Tanulságok a történelemből: visszatekintés a Bitcoin felezésekre és az iparági dinamikára

Az új BTC tokenek kínálatának szabályozására tervezett Bitcoin felezésnek történelmileg hatással vannak a tokenkínálat dinamikájára, a piaci hangulatra és az elfogadásra. A felezési események általában növelik a Bitcoin láthatóságát, ez pedig növeli a kriptovaluta árát és elfogadási arányát is. Emellett a blokklánc-technológiával, a Bitcoin-hálózat dinamikájával és a kriptovalutával, mint különálló eszközosztállyal kapcsolatos vitákat is generálnak. Annak ellenére, hogy a történelmi minták szerint a felezési eseményeket követő hónapokban a BTC-árak emelkedtek és az elfogadás kiszélesedett, fontos megjegyezni, hogy a közelgő 2024. áprilisi felezés már most is több szempontból példátlannak bizonyult.

Tanulságok a történelemből: visszatekintés a Bitcoin felezésekre és az iparági dinamikára

A Bitcoin felezése nem csupán egy lábjegyzet a digitális pénzügyek történetében. Egy olyan változás, amely az egész ökoszisztémára hatással van, és minden egyes alkalommal átformálja a piaci dinamikát, valamint a befektetői hangulatot.

Ebben a cikkben közelebbről vizsgáljuk a Bitcoin felezésnek a sokrétű hatását a digitális eszköziparra, feltárva a rövid távú ármozgásokon túlmutató következményeit. Mivel közeleg a következő, várhatóan április harmadik hetében történő felezési esemény, tanulságos megnézni a történelmi adatokat. A megfigyelt minták azonban korántsem jelentenek garanciát arra, hogy ezúttal is hasonló kimenetelű lesz: a jelenlegi ciklus egyedi események után bontakozik ki, és már most bebizonyosodott, hogy több fontos szempontból eltér a történelmi előzményektől.

Ősi történelem

A felezés egy alapvető, a Bitcoin protokollba beépített, négyévente bekövetkező mechanizmus, célja az új kibocsátások szabályozása a bányászjutalmak rendszeres időközönkénti csökkentésével. Ez a szándékos csökkentés, amelynek célja, hogy visszaszorítsa az új BTC-k létrehozásának ütemét, kulcsfontosságú szerepet játszik a Bitcoin tokenomikájának és kínálati dinamikájának alakításában, megerősítve annak deflációs jellegét és alátámasztva értékállóságát. A Bitcoin-felvásárlással kapcsolatos alapvető tények összefoglalásához érdemes megtekinteni a cikkben található videós magyarázatot.

A Bitcoin felezések történelmileg erőteljes hatást gyakoroltak a kriptoiparra és a tágabb pénzügyi ökoszisztémára. A 2012-es, 2016-os és 2020-as felezési eseményeket vizsgálva megfigyelhetünk bizonyos visszatérő mintákat arról, hogy a felezések hogyan hatnak a kriptovilágra. Ezek az események fordulópontokként működnek, katalizálják a piaci hangulat és a befektetői magatartás ingadozását, pontozzák a Bitcoin, mint a kriptoökoszisztéma motorjának fejlődését.

150 nappal később

A felezések utóhatásait boncolgatva nem lehet figyelmen kívül hagyni a BTC árfolyamára és piaci kapitalizációjára gyakorolt hatásukat. A felezési mechanizmus középpontjában a szűkösség elve áll, egy olyan tulajdonság, amely vonzó a korlátozott kibocsátású eszközöket kereső befektetők számára, így felfelé hajtva az eszköz értékét. Ahogy a kínálat csökken, a kereslet pedig idővel növekszik, a színpad – legalábbis elméletileg – készen áll a felfelé irányuló ármozgásra, mely gyakran nem azonnal, hanem fokozatosan, a következő néhány hónap során valósul meg.

Történelmileg a Bitcoin minden egyes felezést követő 5-6 hónapon belül jelentős árfolyam-emelkedést tapasztalt. Az előző három ilyen eseményt követő 150 nappal (2012, 2016 és 2020) a BTC ára 999%-kal, 15%-kal, illetve 24%-kal emelkedett.

A BTC az előző felezési események közötti négyéves időszak mindegyikében új történelmi csúcsot ért el. A 2020-2024-es ciklusban az új történelmi csúcsot 2022 októberében érte el, amikor átlépte a 66 ezer dolláros szintet. A közelgő 2024-es felezés egyedisége abban rejlik, hogy története során először fordul elő, hogy a Bitcoin a felezés előtt, 2024 márciusának elején új rekordmagasságot ér el. Még nem tudni, hogy ez egy bemelegítés volt-e a felezés utáni új csúcsokat megelőzően, vagy az áhított értéket idő előtt érte el.

Az a mechanizmus, amellyel a felezések befolyást gyakorolnak az árakra, valószínűleg a piaci hangulat és a befektetők megítélésén keresztül valósul meg. Amellett, hogy várakozást keltenek a kriptoközösségben, a felezési események az algoritmikus monetáris politika előnyeiről és a digitális eszközök deflációs tulajdonságairól szóló narratívákat táplálják, érdeklődést keltenek a kriptotéren kívüliek körében, és új résztvevőket ösztönöznek a kriptotérbe.

Az árakon túl

Az árral kapcsolatos hatások és a megnövekedett figyelem mellett – és részben ezeken keresztül – a felezések a Bitcoin elfogadásának hosszú távú növekedésével járnak. A Bitcoin megnövekedett láthatósága felezés előtti és utáni időszakokban több új résztvevőt ösztönöz a digitális valuta felfedezésére és potenciális megvásárlására, hozzájárulva ezzel a felhasználói bázis bővüléséhez.

Továbbá a BTC felezések a kriptopénz mögöttes technológiájának és a hálózat dinamikájának újraértékelésére késztetik a bányászokat, akik átmenetileg átvészelik a változást. A hálózati biztonság, a tranzakciós díjak és a skálázhatósági megoldások körüli viták fokozódnak. Az ezeken a területeken végrehajtott fejlesztések megerősítik a Bitcoin-hálózat robusztusságát, erősítik a felhasználók és a vállalkozások bizalmát, ezáltal segítik elő az elfogadáshoz szükséges kedvező környezet kialakulását. A felezések általában csökkentik a bányászok nyereségességi árréseit is, ami további BTC-értékesítési nyomást gyakorol a bányászokra, és felgyorsítja a bányászati műveletek és a bányászati poolok konszolidációját.

Minden egyes felezésnél a hatékonyság és az innováció iránti igény egyre hangsúlyosabbá válik, ez olyan technológiai fejlesztéseket ösztönöz, amelyek nemcsak a Bitcoin-hálózat teljesítményét növelik, hanem a szélesebb közönség számára is vonzóbbá teszik azt.

Vizsgáljunk meg egy egyszerű elfogadási mutatót, például az aktív BTC-címek számát, ugyanabban a 150 napos ablakban, mint az árdinamikát. Az előző felezési időszakok mindegyikének első 150 napján belül az új BTC-címek száma nőtt: 2012-ben 83%-kal, 2016-ban 101%-kal, 2020-ban pedig 11%-kal.

A 100 dollárral vagy annál nagyobb összeggel rendelkező címek száma, ami a lakossági befektetők számának helyettesítője, 2012-ben és 2020-ban 12%-kal, illetve 6%-kal nőtt, és nagyjából ugyanannyi maradt 150 nappal a 2020-as felezés után is. Bár ezek nem tökéletes mutatói az elfogadás dinamikájának és a hangulatnak (például egy személy több pénztárcát is létrehozhat), a trendek irányát és nagyságrendjét jelzik a korábbi felezések után.

Hasonlóképpen, a Bitcoin iránti intézményi érdeklődés is hajlamos megugrani a felezési események idején, amit a Bitcoin értéktároló képességének és az infláció elleni potenciális fedezetének narratívája hajt. A vállalati pénztárak és a nagyobb befektetők által tett jelentős horderejű jóváhagyások megerősítik a BTC, mint befektetésre alkalmas eszközosztály legitimitását, ez tovább növeli az elfogadást. Ahogy az intézményi tőke beáramlik a kriptopénzpiacra, úgy alakul ki az infrastruktúra és a termékkínálat. Ez megnyitja az utat a hagyományos pénzügyi intézmények és a lakossági befektetők körében történő széles körű elfogadás előtt.

Például az 1 millió dollárnál nagyobb összeggel rendelkező tárcák száma, amely a professzionális vagy intézményi befektetési tevékenység mutatójának tekinthető, 2012-ben több ezer százalékkal, 2016-ban 10%-kal, 2020-ban pedig 43%-kal nőtt.

Mi várható?

A következő, áprilisi Bitcoin-felezésre az iparágba és az olyan központosított tőzsdékre, mint a Binance, visszaáramló erőteljes beáramlás, valamint a spot BTC ETF-ek amerikai jóváhagyása által elősegített, kirobbanó intézményi elkötelezettség mellett kerül sor.

Ha ehhez hozzávesszük a Layer-2 megoldások és a DeFi aktivitás felfutását, amelyek növelik a hálózat gyakorlati hasznosságát, akkor a helyzet kezd rendkívül kedvezőnek tűnni a Bitcoin ökoszisztéma és a szélesebb kriptotér számára.

Továbbra is fontos azonban megjegyezni, hogy bár a 2024-es felezést övező kontextus kedvező, nincs garancia arra, hogy a dinamikája és hatásai tükrözni fogják a korábbi felezési események dinamikáját és hatásait. Minden egyes felezés a Bitcoin evolúciójának egy különálló pontját jelenti, amelyet a változó piaci feltételek, a technológiai fejlődés és a szabályozási fejlemények befolyásolnak. Ezért, bár a 2024-es felezés átalakító potenciálját illetően optimista a hangulat, a piaci dinamika kiszámíthatatlansága, valamint a digitális eszközök változó környezete óvatosságot követel meg.

Minden egyes Bitcoin felezés alapvető változást jelent a kriptoiparban, ami messzemenő hatással van az elfogadásra és a piac fejlődésére. Az árra és a befektetői hangulatra gyakorolt közvetlen hatásain túl a Bitcoin felezése katalizátora lehet az érdeklődésnek, a tudatosságnak, az intézményi részvételnek, valamint a technológiai innovációnak is, megalapozva ezzel a digitális pénzügyek további növekedését. Miközben a folyamatosan változik a kriptotér, a Bitcoin felezések jelentősége az iparág tartós erejének és ellenálló képességének is bizonyítékai.

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás:

Tüntetést tartanak jövő héten a cseh gazdák

Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget - közölték pénteken Prágában.
2024. 05. 19. 21:00
Megosztás:

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és inkluzív gazdasági növekedést az egész országban, ezzel magasabb versenyképességet és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen - írta pénteki közleményében az NGM.
2024. 05. 19. 20:00
Megosztás:

Intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték - mondta a pénzügyminiszter Kaposváron, ahol támogatásáról biztosította a városban tervezett okosipari beruházást.
2024. 05. 19. 19:00
Megosztás:

Ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma a második aukcióra

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
2024. 05. 19. 18:00
Megosztás:

Össze kell fognunk természeti értékeink védelméért

A természeti értékek megőrzése megköveteli a széles körű összefogást az állami intézmények, a civil és tudományos szervezetek, valamint a helyi közösségek között - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Parkok Hetének pénteki nyitó rendezvényén.
2024. 05. 19. 17:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Svájcban az első negyedévben

Az első negyedévben csökkent Svájc ipari termelése éves összevetésben - közölte a svájci szövetségi statisztikai hivatal, a Schweizer Bundesamt für Statistik (BFS) pénteken.
2024. 05. 19. 16:00
Megosztás:

Több ezer utca és járda újult meg a Magyar falu program keretében

A Magyar falu program keretében 2019 óta több mint 3200 utca újult meg, 1300 járdát újítottak fel és több mint 100 kerékpárútszakasz készült el a magyar kistelepüléseken - közölte pénteken a Vas vármegyei Magyarlakon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a térség országgyűlési képviselőjével és a község polgármesterével közösen adta át a felújított Boldog Brenner János utcát, valamint a hozzá csatlakozó, a szőlőhegyre vezető több mint egy kilométeres útszakaszt.
2024. 05. 19. 15:00
Megosztás:

2,4 százalékon maradt az euróövezeti infláció

Az előzetesen közölttel összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 05. 19. 14:00
Megosztás:

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis csoport 89,1 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben, 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Adózás utáni eredménye 1,48 milliárd forint lett, 70 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest - közölte a vállalat pénteken.
2024. 05. 19. 13:00
Megosztás:

Manikűr otthon? Miért ne?

Szereted, ha a manikűröd mindig csodálatos? Már annyiszor ültél a manikűrösnél, hogy pontosan tudod, mit hogyan kell csinálni? Ráadásul a családtagjaid is folyton gyönyörködnek a körmöd legújabb színeiben? Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy kipróbáld otthon a gél lakkot, akkor a gél lakkot is tartalmazó szetteket neked találták ki. 
2024. 05. 19. 12:00
Megosztás: