Vegyesen zártak az európai tőzsdeindexek

Vegyes indexekkel zártak kedden a főbb európai értékpapírpiacok. Nagy áremelkedés következett be viszont az olajpiacon, az arany ára pedig rekordközeli szintre emelkedett.

Vegyesen zártak az európai tőzsdeindexek

Az európai gyűjtőindexek gyengültek kedden, a Stoxx Europe 600 index 0,51 százalékkal, az FTSE EuroFirst 300 index 0,54 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,19 százalékkal végzett alacsonyabban. A piaci hangulatot az orosz energiahordozókra vonatkozó embargókról, és az Ukrajnában zajló háborúról szóló hírek uralták. A főbb európai tőzsdeindexek kedden vegyesen zártak, nap közben nyereség és veszteség között ingadozva.

Az FTSE 100 0,07 százalékkal magasabban zárt kedden, kismértékben szépítve az előző nap elért 5 hónapos mélypontról. A pénzügyi részvények emelkedése ellensúlyozta az inflációval kapcsolatos aggodalmakat. Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy 2022 végéig fokozatosan leállítja az orosz olajimportot.

A frankfurti DAX index 0,02 százalékkal végzett alacsonyabban.

A párizsi CAC 40 eltörölte a korai nyereséget, és 0,32 százalékkal alacsonyabban zárt, 11 havi mélyponton.

A milánói FTSE MIB 0,79 százalékkal zárt magasabban kedden, kilábalva a háromnapos lejtmenetből, amely az indexet több mint egyéves mélypontra vitte le.

A spanyol IBEX 35 1,82 százalékkal zárt magasabban kedden, európai társainál jobban teljesítve, a megújuló energiával foglalkozó vállalatok és bankok hatására, miután egy jelentés szerint az Európai Unió közös kötvényeladást fontolgat az energia- és védelmi kiadások finanszírozására.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése kedden 7 százalékkal hordónként 132 dollár fölé emelkedett, megközelítve az előző ülésszakban elért 139 dolláros 2008-as csúcsot, A WTI nyersolaj határidős jegyzése kedden csaknem 7 százalékkal, hordónként 128 dollárra ugrott, ezzel 2008 óta a legmagasabb szintjén zárt, miután Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az ukrajnai orosz invázió miatti gazdasági büntetés részeként megtiltja az orosz olaj, gáz és energia behozatalát az Egyesült Államokba. A tilalom 8 százalékkal csökkentené Amerika éves olaj- és finomított olajtermék ellátását. A Egyesült Királyság 2022 végéig fokozatosan kivonul az orosz olaj és olajtermékek importjából. Nagy-Britanniában a lépés a teljes olajkínálatot 8 százalékkal, a gázolajét pedig 18 százalékkal csökkentené.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője, az amerikai EIA szerint a globális kínálat több mint 10 százalékát adja. Exportja a világpiac 7 százalékát teszi ki, amelynek mintegy 60 százaléka Európába irányul, így a kontinens vonakodik csatlakozni az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz. Az Exxon Mobil Corp., a BP PLC és a Shell PLC a múlt héten bejelentette, hogy tervezi kivonulását az oroszországi tevékenységekből.

A WTI ára az európai tőzsdék zárásakor 122,96 dolláron állt 2,98 százalékos emelkedéssel, a Brent 127,04 dolláron 3,11 százalékos emelkedéssel.

Az uniós földgázárak rekordot döntő emelkedés után kedden megawattóránként 210 euró körüli szintre csökkentek, ami nagyjából 40 százalékos csökkenés az előző nap elért 345 eurós rekordszinthez képest.

Az arany spot ára 2038,01 dolláron állt az európai tőzsdék zárásakor 2,00 százalékos emelkedéssel. Az arany kedden unciánként 2066 dollárig emelkedett, ami mindössze 9 dollárral maradt el a 2020 augusztusában elért rekordtól, mivel az orosz-ukrán háborúból eredő geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok miatt megnőtt a kereslet az arany, mint értékőrző befektetési eszköz iránt.

Az euró árfolyama 0,65 százalékkal 1,0931 dollárra emelkedett. Hétfőn az arany ára 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintet ütötte meg 1,08 dollárnál.

Miért érdemes prémium hálózsákot használni?

Vannak olyan kiegészítők, amiket még a baba megszületése előtt érdemes beszerezni. Többek között az alváshoz használt kellékek is ide tartoznak. Ezek nélkül ugyanis a pici nem tud kényelmesen pihenni, aludni. 
2022. 08. 10. 22:00
Megosztás:

Rezsikalkulátor: aki számol, jellemzően túlfizetés jön ki...

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.
2022. 08. 10. 21:00
Megosztás:

Erős napot zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1397,22 pontos, 3,27 százalékos emelkedéssel, 44 130,61 ponton zárt szerdán.
2022. 08. 10. 20:00
Megosztás:

Enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban

Júliusban a várakozásoknak megfelelően enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján. Az inflációt továbbra is az energia- és az élelmiszerárak emelkedése hajtja.
2022. 08. 10. 19:00
Megosztás:

A Bankszövetség félrevezetően kommunikál az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban

A Bankszövetség félrevezető kommunikációt folytat az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban - szögezte le a gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
2022. 08. 10. 18:00
Megosztás:

A várakozások felett nőtt a Magyar Telekom bevétele

A Magyar Telekom Nyrt. konszolidált árbevétele éves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladóan, 10,9 százalékkal 184,2 milliárd forintra nőtt az idén a második negyedévben - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.
2022. 08. 10. 17:00
Megosztás:

Növelte a nyereséget a Graphisoft Park SE

Csaknem azonos ingatlanállomány mellett, várakozáson felül növelte a nyereségét az első fél évben a Graphisoft Park SE - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett tájékoztatásban.
2022. 08. 10. 16:00
Megosztás:

Felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag - hangsúlyozza a Mol az MTI-hez kedden eljuttatott közlményében.
2022. 08. 10. 15:00
Megosztás:

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók (például a mozgássérültek) áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden.
2022. 08. 10. 14:00
Megosztás:

Csökken az ekho, devizában is fizethető a társasági adó

A magyar vállalkozók és vállalkozások támogatása érdekében, több kedvező adóváltozásról döntött a kormány; ma jelent meg a két erről szóló kormányrendelet. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden.
2022. 08. 10. 13:00
Megosztás:

Megvannak a bankok, kezdődhet a roham a Széchenyi MAX hitelekért

Közzétették, hogy az új Széchenyi MAX hitelek közül melyeket lehet már igényelni, és melyik bankok forgalmazzák azokat. Ezzel kezdetét veheti a kisvállalkozások rohama a szuperkedvezményes hitelekért.
2022. 08. 10. 12:00
Megosztás:

Együttműködés a MagNet Bankkal

A MagNet Bank a HD marketinget választotta digitális ügynökségi partnernek. Az online marketing cég bonyolítja le a Facebook Ads és Google Ads kampányokat, valamint a cookie kezelési szabályok terén segíti a MagNet Bank működését. A MagNet Bank, tevékenységét az átláthatóságra épülő társadalmi szerepvállalás és a pénzügyi tudatosságra nevelés köré szervezve, 100%-ban magyar pénzintézetként több mint 25 éve működik sikeresen hazánkban.
2022. 08. 10. 11:30
Megosztás:

Tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.
2022. 08. 10. 11:00
Megosztás:

Gazdasági visszaeséssel fenyeget a Rajna alacsony vízállása

Tovább növeli a gazdasági visszaesés valószínűségét Németországban az alacsony vízállás az első számú vízi szállítási útvonalon, a Rajnán - írták német hírportálok kedden elemzői vélemények alapján.
2022. 08. 10. 10:00
Megosztás:

Mi vár holnap az OTP részvényeseire?

Az OTP augusztus 11-én hajnalban teszi közzé második negyedéves eredményét.
2022. 08. 10. 09:00
Megosztás:

Erősödött kissé a forint szerda reggel

Erősödött kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 10. 08:00
Megosztás:

3 havi kaucióval kezdik bebiztosítani magukat a bérbeadók

Alig hirdette ki a kormány az energia-veszélyhelyzetet július közepén, a rezsiárak emelkedése néhány hét alatt is érezhető hatással volt a budapesti albérletpiacra – derül ki a Rentingo.com legfrissebb elemzéséből. Markánsan nyílni kezdett az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a bérbeadók tovább emelték áraikat, és átlagosan már 180 ezer forintot kérnek egy budapesti bérlakásért, ami egyetlen hónap alatt 4,8 százalékos emelkedést jelent. Az átlagos keresleti ár ugyanakkor megragadt a 166 ezer forintos szinten, ennél többet nem igen fizetnének a bérlők. Eközben egyre több bérbeadó igyekszik kivédeni a rezsiköltségek növekedéséből adódó kockázatokat, amit jól mutat, hogy két éve nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik 3 havi kauciót kértek kiadó ingatlanjukért.
2022. 08. 10. 07:00
Megosztás:

Digitális média trendek 2022: Elegendő a streaming videó a modern korban?

A Z-generáció és a millenniál generáció digitális szórakozása egyre inkább előtérbe kerül világszerte. Ma már a videós streaming szolgáltatásokkal fej fej mellett versenyez a közösségi média és a gaming a fogyasztók figyelméért – derül ki a Deloitte digitális médiapiaci kutatásából.
2022. 08. 10. 06:00
Megosztás:

A KATÁ-s vállalkozó ne legyen a politikai játékok része!

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített felhatalmazásánál fogva kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat. A kata törvény módosításának tagadása, mindenféle javaslat nélkül, amit megfelelő elemzések előztek volna meg, csak a hangulat felkorbácsolására alkalmas, de semmilyen szakmai megalapozottságot nem tartalmaz. A BKIK a párbeszédben látja a megoldást.
2022. 08. 10. 05:00
Megosztás:

Mennyi áramot fogyaszt egy...? Itt a lista a háztartási gépek áramfogyasztásáról

Amióta a kormány bejelentette a rezsicsökkentés csökkentését (magyarul: a rezsiemelést), azóta szinte minden háztartás oszt-szoroz, számolgat, hogy mire is lesz elég a havi 210 kwh "kedvezményes" árú villamos energia. Bizonyára Ön is sokszor elgondolkodott már azon, hogy egy elektromos készülék használata során mennyi villamos energiát fogyaszt el.
2022. 08. 10. 04:01
Megosztás: