Új korszak a szántóföldi termesztésben

Hatékony növényvédelmi termékpalettával és széles, kitűnő vetőmag genetikával indítja az idei esztendőt a Syngenta. A vállalat új programjainak révén a termelők nemcsak ezeket a termékeket kaphatják meg a szántóföldi gazdálkodásukhoz, de számíthatnak a vállalat szakértőinek tapasztalatára is.

Új korszak a szántóföldi termesztésben

A Syngenta stratégiájának középpontjában már jó ideje a termelő, valamint a fenntartható és profitábilis gazdálkodás áll. A közös cél, a siker érdekében a vállalat a termelőivel együtt fejlődik, igyekszik valódi segítséget nyújtani, jó és kedvezőtlen évben egyaránt. A legújabb technológiákat hívja segítségül és a tapasztalatokra építve igyekszik kultúrákon átívelő szaktanáccsal segíteni a gazdálkodásukat. Termőhelyre, valamint adott gazdálkodási környezethez igazodva, a termelőkkel közösen alakítja ki a következő év gazdálkodási stratégiáját.

Napraforgóban 63%-os piacrésszel vezet a Syngenta

2023-ban több mint 450 ezer hektáron vetettek a termelők Syngenta napraforgót, azaz a napraforgó vetésterület kétharmadára Syngenta-hibrideket választottak. Ez azt is jelenti, hogy tovább erősödött a vállalat piacvezető pozíciója 63%-os piacrésszel a Kynetec napraforgó vetőmagpanel 2023-as adatai szerint. A tavalyi évben is az SY Bacardi volt a gazdák kedvence, a második helyen a magas olajsavas SY Excellio végzett. Az idei évben is két hibriddel bővül a piac legszélesebb palettája: a tavaly óta elérhető magas olajsavas tribenuron-metil ellenálló Subeo hibrid méltó társat kapott az NX22316 hibriddel. Az új hibrid 2023-ban a NÉBIH fajtakísérletében az SU kezelt középérésű csoport összes hibridjét maga mögé utasította, még a többszörös országos első linolsavas SU Sureli hibridet is.

A másik Syngenta-újdonság a közepes vagy magas terméspotenciálú területekre ajánlott SY Corsica AR, amely egy teljesen új gyomirtási technológia bevezetését is jelenti. Az A.I.R. technológia a piacon jelenleg elérhető legrugalmasabb gyomirtást teszi lehetővé, hiszen Listego Pro vagy Fluence herbicidekkel is kezelhető. Ezáltal nem kell a hibridválasztáskor eldönteni a poszt kétszikűirtó herbicidet, így a kialakult gyomviszonyoknak legmegfelelőbb gyomirtás technológia alkalmazható. Jelenleg a Syngenta rendelkezik a legszélesebb hibridajánlattal hazánkban, hiszen mindenki megtalálhatja a saját környezeti adottságai között legjobban teljesítő hibridet olaj- illetve gyomirtási technológiától függetlenül.

A cél változatlan: irány a 6 tonnás termésátlag napraforgóban

2024-ben is folytatódik a Syngenta „6 tonna” programja, amelynek fő célja, hogy a program résztvevőivel megszerzett tapasztalatokat és a vállalati szakértőinek tudását a területi képviselőkön keresztül közvetítsék a termelők felé. A programban a kezdetektől a nitrogéndózisok optimalizálására törekednek, mert ez az elem jelentős költségtényező, másrészt a túlzásba vitt nitrogén számos negatív hatással bírhat. Ilyen a nagyobb érzékenység a kórokozókra, csökkenő olajtartalom és a túlzó növekedés. A nitrogén mellett fontos a napfény optimális befogása és hasznosítása is, ennek érdekében sortáv és sorirány kísérleteket helyezik fókuszba.

Egyre jobb pozícióban a kukoricahibridek, kalászosok

A kukorica vetőmag választék is évről-évre egyre kiválóbb teljesítményű hibridekkel bővült. Jelenleg már 14% feletti piacrésszel rendelkezik a Syngenta a Kynetec piackutató 2023-as felmérése alapján. Ez hozzávetőlegesen több mint 120 ezer hektárnyi Syngenta kukoricatermő területet jelent Magyarországon. A 2024-es vetési szezonra az SY Artos (FAO 350-370) és SY Stacio (FAO 360-380) érkezik, a siló szegmens újdonsága pedig az SY Andromeda (FAO 560-580). Syngenta őszi búzát több mint 100 ezer hektáron vetnek már a magyar gazdák. A széles portfólió lehetővé teszi a különböző termesztési körzetek, tájegységeken gazdálkodók igényeinek kielégítését. A tavalyi évben új fajtával bővült portfólió: az SY Rocinante 2024-től már a termelők rendelkezésére áll. A hibrid árpa jelentősége az elmúlt években egyre inkább megnövekedett az emelkedő inputanyag-árak és a szélsőséges időjárás következményében. A jól ismert Jallon, SY Dakoota és SY Dooblin hibridjek mellett 2024 második felében két új hibridet mutat be a Syngenta, ezek közül az egyik áttörés lesz a gabonavírusok elleni védelemben.

Minden láncszemnek jelentősége van a kalászos eredményes termesztéséhez

2023 őszén indította el a „Minden szem számít” technológiai programot az erre nyitott termelő partnereivel a Syngenta. A vállalat élen jár a kalászosok nemesítésében, a növényvédelem és a biológiai termékek területén, így egyedülálló termesztéstechnológiai ajánlatot tud adni a gazdálkodóknak. A program komplex rendszerként vizsgálja a technológiai elemeket, amelyek segítségével a gazdák optimalizálni tudják profitjukat. Az idei szezonban elindították az első kísérleteket üzemi szinten növényvédelmi technológiai és termesztéstechnológiai vonalon is.

Hatékony növényvédelmi újdonságok

A napraforgó növényvédelmében hatásos megoldás a Boxer terbutilazin-mentes preemergens gyomirtó. Kukoricában az idén 20 évesen is piacvezető talajfertőtlenítő Force 1,5 G továbbra is megbízhatóan szolgálja a gazdák termelését. Segítséget nyújt a Syngenta honlapja a megfelelő gyomirtó szer kiválasztásában, akár terbutilazin tartalmú, akár attól mentes megoldásokat (Camix Pro, Elumis Bang, PeakNik) keresnek a gazdálkodók. A kalászosok gyomirtásában az egyik legszélesebb egyszikűek elleni technológiát mutatta be a cég, amelynek legújabb szereplője az Avoxa család. A 2023-as évben többszörösen bizonyított az Elatus Erára alapuló fungicid technológia, amely a sárga rozsda ellen újfent igazolta a kimagasló hatékonyságát.  A hagyományos növényvédelmi technológiák mellett hasznos digitális megoldásokkal is segíti a gazdák termelését a vállalat.

Környezeti fenntarthatóság: új biológiai megoldások

A Syngenta 2023-ban vezette be az első terméket Quantis néven, amely már az első évében nagy sikert aratott. 2024-ben a vállalat újdonsága, Azotobacter salinestris CEST 9690 baktériumot tartalmazó Vixeran, amely új területet nyit a szántóföldi növények természetes nitrogénellátásában. Az endofita baktériumfaj a levélben, a gyökérben és a gyökér felületén élve a levegő nitrogénját átalakítva ammónia ionná, felvehető forrást biztosít a növény számára. A készítmény segítségével csökkenthető a környezetünk műtrágyaterhelése, és hatékonyan mérsékelhető a mezőgazdaság ökológiai lábnyoma. A termék kiválóan beilleszthető a szántóföldi növények technológiájába, mivel a réztartalmú készítmények kivételével a legfontosabb növényvédelmi megoldásokkal együtt kijuttatható.

Szigorítottak a románok

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.
2024. 02. 21. 15:30
Megosztás:

Felújítás Szegeden

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát - jelentette be Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester kedden a helyszínen.
2024. 02. 21. 15:00
Megosztás:

Jók a kilátásai Romániának

Hét évre lehet szüksége Romániának ahhoz, hogy 3 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt - nyilatkozta kedden Marcel Bolos pénzügyminiszter.
2024. 02. 21. 14:30
Megosztás:

Programokat indít a GINOP Plusz

A munkaerőpiaci aktivitás növelése érdekében a kormány márciusban 70, áprilisban 200 milliárd forintos kerettel indít programot a GINOP Plusz programon keresztül, 2030-ig pedig több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a foglalkoztatás és az aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését, valamint a munkakörülmények javítását - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.
2024. 02. 21. 14:00
Megosztás:

Megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három iskolája

Csaknem hétmilliárd forint uniós és hazai támogatásból megújul a Szegedi Szakképzési Centrum három legnagyobb iskolája - jelentette be Avramucz Mihály kancellár kedden.
2024. 02. 21. 13:30
Megosztás:

Erősíteni kell a növényvédelmet

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem a társadalmi érdek is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Nagy István a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai kampuszán.
2024. 02. 21. 13:00
Megosztás:

Megkezdődött a feliratkozás a Smart Manufacturing Festivalra

Elindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára, a Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvényen több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:30
Megosztás:

A gerinc 3 leggyakoribb betegsége

A gerincoszlop a test fő tartószerkezete, az a tengely, amely a csontvázat támogatja. Ez a mozgásszervi rendszer legfontosabb szegmense, az összes többi a gerinchez kapcsolódik. Összetett anatómiai felépítés lévén számos betegség okozhat problémákat a gerinc szintjén, amelyek nemcsak műtét által kezelhetőek.
2024. 02. 21. 12:15
Megosztás:

Bemutatkozik kishazánk Cannes-ban

A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en március 12-15. között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szerdán az MTI-vel.
2024. 02. 21. 12:00
Megosztás:

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át.
2024. 02. 21. 11:45
Megosztás:

Korszerűsítik a komáromi idősek otthonát

Energiamegtakarítást eredményező, komplex felújítást végeznek a komáromi bentlakásos idősek otthonában, ahol 90 embert gondoznak - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:30
Megosztás:

Bővült a FA-ZON Bútor Kft.

Megmunkálóközpontot szerzett be és raktárbázist alakított ki a FA-ZON Bútor Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a telephelyén, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tomajmonostorán - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 02. 21. 11:00
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 02. 21. 10:00
Megosztás:

Bizonytalan a kereskedés iránya

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsdeindex iránykereséssel nyithat szerdán - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 21. 09:30
Megosztás:

NFT-kkel kapcsolatos altcoinok vásárlása 2024. első negyedévében: Theta Network (THETA), Flow (FLOW) és Everlodge (ELDG)

Az NFT-k jelenleg robbanásszerű növekedést mutatnak, miután az elmúlt két év legmagasabb NFT-értékesítése épp most történt meg.
2024. 02. 21. 09:10
Megosztás:

Az ORDI és MINA árak emelkednek, míg a Meme Moguls (MGLS) előértékesítése egyre népszerűbb a kriptovaluta-rajongók körében

A kriptovaluták dinamikus világában az ORDI és MINA árfolyamainak emelkedése jól bizonyítja, hogy a kriptovaluta-rajongók körében növekvő érdeklődés tapasztalható az innovatív digitális eszközök iránt. Ez a fellendülés egybeesik a Meme Moguls (MGLS) előértékesítésének növekvő népszerűségével, amely magára vonja most a kriptóközösség figyelmét. Ahogy a befektetők és kereskedők körében növekszik ezeknek a tokeneknek a támogatása, a piac észrevehetően elmozdul az új és ígéretes projektek felé.
2024. 02. 21. 08:40
Megosztás:

Enyhe forintmozgás reggel

Minimálisan mozdult el a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 21. 08:30
Megosztás:

Drágulást hozott az év eleje az USA-nak

Elemzők által vártnál jelentősebben nőttek az amerikai termelői árak januárban a decemberi csökkenés után, ami annak a jele, hogy a gazdaságra továbbra is inflációs nyomás nehezedik.
2024. 02. 21. 08:00
Megosztás:

Drágább muzsika lesz a szabályszegés

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 02. 21. 07:30
Megosztás:

Már a Budapesti Értéktőzsdén is kereskedhetőek az MBH Bank első nemzetközi, MREL-képes kötvényei

Az MBH Bank bevezette az első nemzetközi, MREL-képes kötvényeit a Budapesti Értéktőzsde hitelpapír szekciójába, így azok innentől a hazai szabályozott piacon is hozzáférhetővé válnak a befektetők számára. A hitelintézet első nemzetközi kötvényprogramja tavaly ősszel került felállításra, amelynek keretében 2023 októberében 350 millió EUR össznévértékben kötvényeket bocsátott ki. Az MBH Bank célja a kötvények BÉT-re való bevezetésével, hogy hozzájáruljon a hazai tőkepiac fejlesztéséhez, valamint a befektetők számára elérhető minél változatosabb befektetési eszköztár megteremtéséhez.
2024. 02. 21. 07:00
Megosztás: