Segítség a kkv-knak

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és a Deutsche Leasing megállapodást írt alá pénteken egy olyan hitelcsomag első, 50 millió eurós (mintegy 19 milliárd forint) részletéről, amely németországi, bulgáriai, magyarországi és más uniós tagországok kis- és középvállalkozásainak (kkv-k), valamint közepes piaci tőkeértékű vállalatainak zöld átátállást segítő lízingjeit támogatja.

Segítség a kkv-knak

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing közös közleménye szerint a kedvező feltételek mellett biztosított hitel a zöld beruházások mellett a kohézióra fektet hangsúlyt.

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing a kis- és középvállalkozások, valamint a közepes piaci tőkeértékű vállalatok lízingjeit támogató projektet 560 millió eurós finanszírozással indította.

A program olyan gépek és technológiák finanszírozására összpontosít, amelyek energiamegtakarítást, alacsony szén-dioxid-kibocsátású mobilitást és egyéb környezetvédelmi megoldásokat eredményeznek, ezáltal támogatva a kisvállalkozások és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok zöld átalakulását.

A hitelt a 250-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kis- és középvállalkozások, valamint a legfeljebb háromezer alkalmazottat foglalkoztató közepes piaci tőkeértékű vállalatok használhatják fel hosszú távú beruházási projektjeikre.

A közlemény szerint a projekt erősíteni fogja az Európai Unió gazdasági, társadalmi és területi kohézióját, és segíteni fog a meglévő piaci hiányosságok kezelésében. A kkv-k és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok projektjeinek támogatása pozitív jelzést küld a magánbefektetőknek, és ezáltal ösztönzi a további finanszírozást. Serkenti a munkahelyteremtést és az innovatív termékek vagy szolgáltatások nyújtását a digitális korszerűsítés terén - tették hozzá.

Puhán landol a gazdaság? - A Fed vezetői bizakodók a monetáris politika jövőjét illetően

A szeptemberi foglalkoztatási adatok és az amerikai központi bank eddigi lépései alapján úgy tűnik, a Fed vezetői optimisták a gazdasági helyzet további alakulásával kapcsolatban. Vajon sikerülhet-e valóban elkerülni a recessziót, miközben csökkentik az inflációt? A Financial Times-nak adott interjúban John Williams, a New York-i Fed elnöke, és más jegybanki vezetők osztják meg véleményüket a várható fejleményekről és a lehetséges kockázatokról.
2024. 10. 08. 16:30
Megosztás:

Heteken belül több milliárd euró támogatás nyílik meg a zöld beruházásba kezdő vállalatoknak

Várhatóan idén novemberben több mint 3 milliárd eurós kerettel nyílik meg az Európai Bizottság Innovációs Alapjának (Innovation Fund) következő pályázati köre. Bármely tagállamból, szinte megkötés nélkül jelentkezhetnek készpénztámogatásra a zöld beruházást indító vállalkozások.
2024. 10. 08. 16:00
Megosztás:

Az arany és a műtárgyak a befektetők új kedvencei

A BÁV ART legfrissebb műtárgybefektetési indexe alapján az arany ékszerek és a műtárgyak iránti érdeklődés jelentősen növekedett a befektetők körében, miközben az ingatlan- és más hagyományos befektetési formák népszerűsége visszaesett. A kutatásból az is leszűrhető, hogy a Z-generáció különösen nyitott a műtárgyvásárlásra.
2024. 10. 08. 15:30
Megosztás:

Jelentős többlettel zárt a költségvetés szeptemberben

Bár a kedvezőtlen külső világgazdasági folyamatok még éreztetik a hatásukat, a kormány sikeresen stabilizálta az államháztartás egyensúlyát. Az idei évben meghozott intézkedésekkel a kormány több mint 1000 milliárd forinttal javította a költségvetés mozgásterét. Az intézkedéseknek is köszönhetően a költségvetés szeptember végén 234,2 milliárd forint többlettel zárt, ami minden idők második legkedvezőbb szeptember havi mutatója - közölte az államháztatás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerénének szeptember végi helyzetéről kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 10. 08. 15:00
Megosztás:

Ezer eurós minimálbér? A MASZSZ szerint nem jön ki a matek

Ez a matek nem jön ki, legfeljebb csak akkor, ha 2027-re 500 forint lesz az euró – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség a miniszterelnök elképzelésére, miszerint 2-3 éven belül ezer euróra nő a hazai minimálbér és 1 millió forintra az átlagbér. Így viszont már egyáltalán nem olyan biztató ez a vízió. Amennyiben a terv mégis megvalósul, a MASZSZ elvárja, hogy ennek nyertesei a kis- és középkeresetűek legyenek. A szövetség ehhez minden szakmai segítséget megadna – olvasható a közleményben.
2024. 10. 08. 14:30
Megosztás:

Véget ért a nagy csoda Kínában

Véget ért az aranyhét Kínában. Így a Sanghaji index még megpróbálkozott egy nagy emelkedéssel, de a kezdeti 11 százalék végül 5,9 százalék emelkedés lett. Ezzel is kicsit felülteljesítette a célunkat. (Lásd az alábbi ábra.)
2024. 10. 08. 14:00
Megosztás:

Fájhat a feje az Alphabet vezetőinek a bíróság döntése miatt

Az amerikai bíróság döntése értelmében az Alphabet kénytelen lesz alternatívákat kínálni a Google Play áruház helyett az alkalmazások letöltésére az androidos telefonokon.
2024. 10. 08. 13:30
Megosztás:

Több tízmilliárd forint kárt előzött meg a jégkármérséklő rendszer

Idén is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer. Az április 15. és szeptember 30. közötti védekezési szezonban 93 napon, összesen közel 188 ezer üzemórára kellett bekapcsolni. A generátorok így a tavalyinál 6 százalékkal hosszabb ideig üzemeltek - ismertette kedden kiadott közös összefoglalójában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium (AM).
2024. 10. 08. 13:00
Megosztás:

Brutális erősödés a kínai részvénypiacon

A kínai tőzsde erős, 11 százalék körüli emelkedéssel tért vissza az egyhetes szünet után.
2024. 10. 08. 12:30
Megosztás:

Ezek a legkeresettebb készségek 2024-ben

Munkavállalóként elsősorban attól függ a munkaerőpiaci sikeresség és versenyképesség, hogy milyen szakmai és személyi kompetenciákkal, azaz hard és soft skillekkel rendelkezünk. „A kompetencia egy sokoldalú, többek között a pszichológia tudományához kötött terület, amely hozzáértést, alkalmasságot, képességet jelent” – magyarázza Katkics Attila, HR szakember.
2024. 10. 08. 12:00
Megosztás:

Nagy Márton: hazánknak csak a gazdasági semlegesség hozhat fejlődést

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Word Economic Forum (WEF) által szervezett „High-Level Dialoge on Europe in the Age of Intelligent Economics” elnevezésű rendezvényen szólalt fel tegnap este Genfben. Beszédében a tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy új gazdasági rend alakul ki a világban, amelyben Európának meg kell őriznie önállóságát.
2024. 10. 08. 12:00
Megosztás:

Kínában kezdett gyártani a magyar 77 Elektronika Csoport által alapított vállalat

Az első magyar gépipari beruházást valósította meg Kínában a száz százalékban hazai tulajdonban lévő, orvoselektronikai termékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Csoport. A high-tech cég közel 2 millió dolláros beruházás keretében alapított üzemében gyártja a jövőben a kínai piacra a LabUMat és UriSed automata vizeletvizsgáló berendezéseit. A 77 Medical Devices (Suzhou) Co., Ltd. névre keresztelt cégben az első évben 300 nagylabor gyártása a cél, de ez néhány éven belül akár 1000 darabra is felfuthat.
2024. 10. 08. 11:30
Megosztás:

A romániai nagykoalíció felbontását jelentette be kisebbik kormánypárt elnöke

Hatalmi visszaéléssel vádolta meg a Marcel Ciolacu román miniszerelnök által vezetett Szociáldemokrata Pártot (PSD) és bejelentette a bukaresti nagykoalíció felbontását hétfőn Nicolae Ciuca, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.
2024. 10. 08. 11:00
Megosztás:

Mérséklődtek a tengerentúli piacok; továbbra is meredeken emelkednek az olajárak

A Wall Street három fő indexe 1% körüli csökkenéssel zárt hétfőn, a kamatcsökkentési várakozások gyengülése miatt.
2024. 10. 08. 10:30
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

A japán Nikkei kedden esésben áll (-1%), amit a Wall Street gyengébb éjszakai zárása és az erősebb jen okozott.
2024. 10. 08. 10:00
Megosztás:

7 Lengyel Online Játék, Amelyek Elérhetők Magyarországon

Az on͏line szerencse͏játék népszerűsége ͏fol͏yamatosan növekszik, és szám͏os lengyel͏ onl͏ine͏ kaszinó ͏é͏rhető ͏el Magya͏rországon is.
2024. 10. 08. 09:45
Megosztás:

Többnyire növekedtek az európai tőzsdeindexek; a BUX 0,8%-kal került feljebb

A páneurópai STOXX 600 0,2%-os emelkedéssel zárta a kereskedést, amit a bankszektor növekedése vezetett. Az ingatlanok és a közüzemi részvények azonban 1,4%-ot, illetve 0,5%-ot veszítettek a hozamok emelkedése mellett. A DAX 0,1%-kal csökkent, miután a német ipari megrendelések a vártnál nagyobb mértékben estek (-5,8% vs. -2% ) augusztusban.
2024. 10. 08. 09:30
Megosztás:

Emelkedtek a fejlett piaci kötvényhozamok; a forint a 402-es szint közelében zárt az euróval szemben

Francois Villeroy, az EKB kormányzótanácsának francia tagja elmondta, hogy az irányadó kamatszint októberben is csökkenhet az euróövezetben, mert a lassú növekedés miatt a cél alullövésének esélye megnőtt. Később a kamatcsökkentés folytatódik és jövőre az irányadó kamat az egyensúlyi szintre – ami 2% körül lehet – csökkenhet.
2024. 10. 08. 09:00
Megosztás:

Medián-kutatás: a lakosság többsége szigorúbb feltételekkel, de engedné az Airbnb-k működését

Először készült Magyarországon átfogó, reprezentatív felmérés a rövid távú lakáskiadás megítéléséről, hatásairól és az esetleges szabályozások szükségességéről. A Medián által készített közvélemény kutatás kifejezetten azon belső kerületek (V., VI., VII., VIII. és IX.) lakosságát kérdezte, ahol airbnb lakások számottevő mértékben vannak jelen. Ezen belül a VI. kerület – ahol nemrég szavazás zajlott az airbnb betiltásáról –, önállóan is elemezhető almintával külön fókuszt kapott.
2024. 10. 08. 08:30
Megosztás:

DTX Exchange új listázás: az ár 0,20 USD, hatalmas vásárlási rohamot váltott ki: Jobb befektetés, mint a Solana (SOL) és a TRON (TRX)?

Annak ellenére, hogy a piacon az utóbbi időben turbulencia volt tapasztalható, az új hét izgalmasan alakul, mivel a Bitcoin (BTC) átlépte a 63 000 dolláros határt.
2024. 10. 08. 08:20
Megosztás: