Tudományos magyarázat arra, hogy miért imádjuk a bacont

Nincs is jobb a grillpartikon a baconbe tekert zöldségeknél, ugye? Vagy egy kiadós rántottás, baconös reggelinél. Akármivel is párosítjuk, a bacon egy megunhatatlan étel. És hogy vajon miért is van ez így? Bármilyen meglepő is, erre létezik tudományos válasz.

Tudományos magyarázat arra, hogy miért imádjuk a bacont

Egymást érik a gasztroforradalmak, jól ismert ételek újabb és újabb elkészítési és tálalási formáit találják ki, de van néhány alapanyag, amiről úgy látjuk, sosem fog kimenni a divatból. Ilyen finomság például a bacon is, amit ehetünk reggel, délben és este is, sósan és édesen is. Hogy miért is annyira megunhatatlan kedvencünk a bacon? Ennek próbáltunk utánajárni.

Már az ókorban is…

Bármennyire is elcsépelt kezdés, de a baconre tényleg igaz: már az ókorban is létezett, méghozzá a kínaiak fogyasztották elsőként ilyen formában a disznó húsát, időszámításunk előtt 1500-tól. Aztán a népszerűsége hol nőtt, hol csökkent, modernkori szárnyalásának a Hardee’s nevű amerikai étteremlánc adott egy óriási löketet, amikor 1992-ben kitalálták a baconös sajtburgerüket. Az utóbbi években átlagosan 2 milliárd tonna bacont gyártanak csak az USA-ban, a Daily Mail cikke szerint az amerikaiak baconimádata annyira erős, hogy egy közvéleménykutatásban megszólaltatottak 43% inkább a bacont választaná a szex helyett.

De hogy miért imádjuk?

Amikor a bacont ráhelyezed a forró serpenyőre, és a benne lévő zsírok, cukrok és aminosavak olvadni kezdenek, létrejön a Maillard-reakció, mely kémiai változás következményeként a hús és a szalonna megpirul. És hogy ez mivel jár a gyakorlatban?

“Körülbelül százötvenféle íz- és aromaanyag, valamint barna színanyagok szabadulnak fel, amik összhatása annyira ellenálhatatlan, hogy nyomban meg is éhezünk tőle, az illatok ugyanis stimulálják az agyunkat és az éhségérzetünket. A hatás annyira erős, hogy az sem számít, a sertés melyik részéből készült a szalonna” - mondta Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója, akinél kevés avatottabb bacon-szakértő létezik idehaza, ugyanis a Gierlinger termékeket is készítő cég Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása.

Ha már bacont eszünk, az sem mindegy, hogyan készítjük el. A Gierlinger termékek képviselője is szívesen használja II. Erzsébet sztárszakácsának a baconkészítésre vonatkozó trükkjét. Jeff Baker szerint a bacont nem langyos vagy kicsit meleg, hanem a tűzforró serpenyőbe érdemes tenni, hogy minél hamarabb megpiruljon és karamellizálódjon. Baker állítja, így sokkal ropogósabb lesz a végeredmény és ízeiben is teltebb lesz. És még egy apró trükk: ha kis adag természetes zsíron sütjük, végképp ellenálhatatlan lesz az íze.

Van még néhány jó tulajdonsága

Bár a bacon nem a diétázók étrendjének legfontosabb eleme, sok jó tulajdonsága is van. Például az, hogy B1, B3, B12 és cink is jócskán van benne, ahogy a bőr, a köröm és a haj egészségét támogató fehérje is. Sajnos azonban egy igazán kalóriadús húsféléről van szó, 10 dekájában 550 kalória rejlik. De hogy valami jó hírrel zárjuk a bekezdést: a másnaposság kúrálására tökéletes gyógyír.

A baconőrületnek nincs határa

Tényleg nincs! Amerikában baconrajongó csoportok is léteznek, sőt az üzletekben találni bacon ízű fogpiszkálót, illatosítót és sört is. A koronavírus első hulláma környékén a baconillatú szájmaszkok és kézfertőtlenítők is nagyot futottak, de van az a pont, ahol a rajongásnak a józan ész sem kiállthat megálljt. A konyhán jóval túlmutatva adózhatunk bacon iránti elkötelezettségünknek baconös szappannal vagy habfürdővel a fürdőben, zselés vagy gumialapú termékekkel a hálóban de az a pont ahol szerkesztőségünk se bírta tovább nevetés nélül a baconös ragtapasz volt!

Magyarországon a bacon tekintetében többnyire maradunk az étkezőasztal és a hűtő környékén, de így sem kötjük túlságosan gúzsba a kreativitásunkat. A bacon számtalan receptben, szinte minden alkalomra felhasználható, de ha nem minőségi alapanyagokból főzöl, a legjobb receptek sem lesznek száz százalékosak. Éppen ezért cikkünk végére már csak egy hasznos tudnivalót tartogatunk, méghozzá azt, hogy honnan lehet a legjobb minőségű, cukor- és tartósítószermentes bacont beszerezni. A Gierlinger kínálatában olyan prémium minőségű kockázott és szeletelt baconöket találsz, melyekkel a végeredmény ellenállhatatlanul ínycsiklandó lesz.

Ön melyik évben lett nyugdíjas? Annál szegényebb, minél régebben, mutatjuk miért

Minél régebben vonult valaki nyugdíjba, annál nehezebb anyagi helyzetbe kerül. MASZSZ: A választások előtti egyszeri támogatás helyett rendszerszintű nyugdíjreformra van szükség!
2025. 05. 31. 01:00
Megosztás:

Pakisztán Bitcoin tartalékot tervez – Mely kriptók érdemesek most a befektetésre?

A Las Vegasban megrendezett Bitcoin 2025 konferencián a pakisztáni kriptotanács vezetője, Bilal Bin Saqib alátámasztotta, hogy Pakisztán fővárosa, Iszlámábád stratégiai Bitcoin-tartalékot fog létrehozni.
2025. 05. 31. 00:01
Megosztás:

Több mint 15 milliárd forint osztalékot fizet a Telekom macedón leányvállalata

A Magyar Telekom leányvállalata, a Makedonski Telekom AD– Skopje pénteki közgyűlésén a 2024. üzleti év után 2,38 milliárd macedón dénár (2025. május 29-i árfolyamon számolva mintegy 15,65 milliárd forint) összegű osztalék kifizetéséről határozott - közölte a cég a tőzsde honlapján pénteken.
2025. 05. 30. 23:00
Megosztás:

Az IFUA Horváth Zöld Kerék díj idei nyertese az UBM Csoport és a K&H Csoport

2025-ben az UBM Csoport és a K&H Csoport nyerte el az IFUA Horváth Zöld Kerék díjat. Ez a díj hazai szervezetek környezeti fenntarthatósági törekvéseinek üzleti irányítási megoldásait ismeri el. A pályázatok elbírálásában az IFUA Horváth szakemberei mellett a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) vezetői is részt vettek.
2025. 05. 30. 22:00
Megosztás:

Beszüntette tevékenységét az Impact Alapkezelő

Megszüntette tevékenységét az Impact Alapkezelő - közölte az MTI-vel pénteken a Duna House Holding Nyrt., amelynek 100 százalékos tulajdonában áll az alapkezelő.
2025. 05. 30. 21:00
Megosztás:

Stratégiai cél, hogy Magyarország a burgonyatermesztés területén önellátóvá váljon

Az Agrárminisztérium (AM) kiemelten fontosnak tartja a belföldi burgonyatermesztés megerősítését, a gazdálkodók támogatását és az önellátás elérését – jelentette ki Hubai Imre, a tárca mezőgazdaságért felelős államtitkára a Mindent a burgonyáról című szakmai konferencián pénteken az AM pénteki közleménye szerint.
2025. 05. 30. 20:00
Megosztás:

Kezdő vállalkozások támogató központ nyílt Erdélyben

Kezdő vállalkozásokat támogató központ nyílt meg pénteken az erdélyi Sepsiszentgyörgyön, a Start Venture Studio (Start VS) feladata, hogy segítse a helyi startup-cégek nemzetközi terjeszkedését – tájékoztatta a szervezet pénteken az MTI-t.
2025. 05. 30. 19:30
Megosztás:

A medvék kilövése ellen tiltakoznak civilszervezetek Szlovéniában

Miután a szlovén természetierőforrás- és területrendezési minisztérium 206 medve kilövését engedélyezte, ami az országban élő populáció közel ötödét teszi ki, civilszervezetek tiltakozásba kezdtek a határozat ellen.
2025. 05. 30. 18:30
Megosztás:

A KÉSZ-csoport elkészítette Magyarország első integrált napelemes homlokzatburkolatát

A KÉSZ-csoport tagvállalata, a KÉSZ Metaltech Kft. kivitelezésében, az Eferte tervezőiroda tervei alapján elkészítették az ország első fotovoltaikus homlokzatát, amelynél a napelemek a homlokzatburkolattal egy síkban jelennek meg - közölte az építőipari cégcsoport az MTI-vel.
2025. 05. 30. 17:30
Megosztás:

Három hazai iskolaépület kapott nemzetközi elismerést

Magyar építészeti megoldások a világ élvonalában: három hazai iskolaépület kapott nemzetközi elismerést - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) pénteken.
2025. 05. 30. 17:00
Megosztás:

GVH: sikerrel zárult a versenytársak közötti megállapodásokról szóló bírói képzés

Sikerrel zárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen működtetett Versenyügyi Regionális Oktatási Központjának (ROK) bírói képzése, amely ezúttal a versenytársak közötti megállapodásokra összpontosított – közölte a GVH pénteken az MTI-vel.
2025. 05. 30. 16:30
Megosztás:

Kritikus a spanyol mezőgazdaság helyzete

A spanyol mezőgazdaság kritikus helyzetére figyelmeztettek a legnagyobb szakmai érdekképviseletek pénteken, sürgős intézkedéseket, köztük az ukrán gabonaimport korlátozását követelve.
2025. 05. 30. 16:00
Megosztás:

Klíma- és természeti kockázatokra is fókuszál az MNB

A megújuló energia részaránya történelmi csúcsot döntött Magyarországon, a zöld hitelezés is bővült a fenntartható tőkepiac fejlődése mellett. Az MNB célja, hogy transzparens módon támogassa a zöld átmenethez szükséges alkalmazkodást - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel, miután megjelent saját környezeti fenntarthatósági kockázati elemzése és a tavalyi évről szóló Zöld pénzügyi jelentése is.
2025. 05. 30. 15:30
Megosztás:

Kutatás: a dolgozók visszatérnének, de már nem bármilyen irodába

Egy friss kutatás szerint az emberek 85 százaléka a home office-ból már szívesebben visszatérne az irodába - de nem mindegy, hogy milyenbe. A jövő a hibrid munkáé és az irodahoteleké.
2025. 05. 30. 15:00
Megosztás:

Eredményes évet zárt a NAVIGATOR: újabb akvizícióval folytatja dinamikus növekedését a BÉT ipari-tech holdingja

2024-ben folytatta növekedését, 2025 kapcsán pedig pozitív kilátásokat fogalmazott meg a NAVIGATOR Csoport: a menedzsment előzetes várakozásával összhangban 5 milliárd forintot megközelítő pro-forma konszolidált árbevétel mellett az EBITDA meghaladta az 500 millió forintot. A frissen bejelentett újabb akvizíciót követően a 2026-os stratégiai célok megerősítésre kerültek, és az elmúlt évekhez hasonlóan idén is fizet osztalékot részvényeseinek az innovatív ipari technológiák alkalmazásában élenjáró vállalatcsoportot építő társaság.
2025. 05. 30. 14:30
Megosztás:

Fontos változás: több bank is lecseréli egyes bankkártyáit

Több bank is komoly változásokat jelentett be a bankkártyáinál. Az Erste és a Raiffeisen Bank például Visára cseréli a MasterCard kártyáit, míg a MagNet Banknál egyetlen MasterCard kártyatípus lesz csak elérhető a jövőben.
2025. 05. 30. 14:00
Megosztás:

A NAV értesíti a vállalkozásokat az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásról

Mintegy 70 ezer vállalkozástól várja az adóhivatal az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallást, melynek a június 2-ai határidejére felhívja az érintettek figyelmét. A cél az, hogy az adózók elkerüljék a súlyosabb szankciókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel pénteken.
2025. 05. 30. 13:30
Megosztás:

Magyarul tanítja a Microsoft a mesterséges intelligenciát

A magyar nyelv szempontjából történelmi léptékű kötelezettségvállalást ért el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Microsofttal szemben folytatott eljárásában, a globális technológiai vállalat 10 milliárdnyi magyar szó felhasználásával fejleszti saját mesterséges intelligencia (MI) alapú rendszereit, és az adatokat más fejlesztők számára is ingyenesen hozzáférhetővé teszi - közölte a versenyhatóság pénteken az MTI-vel.
2025. 05. 30. 12:30
Megosztás:

Az MI valós hatása a munkaerőpiacra: Kik nyernek, kik alkalmazkodnak?

A mesterséges intelligencia már nemcsak egy divatszó. Eszköz lett belőle. Zavaró tényező. Sőt, sok szempontból játékszabály-módosító a munkaerőpiacon. Egyes ágazatok sebességet váltanak, mások irányt, a munkavállalók pedig próbálnak lépést tartani, vagy inkább elébe menni a változásoknak.
2025. 05. 30. 12:00
Megosztás:

A Duna House csoport adózott eredménye és árbevétele is nőtt

A Duna House csoport 594,4 millió forint adózott eredményt és 10 milliárd forint nettó árbevételt ért el idén az első negyedévben, előbbi 152,6 millió forinttal, míg utóbbi 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett negyedéves beszámolóban.
2025. 05. 30. 11:30
Megosztás: