Véget ért a magyar kamatemelési ciklus

A vártnál nagyobbat emelt, de a ciklus végére ért a hazai jegybank. 125 bázispontos kamatemelést jelentett be az MNB Monetáris Tanácsa a mai kamatdöntő ülésen, ezzel 13 százalékra emelkedett az alapkamat. A megjelent közleményben ugyanakkor jelezték, hogy a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak. A monetáris kondíciók szigorítása a likviditás szűkítésével folytatódik. Matolcsy György a sajtótájékoztatón elmondta, hogy lezárták a 16 hónapja tartó kamatemelési ciklust, de nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, ezentúl más eszközökre helyeznek nagyobb hangsúlyt.

Véget ért a magyar kamatemelési ciklus

Tartósan fennmaradnak a szigorú monetáris kondíciók. A közlemény azt is leszögezi, hogy tartósan fenntartják a jelenlegi kondíciókat, ez biztosíthatja az inflációs várakozások horonyzását, és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését. Előretekintve a likviditás szűkítése és a monetáris transzmisszió további erősítése kerül az MNB fókuszpontjába, aminek érdekében a jegybank a jövőben újabb intézkedésekről dönthetnek.

Az év elején lassulhat az infláció. A jegybank várakozása szerint a jövő év elejétől a külső inflációs nyomás enyhülése és a lassuló kereslet árleszorító hatása megjelenhet a hazai inflációban, az árdinamika lassú fordulatát okozva. A szigorú monetáris kondíciók segítik a másodkörös inflációs hatások elkerülését és az inflációs várakozáősok horgonyzását. A sajtótájékoztatón megtudhattuk a friss Inflációs jelentés keretszámait, mely szerint az idei évben 13,5-14,5 százalékos, jövőre 11,5-14,0 százalékos lehet az infláció, majd 2024 első felében érheti el a jegybanki célsávot (2-4 százalék). A gazdasági növekedés idén 3-4 százalékos, jövőre 0,5-1,5 százalékos, 2024-ben 3,5-4,5 százalékos lehet a jegybank várakozásai szerint.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Nem tágít a Fed. Az amerikai jegybank múlt szerdán alaposan ráijesztett a befektetőkre, bár a várakozásoknak megfelelően 75 bázispontos kamatemelést hajtottak végre, a kommunikáció a korábbinál is szigorúbb volt. Az év végére 4,5 százalékos kamatszintet várnak a jegybankárok, ami azt jelentené, hogy idén még egy 75 és egy 50 bázispontos szigorítást fognak végrehajtani. Jövőre még magasabb kamatszintet várnak, ami nem jelenti feltétlenül, hogy nem indul meg a kamatcsökkentés, mivel csak év végi várt értékeket tesznek közzé. A gazdasági növekedés idén mindössze 0,2 százalékos lehet, és jövőre is csak 1,2 százalékos bővülést prognosztizálnak. Az infláció viszont az eddig vártnál is magasabb lesz, a Core PCE index esetében 4,5 százalékos növekedést várnak idén, jövőre 3,1 százalékost. Jerome Powell meglehetősen erős üzeneteket fogalmazott meg az ülést követő sajtótájékoztatón. Tovább fogják emelni a kamatokat, amíg nem kapnak meggyőző bizonyítékokat az infláció gyengülésére, akkor lehet majd lassítani az ütemen. A beérkező adatok függvényében döntenek minden ülésen, teljes mértékben elkötelezettek az árstabilitás helyreállítása mellett, még akkor is, ha esetleg recessziót okoz. A kamatszintnek egy ideig restriktívnek kell maradnia, jelenleg ennek a sávnak a legalacsonyabb szintjén van.

Lendületben marad az EKB. Az Európai Központi Bank is gyorsított a kamatemelési ütemen, szeptember elején 75 bázispontos szigorítást jelentett be. A megjelent közleményben a döntéshozók jelezték, hogy a következő üléseken is kamatemelések jönnek, melynek mértéke a beérkező adatok, elsősorban az inflációs folyamatok függvénye. Jelentősen felfelé módosították az inflációs előrejelzéseket, az idei évben 8,1 százalékos, jövőre 5,5 százalékos, 2024-ben 2,3 százalékos inflációra számítanak. A gazdasági növekedés jelentősen lassulni fog, a jövő év első negyedévében stagnálás jöhet. A rendkívül magas energiaárak csökkentik a jövedelmek vásárlóerejét, a kínálati szűk keresztmetszetek pedig korlátozzák a gazdaság teljesítményét. A növekedés idén 3,1 százalékos, jövőre 0,9 százalékos, 2024-ben 1,9 százalékos lehet az EKB várakozásai szerint. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az infláció extrém magas, minden szektorban jelen van, emiatt határozott lépéseket kell tenni. Még nincsenek a semleges kamatszintnél, de arra haladnak. Lagarde tegnapi beszédében is jelezte, hogy akkor is folytatódik a kamatemelés az eurózónában, ha a gazdasági aktivitás jelentősen lelassul. A jegybank az infláció tartós emelkedése ellen védekezik a lépésekkel.

Megrángatták a forintot. A mai bejelentések hatására jelentős mozgások indultak az euró-forint árfolyamában, a vártnál nagyobb kamatemelésre erősödni kezdett a hazai fizetőeszköz, majd a közlemény megjelenésekor visszagyengült. Ezt követően ismét némi erősödés volt látható, mivel a jegybank hangsúlyozta, hogy tartósan szigorúak maradhatnak a monetáris kondíciók és más eszközökkel fognak ezentúl szigorítani. Az árfolyamot alulról a 30 napos mozgóátlag támasztja 404,05-nél, míg felül 410 közelében húzódik egy fontos ellenállási szint. Amelyiket előbb töri át szignifikánsan, abba az irányba indulhat 5-6 forintos mozgás. Hosszabb távon az enyhén emelkedő trendcsatornában mozog a jegyzés, ebben egyelőre nem is várunk változást, a felső trendvonal jelenleg 416 közelében, míg az alsó trendvonal 394 közelében húzódik.

Forrás: Equilor Trader, Equilor Elemzés

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás:

A magyar gazdaságnak nehéz körülmények között kell teljesítenie

A következő időszakban a magyar gazdaságnak, a gazdaság szereplőinek nehéz nemzetközi körülmények között kell teljesíteniük - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hagyományos éves üzleti eseményén, a 23. Vállalkozók Napján.
2022. 12. 02. 22:00
Megosztás:

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken. A döntést üdvözölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
2022. 12. 02. 21:00
Megosztás:

97 éves a magyar rádiós műsorszórás

1925. december elsején indult el Magyarországon a rendszeres rádiósugárzás. Az évfordulóról közös ünnepségen emlékezett meg a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Média Klub szakosztálya, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Postamúzeum.
2022. 12. 02. 20:00
Megosztás:

Forinterősödés péntek kora este

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2022. 12. 02. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 12. 02. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 564,08 pontos, 1,22 százalékos csökkenéssel, 45 804,29 ponton zárt pénteken.
2022. 12. 02. 18:30
Megosztás:

Eljött a mobil korszak: ezek a legfontosabb mobilalkalmazás-tesztelési trendek

Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is, a felhasználók azonban mára jobban kedvelik a mobilalkalmazásokat, mint a mobil weboldalakat. A hiba azonban azonnali piacvesztést okozhat, ezért érdemes alaposan tesztelni – áll a Deloitte tanulmányában.
2022. 12. 02. 17:30
Megosztás:

1,7 százalékkal nőtt a cseh GDP a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az előző negyedévhez mérve viszont 0,2 százalékkal visszaesett - közölte a felülvizsgált becslése alapján a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.
2022. 12. 02. 17:00
Megosztás:

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken.
2022. 12. 02. 16:00
Megosztás:

A bíróság leállította a Donald Trumptól legfoglalt iratok szakértői vizsgálatát

Egy szövetségi fellebbezési bíróság csütörtökön leállította a külső szakértő munkáját Donald Trump floridai házában lefoglalt iratok felülvizsgálatára, ami megnyitja az utat a volt elnök elleni vizsgálat folytatása előtt, amelyet az igazságügyi minisztérium (Department of Justice) folytat.
2022. 12. 02. 15:30
Megosztás:

Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartja a Joe Biden diákhitel-elengedési programjának felfüggesztését

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága az elnök által meghirdetett diákhitel-elengedés végrehajtásának felfüggesztése mellett döntött, jóváhagyva egy alsóbb szintű bírósági döntést, illetve felülbírálva egy másik bíróság határozatát.
2022. 12. 02. 15:02
Megosztás:

Új szereplő a magyar tőzsdén: MULTIHOME Nyrt. becsengetett

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, a MULTIHOME Nyrt. részvényeinek bevezetését kereskedésindító csengetés jelezte a BÉT-en. Az exkluzív minőségben kivitelezett design-otthonokat fejlesztő és forgalmazó társaság a tőzsdére lépés felé vezető úton a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettáját is igénybe vette – sikerrel pályázott az európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Program keretein belül, amely a finanszírozási oldal mellett szakmai támogatást is nyújtott a megjelenéshez.
2022. 12. 02. 14:30
Megosztás:

Nem drágult a globális élelmiszerkosár novemberben

Jórészt mozdulatlan maradt a globális élelmiszeralapanyag-árak összesített mutatója novemberben, miután a gabonafélék, a húsok és tejtermékek nemzetközi árának csökkenése ellensúlyozta a növényi olajok és a cukor drágulását – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 12. 02. 14:00
Megosztás: