Új rendelet kötelez minden lakástulajdonost és lakást kiadót 2024 január 1-től!

Novembertől új épületenergetikai szabályok léptek hatályba és megújult az épületek energetikai tanúsítási rendszere is. 2024 január 1-től ez új kötelezettséggel jár majd mindenkinek.

Új rendelet kötelez minden lakástulajdonost és lakást kiadót 2024 január 1-től!

2024 januárjától már minden ingatlan eladásánál vagy bérbeadásánál és az új épületek kivitelezésénél az újfajta energetikai tanúsítványt kell elkészíttetni.

Az új energetikai tanúsítvány 2024 részletesebb információkat közöl az épületről és a felújítási lehetőségekről, és csak 5 évig lesz érvényes. Összefoglaltuk a változásokat.

Aki adott el vagy vett lakó ingatlant az elmúlt bő tíz évben, az már akkor is találkozott az energetikai tanúsítvánnyal, ha egyébként nem érdekelte a lakás energiaköltsége. Ennek megléte és az adásvételi szerződésben való szerepeltetése ugyanis kötelező hosszú évek óta, így aztán az okiratot készítő ügyvédek mindeképpen kivasalták az eladóból a tanúsítvány megszerzését. 

November elsejétől viszont új épületenergetikai szabályok lépnek hatályba - amelyek a kivitelezőket érintik -, megváltozik az épületek megfelelőségét igazoló energetikai számítási módszer (ez az energetikai tanúsítványtól függetlenül is elvégezhető). Ennek nyomán pedig  megújul az épületek energetikai tanúsítási rendszere is, ami minden lakáseladót, -bérbeadót, építőt és felújítót érint. 

Az energetikai tanúsítvány 2024-től egy épület energiafogyasztásáról közöl hiteles adatokat. Azt mutatja meg, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül. Minél kevesebb energiaigénye van az ingatlannak, annál kedvezőbb energetikai minőségi osztályba sorolják. 

energiatanusítvány 2024 energetikai tanusítvány 2024 változása

Ma már nélkülözhetetlen az energetikai tanúsítvány

Továbbra is kötelező lesz az energiatanúsítvány 2024-ben ingatlanok eladásához és bérbeadásához, valamint új épületek építésénél. Ennek beszerzése az előbbiek esetében a tulajdonos kötelezettsége, az utóbbiaknál az építtetőé. Ma már tanúsítvány kell a lakossági és céges energiahatékonysági támogatási pályázatokhoz vagy a lakáscélú zöld hitelekhez is. 

Közzé is kell tenni az ingatlan eladási vagy bérbeadási hirdetéseiben az energetikai tanúsítvány szerinti energetikai besorolását (korábban ezt csak akkor kellett közölni, ha már készült ilyen, így most előre kell hozni a tanúsítvány elkészítését).

Az energiatanúsítványt vagy annak másolatát a lakás eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatni a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és azt legkésőbb a birtokbaadás napjáig át is kell adni.

Annyi változás történt, hogy a tanúsítvány kódszámát (HET-szám) nem kötelező beleírni a szerződésbe. Sokan eddig éppen ezért csináltatták meg a tanúsítványt. Az új szabályok szerint ez már nem lesz kötelező kelléke a szerződésnek, de elképzelhető, hogy az ügyvédek ragaszkodnak majd ahhoz, hogy a tanúsítvány bemutatásának megtörténte szerepeljen az adásvételi okiratban.

energetikai tanusítvány kötelező, energiatanusítvány ára 2024

2024-től már kötelező lesz az új energetikai tanúsítvány

2024. január elsejétől már minden ingatlaneladáshoz és -bérbeadáshoz új energetikai tanúsítványt kell készíteni, mivel lejár a novembertől számított 60 napos átmeneti időszak, amíg elfogadják a régi tanúsítványokat.

Ennek oka, hogy az új épületenergetikai követelmények és követelményértékek változása miatt újra el kell végezni az épületek energetikai minőségi osztályba sorolását. (Az új tanúsítási rendszerben szintén 12 energiahatékonysági kategória lesz, de dupla betűs helyett egy betűs jelzéssel, a legkedvezőtlenebb I-től a leghatékonyabb A+++-ig.)

Az új tanúsítvány a korábbi 10 helyett 5 évig lesz érvényes.

Az új energetikai tanúsítvány 2024-ben bővebb és érthetőbb lesz a korábbinál. Nem csak a teljes épület energiahatékonyságát értékeli, hanem az egyes épülettechnikai rendszereket (mint a fűtés, légkondicionálás, szellőzés, világítás, használati melegvíz) és az épületszerkezeti elemeket is, külön-külön. Ezek a szakmának, míg a korábbinál részletesebb felújítási, azaz “energiamegtakarításra irányuló” javaslat pedig az épület tulajdonosának lesz hasznos (ebben az ingatlan jelentős felújítási követelményszintjére, valamint a közel nulla energiaigény követelményszintjének teljesítésére tesz javaslatot a tanúsító szakember). 

energiatanusítvány érvényessége és energetikai tanusítvány lekérdezés 2024

Az új energiatanúsítványnak tartalmaznia kell többek közt:

- az összefoglaló lapot,

- a tanúsított ingatlan határoló és nyílászáró szerkezeteinek, valamint az épülettechnikai rendszereinek tanúsítás idején meglévő állapotának adatait,

- az energiafelhasználási adatokat az ingatlan energiahordozónkénti számított energiafogyasztásáról és felhasználási céljairól,

- a korszerűsítési javaslatokat és a korábbinál bővebb fotódokumentációt,

- a közérdekű nyilatkozatok és az alkalmazott szabványok listáját,

- a mintalapokat az épülettechnikai rendszerek, alternatív energiák, szerkezeti elemek, valamint épülettípusok ikonjaival,

- a tanúsító adatait,

- a tanúsítvány kiállításának időpontját,

- a tanúsítvány azonosító kódját,

- a tanúsítvány QR-kódos elérhetőségét az Országos Építésügyi Nyilvántartás online felületen (www.e-epites.hu); ezt papír alapon is megkapja a lakástulajdonos a tanúsítótól.

A tanúsítványban fel kell tüntetni azt is, hogy hol kaphat a tulajdonos vagy a bérlő további információt, segítséget a korszerűsítésekkel kapcsolatban, továbbá fel kell tüntetni azt is, hogy a Magyar Mérnöki Kamara a lakosság és a vállalkozások számára ingyenes energetikai tanácsadást biztosít.

energetikai korszerűsítés energiatanusítvány kérése

A CO2-kibocsátás alapján is értékelnek, ami könnyítést hoz 

Novembertől megváltozik az épületek megfelelőségét igazoló energetikai követelményrendszer. Ennek része, hogy az új épületek energiakibocsátására vonatkozó “közel nulla” energiaigény követelményszintjeként megszűnik a kötelező megújuló energia részarányának előírása, a helyét a fajlagos szén-dioxid-kibocsátás kötelező felső határának előírása veszi át (amely szintén “közel nulla” lesz). Ennek célja, hogy minél kevesebb üvegházhatású gáz jusson a levegőbe.

Az épületeket két skálán értékelik: az összesített energetikai minőségük (ahogy korábban is) és a szén-dioxid-kibocsátásuk alapján. (A CO2-kibocsátásra vonatkozó számításnál a megújuló energiaforrásokkal egyenértékű megoldásként ismerik el például a távhőt és távhűtést, ami rugalmasságot jelent majd az építkezőknek is.) 

Például az új lakó- és szállásjellegű épületek energiahatékonyságát jelző „összesített energetikai jellemző” (az egy négyzetméterre jutó éves energiafogyasztás) követelményértéke - világítási energiaigény nélkül - az eddigi 100 helyett 76 kWh/négyzetméter/év lesz, valamint az épületek fajlagos szén-dioxid-kibocsátása legfeljebb 20 kilogramm/négyzetméter/év lehet.

(Egy épületnek a közel nullás követelményszint teljesítéséhez mindkét értékelési skálán legalább „A” kategóriát kell teljesíteni – a közel nulla szint jelzése a korábbi besorolásban „BB” volt.)

A követelményeknek megfelelést igazoló számítást – amit nem szükségszerűen követ tanúsítvány kiállítása – hivatalos, tanúsítói jogosultsággal rendelkező szakember végezheti csak el. (A szakemberek a mérnöki és az építész kamarák honlapján kereshetők ki.)

Könnyítést kaptak a felújítók

Enyhítettek a jelentős felújításra vonatkozó szabályokon. Korábban jelentős felújítás, bővítés esetén a teljes épületnek meg kellett felelni az épülettechnikai előírásoknak. Most külön meghatározták a jelentős felújítás alá eső (ami a határoló szerkezetek felületének legalább a 25 százalékát érintő felújítást jelent) épületekre vonatkozó energiahatékonysági követelményeket, amelyekhez a korábbiaknál kissé enyhébb követelményértékek társulnak.

Forrás: Bank360.hu

Ötmillió forintos adomány egészségügyi dolgozóknak az AGORA Intézettől

Ötmillió forint értékben biztosít hozzáférést saját fejlesztésű I LAND online készségfejlesztő programjához egészségügyi dolgozók számára az AGORA Oktatási Intézet. Az extrém fizikai és mentális terheléssel járó munka miatt fokozott stressznek vannak kitéve az ágazatban dolgozók, ezért lehet különösen hasznos eszköz számukra a kommunikációs és konfliktuskezelési technikák mellett a relaxációs eljárások elsajátítását is segítő alkalmazás. Kaiser Eszter, az AGORA Oktatási Intézet ügyvezetője az Egészségügyi Szakdolgozók LIV. Országos Kongresszusán adta át jelképesen az ötmillió forint értékű adományt a Határtalanul címmel megrendezett eseményen résztvevő 200 egészségügyi dolgozónak. Az I LAND (https://www.agoraintezet.hu/iland/) az AGORA saját fejlesztésű, online elérhető készségfejlesztő programja, amelynek segítségével bárki saját tempójában, izgalmas feladatokon keresztül gyarapíthatja képességeit.
2024. 10. 13. 15:00
Megosztás:

Újragondolt árpolitikával év végéig még utolérhetik magukat a vállalatok

A végiggondolt és jól kivitelezett, adatalapú árstratégia nem csak szignifikáns profitnövekedéshez vezet, hanem akár a piacot is alakíthatja. Azok a vállalatok pedig, ahol alábecsülik az árképzés szerepét és kizárólag a nyereség maximalizálására fókuszálnak, ott a profit is csorbát szenvedhet akár 15 százalékkal - derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline Budapest összefoglalójából. A megfelelő, proaktív árazási stratégia kialakítása szerepet játszik a kereslet, kínálat formálásában, illetve, ha a piaci változások lekövetésével párosul, legyőzhetetlen fegyver lehet belőle a vállalkozások számára.
2024. 10. 13. 14:00
Megosztás:

A biztonságról szólt a hét a nemzetközi konferencián

Budapest szolgált helyszínéül 2024. október 8. és 11. között a Safety Case Symposium 2024 elnevezésű konferenciának, amelyen 23 országból és több nemzetközi szervezetből közel 200 szakember képviseltette magát. Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége (NEA) szervezésében megvalósuló rendezvény résztvevői a házigazda Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. üzemeltetése alatt álló Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót is megtekinthették egy szakmai látogatás során.
2024. 10. 13. 13:00
Megosztás:

Fektess be ma 500 dollárt ebbe a DeFi tokenbe, hogy 2026-ra egy 2 millió dolláros kripto portfóliót biztosíts magadnak

Ahogy a kriptovaluta világa tovább bővül, azok a befektetők, akik korán hoznak okos döntéseket, még mindig elérhetnek életet megváltoztató hozamokat. Míg a Bitcoin és az Ethereum már közismert nevek lettek, az új befektetési lehetőségek hulláma most a DeFi (decentralizált pénzügyek) projektekből érkezik.
2024. 10. 13. 12:00
Megosztás:

A digitalizáció az építőiparban is a versenyképesség alapja

A digitalizáció szinte minden szektorban, így az építőiparban is a versenyképesség egyik alapja - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára az építőiparral foglalkozó ConTech konferenciát beharangozó sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.
2024. 10. 13. 11:00
Megosztás:

Hamarosan kiderül, melyik vidéki településeken létesül biztosan új e-töltőállomás

A következő hetekben kiderül, melyik vidéki településeken létesül biztosan új e-töltőállomás - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 10. 13. 10:00
Megosztás:

Újabb funkcióval bővült az EgészségAblak mobilalkalmazás

Betegelégedettségi visszajelző funkcióval bővült az EgészségAblak mobilalkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 10. 13. 09:00
Megosztás:

DTX Exchange vs. Near Protocol: Melyik kriptovaluta tehet gazdagabbá, mint az ADA tulajdonosai 2021-ben?

A kriptopiac lendületet kap, mivel javul a hangulat. A Cardano (ADA) és a Near Protocol (NEAR) vezetik a fellendülést, mindkettő emelkedést mutat. A szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy a DTX exponenciális növekedést fog tapasztalni.
2024. 10. 13. 08:00
Megosztás:

Legendás közgazdász robbanásszerű hozamokat jósol ennek az Ethereum tokennek, amely 1 780%-os emelkedés előtt áll 10 napon belül

Az altcoinok között, amelyek a közelgő bull piacon növekedésre készülnek, az ETFSwap (ETFS), egy új Ethereum token, felkelti az intézményi befektetők figyelmét.
2024. 10. 13. 07:00
Megosztás:

Nyugdíjpénzből ingatlant? Most teljesítenek pompásan a pénztárak, reálhozam mindenhol!

A tavalyi rekordok után az idén is tovább emelkedett a nyugdíjpénztári alapok árfolyama. A hozamok bőven az infláció fölött alakultak az első kilenc hónapban, a nagyobb kockázatot vállaló portfóliók két számjegyű pluszban állnak - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 10. 13. 06:00
Megosztás:

Idén vonzóbb volt a külföldi vendégeknek Magyarország

A nyári hónapokban több mint 3 millió külföldi vendég érkezett Magyarországra, 14 százalékkal több a tavalyi azonos időszakhoz képest - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) leányvállalata, a Visit Hungary Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 13. 05:00
Megosztás:

Ez az őszi ingatlanpiac teljesen más arcát mutatja, mint a tavalyi

Felpörgött az országos ingatlanpiac 2024 harmadik negyedévére. Az idei évben még nem volt egyszer sem annyi eladó ingatlan, mint szeptemberben, és a kereslet is folyamatosan élénkül. Közel 14 százalékkal magasabb áron hirdetik az eladó ingatlanokat a tavalyi év hasonló időszakához képest – derül ki a zenga.hu ingatlankereső és -hirdetési portál adataiból.
2024. 10. 13. 04:00
Megosztás:

Tartós megoldásokra van szükség a feszes munkaerőpiaci kihívások leküzdésére

Az elmúlt évek gazdasági kihívásai ellenére továbbra is feszes tudott maradni a hazai munkaerőpiac, az elmúlt 15 év foglalkoztatáspolitikai eredményei pedig ebben az időszakban is tartósnak bizonyultak. A munkaerőpiaci hatékonyságnövelésnek a több százezres tartalék bevonása lehet a kulcsa, amelyhez többek között a fiatalok és idősek foglalkoztatottságának növelésére, a munkaerő-mobilitás és -átképzés elősegítésére van szükség - derült ki a budapesti HR Fest egyik kiemelt programpontján, melyben Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára és Berta Péter, a WHC Csoport ügyvezetője beszélgetett.
2024. 10. 13. 03:00
Megosztás:

Felavatták Hollandia második legnagyobb tengeri zsilipjét

Több mint hét évnyi építkezés után Vilmos Sándor holland király és Fülöp belga király átadta a De Nieuwe Sluis (A nagy zár) elnevezésű tengeri zsilipet a hollandiai Terneuzenben - tájékoztatott az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál pénteken.
2024. 10. 13. 02:00
Megosztás:

Feltörekvő kripto trendek: A Cybro elérte a 3 millió dolláros előértékesítési mérföldkövet, az XRP a SEC keresztfellebbezésével néz szembe, az Uniswap pedig 24%-os növekedést mutat

A Cybro 3 millió dolláros előértékesítési finanszírozást biztosított, felkeltve a befektetők érdeklődését. Miközben az XRP új jogi fordulatot él át a SEC-kel kapcsolatban, az Uniswap 24%-os árnövekedésével hívja fel a kereskedők figyelmét. Merülj el ezeknek az érméknek a lendületében, és tudd meg, melyek lehetnek növekedésre készek.
2024. 10. 13. 01:00
Megosztás:

A kriptobálnák olyan feltörekvő kriptovalutákat keresnek, mint a Pepe Unchained és a Scroll

A hír, miszerint a Binance bevezette a Scrollt a tőzsdére, és lehetővé teszi a befektetők számára a kereskedést, óriási port kavart, hiszen a decentralizáció első lépésének számít.
2024. 10. 13. 00:01
Megosztás:

5 Kriptodeviza, Amely Megtízszerezheti a Befektetésed 2025-ig, 500 Dollárból 1 Milliót Csinálva

Képzeld el, hogy ma befektetsz egy kisebb összeget, és az 2025-re milliókká növekszik. A kriptovaluták világában bizonyos coinoknak megvan a lehetőségük arra, hogy az egekbe szökjenek. Ez a cikk öt digitális eszközt mutat be, amelyek drámaian megsokszorozhatják a befektetéseidet. Tudd meg, mely kriptovaluták állhatnak készen jelentős növekedésre.
2024. 10. 12. 23:30
Megosztás:

Csecsemőgondozási díj CSED 2025 szabályok és tudnivalók

A Csecsemőgondozási díj CSED 2025 szabályok és tudnivalók cikk részletesen bemutatja, hogy kik jogosultak a csecsemőgondozási díjra 2025-ben, valamint ismerteti az előzetes biztosítási idő szükségességét és a jogosultsági feltételeket. Továbbá kitérünk arra is, hogy milyen esetekben kaphatják meg más személyek a csecsemőgondozási díjat, valamint a keresőtevékenységgel kapcsolatos szabályokra és bejelentési kötelezettségre.
2024. 10. 12. 23:00
Megosztás:

Ez az 5 altcoin 400 dollárt 800 000 dollárrá alakíthat 2025-re – A legújabb tippek egy millió dolláros portfólió felépítéséhez

Egy kis befektetés vagyonná alakítása sokak álma a kripto világában. Stratégiai választásokkal hatalmas hozamokat lehet elérni még szerény összegekkel is. Ez a cikk öt ígéretes altcoint tár fel, amelyek potenciálisan 400 dollárt döbbenetes 800 000 dollárrá alakíthatnak 2025-re. Merülj el ezekben a rejtett gyöngyszemekben, amelyek robbanásszerű növekedésre vannak felkészülve.
2024. 10. 12. 22:30
Megosztás:

Részvénybefektető, aki egy 22 millió dolláros portfóliót kezel, merész lépést tesz a kriptók felé, és meglepő választásokat tesz (köztük Toncoin, XRP és mások...)

Egy tapasztalt befektető, aki egy 22 millió dolláros portfóliót felügyel, most kriptovalutákba kezd fektetni, elmozdulva a hagyományos részvényektől. Választásai szokatlanok, hiszen kevésbé ismert tokeneket is felkarol a már beváltak mellett. Ezek a választások arra utalhatnak, hogy ezek a digitális eszközök jelentős növekedés előtt állnak, ami felkelti a piaci trendeket szorosan figyelők figyelmét.
2024. 10. 12. 22:00
Megosztás: