Siess!!! Minden hitel drágul áprilistól

Bár az elmúlt években a banki verseny miatt nem használták ki törvényadta jogukat a bankok, s az előző évi infláció alatti mértékben emelték a banki díjakat és költségeket, idén az inflációs nyomás miatt kimaxolják majd a lehetőségeiket., Ez pedig a banki díjak 5,1 százalékos emelését jelentheti majd, amely minden hitel, így a kamatstopban lévő és hosszan fix kölcsönök törlesztőrészletét is megemeli majd.

Siess!!! Minden hitel drágul áprilistól

Emelkednek a törlesztőrészletek áprilistól

Áprilistól nem csak a változó, de már a hosszan fix kamatozású hitelek tulajdonosai sem ússzák meg, hogy szembesüljenek az infláció okozta hatásokkal, minden hitelesnek nagyot drágulhat majd a hitele, emelkedhet a törlesztőrészlete – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Ennek oka, hogy a bankok a termékeikhez kapcsolódó díjak és költségek esetében évente jogosultak arra, hogy azok értékét a mindenkori fogyasztóiár változáshoz igazítsák, indexálják. A hatályos jogszabályok szerint erre minden év áprilisban van lehetősége a bankoknak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt évben a fogyasztói árindex mértéke 5,1 százalék volt, vagyis maximum ilyen mértékben növelhetik a bankok az ügyfelektől kérhető díjakat. Ez már jelentős díjemelést jelent majd.

Az első fecske

Az OTP Bank már be is jelentette, hogy a személyi kölcsönöknél teljes mértékben élni fog a jogszabály adta lehetőséggel. Így a például az ügyintézési díj és az előtörlesztési díj (részleges előtörlesztés esetén) 9.162 forintról 9.629 forintra, teljes előtörlesztés esetén pedig 49.011 forintról 51.510 forintra nő majd. A szerződésmódosítási díja 13.693 forintról 14.391 forintra változik, a monitoring tevékenység díja pedig általános esetben a korábbi 1.229 forint helyett 1.291 forint lesz április 1-től.

A verseny lenyomta a díjemelést

A banki díjak indexálása egy lehetőség, amellyel nem kötelező élni. A bankok szabadon dönthetnek arról, hogy milyen termékeknél, milyen mértékben érvényesítik a fogyasztói árak változását díjaikban. Korábban, amíg alacsony volt az infláció a banki verseny miatt nem is érvényesítették maximális mértékben az indexálást a bankok. A KSH kimutatása szerint 2018-ban 2,8, 2019-ben 3,4, 2020-ban pedig 3,3 százalékos volt az infláció mértéke, ám az azt követő évben egyedül tavaly emelkedtek a jogszabály adta korláton belül a banki díjak. A KSH ugyanis 2021-ben 3,3 százalékos drágulást mért a banki szolgáltatások díjait illetően. Egy évvel korábban, 2020-ban a 2019-es 3,4 százalékos pénzromlás ellenére csak 2,1 százalékkal emelkedtek a banki díjak, 2019-ben pedig a törvény adta 2,8 százalékos emelési lehetőség helyett csak 1,2 százalékos volt a díjindexálásátlagos mértéke.

Ettől nem véd meg a kamatstop sem

Miután az idén a vártnál is erősebb az inflációs hatás – amit a bankok vélhetően a költségeik növekedésében is megéreznek – a money.hu szakértői szerint a pénzintézetek többsége maximálisan  élni fog a más területekhez képes egyébként moderált áremelkedés lehetőségével.

A banki díjak emelkedése minden hiteltermékre vonatkozik majd, ettől a drágulástól nem védi majd meg az adósokat a kamatstop sem, a törlesztőrészletük így nekik is emelkedhet majd.

Míg a kamatok infláció miatti emelkedése komoly kihívást jelent a törlesztőrészletekre, a banki díjak emelkedése maximum pár százforintos többletköltséget okoz majd éves szinten. A kamat mellett a járulékos díjakat és költségeket tartalmazó teljes hiteldíj mutató (THM) néhány bázispontos emelkedésével lehet számolni. Épp ezért a money.hu szakértői szerint a díjak emelkedésének semmilyen hatása nem lesz majd a fizetési fegyelemre.

A hosszú távú fixesítésnek nincs alternatívája

Bár a banki költségek emelkedése érinti a hosszan fix hiteleket is, a hitelösszehasonlító portál szakértői továbbra is azt ajánlják, hogy a jelenlegi helyzetben hitelt felvevők, hitelcserében gondolkodók a minél hosszabb időre fix kamatozást kínáló konstrukciókat válasszák. Az inflációs hatás miatt ugyanis az elmúlt hetekben a rövid referenciakamatok (a BIRS értékek) olyan mértékben emelkedtek, hogy a 20 évre fixált hitelek kamatbázisa immár 0,26 százalékponttal alacsonyabb, mint az 5 éveseké, s csak 8 bázisponttal haladja meg a 10 éves kamatciklusú hitelekét. Azaz lényegében eltűnt a kamatokból a végig fix törlesztés biztonságáért kért felár, ami a tavaly ősszel még akár 30 százalékos kamatkülönbséget is okozott.

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás: