Tovább erősítette nemzetközi pozícióját és milliárdos beruházásokkal zárta a 2023-as évet a BioTechUSA-cégcsoport

Emelkedő pályán maradt a nehéz gazdasági környezetben is a BioTechUSA-cégcsoport, amely tavaly az egy évvel korábbi rekordév magas bázisához képest is csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte az árbevételét. Közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra, amelyből többek között több mint 1000 négyzetméter hasznos összterületű, négyszintes, modernebb és kényelmesebb szociális blokk épült Szadán, közel egymilliárd forint értékben üzembe helyezte automata raktárát, 45 új üzletet nyitott Európa-szerte és megvalósult óbudai régi irodaháza teljes felújítása is. A turbulens környezet ellenére a társaság pénzügyi helyzete tovább javult 2023-ban, miután az EBITDA-mutatója több mint 3,5 százalékkal 10,47 milliárd forintra nőtt.

Tovább erősítette nemzetközi pozícióját és milliárdos beruházásokkal zárta a 2023-as évet a BioTechUSA-cégcsoport

Öt márka, de egy közös út jellemzi az 1800 munkavállalóval és 4500 partnerrel rendelkező BioTechUSA-cégcsoportot, amely immár 103 országban van jelen 49 webshoppal és 307 üzlettel. A vállalat része a BioTechUSA márkán kívül - mely az átlagembereket motiválja egyéni céljaik elérésében, legyen szó alakformálásról, állóképességi sportokról, vagy éppen tartós életmódváltásról; az edzőtermi edzések iránt elkötelezett brand, a Scitec Nutrition; Magyarország több mint 20 éves étrendkiegészítő webáruháza, a Builder; továbbá az egyedi keverőpalackokat gyártó üzletág, a ShakerStore, illetve a vitaminkészítményeket forgalmazó VitaminShop.

Nehezített pályán is új rekordok

A fogyasztói bázis építéséhez hozzájárult, hogy az emberek jobban odafigyeltek az egészségükre, mint korábban, ugyanakkor az alapanyagok áremelkedése és hektikus elérhetősége megnehezítette a beszerzést és a gyártást. Ebből adódóan a raktárkészletek rövid idő alatt felértékelődtek, önfinanszírozó vállalatként pedig gondoskodni kellett arról, hogy az előre nem látott tőkeigénynek meglegyen a fedezete. A nehezített pálya ellenére a társaság 15 százalékos forgalomnövekedéssel új, 90,49 milliárd forintos árbevételi csúcsot ért el tavaly. Ami legalább ilyen fontos, nyereséges évet tudhat maga mögött, hiszen az EBITDA-ja, vagyis a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye 10,1-ről 10,47 milliárd forintra ugrott. Az árbevétel pedig továbbra is rendkívül diverzifikált: az export 80 százalékos súlyának az adja a valódi értékét, hogy több mint 20 desztinációban bonyolít már ma is forintban kifejezve milliárdos forgalmat.

Omnichannel stratégiával párosul a széles termékportfólió

A legnagyobb kereslet továbbra is a fehérjeporok iránt van, de ma már minden eddiginél szélesebb termékportfólió épül köré. Az étrendkiegészítők térhódítása úgy folytatódott tavaly, hogy a technikai jellegű kiegészítők – így a kapszulák, a tabletták – mellett egyre több speciális élelmiszer jelent meg. A gazdasági környezettel együtt azonban a vásárlói szokások is változtak, amihez minden egyes szakterületnek alkalmazkodnia kellett. Amilyen széles a termékpaletta, olyan változatos az értékesítési modell is: a cégcsoport omnichannel stratégiát folytat, vagyis az összes lehetséges platformon proaktívan jelen van: a termékek elérhetők offline és online, saját, illetve partneri webáruházakban és boltokban, edzőtermekben, szuper-, hipermarketekben és diszkontláncokban, drogériákban, töltőállomásokon, valamint patikákban egyaránt. Emellett 45 új üzletet nyitott Európa-szerte, megnyílt a nemzetközi 100. üzlet, az első spanyolországi BioTechUSA egység, debütált az első külföldi Scitec Nutrition bolt Németországban és a budapesti Allee bevásárlóközpontban található exkluzív 110 négyzetméteres egységbenelőször váltak elérhetővé saját tervezésű Apparel ruházati termékei offline formában.

Növekvő jelenlét a bel- és külkereskedelemben

A hazai piacvezető szerep megőrzése mellett exportőrként olyan kulcsfontosságú célországokban növelte a részesedését tavaly, mint Franciaország, Németország vagy Lengyelország. Dinamikusan növekedett a régiós piacokon túl Dél-Európában, így Spanyolországban, Portugáliában és

Görögországban is, északon pedig Norvégiában és Izlandon. Európán kívül továbbra is figyelemreméltó az a masszív bővülés, amit például Irakban vagy Vietnámban ért el a vállalat. A fenntartható fejlődés egyik záloga, hogy a fizikai boltokban még nagyobb hangsúlyt kapott a dolgozók képzése, az e-kereskedelemben pedig a saját webshopok mellett egyre meghatározóbb láb az Amazon és a Facebook Marketplace.

Hatékonyságnövelés a gyártásban

Közel 44 000 négyzetméter hasznos alapterületen, 24 000 raklap tárolási kapacitással bírnak a BioTechUSA-cégcsoport saját tulajdonban lévő gyártóközpontjai Szadán és Dunakeszin, illetve logisztikai központja Szadán. A vállalatnak saját termékfejlesztési és minőségirányítási divíziója van. Évente több mint 200 000, naponta átlagosan közel 1000 vizsgálatot végez, telephelyenként évi 12 külső és 17 belső auditnak kell megfelelnie. Mindkét komplexum ugyanazon minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági szabványoknak – ISO 9001, ISO 22000, FSSC 22000, GMP, IFS Food és Halal – megfelelően működik, melyeket folyamatosan fenntart, auditál, illetve a piaci igényeknek megfelelően bővít és fejleszt. Az éves gyártási kapacitása 20 millió szelet, 20 000 tonna por, 1 milliárd kapszula és tabletta. Újabb mérföldkő, hogy közel 1 milliárd forintos beruházás keretében, 245,4 milliós állami támogatással új, az „árut az emberhez” elven működő modern automata raktárral bővült a szadai bázis, amely 450 négyzetméter alapterületen 60 000 rendelés lebonyolítására alkalmas havonta. A fejlesztésnek köszönhetően a raktár percenként 8 rendelés kiszedésére képes. Ezáltal a kiszedési idő töredéke lett a kézi kiszedési időnek, így a vevői és partneri rendelések összeállítása jóval hatékonyabbá vált. Emellett a szervezetfejlesztés következő lépéseként a közelmúltban megvalósult a Budapest IV. kerületi,Ezred utcai bérelt raktárának költözése, ugyancsak Szadára pedig több mint 1000 négyzetméter hasznos összterületű, vadonatúj, négyszintes, modernebb és kényelmesebb szociális blokk is megépült, amiben egy kétszintes edzőterem is helyet kapott.

Nemzetközi cégcsoport családi szemlélettel

A vállalatnál 1800 munkavállaló dolgozik, az átlagéletkor 34 év, az alkalmazottak kicsit több mint a fele nő. A társaság a feszített munkaerőpiac kihívásaira jól reagált: a kollégák folyamatos fejlesztése mellett belső karrierutat, megfelelő juttatási csomagot, hosszútávú tervezhetőséget, ezáltal kiszámítható jövőképet biztosít számukra. Az úgynevezett multi-user rendszer révén pedig a szadai logisztika és gyártás, illetve a két gyártóüzem dolgozói képesek más területen is munkát végezni. Befejeződött a 3 szintes, 1500 négyzetméter beépített hasznos összterületű óbudai régi irodaháza teljes felújítása, mely modern munkakörnyezetet biztosít a dolgozóknak többek között 170 új munkaállomással és 470 négyzetméteres edzőtermi egységgel. A beruházások és fejlesztések elsődleges célja, hogy a cégcsoport növelje az ipari átlagnál magasabb munkaerőmegtartó képességét és tovább csökkentse az amúgy is alacsony fluktuációs rátát. Ezen innovációk mellett a vállalat tavaly is folyamatosan kereste az értékteremtési lehetőségeket, társadalmi felelősségvállalási programja keretében pedig 2023 év végéig összesen 355 millió forint értékben adományozott mintegy 83 000 doboz terméket, készpénzt, illetve rehabilitációs, diagnosztikai és terápiás eszközöket. Jótékonysági kezdeményezéseiket 51 CSR-kampány során valósították meg, eddig 144 szervezet munkáját támogatva.

A cég a válságálló, nem a piac

„Az étrendkiegészítők piaca nem válságálló, mi vagyunk egy válságálló cég a piacon” – összegzett Lévai Bálint vezérigazgató, társtulajdonos. Felidézte, hogy míg a pandémia időszaka elsősorban a kereskedelmi lábat tette próbára, addig a háború közvetett hatásaként jelentkező energiaválság és magas infláció inkább gyártói oldalon vizsgáztatta őket. Az elmúlt évben pedig azzal kellett megbirkózniuk, hogy a fogyasztói árak növekedésével hiába egyre egészségtudatosabbak a vásárlók, a pénztárcájukra is egyre jobban figyelnek. A cégvezető hozzátette: “Miközben a prémiumtermékek növekedési pályája töretlen maradt, minden más áruosztályban átalakult a keresleti oldal. Hullámhegyek és –völgyek eddig is voltak, ezután is lesznek, de mi a nehezített pályán is meneteltünk

tovább.” A jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta: ha a BioTechUSA-cégcsoport útja egy maratoni futás, akkor a 42-ből még csak az 5. kilométernél járnak. Ez azt is jelenti, hogy nagyon sok fejlődési terület van, számtalan piacon várnak még rájuk eddig kiaknázatlan lehetőségek. Úgy fogalmazott, hogy ha a következő tíz évben „csak” 10-20 százalékos növekedési lépésekkel haladnak előre, azzal már elégedettek lehetnek, de ennél vannak ambiciózusabb terveik is.

2024-ben sem lassít a vállalatcsoport

Az idei év több mint 50 boltnyitást hozhat: a tervek szerint 15-15-öt a francia és a német, nyolcat a spanyol, ötöt-ötöt pedig a lengyel és az olasz piacon, utóbbival újabb országot satírozhat be az eddig érintetlen desztinációk listáján. A tervek szerint a szomszédos államok közül Ausztriában és Szlovákiában is megnyílik két-két üzlet, ha pedig Romániában sikerül megnyomni a startgombot, az rögtön 5-10 boltot is magával hozhat. Mindeközben Magyarországon reálisan 6-7 Scitec Nutrition és 1-2 BioTechUSA üzlettel bővülhet a hálózat.

A fentiek mellett egy évi több mint 50 millió prémium fehérjeszelet előállítására alkalmas gyártósor kialakítása is folyamatban van a szadai gyártó- és logisztikai komplexumban. Az év során megkezdik az üzemi szociális épületrész bővítését szolgáló beruházásukat is, mely során növelik az öltözők és az étkező területét. Mindezekkel párhuzamosan pedig a dunakeszi üzem technológiai korszerűsítése zajlik, és további energetikai – főként napelemes rendszerek – fejlesztések kivitelezését is megkezdte a cégcsoport.

Gyárat épít Nagybányán a Karl Mayer GmbH

Gyárat épít Nagybányán a textilipari gépeket gyártó Karl Mayer GmbH 25 millió eurós (9,653 milliárd forint) befektetéssel - jelentette be kedden a Máramaros megyei önkormányzat.
2024. 05. 23. 23:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre. A szakember az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt - közölte az MGYOSZ az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 23. 22:30
Megosztás:

Több millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint az első negyedév végéig csaknem 8 millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok.
2024. 05. 23. 22:00
Megosztás:

A kormány célja a gazdasági növekedés visszaállítása

A magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára. A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra, ezért fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot - közölte az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének április végi helyzetéről csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 05. 23. 21:30
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 05. 23. 21:00
Megosztás:

Az a közösség, ami épül, erősödik

Ahol építenek, korszerűsítenek, újat hoznak létre, ott a közösség életrevaló, élni akar - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyírlugoson.
2024. 05. 23. 20:30
Megosztás:

Jó hangulatban magas forgalom mellett kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 23. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 05. 23. 19:30
Megosztás:

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 23. 19:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Romániában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem négyszázmillió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
2024. 05. 23. 14:00
Megosztás:

Közelegnek a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök.
2024. 05. 23. 13:30
Megosztás: