Menekül a bankokból a pénz! Százmilliárdokat vesznek ki az emberek a bankbetétekből – mi áll a háttérben?

A bankbetétekre fájdalmas csapást mért a szocho adó bevezetése a kamatjövedelmekre és a magas infláció egyaránt, ezért százmilliárdokat vesznek ki a háztartások a bankokból, hogy befektessék nagyobb hozamot ígérő termékekbe - derül ki a Bank360.hu elemzéséből. A legújabb banki információk szerint a lakáshitelpiac továbbra is gyenge, kizárólag a személyi kölcsönök fogynak jelenleg.

Menekül a bankokból a pénz! Százmilliárdokat vesznek ki az emberek a bankbetétekből – mi áll a háttérben?

Hatott a magas infláció és a szochós fenyegetés: júniusban újabb százmilliárdokat menekítettek ki a háztartások a bankokból. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint csaknem 280 milliárd forintnyi háztartási betétállomány távozott a hatodik hónapban a bankokból, az első félévben pedig összesen 821,5 milliárd forint volt a kivétel.

A teljes háztartási betétállomány így kétéves mélypontra esett vissza, bőven 12 ezer milliárd forint alá. Ezen belül a lekötések volumene már a 2300 milliárd forintot sem éri el.

Hogy ilyen alacsony lekötött betétállomány mikor volt utoljára Magyarországon, az nem derül ki a jegybank statisztikájából, mert ezt az adatot csak 2001 óta közli az MNB. 

A betétekre több csapást is mértek az elmúlt időszakban. Az egyik a kamatok korlátozása volt, a betéti kamatstopra vonatkozó kormányrendeletet szeptember végéig meghosszabbították, ez alapján a 20 millió forintnál nagyobb lakossági betétekre nem fizethetnek magasabb kamatot a bankok, mint a három hónapos diszkontkincstárjegyek aktuális hozama.

Ez a hozam pedig újabban már a 10 százalékot sem éri el. A vagyonosabb ügyfelek számára a bankok felkínálták ugyan, hogy a jegybanki betéttel azonos vagy ahhoz közeli szinten lekötik a pénzüket, de ez a kamat is csökkent, május óta havonta egy százalékpontot vágott belőle a monetáris tanács.

Június végén a kamatszint 16, júliusban pedig 15 százalékosra csökkent, ezzel eltűnt a jegybanki betét kamatelőnye a lakossági állampapírokkal szemben - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Minden a bankbetétek ellen dolgozik

A harmadik csapás a bankbetétekre a kamatokra kivetett szociális hozzájárulás volt. Júliustól a háborús veszélyhelyzet végéig - amit nem lehet tudni, meddig tart - a 15 százalékos kamatadón felül 13 százalékos szociális hozzájárulási adó is terheli a kamatokat és a hozamokat, kivéve az állampapír- és ingatlanalap-befektetéseket.

Azoknak, akik el akarták kerülni ezt a sarcot, június végéig lépniük kellett, és vagy állampapírba, vagy valamilyen más, hosszabb távú eszközbe kellett áttenniük a betéteiket. 

A legnagyobb csapást a betétekre valószínűleg a még mindig 20 százalék fölötti infláció mérte. A riasztó adat egyre több kisbefektetőt vett rá arra, hogy kevesebb pénzt tartson lekötetlen betétben, amelyben gyorsan elértéktelenedik.

A lekötött betétek kamata viszont a legtöbb banknál alacsony maradt, csak néhányan kínálnak 10 százaléknál magasabb vagy akörüli kamatot, így azok is elkezdtek befektetési jegyeket, állampapírokat vásárolni, akik korábban nem tették. Az államkincstárnál fél év alatt 140 ezer értékpapírszámlát nyitottak az idén, de a többi befektetési szolgáltatónál (bank, brókercég) is csak az első három hónapban mintegy 50 ezret nyitottak. 

A hitelezés is kezd élénkülni

Bár az MNB májusban már elkezdte csökkenteni az irányadó kamatot, a lakossági hitelek kamatára ennek a lépésnek még nem volt érdemi hatása júniusban. Ebben a hónapban kis mértékben még emelkedtek és ismét a csúcs közelében jártak a hitelkamatok. Egy átlagos fogyasztási hitelnek 15,1 százalékos, egy átlagos lakáshitelnek pedig 9,6 százalékos volt a kamata.

A lakáshitelpiac továbbra is gyenge maradt. A havonta folyósított volumen 40-45 milliárd forint között van, a támogatott hitelek aránya ezen belül magas, 20 százalék körüli. Ez nem meglepő, hiszen a CSOK mellé igényelhető kölcsön kamata mindössze 3 százalékos, aki csak teheti, ezt választja az átlagosan 10 százalékhoz közelítő piaci kamatú lakáshitelek helyett.

Júniusban valamennyivel több szerződést írtak alá, mint a többi hónapban, 4700 fölött volt a lakáshitelek száma, ez azonban szezonális hatásnak is köszönhető, a nyár mindig erősebb ezeknél a kölcsönöknél. 

A személyi kölcsön piaca stabil, júniusban 39 milliárd forint értékben 23 776 szerződést írtak alá belőle, ami megfelel a korábbi hónapok tendenciáinak. A babaváró hitelt több mint 2300 fiatal házaspár vette fel júniusban, 22,9 milliárd forint értékben, vagyis szinte mindenki a maximálisan igényelhető, 10 millió forintra szerződött. Ennél a hitelnél a második félév komoly felfutást hozhat, mivel 2024-től jelentősen szigorodnak a babaváró támogatás feltételei a 30 év felettiek számára. 

A szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet visszaesett júniusban, a megelőző hónapok 12-13 milliárd forintos szerződései után már csupán 8,8 milliárd forint volt a szerződéses összeg, a szerződések száma is csökkent, 600 alá esett, az átlagos hitelösszeg viszont továbbra is magas, majdnem 15 milliárd forint.

Áprilisban viszont még 21 millió forint fölött volt egy átlagos szabad felhasználású hitel összege. Ebből arra lehet következtetni, hogy sokan vették fel áprilisban-májusban spekulációs céllal ezt a fajta kölcsönt, az ingatlanra kapott hitelt valószínűleg befektették - például állampapírba.

Júniusban is lehettek még, akik így döntöttek, de miután a csökkenő lakossági állampapírkamatok és a továbbra is magas jelzáloghitel-kamatok közötti különbség egyre kisebb, ez a megoldás egyre kevesebbet hoz a konyhára.

Hazánk túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtésére vonatkozó célszámot

Magyarország túlteljesítette a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyagok begyűjtésére vonatkozó célszámot - közölte a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szakmai partnerével, a CSEBER Nonprofit Kft.-vel közös közleményben az MTI-vel.
2024. 06. 19. 12:30
Megosztás:

Vízerőművet tervez a román kormány az Erdélyi-szigethegységben

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett - írja az economedia.ro.
2024. 06. 19. 12:00
Megosztás:

Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak a készlet erejéig - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szerdán, a vízosztás kezdetének reggelén az MTI-vel.
2024. 06. 19. 11:30
Megosztás:

Eddigi legsúlyosabb veresége előtt áll a Konzervatív Párt Nagy-Britanniában

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedheti el a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt a július 4-i parlamenti választásokon.
2024. 06. 19. 11:00
Megosztás:

Az olasz szenátus rábólintott a közvetlen kormányfő-választásra

Az olasz parlament felsőháza első olvasatban megszavazta a jobboldali kormány alkotmánymódosító javaslatát a miniszterelnök közvetlen megválasztásáról, amire a baloldali ellenzék utcai tüntetéssel válaszolt Rómában kedden este.
2024. 06. 19. 10:30
Megosztás:

Élményút készül a dorogi homokvasút nyomvonalán

Élményutat alakítanak ki a Dorogi-szénmedence egykori bányáiba tömedékanyagnak homokot szállító kisvasút 40 kilométeres nyomvonalán, az érintett hat település önkormányzatának együttműködésével - közölte Komárom-Esztergom vármegye közgyűlésének elnöke az MTI-vel.
2024. 06. 19. 10:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 06. 19. 09:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, a tokiói tőzsde 0,28 százalékos emelkedéssel, 38 535 ponton fejezte be a napot. A részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató 0,30 százalékkal nőtt.
2024. 06. 19. 09:00
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a BÉT-en

Mérsékelt mozgással, iránykereséssel indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 120,63 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 69 832,54 ponton zárt kedden.
2024. 06. 19. 08:30
Megosztás:

A munkáltatók szerint is égető reformok szükségesek a munkásszállóknál

Óriási lenne az igény a piacon a modern munkásszállók iránt. Megfelelő szállás biztosítása esetén ugyanis nagyobb az esély, hogy a potenciális munkaerő munkát vállal olyan hiányterületeken és régiókban, amely a lakhelyétől jóval távolabb található. Éppen ezért a kormány is kiemelten támogatja a modern munkásszállások létrehozását annak érdekében, hogy a munkavállalók mobilitása növekedjen, és a szállások minősége javuljon – hangsúlyozza Tóth Olivér, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 06. 19. 07:30
Megosztás:

A MicroStrategy terve, hogy 500 millió dollár értékű részvényt átvált Bitcoinra, ami a kriptovaluták bikapiaci jövőjét sugallja

A MicroStrategy az egyik olyan tradícionális intézmény, amely támogatja a kriptovalutákat, és még mindig nem hagyták abba ezt a tevékenységet. A legfrissebb fejlemények szerint több jelentés is azt állítja, hogy a MicroStrategy 500 millió dollár értékű részvény eladását tervezi további Bitcoin vásárlások finanszírozására.
2024. 06. 19. 07:00
Megosztás:

Változatosan alakulnak az ingatlanárak a hazai kiemelt üdülőövezetekben

Összességében emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – derül ki az MBH Indexből, az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből. A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, ahogy a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább üdülőkörzet Budapest és a Balaton környéke, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke.
2024. 06. 19. 06:30
Megosztás:

Hogyan szerezzük és tartsuk meg a legjobb kollégákat?

Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a Fivosz HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésben keresték a választ arra, milyen az ideális munkahely 2024-ben.
2024. 06. 19. 06:00
Megosztás:

Ezért buknak el a startupok az első három évben

Az első három év a legkritikusabb a startupok életében, ekkor bukik el ugyanis a legtöbb jó ötlet. A start it @K&H inkubátorprogram szerint ennek két fő oka, hogy egyrészt a startupok ritkán végeznek piackutatást, így nem egy valós, sokakat érintő problémára hoznak megoldást. Másrészt nincs egy jól átgondolt és felépített üzleti modelljük. Mutatjuk, hogy lehet ezeket elkerülni, áthidalni.
2024. 06. 19. 05:30
Megosztás:

Döntött az OXO Technologies közgyűlése a társaság székhelyének áthelyezéséről Hollandiába

Az OXO Technologies Holding Nyrt. kedden megtartott közgyűlése egyhangúlag és véglegesen jóváhagyta a társaság székhelyének áthelyezését Budapestről a hollandiai Rotterdamba - tájékoztatta az MTI-t a társaság kedden.
2024. 06. 19. 05:00
Megosztás:

Merre tart a hazai ingatlanpiac?

Az ingatlanpiac egyes szegmenseiben lassú javulás várható, miközben az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbak – derül ki a DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024 kiadványából. Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási és ingatlanjogi csoportvezetője és Balogh Tamás a DLA Piper Hungary vezető ügyvédje, Real Estate Service Stream Leader ismertetik a hazai ingatlanpiacot meghatározó legfontosabb trendeket.
2024. 06. 19. 04:30
Megosztás:

Júniustól szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére

Júniustól új szakasz következik a monetáris politikában, ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.
2024. 06. 19. 04:00
Megosztás:

Célzott támogatások segítik a hazai burgonyatermesztést

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek - mondta Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára kedden Budapesten, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szakmai rendezvényén, amelyet az I. Nemzetközi burgonya világnap alkalmából rendeztek meg.
2024. 06. 19. 03:30
Megosztás:

Adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.
2024. 06. 19. 03:00
Megosztás:

Zöld utat kapott a Merck vakcinája az USA-ban

A Merck Capvaxive nevű tüdőgyulladás elleni vakcinájának használatát engedélyezték az Egyesült Államokban, ami jó hír a Mercknek, azonban rossz hír a rivális terméket gyártó Pfizernek, amely az évi 6 milliárd dollárt termelő Prevnar vakcinát forgalmazza.
2024. 06. 19. 02:30
Megosztás: