10 millió forintot kaphatsz, csak kicsit másképp! Érdemes figyelni!

A Babaváró támogatást érintő szeptemberi jogszabálymódosítás egyik kevéssé ismert pontja szerint a jövőben nem kell benyújtani a várandósgondozási könyvet a terhesség igazolásához. Sőt, ezzel a dokumentummal nem is lehet a továbbiakban leigazolni a magzatot. De akkor mit kell beadni a pároknak ebben a helyzetben?

10 millió forintot kaphatsz, csak kicsit másképp! Érdemes figyelni!

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabad felhasználású támogatott hitel. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha ezen időszakon belül az igénylőknek gyereke születik, akkor az ingyenesség véglegessé válik. Ha a futamidő alatt megérkezik a második baba, akkor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek születésekor pedig elengedik a teljes tartozást.

Az első két gyerek érkezésekor a házaspár kérelmezheti a törlesztési kötelezettség 3 éves szüneteltetését is, ezen időszak alatt nem szükséges megfizetni a bank részére a kölcsön törlesztőrészletét.

Az már jól látszik, hogy a kölcsön akkor válik igazán kedvezővé, ha az adósnak a futamidő alatt gyermeke, gyermekei születnek.

Ki minősül gyereknek a Babaváró hitelnél?

A Babavárónál a vér szerinti és az örökbefogadott gyermekek számítanak, azok után kaphatjuk meg a végleges kamatmentességet és a tartozáselengedést. Fontos, hogy a terhesség 12. hetét betöltött magzat már gyereknek minősül, vagyis ezen időpont után kérhetjük a következő támogatási szintet.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a kölcsön igénylése előtt született gyermekek nem számítanak. Ha a párnak két gyereke volt már a Babaváró igénylése előtt, akkor a kölcsön igénylésekor nem jár automatikusan a végleges kamatmentesség és a 30% tartozáselengedés. Ha az igénylést követően a házaspárnak születne egy gyermeke, akkor ezután nem a kölcsön teljes elengedése jár, hanem a végleges kamatmentesség.

Ugyanakkor azt is ki kell hangsúlyozni, hogy a meglévő baba nem kizáró ok, csak a támogatások szempontjából nem veszik figyelembe ezeket a gyerekeket.

Mi változott a baba leigazolásánál?

Természetesen ahhoz, hogy a következő támogatási szintet elérjük, igazolnunk kell a gyermeket a bank felé.

-Vér szerinti gyermek esetén szükség van születési anyakönyvi kivonatra, lakcímkártyára és az adókártyára (ez utóbbi sok esetben helyettesíthető az adóazonosító jelet tartalmazó igazolással).
-Örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező végleges határozatra, az örökbefogadott gyermek lakcímkártyájára és adóigazolványára lenne szükség.
-Magzat esetén pedig meghatározott tartalmú orvosi igazolást vár el a bank. (A baba megszületését követően természetesen a születési anyakönyvi kivonatot, a lakcímkártyát és az adókártyát utólag be kell mutatni.)

Korábban a várandósgondozási könyvvel is le lehetett igazolni a magzatot, erre azonban jelenleg már nincs lehetőség, mindenképpen külön orvosi igazolást kell kérni, és azzal szükséges a bankba bemenni.

Mit kell tartalmaznia az igazolásnak?

A Babaváróról szóló rendelet szabályozza, hogy mit kell tartalmaznia ennek az igazolásnak:

Alulírott, a várandósgondozásban részt vevő szülész-nőgyógyász szakorvos igazolom, hogy az 1. pontban nevezett személy várandóssága fennáll.

I. A várandós személy személyes adatai

-neve
-születési neve
-anyja neve
-születési helye és ideje
-lakcíme

II. A várandósság adatai

-a várandósság 12. hete betöltésének napja
-szülés várható időpontja
-magzatok száma

III. Az igazolást kiállító szülész-nőgyógyász szakorvos adatai

-szakorvos orvosi neve
-szakorvos alapnyilvántartási száma
-dátum
-szakorvos aláírása és bélyegzője

A gépipar területén is erősödhetnek a magyar-kazah kapcsolatok

Az energetika, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság és a felsőoktatás után újabb fontos ágazatban, a gépipar területén is erősödhetnek a magyar-kazah kapcsolatok - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint hétfőn, miután hivatalában fogadta a kazah gépipari szövetség elnökét, Meiram Pshembayevet.
2023. 09. 26. 01:30
Megosztás:

Alig maradt idejük a hazai cégeknek felkészülni a karbonvám mechanizmusra

Október 1-jén hatályba lép a fenntarthatóság és a versenyképesség javítását célzó karbonvám mechanizmus átmeneti szakasza az Európai Unióban - hívja fel a figyelmet az EY. Az érintett vállalkozások kötelesek lesznek olyan, az uniós piacon kívülről importált termékekről információkat szolgáltatni és jelentéseket tenni, amelyek előállítása nagymértékű üvegházhatású gázkibocsátással jár. A cégeknek is alig két hetük maradt felmérni, hogy vonatkozik-e rájuk az új kötelezettség, és ha igen, milyen feladatokat, illetve a jövőben költségeket jelent majd a számukra.
2023. 09. 26. 01:00
Megosztás:

Egymillió eurós humanitárius segélyt juttat Pakisztánnak az EU

Az Európai Unió egymillió eurós (mintegy 390 millió forint) humanitárius segélyt juttat Pakisztánnak a lakosság megsegítésére a monszun okozta áradásokat követően - közölte az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben.
2023. 09. 26. 00:30
Megosztás:

Magyar alkotás zsebelte be a legjobb film díját a pármai fesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d'Argento díjat A játszma című filmért a pármai filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 26. 00:05
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 09. 25. 23:30
Megosztás:

Afrika mutatkozik be a PONT Fesztiválon, a Múzeumkertben

Többek között Mali, Elefántcsontpart, Guinea, Bissau-Guinea és Szenegál világa, azaz Nyugat-Afrika kincsei, különös tekintettel az évszázados múltú zenei- és tánchagyományok lesznek megismerhetők az ingyenes PONT Fesztiválon október 14-én, szombaton a Múzeumkertben.
2023. 09. 25. 23:00
Megosztás:

A Hgroup S.p. A. együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casával

A Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa) - közölte a Duna House Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 22:30
Megosztás:

Korlátozza a hozzáadott mikroműanyagokat az EB

A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozását célzó szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében - közölte a brüsszeli testület.
2023. 09. 25. 22:00
Megosztás:

Románia támogatja Georgia európai integrációját

Románia támogatja Georgia európai integrációs törekvéseit, és azt reméli, hogy ebben előrelépés történhet az Európai Tanács decemberi ülésén - mutatott rá Nicolae Ciuca, a kétkamarás román parlament szenátusának elnöke hétfőn Bukarestben, miután tárgyalt Salva Papuasvilivel, a georgiai parlament elnökével.
2023. 09. 25. 21:30
Megosztás:

Aratnak az okoseszközös fizetések, óránként több mint 5500 tranzakciónál tartanak

Továbbra is nagyon lendületes növekedést mutatnak az okoseszközös fizetések a K&H-nál. Az idei év első nyolc hónapjában óránként átlagosan több mint 5500 okoseszközös fizetést bonyolítottak a pénzintézet ügyfelei, ami 67 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Az okoseszközös fizetések havi összege júniusban lépte át a 30 milliárd forintot, majd júliusban, augusztusban is bőven meghaladta ezt a szintet. A magyar piacon elsőként a K&H-nál megjelent Google Pay-fizetések összege idén augusztusban megközelítette a 12 milliárd forintot, az Apple Pay-fizetéseké pedig majdnem elérte a 22 milliárd forintot.
2023. 09. 25. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 25. 20:30
Megosztás:

Mínuszban zárták a hétfőt a tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2023. 09. 25. 20:00
Megosztás:

A borágazat uniós szakpolitikája elmarad a környezetvédelmi és versenyképességi célkitűzésektől

Aggályos a szőlőtermesztőkre vonatkozó tervezett uniós intézkedések hatása, a borágazat uniós szakpolitikája nemcsak hogy elmarad a környezetvédelmi célkitűzésektől, de intézkedései az ágazat versenyképességét sem célozzák meg közvetlenül - derült ki az Európai Számvevőszék hétfőn közzétett jelentéséből.
2023. 09. 25. 19:30
Megosztás:

Visszaesett a Hell Energy bevétele

Az energia- és üdítőitalokat gyártó Hell Energy Magyarország Kft. árbevétele a korábbi évek dinamikus növekedése után az idei első fél évben csak kismértékben emelkedett, míg a pénzügyi eredmény soron elkönyvelt jelentős vesztesége miatt visszaesett az adózott nyeresége.
2023. 09. 25. 19:00
Megosztás:

A Számvevőszék szerint szabályszerű az energetikai hivatal víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatellátása

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata alapján szabályszerű volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatellátása az ellenőrzött időszakban.
2023. 09. 25. 18:30
Megosztás:

A vezető papírok közül egyedül az OTP emelkedett

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt hétfőn.
2023. 09. 25. 18:00
Megosztás:

15.2%-kal nőttek a bérek júliusban

Júliusban 15.2%-os növekedést mutatott a bérdinamika, a hónapban a bruttó átlagkereset 559 100 forint volt a teljes munkaidőben, a munkáltatók teljes körénél foglalkoztatottak esetében, míg a nettó átlagkereset 385 600 forinton állt.
2023. 09. 25. 17:00
Megosztás:

Nem készül több Lego újrahasznosított műanyagból

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél - jelentette a Financial Times című londoni üzleti napilap hétfőn.
2023. 09. 25. 16:30
Megosztás:

Kriptopénz előértékesítés?

Elmondjuk hogyan működik!
2023. 09. 25. 16:15
Megosztás:

Varga Mihály uniós adózási elvekről egyeztet magyarországi vállalatvezetőkkel

Egyeztetést kezdeményez Varga Mihály pénzügyminiszter a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről magyarországi nagyvállalatok vezetőivel - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn az MTI-vel.
2023. 09. 25. 16:00
Megosztás: