Vegyesen zártak az európai tőzsdeindexek

Vegyes indexekkel zártak kedden a főbb európai értékpapírpiacok. Nagy áremelkedés következett be viszont az olajpiacon, az arany ára pedig rekordközeli szintre emelkedett.

Vegyesen zártak az európai tőzsdeindexek

Az európai gyűjtőindexek gyengültek kedden, a Stoxx Europe 600 index 0,51 százalékkal, az FTSE EuroFirst 300 index 0,54 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,19 százalékkal végzett alacsonyabban. A piaci hangulatot az orosz energiahordozókra vonatkozó embargókról, és az Ukrajnában zajló háborúról szóló hírek uralták. A főbb európai tőzsdeindexek kedden vegyesen zártak, nap közben nyereség és veszteség között ingadozva.

Az FTSE 100 0,07 százalékkal magasabban zárt kedden, kismértékben szépítve az előző nap elért 5 hónapos mélypontról. A pénzügyi részvények emelkedése ellensúlyozta az inflációval kapcsolatos aggodalmakat. Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy 2022 végéig fokozatosan leállítja az orosz olajimportot.

A frankfurti DAX index 0,02 százalékkal végzett alacsonyabban.

A párizsi CAC 40 eltörölte a korai nyereséget, és 0,32 százalékkal alacsonyabban zárt, 11 havi mélyponton.

A milánói FTSE MIB 0,79 százalékkal zárt magasabban kedden, kilábalva a háromnapos lejtmenetből, amely az indexet több mint egyéves mélypontra vitte le.

A spanyol IBEX 35 1,82 százalékkal zárt magasabban kedden, európai társainál jobban teljesítve, a megújuló energiával foglalkozó vállalatok és bankok hatására, miután egy jelentés szerint az Európai Unió közös kötvényeladást fontolgat az energia- és védelmi kiadások finanszírozására.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése kedden 7 százalékkal hordónként 132 dollár fölé emelkedett, megközelítve az előző ülésszakban elért 139 dolláros 2008-as csúcsot, A WTI nyersolaj határidős jegyzése kedden csaknem 7 százalékkal, hordónként 128 dollárra ugrott, ezzel 2008 óta a legmagasabb szintjén zárt, miután Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az ukrajnai orosz invázió miatti gazdasági büntetés részeként megtiltja az orosz olaj, gáz és energia behozatalát az Egyesült Államokba. A tilalom 8 százalékkal csökkentené Amerika éves olaj- és finomított olajtermék ellátását. A Egyesült Királyság 2022 végéig fokozatosan kivonul az orosz olaj és olajtermékek importjából. Nagy-Britanniában a lépés a teljes olajkínálatot 8 százalékkal, a gázolajét pedig 18 százalékkal csökkentené.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője, az amerikai EIA szerint a globális kínálat több mint 10 százalékát adja. Exportja a világpiac 7 százalékát teszi ki, amelynek mintegy 60 százaléka Európába irányul, így a kontinens vonakodik csatlakozni az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz. Az Exxon Mobil Corp., a BP PLC és a Shell PLC a múlt héten bejelentette, hogy tervezi kivonulását az oroszországi tevékenységekből.

A WTI ára az európai tőzsdék zárásakor 122,96 dolláron állt 2,98 százalékos emelkedéssel, a Brent 127,04 dolláron 3,11 százalékos emelkedéssel.

Az uniós földgázárak rekordot döntő emelkedés után kedden megawattóránként 210 euró körüli szintre csökkentek, ami nagyjából 40 százalékos csökkenés az előző nap elért 345 eurós rekordszinthez képest.

Az arany spot ára 2038,01 dolláron állt az európai tőzsdék zárásakor 2,00 százalékos emelkedéssel. Az arany kedden unciánként 2066 dollárig emelkedett, ami mindössze 9 dollárral maradt el a 2020 augusztusában elért rekordtól, mivel az orosz-ukrán háborúból eredő geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok miatt megnőtt a kereslet az arany, mint értékőrző befektetési eszköz iránt.

Az euró árfolyama 0,65 százalékkal 1,0931 dollárra emelkedett. Hétfőn az arany ára 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintet ütötte meg 1,08 dollárnál.

Erős évet zárt az MKB tavaly

Erős évet zárt az MKB Bank tavaly, a csoport korrigált adózás utáni eredménye elérte a 176,6 milliárd forintot 2022-ben, ami 48,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - ismertette Krizsanovich Péter, az MKB és a Magyar Bankholding pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
2023. 03. 30. 19:30
Megosztás:

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.
2023. 03. 30. 19:00
Megosztás:

Egyeztetés a hazai mezőgépgyártók és forgalmazók sikeréért

A sikeres hazai agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlen - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a hazai mezőgazdasági gépgyártók és forgalmazók érdekvédelmi szervezeteinek képviselővel folytatott egyeztetésen a minisztérium csütörtöki közleménye szerint.
2023. 03. 30. 19:00
Megosztás:

Már minden belföldi InterCityn lehet okosjeggyel utazni

Már a Balaton déli partja, valamint Győr és Szombathely felé is váltható okosjegy, ezáltal ez a szolgáltatás már minden Magyarországon közlekedő belföldi InterCity-járaton elérhető, több mint 80 város felé - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 30. 18:30
Megosztás:

A felhőbiznisz tartja növekedésben az Oracle-t

Az Oracle a világ legnagyobb IT cégei közé tartozik. Adatbázis-kezelő szoftverei révén vált világhírűvé, de az utóbbi időben az iparági trendeket követve egyre nagyobb fókuszt kap a felhő-üzletág, ami a vállalat legdinamikusabban növekvő egysége.
2023. 03. 30. 18:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését

Beszédelemzésen alapuló, a depresszió felismerését segítő szoftvert fejlesztenek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei.
2023. 03. 30. 17:30
Megosztás:

A Mol Limo új díjazást vezetett be a biztonságosabb autózásért

A biztonságosabb autózás érdekében a Mol Limo bevezeti a kilométer alapú árazást, ezzel párhuzamosan csökkenti a perc- és óraalapú díjakat, akár 70 százalékkal is - közölte a közösségi autómegosztó csütörtökön az MTI-nek eljuttatott közleményében.
2023. 03. 30. 17:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2023. 03. 30. 16:30
Megosztás:

Választások hétvégéje

Április másodikán két európai uniós tagországban is – Bulgáriában, illetve Finnországban – parlamenti választásokat rendeznek.
2023. 03. 30. 16:02
Megosztás:

Ágazati képzőközpontot adtak át Szekszárdon

Ágazati képzőközpontot adtak át csütörtökön Szekszárdon, a Tolna Megyei Szakképző Centrum (TMSZC) Ady Endre Technikumában, amelyet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 270 millió forintos támogatásával hoztak létre.
2023. 03. 30. 15:30
Megosztás:

Az MKB erős piaci pozíciókkal készül a fúzióra

Az MKB Bank Nyrt. ma közzétett pénzügyi jelentése szerint az MKB Csoport tavaly sikeresen alkalmazkodott a változó gazdasági környezethez és teljesítette stratégiai céljait. A makrogazdasági bizonytalanságok és az integráció első szakaszának teljesítése közepette nőtt a bank jövedelmezősége és hatékonysága, miközben ügyfélállományai tovább bővültek. A bankcsoport mérlegfőösszege 10 614,4 milliárd forint, korrigált adózás utáni nyeresége pedig 176,6 milliárd forint volt az év végén.
2023. 03. 30. 15:00
Megosztás:

Új üzleti stratégiai vezető a CETIN Csoportnál

Új üzleti stratégiai vezérigazgató-helyettest nevezett ki a CETIN Csoport, a közép- és kelet-európai régió vezető távközlési infrastruktúra-üzemeltetője. Khalid Husseini április 1-jétől tölti be a pozíciót.
2023. 03. 30. 14:30
Megosztás:

A szakértők szerint már idén újra nyereséges lehet a kukoricatermelés

Az elmúlt év eseményei sok hazai kukoricatermelőt elbizonytalanítottak, miközben a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az idei évben már eddig is csapadékosabb időjárásnak, a megfelelő vetőmagfajtáknak, valamint a magyarországi feldolgozóipar által biztosított stabil felvevőpiacnak és az ukrán szállítmányok okozta zavarok enyhülésének köszönhetően a kukorica idén szép hasznot hozhat a gazdáknak. A kereslet a kukoricára továbbra is biztosított: a hazai biofinomítók, mint például a Dunaföldváron működő Pannonia Bio évek óta a magyar gazdálkodók megbízható, állandó felvásárló partnere.
2023. 03. 30. 14:00
Megosztás:

Tizenegy év alatt vármegyényit bővült a lakásállomány

2011 és 2022 között valamivel több mint 200 ezerrel nőtt a magyar lakóingatlan állomány és a nyugatra tartás volt a magyarok otthonkeresésének jellemző iránya – ezt mutatják a legutóbbi népszámlálás már nyilvánosságra került eredményei. Az OTP Ingatlanpont elemzője szerint ez a vándorlási tendencia rányomta bélyegét a lakáspiac utóbbi évtizedének jellemző folyamataira is.
2023. 03. 30. 13:30
Megosztás:

Tehermentesítenék a regionális bankokat az USA-ban

Nagyobb részvállalást szeretne a nagybankoktól az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) – írja a Bloomberg.
2023. 03. 30. 13:00
Megosztás:

Stabil maradt az európai betétállomány

Nem okozott betétkiáramlást az eurózónás bankoknál az elmúlt pár hétben a turbulens piaci környezet az EKB igazgatósági tagja, Isabel Schnabel szerint.
2023. 03. 30. 12:30
Megosztás:

A kormány átrendezi a MOL különadóit

A magyar kormány tegnap este rendeletben változtatott a MOL által fizetett különadókon, aminek a hatásait a MOL-ra nézve az ERSTE elemzői foglalták össze:
2023. 03. 30. 12:00
Megosztás:

A 21. század végére az emberi civilizáció két szuperhatalomra szakad: vallási fundamentalizmus és totalitárius eszmék terjedne

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg.
2023. 03. 30. 11:30
Megosztás:

Milyen ingatlanokat lehet most a legjobb áron megvenni?

Melyek most a legjobb ár/érték arányú ingatlanok? Már amennyiben a hirdetési árat vizsgáljuk. De vevői szempontból lényeges, hogy vajon mely, most megvásárolt ingatlanok lesznek a leginkább értékállóak? A szakértők válaszoltak.
2023. 03. 30. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 03. 30. 10:30
Megosztás: