapír, amely 11 százalék feletti kamatozással jól jövedelmező, biztonságos, kamatadómentes befektetést jelent a családoknak - olvasható a pénzügyminiszter közösségi oldalán.
2022. 09. 27. 07:30
Megosztás:

Ingyenes online tanulási lehetőségeket ajánl az NMHH

Ingyenes, online elérhető tananyagokból bárki bővítheti a tudását szinte bármilyen területen, legyen az nyelvtudás, kultúra vagy hobbi - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2022. 09. 27. 07:00
Megosztás:

Romániában 2,4 százalékra nőtt a konszolidált államháztartási hiány

Romániában a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékát tette ki az államháztartási hiány az első nyolc hónapban a július végén jegyzett 1,94 százalékhoz képest - közölte hétfőn a román pénzügyminisztérium.
2022. 09. 27. 06:30
Megosztás:

350 millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a Folkem Kft.

Több mint háromszázötven millió forintból fejleszti a környezetbarát csomagolóanyagok előállítását a debreceni, nyomdaipari befejező műveletekkel foglalkozó Folkem Kft. - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.
2022. 09. 27. 06:00
Megosztás:

A magyar dolgozók fele nem kap béren kívüli juttatást

Magyarországon a SZÉP-kártya és a rugalmas munkaidő a leggyakoribb béren kívüli juttatás, ezzel szemben a munkavállalók a 13. havi fizetésnek és inflációkövető bérkompenzációnak örülnének a legjobban – derült ki a DreamJobs és a foodpanda friss kutatásából. A legtöbb extra juttatáshoz a multiknál és az IT szektorban lehet hozzájutni, a legkisebb figyelmet pedig az egészségmegőrzéshez kapcsolódó juttatásokra fordítják a cégek. Kihívást fog jelenteni az otthoni munkavégzéshez köthető magasabb rezsiköltség, de erre, valamint az étkezés támogatására, a bérek rendezésére és az egészségügyi témára nagyobb figyelmet szentelnek 2023-ban a vállalatok.
2022. 09. 27. 05:00
Megosztás:

A világ 10 legjobb filmje ami valaha készült - Hányat láttál belőle?

Hogy melyik a világ legjobb filmje, vagy melyek a világtörténelem legjobb filmjei, nagyon szubjektív kérdés, hiszen ahány ember, annyiféle ízlés a világon. Valahogy mégiscsak érdemes lenne megtudni, hogy mik azok a filmtörténeti remekművek, amelyek a legtöbb embert levették a lábukról. Ezért jó, hogy ma már léteznek olyan hatalmas adatbázissal rendelkező internetes portálok, mint pl. a filmes IMDb, melyek segítségével sok százezer ember véleményét tudhatjuk meg néhány kattintás után.
2022. 09. 27. 04:01
Megosztás:

A magas infláció miatti alulbiztosítottságra hívta fel a figyelmet a Mabisz

A biztosítási szakma előtt álló kihívásnak nevezte a magas infláció miatt keletkező alulbiztosítottság kezelését a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének hétfői budapesti konferenciáján.
2022. 09. 27. 03:30
Megosztás:

1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentették be

A brit kormány 1972 óta a legnagyobb adócsökkentést jelentette be pénteken, amire a pénzügyminiszter vasárnap még rátett egy lapáttal jelezve, hogy ez még csak az első lépés volt és további adócsökkentéseket fognak a közeljövőben bejelenteni.
2022. 09. 27. 03:00
Megosztás:

Tudatosan vásárolunk, de még így is sokat pazarolunk

A magyarok többsége saját bevallása szerint tudatosan vásárol, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, mégis évente 65 kilogramm élelmiszerhulladékot állít elő, amivel 45 000 forint éves veszteséget szenved el - közölte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétfőn az MTI-vel.
2022. 09. 27. 02:30
Megosztás:

Ha ezt az extrudált kenyeret vetted, ne edd meg!

Határérték feletti aflatoxin-tartalom miatt az Abonett Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos kiszerelésű, Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel elnevezésű termékét - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
2022. 09. 27. 02:00
Megosztás:

Megszűnt az aszály, folytatódik a talajok őszi feltöltődése

A hét további részében többször lehet számítani nagy területeket érintő esőre, így folytatódik a talajok őszi feltöltődése - írta hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 09. 27. 01:30
Megosztás: