Véget ért a magyar kamatemelési ciklus

A vártnál nagyobbat emelt, de a ciklus végére ért a hazai jegybank. 125 bázispontos kamatemelést jelentett be az MNB Monetáris Tanácsa a mai kamatdöntő ülésen, ezzel 13 százalékra emelkedett az alapkamat. A megjelent közleményben ugyanakkor jelezték, hogy a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak. A monetáris kondíciók szigorítása a likviditás szűkítésével folytatódik. Matolcsy György a sajtótájékoztatón elmondta, hogy lezárták a 16 hónapja tartó kamatemelési ciklust, de nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, ezentúl más eszközökre helyeznek nagyobb hangsúlyt.

Véget ért a magyar kamatemelési ciklus

Tartósan fennmaradnak a szigorú monetáris kondíciók. A közlemény azt is leszögezi, hogy tartósan fenntartják a jelenlegi kondíciókat, ez biztosíthatja az inflációs várakozások horonyzását, és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését. Előretekintve a likviditás szűkítése és a monetáris transzmisszió további erősítése kerül az MNB fókuszpontjába, aminek érdekében a jegybank a jövőben újabb intézkedésekről dönthetnek.

Az év elején lassulhat az infláció. A jegybank várakozása szerint a jövő év elejétől a külső inflációs nyomás enyhülése és a lassuló kereslet árleszorító hatása megjelenhet a hazai inflációban, az árdinamika lassú fordulatát okozva. A szigorú monetáris kondíciók segítik a másodkörös inflációs hatások elkerülését és az inflációs várakozáősok horgonyzását. A sajtótájékoztatón megtudhattuk a friss Inflációs jelentés keretszámait, mely szerint az idei évben 13,5-14,5 százalékos, jövőre 11,5-14,0 százalékos lehet az infláció, majd 2024 első felében érheti el a jegybanki célsávot (2-4 százalék). A gazdasági növekedés idén 3-4 százalékos, jövőre 0,5-1,5 százalékos, 2024-ben 3,5-4,5 százalékos lehet a jegybank várakozásai szerint.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Nem tágít a Fed. Az amerikai jegybank múlt szerdán alaposan ráijesztett a befektetőkre, bár a várakozásoknak megfelelően 75 bázispontos kamatemelést hajtottak végre, a kommunikáció a korábbinál is szigorúbb volt. Az év végére 4,5 százalékos kamatszintet várnak a jegybankárok, ami azt jelentené, hogy idén még egy 75 és egy 50 bázispontos szigorítást fognak végrehajtani. Jövőre még magasabb kamatszintet várnak, ami nem jelenti feltétlenül, hogy nem indul meg a kamatcsökkentés, mivel csak év végi várt értékeket tesznek közzé. A gazdasági növekedés idén mindössze 0,2 százalékos lehet, és jövőre is csak 1,2 százalékos bővülést prognosztizálnak. Az infláció viszont az eddig vártnál is magasabb lesz, a Core PCE index esetében 4,5 százalékos növekedést várnak idén, jövőre 3,1 százalékost. Jerome Powell meglehetősen erős üzeneteket fogalmazott meg az ülést követő sajtótájékoztatón. Tovább fogják emelni a kamatokat, amíg nem kapnak meggyőző bizonyítékokat az infláció gyengülésére, akkor lehet majd lassítani az ütemen. A beérkező adatok függvényében döntenek minden ülésen, teljes mértékben elkötelezettek az árstabilitás helyreállítása mellett, még akkor is, ha esetleg recessziót okoz. A kamatszintnek egy ideig restriktívnek kell maradnia, jelenleg ennek a sávnak a legalacsonyabb szintjén van.

Lendületben marad az EKB. Az Európai Központi Bank is gyorsított a kamatemelési ütemen, szeptember elején 75 bázispontos szigorítást jelentett be. A megjelent közleményben a döntéshozók jelezték, hogy a következő üléseken is kamatemelések jönnek, melynek mértéke a beérkező adatok, elsősorban az inflációs folyamatok függvénye. Jelentősen felfelé módosították az inflációs előrejelzéseket, az idei évben 8,1 százalékos, jövőre 5,5 százalékos, 2024-ben 2,3 százalékos inflációra számítanak. A gazdasági növekedés jelentősen lassulni fog, a jövő év első negyedévében stagnálás jöhet. A rendkívül magas energiaárak csökkentik a jövedelmek vásárlóerejét, a kínálati szűk keresztmetszetek pedig korlátozzák a gazdaság teljesítményét. A növekedés idén 3,1 százalékos, jövőre 0,9 százalékos, 2024-ben 1,9 százalékos lehet az EKB várakozásai szerint. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az infláció extrém magas, minden szektorban jelen van, emiatt határozott lépéseket kell tenni. Még nincsenek a semleges kamatszintnél, de arra haladnak. Lagarde tegnapi beszédében is jelezte, hogy akkor is folytatódik a kamatemelés az eurózónában, ha a gazdasági aktivitás jelentősen lelassul. A jegybank az infláció tartós emelkedése ellen védekezik a lépésekkel.

Megrángatták a forintot. A mai bejelentések hatására jelentős mozgások indultak az euró-forint árfolyamában, a vártnál nagyobb kamatemelésre erősödni kezdett a hazai fizetőeszköz, majd a közlemény megjelenésekor visszagyengült. Ezt követően ismét némi erősödés volt látható, mivel a jegybank hangsúlyozta, hogy tartósan szigorúak maradhatnak a monetáris kondíciók és más eszközökkel fognak ezentúl szigorítani. Az árfolyamot alulról a 30 napos mozgóátlag támasztja 404,05-nél, míg felül 410 közelében húzódik egy fontos ellenállási szint. Amelyiket előbb töri át szignifikánsan, abba az irányba indulhat 5-6 forintos mozgás. Hosszabb távon az enyhén emelkedő trendcsatornában mozog a jegyzés, ebben egyelőre nem is várunk változást, a felső trendvonal jelenleg 416 közelében, míg az alsó trendvonal 394 közelében húzódik.

Forrás: Equilor Trader, Equilor Elemzés

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás:

A január hozta a várt szintet az európai munkaerőpiacon

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 03. 04. 05:00
Megosztás:

Kriptovaluta adózás 2024 - mennyi adót kell fizetni a kroptopénzek nyeresége után?

Kripto befektetések adózása 2024. Az SZJA törvény hogyan szabályozza a kriptopénzek adózását? Kriptovaluta, kriptodeviza adózása 2024. Kriptobányászat és kriptó kereskedelem vagy kriptó fizetés fogadása - hogyan adózik a kriptó nyereség? Lényeges-e a kriptó fiat pénzre váltásának időpontja? Mi a kriptodeviza nyereség adó kulcsa? Hány százalék adót kell fizetni 2024-ben a kriptó ügyletek után? Alkalmazható-e az adókiegyenlítés a kriptóügyletek esetén is? Hogyan kell bevallani és megfizetni a kriptódevizán elért nyereség adóját? Cikkünkben a Grant Thornton szakértője minden kérdésre választ ad.
2024. 03. 04. 04:00
Megosztás:

1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspan-t a “halhatatlanok”, de legalábbis a “legendák” közé emelte.
2024. 03. 04. 03:00
Megosztás:

Új terméket fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben az MTI-vel.
2024. 03. 04. 02:00
Megosztás:

Heti pénz és szerencse horoszkóp - a BIKA extra pénzhez jut, a HALAK szerencsejátékon nyerhet

Pénz és szerencse horoszkóp a most induló hétre vonatkozóan. A horoszkóp érvényessége: 2024. március 4. - 2024. március 10. között. Mire számíthatunk a csillagok állása alapján a pénz és szerencse területén? Lássuk!
2024. 03. 04. 01:00
Megosztás:

Szárnyalnak a mém érmék, a kutya után egy béka lehet a befektetők kedvence?

Úgy tűnik, a mém érme mánia visszatért, hiszen például a Solana-alapú dogwifhat (WIF) token látványos árfolyam-emelkedést produkált. A WIF ára 134 százalékot emelkedett az elmúlt három napban.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás:

Régóta lejtmenetben van már a feldolgozóipar

Februárban tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója a gyenge kereslet hatására, ugyanakkor a cégek optimisták a kilátásokat tekintve.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás: