Szigorú feltételekkel kerülhetnek magánkézbe kastélyok

A törvény értelmében nagyon szigorú feltételek mellett kerülhetnek magánkézbe kastélyok - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Szigorú feltételekkel kerülhetnek magánkézbe kastélyok

Lánszki Regő kiemelte: az új tulajdonosnak 10 éves felújítási tervet, valamint 30 éves üzemeltetési és felújítási tervet kell benyújtania, és ha bármelyiknek nem tesz eleget, akkor büntetőkamat terheli, illetve az épület vissza is szállhat az államra. A közgyűjteményeknek látogathatónak kell maradniuk, és a kastélyparkokat az év minden napján nyitva kell tartani.

Ilyen szigorú feltételrendszer kevés más országban van - jelentette ki az államtitkár. Példaként említette Franciaországot és Olaszországot, ahol szintén magántőkét vontak be a kastélyok fenntartásába.

Lánszki Regő felidézte, hogy az elmúlt 34 évben 13 kastély felújítására európai uniós és hazai költségvetési forrásokból több mint 50 milliárd forintot fordítottak. Ugyanakkor ezekben az épületekben is maradtak még fejlesztendő részek, emellett a kastélyok fenntartása, üzemeltetése komoly terhet jelent az államnak - fejtette ki.

Magyarországon több száz felújítandó kastély van, a kormány célja, hogy ezek az épületek eredeti állapotukban újuljanak meg és mindenki számára látogathatók legyenek - közölte.

A meghirdetett 48 kastély átadása nem ingyen ajándék, hanem nagyon jelentős teher. Olyan tulajdonosi szemléletű, tőkeerős, magyar tulajdonosi hátterű vállalatokat keresnek, amelyeknek megvan a képessége az épületek felújításához és üzemeltetéséhez - hangsúlyozta az államtitkár.

Ha nem jelentkeznek, akkor szeptembertől megkeresik a cégeket, és felhívják a figyelmüket, hogy mecenatúra nem csak a sportban vagy a kultúra más területein van - fogalmazott.

Lánszki Regő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy a magyarországi kastélyok több évtizede tartó romlását meg kell állítani, ehhez a lehetőséget a magántőke bevonása jelenti, a tulajdonjogot ugyanakkor komoly megszorításokkal adják át.

Hozzátette, hogy továbbra is állami tulajdonban maradnak az olyan kiemelt, történelmi jelentőségű kastélyok, mint a fertődi Esterházy-kastély, a keszthelyi Festetics-kastély, a geszti Tisza-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a tiszadobi Andrássy-kastély.

Korlátozni akarják a készpénzhasználatot? Vagy akkor miért ez a rendelet?

Az MNB még 2023 elején rendeletben határozta meg, hogy a bankoknak mennyi bankjegykiadó automatát (ATM) kell üzemeltetniük.
2024. 07. 06. 01:00
Megosztás:

Bitcoin-vérengzés: Megismétlődhet a 2021 májusi összeomlás?

Andrew Kang alapkezelő nemrég arra figyelmeztetett, hogy a BTC akár a 2021 májusi összeomlást is megismételheti.
2024. 07. 06. 00:01
Megosztás:

Csökkent a hazai ipari termelés éves szinten

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. 2024. áprilisához mérten 1,1 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 05. 23:00
Megosztás:

4,2 %-ra ugorhat jövőre a GDP-növekedés, de idén is tartható a 2,7 %-os növekedési cél

Az MBH Bank elemzői a 2024-es évre 2,7 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, 2025-re viszont az ideinél is jelentősen kedvezőbb, akár 4,2 százalékos növekedést vetítenek előre – derült ki az MBH Bank legfrissebb makrogazdasági előrejelzéseket bemutató sajtóeseményén.
2024. 07. 05. 22:00
Megosztás:

Egyre hosszabb időre adósodnak el a családok

Extra hosszúságra, átlagosan már több mint 14 évre fixálták lakáshiteleik kamatát és törlesztőrészletét a májusban hitelt felvevő ügyfelek, azaz egyre nyúlik a hitelek futamideje. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a futamidő végéig fix törlesztés kiszámíthatóságot ígér, és bár most nincs jele, hogy a lakáshitel kamatok a következő hónapokban komolyan tovább csökkennének, a bankok egyre nagyobb része ajánl majd hitelkiváltást ügyfeleinek.
2024. 07. 05. 21:00
Megosztás:

Csökkent a termék-külkereskedelmi többlet májusban

2024. májusban az export euróban számított értéke 8,8, míg az importé 9,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.
2024. 07. 05. 20:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés májusban

Az elemzők által várt növekedés helyett csökkent a német ipari termelés májusban az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.
2024. 07. 05. 19:30
Megosztás:

Kisebb csökkenéssel zárta a pénteket a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 219,04 pontos, 0,3 százalékos csökkenéssel, 72 132,83 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 05. 18:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után veszteséggel zárt pénteken a főbb európai értékpapírpiacok többsége.
2024. 07. 05. 18:00
Megosztás:

Bírálatok érték a kínai elektromos autók megemelt uniós importvámját

Az elektromos járműipari ágazatban széleskörű bírálatot váltott ki mind európai, mind kínai vállalatok részéről az Európai Bizottság csütörtökön bejelentett döntése a Kínában gyártott elektromos járművek imporvámjának megemeléséről.
2024. 07. 05. 17:30
Megosztás:

Nyilatkozatot tettek a BIOEAST-tagországok

A soros magyar EU-elnökség a BIOEAST kezdeményezéssel együttműködve magas szintű politikai fórumot szervezett Brüsszelben a közép- és kelet-európai kutatás és innováció előmozdítására - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 05. 17:00
Megosztás:

Horvátország természetes fürdővizei a legtisztábbak Európában

Horvátország rendelkezik Európa legtisztább természetes fürdővizeivel az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) idei vizsgálata szerint - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség az MTI-t csütörtökön.
2024. 07. 05. 16:30
Megosztás:

Tovább romlott a hangulat a német járműiparban

A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató csökkent júniusban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérésének eredményei szerint.
2024. 07. 05. 16:00
Megosztás:

Jelen voltunk a Sanghaji AI-konferencián

A Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a Sanghaji AI-konferencián ismertette Magyarország szakpolitikai célkitűzéseit - közölte a tárca az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 05. 15:30
Megosztás:

Hhajdúsági expót és agrárfórumot tartanak Hajdúböszörményben

Nemzetközi traktorhúzó versenyt, mezőgazdasági kiállítást és vásárt tartanak Hajdúböszörményben augusztus 9-10-11-én, egyidejűleg megrendezik Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumát - ismertették a szervezők csütörtökön Hajdúböszörményben, sajtótájékoztatón.
2024. 07. 05. 15:00
Megosztás:

Fejlesztésre nyert támogatást a Re-Glass Kft.

Az üveghulladék-hasznosítással foglalkozó orosházi Re-Glass Kft. mintegy 350 millió forintos projekt keretében technológiai fejlesztést hajtott végre, amellyel képessé vált százszázalékos tisztaságú polivinil butirál (PVB) fólia és granulátum gyártására. A vállalat most piacot keres a speciális technológiának és a terméknek - tájékoztatta a cég ügyvezetője csütörtökön az MTI-t.
2024. 07. 05. 14:30
Megosztás:

Eljárás indult a Lidl Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt-t, mert a vállalkozás vélhetően megalapozatlan piacelsőségi állítással téveszthette meg a fogyasztókat - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 05. 14:00
Megosztás:

Ismét lehet pályázni a Kincses Kultúróvoda címre

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Kincses Kultúróvoda pályázatot a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), hogy erősítse az óvodai és a kulturális intézményrendszer együttműködését, valamint elismerje az óvodai és kulturális területen meglévő értékeket.
2024. 07. 05. 13:30
Megosztás:

A McDonalds több céggel karöltve élelmiszerellátó bázist indít Kínában

Az amerikai McDonald's gyorsétteremlánc négy pékséggel és élelmiszer-beszállítóval, köztük a Bimbóval és a Tyson Foodsszal együttműködve közösen indít élelmiszerellátó bázist a közép-kínai Hopej tartományban.
2024. 07. 05. 13:00
Megosztás:

Új esélyt kapnak a gazdák az uniós képviseletükre

Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében Magyarország uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint Nagy István agrárminiszter.
2024. 07. 05. 12:30
Megosztás: