Sok pénzt kaphatsz érte, ha a Te pénztárcádban van ez a sérült 200 Ft-os pénzérme!

Sokan nem tudják, de létezik egy 2009-es évben előállított, hibás 200 forintos széria, ami lázban tartja a ritka érmek gyűjtőit Magyarországon. Lehetséges, hogy épp a Te pénztárcádban lapul?

Sok pénzt kaphatsz érte, ha a Te pénztárcádban van ez a sérült 200 Ft-os pénzérme!

Klasszikus numizmatikai értelemben ugyanis ezeknek az érméknek nincsen magasabb értékük a saját névértéküknél, azaz 200 forintál. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők egyetértenek abban, hogy ez a láz inkább a laikus gyűjtők között terjed, de igazi valódi értékkel szerintük ezek a 200 forintosok nem bírnak.

Időről-időre Magyarországon is felbukkannak különböző numizmatikai forrongások, igaz legtöbbször a laikus(abb) gyűjtők körében. Az egyik ilyen, néhány éve kezdődő, de még most is javában tartó fellángolás a 200 forintos pénzérméket érinti.

Azonban belül is egy bizonyos, igazából hibásan nyomott 2009-es sorozat tartja lázban azokat, akik erre fogékonyak. A szóban forgó szériát a szakma a 2009-es hosszú vízvonalas 200 forintosnak hívja. Ezek olyan érméket jelölnek, ahol a hibás nyomást az érmék hátoldali képén kell keresni.

A „hibákból” ráadásul akad bőven, 2018-ban az Az Érem c. folyóiratban született cikk alapján összesen 12 különbséget említ a szerző. Ám ezek közül a leghíresebb, az érmék névadó elváltozását a Duna fodrozódásában kell keresni.

Itt ugyanis jól meglehet figyelni, hogy alulról felfelé számítva a vízfonalak harmadik sorában a ritka érmén 2 darab vízvonal látható, míg a normál érmén 3. Innen ered a név, a „hosszú vízvonalas”, ugyanis a normális érmén a 3. sorban jobb oldalt két kb. 3 mm-es vonás látható, míg a ritkán egy kb. 5 mm-es. A szóban forgó hosszú vízvonalat és egyéb eltéréseket, a lenti kép sűríti magába:

forint

forrás: pénzcentrum.hu

Ritka egyáltalán ez az érme?

A fent említett cikk szerzője azt írja a folyóiratban, hogy az érme rendkívül ritka. Ez azonban sokak szerint nem egészen felel meg a valóságnak. A 2009-es 200 forintosból összesen valamivel több mint 71 millió darabot vertek, ennyi került be a forgalomba.

A Webnumizmatika online portálon megjelent 2021-es írás szerint ebből akár 200-220 ezer darab is lehet hosszú vízvonalas érme. Noha az akkori ismeretek szerint 2 éve mintegy 1000 darab lehetett gyűjtőknél. A 200-220 ezres darabszám brutálisan sok, persze a teljes forgalmi mennyiséghez képest azért annyira mégse.

forint

Forrás: pénzcentrum

A jelenlegi 1000-2000 darabos gyűjtői darabszám annak tudható be, hogy a hosszú vonalas 200-asokra először 2018-ban kezdtek el felfigyelni, ami mindössze 4 éve volt. Így a bányászat jelenleg is tart, mármint azok számára, akiknek bármilyen értékkel is bír ez az érme. Akiknek viszont bír, azok súlyos ezer forintokat is kicsengethetnek 1-1 hosszúvonalas 200-asért. Az elmúlt években a szóban forgó érméket 6500-7500 forintért is hirdették, így akár a 200-as érme a névértékének 35-szörösérért (!) is gazdát cserélhetett.

Ha valaki ma feltúrja az internetet, ennél némileg szolidabb, 4000-5000 forintos árakkal is találkozhat. Mindezek ellenére azért még most is akadnak nagyravágyóbbak. A numizmatikamagyar nevű TikTok oldalon például egy érmét 6500 ért, 4-et pedig 24 ezer forintért hirdetnek.

A hirdetésben sokatmondó (erről majd kicsit lentebb) gondolat is olvasható a hirdető részéről: #ritka és ezzel le is zártam a sok buta emberek Véleményét!!!!!!!

Annyira azért mégsem buták az emberek

Ténykérdés tehát, hogy a 2009-es hosszú vonalas 200-asok nem legendák, tényleg vannak ilyen érmék, és tényleg a teljes vert mennyiséghez képest elég ritkán fordulnak elő. De ez egyet is jelent azzal, hogy ezek értékes érmék? A válasz az, hogy nem. Legalábbis Magyarország több nagymúltú numizmatikusa szerint „ez az egész egy nagy népi hülyeség”.

A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakember szerint a hosszú vonalas kétszázasnak nincs igazi numizmatikai értéke. Véleménye szerint persze az internetre bárki felrakhat bármit, bármekkora összegért.

És természetesen ezt bárki meg is veheti, akkora összegért, amennyit fizetni hajlandó érte. A numizmatikus arról is beszélt, hogyha bármilyen értékről egyáltalán érdemes lenne beszélni a 200-asok esetében, azoknak legalább makulátlan állapotban kellene lenniük, nem mindenféle ütött, kopott széthasználtba. A hirdetések pedig inkább az utóbbiakból tevődnek össze.

Ez a 2009-es hisztéria egy hülyeség, lehet hogy sokan élvezik ezeket mazsolázgatni, de ezeknek az érméknek az értéke konkrétan 200 szerintem

- hangsúlyozta a numizmatikus, aki kitért arra is, találkozott már hasonlóval. Ilyen példának hozta a közönséges két pengős esetében a „mosolygós Madonna” lázat, amitől úgy fogalmazott, a „haja egyenesen az égnek áll”, és teljesen botorságnak tartja.

A szakember azt is elmondta a Pénzcentrumnak, hogyha igaz lenne az, hogy „ha csak 1-2 ezer példány létezne mára összesen, még az is rendkívül sok lenne, amiből nem lehetne ritkaságot csinálni, pláne nem egy 2009-es érme kapcsán".

Azt tudom mondani, hogy numizmatikai szemlélettel, és több évtizedes tapasztalattal a hátam mögött, ha 120 év múlva maradna mondjuk ezekből az érmékből 100 darab, ami megjegyzem, még mindig marha sok, akkor lehetne annak egy gyűjtői értéke. Persze ezeknek is legalább nagyon szép állapotúnak kellene lenniük…

Így ez most szerintem nem több érdekességnél - vélekedett a szakértő, aki tisztázta azt is, hogy a numizmatikában, szemben például a bélyeggyűjtéssel a technológiai hibák generálisan nem erősitik az árat, hanem sokkal inkább csökkentik. Tehát a hibás termékek inkább olcsóbbak, semmint drágábbak a ritkaságok esetén. Ezzel együtt persze bárki gondolkozhat úgy, hogy ő márpedig hibás érméket fog gyűjteni, csak ne lepődjön meg azon, ha azok az idő elteltével nemhogy többet, de kevesebbet fognak érni.

A numizmatikában ugyanis minden hiba értékcsökkentő tényező a makulátlan darabhoz képest.

Lapunk a kérdéses 200-as kapcsán megszólaltatott egy másik nagy múltú numizmatikust is. A szakértő nagyon is ismerte a hosszú vonalas 200-as történetét, és azt mondta, az egész igazából „egy amatőr hűhó, egy amatőr dolog”, még akkor is, hogyha valaki, aki gyűjt, sohasem nevezné magát amatőrnek. A szakember szerint a numizmatikában 10-20 év gyakorlatilag egyenlő a nullával, véleménye szerint egy 2009-es kiadás, olyan mintha igazából tegnapelőtt történt volna, nem beszélve a vélelmezhető őrületes számokról.

A numizmatikus lapunknak beszélt arról is, nem ez az első esett, hogy hibás sorok nagy feltűnést keltenek Magyarországon, teljesen átlagos, forgalmi érmék kapcsán. Az 1993-as 50 forintos kapcsán ugyanez volt a helyzet, ott azt találták meg, hogy a fatuskónak, amin a madár áll, nincsen meg az erezettsége, ugyanis azt nem vésték ki egy szériánál.

Viszont egy verőtőről 10 ezer, de akár 100 ezer darab érme is kijöhet. Ennek ellenére a szakértő szerint volt hogy ezeket a hibás darabokat 20-25 ezer forintért árultak. „Ez elképesztően túlzó ár, minimum az ötszöröse volt az igazi reálértéknek, ami egyértelműen a túlhájpolásnak volt köszönhető” – vélekedett.

Most akkor értékes vagy sem a hibás 200-as?

Valós numizmatikai értékről prominens szakértők szerint egyáltalán nem beszélhetünk a hosszú vonalas 200-asok esetében. Ennek ellenére sok gyűjtő szeretheti a hibás érméket, és örömmel töltheti el a bányászat, azaz a szenvedély, amivel kutatja, hogy vajon valamilye véletlen folytán került-e ilyen 2009-es 200 forintos a tulajdonába. Ennek ellenére a lapunknak megszólaló szakértők szerint ezek inkább érdekesség, nulla vagy nagyon minimális többletértékkel.

Azt is látni kell, hogy manapság bárki, bármit, bármennyi forintért felrakhat az internetre hirdetés formájában. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy az érétket is képvisel. Éppen ezért megéri jól meggondolni, ki, mire költi a pénzét.

Persze, ha valaki talál mondjuk a zsebében egy viszonylag szép állapotú 2009-es hosszú vonalú 200-ast a zsebében, az simán lehet, hogy az interneten el fogja tudni 4000, 5000, de akár 6500 forintért is, ha talál vevőt, aki a hibái miatt, pont egy ilyen 200-ast akar birtokolni.

Azzal viszont minden vevőnek számolnia kell, hogyha nem saját örömére veszi meg a hibás érmét, hanem azzal számol, hogy az talán még értékesebb lesz, még többet fog érni, az valószínűleg már a közeljövőben csalódni fog.

Minél többen fogják ugyanis kutatni, bányászni az érmét, annál telítettebb lesz a piac, tehát annál kevesebbet fognak érni ezek a darabok. A mostani 1000-2000 darabos gyűjtői darabszám ha felcsúszik körülbelül 4000-re, akkor ezzel párhuzamosan biztos, hogy az ár is zuhanni fog.

Ezzel tehát érdemes számolni. Persze még mindig ott a lehetősége annak, hogy 120 év múlva tényleg sokat érjenek ezek a hibás 200-asok, akár igazi numizmatikai értékkel is bírjanak. De azért ez egy kicsit még odébb van.

A cikk eredeti forrása a webnumizmatika.hu oldalán olvasható.

A jövő zöldenergiáinak találkozóhelye lehetne Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot - írta a hirado.hu pénteken.
2024. 05. 18. 23:00
Megosztás:

Franciaországban stagnált a munkanélküliség az első negyedévben

Franciaországban az elemzők által várt csökkenés helyett stagnált a munkanélküliség az idei első negyedévben.
2024. 05. 18. 22:00
Megosztás:

Csökkent a Baidu negyedéves nyeresége

Hat százalékkal csökkent a Baidu kínai multinacionális technológiai vállalat bevétele az idei első negyedévben, amikor a korrigált nyeresége a vártnál kedvezőbben alakult.
2024. 05. 18. 21:00
Megosztás:

Márciusban stagnált a munkanélküliség az OECD-országokban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban átlagosan 4,9 százalék volt a munkanélküliség márciusban nem végleges adatok szerint, ami megegyezett a februárival - áll a párizsi székhelyű szervezet honlapján.
2024. 05. 18. 20:00
Megosztás:

Kínában élénkült a kiskereskedelem és az ipari termelés áprilisban

Kínában vegyes áprilisi makrogazdasági adatok láttak napvilágot pénteken: lassult a kiskereskedelmi forgalom, gyorsult az ipari termelés növekedése és esett a munkanélküliség.
2024. 05. 18. 19:00
Megosztás:

Korszerűsítések indulnak Medgyesegyházán

Két pályázaton csaknem 150 millió forintot nyert el a Békés vármegyei Medgyesegyháza, amelyből a helyi idősek klubját és az orvosi rendelőt korszerűsítik - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2024. 05. 18. 18:00
Megosztás:

Négy településen is turisztikai fejlesztések indulnak Komárom-Esztergom vármegyében

Félmilliárd forint értékű turisztikai fejlesztések kezdődnek Komárom-Esztergom vármegyében, négy Duna menti településen, Lábatlanon, Péliföldszentkereszten, Piliscséven és Tokodon - közölte a vármegyei közgyűlés elnöke az MTI-vel
2024. 05. 18. 17:00
Megosztás:

A tíz legjobb újító közé akarunk kerülni néhány éven belül Európában

A tudásszolgáltató rendszerek egybehangolása is azt a kormányzati célt szolgálja, hogy Magyarország 2030-ra Európa 10 legjobb innovátora közé kerüljön - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 18. 16:00
Megosztás:

Elkötelezettek vagyunk hazánk védelme iránt is

A kormánynak költségvetési oldalon is fontos az ország védelme, ezért elkötelezett a védelmi kiadások emelése iránt a NATO elvárásainak megfelelő mértékben - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének konferenciáján.
2024. 05. 18. 15:00
Megosztás:

A tavalyi évben megnőtt a Bosch cégcsoport árbevétele Magyarországon

A Bosch cégcsoport 2023-ban kétbillió-kétszázhétmilliárd forint árbevételt ért el Magyarországon, beleértve a nem konszolidált vállalatok árbevételét, és a saját vállalatok közötti kereskedelmet is, a tavalyi bevétel szinte megegyezik az előző évivel - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 14:00
Megosztás:

Az EU több mint ötvennégy védelmi ipari kezdeményezést támogat

Az Európai Bizottság az Európai Védelmi Alap (EFA) keretében 1,031 milliárd euró (mintegy 412,4 milliárd forint) uniós finanszírozást hagyott jóvá 54 védelmi célú kutatási és fejlesztési kezdeményezés támogatására - tájékoztatott az uniós testület csütörtökön.
2024. 05. 18. 13:00
Megosztás:

Penészes táplákékkiegészítőt vontak ki a forgalomból

Penészgombák és Bacillus cereus spórás baktérium jelenléte miatt kivonta a forgalomból a Dragon Superfoods Bio In Shape Mix 200 grammos táplálékkiegészítő port a forgalmazója, a Culinaris Retail Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 12:00
Megosztás:

Észszerű döntés itt tartani a járműipari termelést

A hazai járműipar sikere világos üzenet a gyártóknak és a befektetőknek, hogy gazdaságilag racionális döntés a termelést Magyarországon tartani - mondta Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója a szervezet járműipari konferenciáján csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 18. 11:00
Megosztás:

Tovább gyarapodott az önkéntes pénztárak vagyona

Az idén is folytatódott az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) nyugdíj- és egészségpénztárainak vagyongyarapodása, az összesített megtakarítás 2024. első negyedévében már meghaladta a 2000 milliárd forintot, ami egy év alatt több mint 440 milliárd forintos, azaz közel 28 százalékos növekedést jelent. Az összesített taglétszám 2,1 millióra emelkedett - közölte az szövetség csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 10:00
Megosztás:

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében, a fiktív eladások hátterét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy másik tagállam adóhatóságától kért információkkal göngyölítette fel.
2024. 05. 18. 09:00
Megosztás:

Több építkezést kezdtek meg áprilisban az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma csökkent, míg a megkezdett lakóingatlan-építések száma nőtt áprilisban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 05. 18. 08:00
Megosztás:

Kulcsfontosságú trendek, amelyeket figyelni kell a Cardano és a Polygon MATIC esetében, a KangaMoon célkeresztjében 7 millió dollár áll

A következő két hétben várhatóan átalakul a kriptopiac: a jelenlegi medvepiaci korrekcióból bikapiaci trendek alakulhatnak ki, ami reményt ad a befektetőknek a veszteségek visszanyerésére. Azonban ezen események előtt a Cardano és a Polygon tulajdonosainak figyelniük kell kulcsfontosságú trendekre, amelyek végül meghatározhatják, hogy melyik irányba mozdulnak a vezető kriptovaluták. Eközben a KangaMoon (KANG) gyorsabban halad a vártnál, és a következő hetekben célja a 7 millió dollár összegyűjtése az előértékesítés során.
2024. 05. 18. 07:00
Megosztás:

Nem érte meg befektetni a Dow Jones indexbe az elmúlt 25 évben

Történelmi jelentőségű nap volt a tegnapi. A Dow Jones Industrial Average index története során először járt a lélektaninak tekinthető 40.000 pont fölött. Annak idején a 10.000 pontot majdnem pontosan 25 éve, 1999 március 29-én érte el az index.
2024. 05. 18. 06:00
Megosztás:

Fontos hazánkban a fogyasztás és a hitelpiac helyreállítása

A fogyasztás és a hitelpiac helyreállítását, a beruházási aktivitás újraindítását, a munkaerőpiaci aktivitás növelését és a költségvetési hiány fokozatos csökkentését sorolta a legfontosabb gazdaságpolitikai célok közé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára a Figyelő Top 200 - Észak-Magyarország napilap csütörtöki gazdaságfejlesztési konferenciáján Miskolcon.
2024. 05. 18. 05:00
Megosztás:

Csúcsot döntött előző évben az Eximbank hitelkihelyezése

Az Eximbank Zrt. hitelfolyósításainak értéke tavaly közel 1444 milliárd forintra ugrott, a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladva, a hitelállomány 50 százalékos emelkedéssel megközelítette a 2500 milliárd forintot - közölte az állami tulajdonú pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 18. 04:00
Megosztás: