Újévi edzésterv a pénzügyeinknek

Az új év eleje az elhatározások időszaka. Megfogadjuk, hogy jobban odafigyelünk magunkra, a környezetünkre, egészségesebben élünk, többet mozgunk. A testi és lelki egészség megerősítése mellett azonban nem mindig gondolunk arra, hogy a pénztárcánkat is jobb formába hozhatnánk, pedig az évkezdés remek időszak erre. Íme az Erste hat tippje a stabil kezdéshez, hogy szintet lépjünk a pénzügyeinkkel.

Újévi edzésterv a pénzügyeinknek

1.         Hónap elején tegyünk félre!

Mindig van miért megtakarítani. Ma már a befektetés sem csak a gazdagok kiváltsága: elég pár ezer forint ahhoz, hogy elkezdjük a pénzt dolgoztatni. Érdemes már a hónap elején félretenni, és erre a pénzre kiadásként tekinteni, így könnyebben beivódik a mindennapokba, és hamar a havi rutin részévé válik. Azoknak, akik félre tudnak tenni, szükségük van egy olyan lehetőségre, amellyel a pénzt megfelelően tudják kamatoztatni. Ilyen befektetési lehetőség és megtakarítási program Erste Future, amely már újszülött kortól elérhető. Szakértők által összeállított tematikus csomagokon keresztül egyszerűen fektethetsz különféle piacok papírjaiba. Csak annyit kell eldönteni, hogy milyen időtávra, mekkora kockázattal szeretnél befektetni. Érdemes kicsiben is elkezdeni!

2.        Nyessük le a felesleges költéseket!

Ha kicsit jobban megnézzük a havi kiadásainkat, valószínűleg találunk olyat, ami csak felesleges pénzkidobás. Tipikusan ilyenek a beragadt előfizetések: a megunt és elfelejtett online játékok, appok újra és újra beterhelik a bankszámlánkat. Érdemes időnként ellenőrizni például androidos telefon esetében a Play áruházban, vagy iOS-es készüléknél az App Store-ban, hogy milyen élő előfizetéseink vannak. Hasonló a helyzet a ma divatos streaming szolgáltatásokkal. Sokan csak azért fizetnek elő ezekre, hogy egy kedvenc sorozatukat megnézzék, majd, amikor annak vége, elfelejtik lemondani a szolgáltatást, ami így csak feleslegesen viszi a pénzt. 

3.        Válasszunk testhezállóbb bankot és bankszámlát!

A mindennapi pénzügyek intézése, a pénz használata (bankszámla, átutalás, bankkártya, pénzfelvétel) is pénzbe kerülnek. Éves szinten már szemmel látható összeget lehet spórolni egy, a pénzügyi szokásainkhoz jobban igazodó, kedvezőbb díjszabású számlacsomaggal. Ám mielőtt a bankváltás mellett döntünk, érdemes megvizsgálni azt is, mi a fontos számunkra a bankolásnál. Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket: szükségünk van személyes tanácsadásra, legyen-e közelben bankfiók, vagy csak digitálisan bankolunk; hol találunk bankautomatát, ha kell; baj esetén van magyar nyelvű ügyfélszolgálat, amit bármikor felhívhatunk? Mivel egyre égetőbb probléma az adatbiztonság, nagyon fontos szempont az is, hogy teljesít a bankunk, ha a kibervédelemről van szó. Míg az MNB adatai szerint 2023 harmadik negyedévében a bankok az átutalásos visszaélések 65 százalékát megfogták, az Ersténél a próbálkozások 90 százalékát sikerült kiszűrni ebben az időszakban, az ügyfeleknek okozott kár értéke pedig már csökkent is a második negyedévhez képest, míg a bankszektor egészében nőtt.

4.        Keressük a kedvezményeket!

A legtöbb boltban ma már szinte egész évben találunk pontgyűjtő akciókat, kedvezményeket, kuponos spórolási lehetőségeket. Jelentős összegeket takaríthatunk meg, ha ezekre odafigyelünk és azt, amire valóban szükségünk is van, akciósan vesszük meg. Igaz, ez sok utánajárást igényelhet. Az Erste Moneyback funkciójával az akciók mindig kéznél vannak. Az ingyenes, minden kártyatípusra vonatkozó, személyre szabott pénzvisszatérítési kedvezményprogramban mindenki a saját költései alapján, a számára leginkább releváns kereskedőktől kap ajánlatot. Ezeket aktiválva automatikusan jár a pénzvisszatérítés (ami a vásárlás értékének 10 százalékát is elérheti), vagy egy kupon, ami a kasszánál fizetendő összeget csökkenti. 

5.        Használjuk a használtat, adjuk el, ami nem kell!

Nem kell mindig mindenből a legújabbat – és egyben a legdrágábbat – megvenni. Ha a mobilunkat ritkábban cseréljük, spórolunk, de ha legújabb típusnál eggyel régebbi verziót választunk, az is sokkal jobb és okosabb lesz a réginél. Sok olyan árucikk van, ruhák, elektronikai eszközök, sportszerek, amit használtan jóval olcsóbban is beszerezhetünk, miközben a minőség alig különbözik egy újtól és a környezetre sem ró felesleges terhet. A kinőtt ruhák, felesleges kiegészítők, lassuló kütyük cseréje, átalakítása vagy eladása is pénzt hoz a házhoz. Ez pedig nem csak otthon, de a cégnél is lehet gyakorlat! Az Erste sem dobja ki a leselejtezett, de jó állapotú informatikai eszközöket és irodabútorokat, ezeket partnereinek, társadalmi szervezeteknek, alapítványoknak adja át ingyen. Ahogy a belső- és ügyfélrendezvényeken használt növénydekorációkat is vagy haza lehet vinni, vagy egy vásáron értékesítik, és az ebből származó bevételt jótékonysági célra fordítják.

6.        Másokon segíteni nem csak pénzzel, tettel is lehet!

A saját pénzügyi egészségünk megteremtése után gondoljunk azokra is, akiknek ez nem megy saját erőből. Segíteni nem csak sok pénzzel lehet: ahogy a megtakarítást is érdemes akár kicsiben is elkezdeni, úgy a kisebb adományok is nagy segítséget jelenthetnek a rászorulóknak. Az Erste digitális platformja, George új funkciója még egyszerűbbé teszi az adományozást, csupán két kattintással már utalhatunk is a bank által jó szívvel ajánlott társadalmilag hasznos szervezeteknek. A segítségnek azonban számos formája és módja van az anyagi támogatáson, adományozáson túl. Támogathatjuk a rászorulókat általunk már nem használt, de jó minőségű tárgyak felajánlásával is, vagy akár a két kezünkkel és az időnkkel.

Tesztlaboratóriumot nyitott a Continental Temesváron

Egyik legnagyobb európai tesztlaboratóriumát nyitotta meg a Continental Temesváron - írta az economedia.ro a vállalat közleménye alapján.
2024. 07. 24. 17:00
Megosztás:

Szántóföldi körkép a nyári hőhullám hatásairól

Megjelent az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi, meteorológiai és műholdas adatokra alapozott, szántóföldi kultúrákra vonatkozó elemzése - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 07. 24. 16:00
Megosztás:

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 07. 24. 15:00
Megosztás:

Bérlés helyett érdemes megfontolni a lakásvásárlást

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után felmerül a lakásvásárlás kérdése, az ingatlan.com elemzése szerint a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak ismét érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást.
2024. 07. 24. 14:00
Megosztás:

Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies

Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 24. 13:00
Megosztás:

Bitcoin árfolyam előrejelzés: a BTC ETF tőkebeáramlások pótolják a hiányt és tartják az árat a $70K felé

Miközben a hosszú távú kilátások Bitcoin és Ethereum számára továbbra is bullishak maradnak az intézményi érdeklődés és jelentős ETF beáramlások miatt, a rövid távon volatilitás tapasztalható.
2024. 07. 24. 12:30
Megosztás:

A klímaváltozás és az erdei termékek iránti igény egyre erősebb nyomás alá helyezik az erdőket

A klímaváltozás növeli az erdők kitettségét a különböző stresszoroknak, mint az erdőtüzek vagy a kártevők – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új kiadványában, ami egyúttal az innováció fontosságára hívja fel a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodás elérésében.
2024. 07. 24. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,58 százalék, a frankfurti DAX index 0,86 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,48 százalék csökkenéssel indított.
2024. 07. 24. 10:00
Megosztás:

Csökkenéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt szerdán csökkenéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 246,31 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 73 622,19 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
2024. 07. 24. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint szerda reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 24. 08:00
Megosztás:

Exkluzív jelentés: A WW3Shiba 90%-os éves hozammal szárnyal, messze maga mögött hagyva az Avaxot, a Stellart és a Brettet a medvepiac közepette, állítják a szakértők

A medvepiaci trend sokak számára nem jó hír, de ez a tökéletes pillanat arra, hogy alulértékelt gyöngyszemeket találjunk. Az egyik ilyen a WW3Shiba, amely jelenleg szembemegy a medvepiaci érzéssel, és lenyűgöző 90%-os éves hozamot kínál a korai befektetőknek, túlszárnyalva még a bullish versenytársakat, mint az Avax és a Stellar.
2024. 07. 24. 07:22
Megosztás:

A BC GEN Hungary Kft. négyszáz új munkahelyet hoz létre Salgótarjánban

A BC GEN Hungary Kft. dél-koreai tulajdonosi hátterű autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása négyszáz újabb munkahelyet hoz létre Salgótarjánban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2024. 07. 24. 07:00
Megosztás:

Nőttek a német adóbevételek júniusban

Erőteljesen nőtt a német szövetségi és regionális tartományi kormányok adóbevétele júniusban éves szinten - közölte a pénzügyminisztérium.
2024. 07. 24. 06:00
Megosztás:

Kiderült, hogy moziznak gyermekeikkel a magyarok

Öt-hét éves kora körül vinné el moziba a gyermekét első alkalommal a magyarok többsége – mutat rá az ETELE Cinema és Opinio piackutató közös reprezentatív felmérése. A legkisebbek első jó mozis élménye leginkább a film kiválasztásán múlik, de sokat számít a családbarát terem, illetve a kedvenc snack és üdítő is.
2024. 07. 24. 05:00
Megosztás:

AI Kereskedési Platform eléri az utolsó előértékesítési kört, miután 50 000 tulajdonost és 9,5 millió dollárt gyűjtött össze

A kriptovaluta és a blokklánc technológia dinamikus világában a Solana (SOL) és a Fetch.ai (FET) kiemelkedik a skálázhatóság és a mesterséges intelligencia fúziójának innovatív lépései miatt. Egy új szereplő is feltűnt, felkeltve az érdeklődést. Az Algotech (ALGT), egy AI-vezérelt kereskedési platform, most érte el előértékesítési fázisának végét, jelentős figyelmet vonzva a befektetőktől.
2024. 07. 24. 04:00
Megosztás:

Nagy a szórás most az ingatlanpiaci alkuknál: 25 százalék és teljes alkuképtelenség is előfordul

Némileg megoszlanak most a vélemények az ingatlanpiacon elérhető alkukról, ugyanis egyes szakértők szerint a jelentős túlárazottság miatt olykor 20-30 százalékos alkukkal is találkozni, míg mások szerint csökkenőben a mértéke.
2024. 07. 24. 03:30
Megosztás:

A fiataloknak fontosabb az állásuk biztonsága, mint a fizetésük mértéke

Az utóbbi években rendkívül fontossá vált a munkavállalóknak, hogy egy állás hosszú távon is biztosított legyen. Ez a szempont leginkább a fiatalabbak számára elvárás, míg az idősebb generációknál a jó munkahelyi kapcsolatok kerültek előtérbe – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából. A magyar dolgozók válaszai sok esetben eltérnek a globális trendektől.
2024. 07. 24. 03:00
Megosztás:

A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.
2024. 07. 24. 02:00
Megosztás:

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás:

Családi pótlék: dupla összeg érkezik, mutatjuk az időpontot is!

Az előző évekhez hasonlóan, augusztusban a Magyar Államkincstár két alkalommal is folyósítja a családi pótlékot augusztusban így dupla összeg érkezik a jogosultak számlájára. Mikor érkezik a családi pótlék augusztusban?
2024. 07. 24. 01:00
Megosztás: