Választások hétvégéje

Április másodikán két európai uniós tagországban is – Bulgáriában, illetve Finnországban – parlamenti választásokat rendeznek.

Választások hétvégéje

Finnország választ

E hét vasárnapján Finnországban a választók a következő négyéves ciklus idejére döntenek a képviselők személyéről. Az egykamarás finn parlamentben kétszáz politikus foglal helyet, akik közül 199 főt a polgárok arányos, nyílt listás rendszerben választanak meg, tizenhárom darab, többmandátumos választókerületben. A kétszázadik képviselőt Finnország autonóm tartománya, az Åland-szigetek adja.

A közvéleménykutatások alapján vasárnap a legnagyobb esélye a győzelemre a jobboldali Nemzeti Koalíciónak van. A párt, mely az Európai Parlamentben az Európai Néppárt tagja liberális, konzervatív nézeteket vall. Választási programjukban egyebek mellett az életszínvonal emelése, a megújuló energiaforrások felhasználása és a védelmi képességek fokozása jelenik meg prioritásként. Ez utóbbi magában foglalja az európai védelmi ipar fejlesztésének támogatását is. Az Uniót érintően a legfontosabb elérendő célnak a versenyképesség növelését tartják, illetve szorosabbra fűznék az együttműködést azokon a területeken, ahol az szükséges, továbbá szorgalmazzák a Kínától vagy éppen Oroszországtól való függőség felszámolását.

A jelenlegi kormánypárt, a Finn Szociáldemokrata Párt a második legnépszerűbb párt jelenleg az országban, támogatottsága azonban megegyezik a Finnek Pártja nevű politikai szervezetével. A regnáló kormányfő, Sanna Marin vezette Szociáldemokrata Párt hat irányvonalat jelölt ki választási programjában. A Nemzeti Koalícióhoz hasonlóan az ország biztonságát és a klímavédelmet fontos prioritásként nevezik meg, ezen túlmenően hangsúlyt fektetnének a foglalkoztatottság növelésére, az oktatásra, a fiatalok képességeinek fejlesztésére. Az Európai Unió működésének hatékonyságát fokoznák, amelyet egyebek mellett a döntéshozatali eljárás reformjával érnének el, továbbá céljuk a klímasemleges, versenyképes Unió megteremtése. Sanna Marin kormányának egyik legjelentősebb döntése az volt, hogy az orosz–ukrán háború hatására Finnország felvételét kérte a NATO-ba.

A jobboldali Finnek Pártja nevű politikai erő az elmúlt egy esztendő során folyamatosan növelni tudta támogatottságát, és mára Finnország második legnépszerűbb politikai szervezetévé vált. Az áprilisi választásra készülve a párt kampányának középpontjába a bevándorlás ügyét emelte. Visszaszorítanák a harmadik országokból Finnországba érkezők számát, mely személyek ellátása álláspontjuk szerint komoly terhet jelent a finn adófizetők számára. A Finnek Pártja elkötelezett továbbá Ukrajna támogatása mellett, melynek céljából a fegyverszállításokkal is egyetértenek, hosszú távon pedig az Európai Unióból való kilépést tartanák kívánatosnak.

E három szervezeten kívül leginkább a Centrumpárt, a Zöld Liga, illetve a Finn Baloldali Szövetség tagjai tekinthetnek nagy várakozással az április másodikai választások elé, amelyen jó eséllyel sikerülhet mandátumokat szerezniük.

A választási győzelem ugyanakkor nagy valószínűséggel egyik félnek sem jelent majd azonnali kormányalakítást – ehhez százegy fő támogatása kellene –, ugyanis a választási rendszerből fakadóan a hatalmon lévő ötpárti kormánykoalíció helyére minden bizonnyal csak egy újabb szövetség tud lépni, így a voksolás utáni időszak a koalíciós tárgyalásokról szól majd.

Bulgária választ

Bulgáriában április első vasárnapján előrehozott választásokat rendeznek, amely két év alatt az ötödik voksolás lesz a kelet-európai országban. A 240 fős egykamarás parlament tagjait a polgárok arányos, nyílt listás rendszerben választják meg, harmincegy, többmandátumos választókerületben. A törvényhozásba az a párt juthat be, amelyre a leadott szavazatok aránya eléri a négy százalékot.

A közvéleménykutatások szerint a két legnépszerűbb politikai erő napjainkban Bojko Boriszov pártja, a jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB), illetve a Folytatjuk a változást (PP) és a Demokratikus Bulgária (DB) választási koalíciója. Mindketten alapvetően Európa-párti, Nyugat-párti politikát folytatnának, az egyébként Oroszország iránt kevésbé elutasító társadalomban, a PP és a DB ezen felül a korrupció elleni küzdelemre is kiemelt hangsúlyt fektetne.

E két párténál jelentős mértékben kisebb népszerűséggel bírnak, de harmadik és negyedik legerősebb szervezetként várhatják a voksolást, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért, mely párt a török kisebbség érdekeit képviseli, illetve az euroszkeptikus, nacionalista Újjászületés.

A finnekhez hasonló módon, Bulgáriában is koalíciós tárgyalásokra lehet számítani a szavazást követően, melynek egyik nagy kérdése lesz, hogy elkerülhető-e az ötödik előrehozott, összességében hatodik parlamenti választás alig több, mint huszonnégy hónap leforgása alatt.

Megakad a Bitcoin a 70 000 dolláros szinten? Az Ethereum ETF jóváhagyása küszöbön áll, és a KangaMoon bejelenti a CMC listázását

Miután a legutóbbi ATH alatt tartós konszolidációt mutatott, a Bitcoin árfolyama újabb emelkedési hullámba kezdett. Az elmúlt héten a Bitcoin több mint 5%-ot emelkedett, elérve a kritikus 70 000 dolláros árfolyamot.
2024. 05. 26. 07:00
Megosztás:

Átment a vizsgán” az új érettségi rendszer

A napokban befejeződnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek most először kizárólag a 2020-ban bevezetett, új Nemzeti alaptantervre (NAT) épülő feladatokból álltak. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, a reakciók és a részeredmények alapján már le lehet vonni az első tanulságokat az új korszakról. A Heves Vármegyei Szakképzési Centrumnál úgy látják, az előzetes aggályokkal szemben a most életbe lépett követelményrendszer az eddiginél nagyobb teret enged a diákok logikus gondolkodásának, kreativitásának és problémamegoldó képességének, miközben a sokak által bírált, lexikális tudást igénylő részeknek is megvan a maguk szerepe.
2024. 05. 26. 06:00
Megosztás:

Új EU-s szabályozás mutatja, mi a minimum, amit a hazai pénzügyi cégeknek teljesíteniük kell a kibervédelmük érdekében

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.
2024. 05. 26. 05:00
Megosztás:

Energiaszektor az átalakulás útján: hol tart most a hazai piac?

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.
2024. 05. 26. 04:00
Megosztás:

Miért ragyoghatja túl ez a kriptopénz előértékesítés a Binance Coin-t (BNB) és a Pepe-t (PEPE) 2024-ben?

Előrejelzések szerint 2024 robbanásszerű év lesz a kriptovaluták számára, és a befektetők jelenleg a legjobb kriptovalutákat keresik befektetés céljából. Bár a Binance Coin és a Pepe az egyik legjobb választás, egy új kriptoprémiummal jelentkezett előadás, amely mindkettőt felülmúlhatja.
2024. 05. 26. 03:00
Megosztás:

Itt a jövő heti pénzügyi Horoszkópod! Kinek csillog a szerencséje?

Amikor a csillagok a pénzügyi szerencse jeleit mutatják, érdemes odafigyelni! A következő hét minden csillagjegy számára izgalmakat ígér, legyen szó váratlan üzleti lehetőségekről, szerencsés találkozásokról vagy pénzügyi fordulatokról. Fedezd fel, hogyan mozdíthatják elő a csillagok a gazdagságodat, mely napokon érdemes lottóznod, és mely szerencsés állatok hozhatnak neked szerencsét. Készülj fel a pénzügyi csillagzatod felfedezésére, és talán te leszel a következő szerencsés nyertes! Horoszkóp 2024. május 27. - június 2.
2024. 05. 26. 02:00
Megosztás:

Bővült a budapesti közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, járművel bővült a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottája - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 26. 01:00
Megosztás:

2,5 millió dollárt gyűjtött a fókás mém érme - a kriptósok megőrültek?

Lépjünk túl a Book of Meme kriptón, egy új Solana-láncú mém érme csavarja el most a kriptós fejeket.
2024. 05. 26. 00:01
Megosztás:

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).
2024. 05. 25. 23:00
Megosztás:

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expón kiállító vállalkozások, amelyek megmutatják a magyar vidék erejét és versenyképességét - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára pénteken Kiskunfélegyházán, a rendezvény megnyitóján a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 25. 22:00
Megosztás:

Racionalitás vagy emóciók? Egy jó példa a családi vállalkozáson belüli generációváltásra

Az OTP Business Café sorozat célja gondolatébresztő videókon keresztül inspirálni és segíteni azon kis-és középvállalatok vezetőit, akik szeretnének ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó gazdasági időszakban is sikeresen működni. A legutóbbi adásban a családi vállalkozások témáját járták körül érintett és a témát kutató vendégek elméleti és gyakorlati oldalról.
2024. 05. 25. 21:00
Megosztás:

Ez lett az év fagylaltja

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 25. 20:00
Megosztás:

70 milliós lakáshitelre is elég egy kétkeresős magyar család átlagfizetése

Egy átlagosan kereső magyar házaspár elméletben akár a 70 millió forintot meghaladó összegű piaci lakáshitelt is felvehet, derül ki a money.hu friss kalkulációjából, amely a KSH által ma közzétett átlagkereseti adatok alapján készült. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabályai szerint 600 ezer forintos nettó családi jövedelem felett, annak 60%-a fordítható hiteltörlesztésre, ami akár egy 90 milliós ingatlan megvásárlását is lehetővé teszi, ha megvan a vételhez szükséges 20% önerő. A money.hu szakértője ugyanakkor óvatosságra int, és hangsúlyozza a hitelfedezeti biztosítás fontosságát is.
2024. 05. 25. 19:00
Megosztás:

30 milliárd eurót veszítettek magánszemélyek és kkv-k nemzetközi fizetések rejtett díjai miatt az EU-ban 2023-ban

Az európai fogyasztók és a kis- és középvállalkozások 2023-ban 30 milliárd eurót veszítettek nemzetközi pénzküldések és pénzköltések során a rejtett díjak miatt a Capital Economics független kutatása szerint, amely a Wise, a világ pénzforgalmának és pénzkezelésének legjobb módjára törekvő globális technológiai vállalat megbízásából készült. A probléma különösen az eurózónán kívül jelentkezik, amely az inflált árfolyamok miatt elvesztett 21 milliárd euróval az összes veszteség több mint kétharmadához járul hozzá.
2024. 05. 25. 18:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá az EXIM Magyarország a görög exporthitel-ügynökséggel

Idén tartotta kétévente megrendezésre kerülő ülését a Berni Unió Prágai Klub bizottsága, amelyet ezúttal a görög exporthitel-ügynökség, az Export Credit Greece (ECG) szervezett. A szakmai fórum apropójából a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében az EXIM Magyarország együttműködési megállapodást írt alá a görög partnerszervezettel.
2024. 05. 25. 17:00
Megosztás:

Orbán Viktor Bulgária elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
2024. 05. 25. 16:00
Megosztás:

Tovább mérséklődött a háromhavi munkanélküliségi ráta

A 2024. február és április közötti három hónapban a foglalkoztatottak száma (15-74 éves korosztály) 4 millió 739 ezer fő volt, 41 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 100 ezer fő felett stabilizálódott 2023-ban, február-április között 109,8 ezer fő volt, 11 ezerrel több, mint egy éve, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 8 ezerrel, 62 ezerre mérséklődött. A foglalkoztatási ráta, az uniós módszertanban kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 74,9%-ra emelkedett február-április között. Egy éve 74,3%-on, a megelőző három hónapban 74,7%-on állt a mutató.
2024. 05. 25. 15:15
Megosztás:

Az Allianz 2024-es globális biztosítási jelentése: A díjbevételrekordot megette az infláció

A világ biztosítói összesen 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el 2023-ban, amivel az elmúlt három évben 21,5 százalékos növekedést produkáltak – áll az Allianz legfrissebb Globális biztosítási jelentésében.[1] Ez azonban csalóka eredmény az elemzés készítői szerint, hiszen ha az időszak magas inflációs rátáját is figyelembe vesszük, ezzel korrigálva a biztosítási díjak mindössze 0,7 százalékkal tudtak nőni reálértéken 2020 óta. Nominális értelemben azonban a 2023-as év a legjobb volt a biztosítási díjakból származó bevételek bővülésének szempontjából 2006 óta, azaz a 2008-as pénzügyi válságot megelőző időszak óta.
2024. 05. 25. 14:00
Megosztás:

Megalakult a Magyar-Szaúd-Arábiai Digitalizációs Klaszter

A Klaszter célja a két ország bilaterális üzleti kapcsolatainak fejlesztése, és a magyarországi know-how eljuttatása az öböl-országok piacaira. Az alapító tagok a Magyarország Szaúd-Arábiai Nagykövetsége által szervezett 4. Szaúdi-Magyar Üzleti Fórumon mutatkoztak be a helyi piaci szereplőknek Rijádban.
2024. 05. 25. 13:00
Megosztás:

A megújult felsőoktatás összekapcsolja a középfokú képzést és a piaci szereplőket

Tradíció és versenyképesség, térségi fókusz, valamint gazdasági és gyakorlati igény, ez a megújult magyar felsőoktatási modell, amely összekapcsolja az egyetemeket a szakképző centrumokkal, a gazdasági-piaci szereplőkkel - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára pénteken Keszthelyen.
2024. 05. 25. 12:00
Megosztás: