Világ Muzsikása – a Góbé új dalában Éri Péter és a muzsikuslét előtt állít emléket

A Világ Muzsikása többrétű jelentéssel bír a Góbé számára: egyszerre jeleníti meg a zenész élet szépségeit és nehézségeit, valamint emlékszik és tiszteleg Éri Péter előtt, aki a Muzsikással szinte valóban a világ összes színpadán zenélt. A Világ Muzsikása élőben május 17-én lesz először hallható, a zenekar Akvárium Klubbeli koncertjén.

Világ Muzsikása – a Góbé új dalában Éri Péter és a muzsikuslét előtt állít emléket

A muzsikus élet az izgalmak, a zenélés és a közönséggel való találkozás öröme mellett bőven tartogat kihívásokat és nehéz helyzeteket is. Ez a kiindulóalapja a Góbé új dalának is, amelyről Várai Áron, a zenekar énekese így mesélt: „A Világ Muzsikása számomra a zenész élet valóságában kalandozik el, mikor az örömök mellett ott lapul a szomorú, nehéz és néha kiszolgáltatott érzés is. A dalban – ahogy gyakran a valóságban is - a főhős, a zenélés élvezete oltárán áldoz pénzt, szerelmet, egyfajta szabadságot, hogy ki tudjon teljesedni saját zeneiségében. A nehézségek ellenére azonban, ami irányban tart, az maga a zene.”

Ha pedig a zenészlétről van szó, nem lehet elfelejteni a kezdeteket sem, azokat az embereket, akik sokak előtt már kitaposták az utakat. Rigó Márton, a zenekar hegedűse gyerekkori emlékei az otthoni lemezpolchoz vezetnek vissza, ahol a Queen, Bartók Béla, Cseh Tamás és Hobo lemezei mellett a Muzsikás albumai is előkelő helyet foglaltak el, édesanyja ugyanis „keményvonalas táncházmozgalmistaként” megszállottan gyűjtötte a népzenei bakeliteket: „könyveket írhatnék arról, hogy hogyan formáltak engem ezek a felvételek és mennyi tudást és szépséget szívhattam magamba gyermekként ezeket a lemezeket hallgatva, és milyen erőt, ihletet és inspirációt tudott adni később felnőtt muzsikusként, amikor egy-egy gyerekkor homályába veszett dallam hirtelen előtört.” – Idézi fel emlékeit- „Bátran jelenthetem ki, nem lennék az a zenész, aki most vagyok, ha nem hallgattuk volna otthon anno szanaszét a Muzsikás lemezeket. Azt a szemléletmódot is megadta, hogy bátran foglalkozzak és törődjek a népzene feldolgozásával is, és azt a fajta utat, amit a Muzsikás az első “világzenei” feldolgozásaival kijelölt, azt én is járhatom és járnom is kell az autentikus népzene művelése mellett. Azóta a világ és a szakma is sokat változott, de benne én, és az egész Góbé büszkén igyekszik vinni ezen az ösvényen a fáklyát, és ahogy a Muzsikás is tette anno, úgy mi is keressük azokat a művészeket, akik világszerte elhivatottak a népek zenéi és táncai felé, és akik hisznek abban, hogy a kultúra a válasz az emberiség sebeire és ellentéteire. Oscar Beerten barátunk is pontosan ilyen, akivel tavaly ittjártakor írtuk meg A Világ Muzsikását”Góbé x Oscar Beerten – Világ Muzsikása:
https://www.youtube.com/watch?v=f5hg75V5m-o

Egyébként nem ez az első együttműködés Oscar Beerten és a Góbé között, ugyanis a belga hegedűssel jegyzik a tavaly megjelent Rebeka című dalt is. Oscart a zenekar egy Ethno Hungary táborban ismerte meg, ahol minden évben 10-15 különböző ország muzsikusai jönnek össze, hogy egyedülálló hangszereléssel, direkt a táborra írt népzenei alapú dalokkal mutassák be saját zenekultúrájukat mindössze egy hét alatt. A tábori együtt zenélés pedig annyira jól sikerült, hogy Oscar ismét Magyarországra látogatott, mert érdeklődött a magyar népzene iránt is. A közös zenélés eredménye lett a Világ Muzsikása, amelyhez Oscar ír népzenei gyökerű hegedűtémájával járult hozzá. „A világ muzsikása valóban tükrözi számomra, amiről a szöveg szól, azt a fajta hídépítést, kapcsolódást a zenén keresztül, amit mindannyian megélünk és képviselünk a csapatban; tényleg sikerült valami egyedit és jelentőset alkotni, így a dal lehetne egy ars poetica is. Ezáltal nem csak mi kapcsolódhatunk más kultúrákhoz, hanem a sajátunk is újabb lehetőségeket kap arra, hogy mások megismerhessék és felfedezhessék. Ez az egyik legörömtelibb következménye ennek a dalnak (és kollaborációnak) számomra” – idézi fel a közös dalírást Egervári Mátyás, a csapat cimbalmosa.

„A szám már szinte készen volt, azonban közben meghalt Éri Péter. Az az ember, aki Martin György unokájaként és elkötelezett beat és blues rajongóként, és a bolygó gyakorlatilag minden létező nagyszínpadát megjárt művészeként tényleg a Világ Muzsikása volt, és példát mutatott mindannyiunknak. Letaglózott minket a hír, és mivel az arca a lemezborítókon, koncerteken és tánchàzakban egész életemet végigkísérte, és a gyermekeivel is jó barátságot ápolok, ezért a gyászt én is a lelkemben viselem.” - Folytatja Marci. – „Szeretnénk ezt a számot utólag is neki és az ő emlékének ajánlani és reméljük, hogy föntről is méltónak talál minket arra, hogy folytassuk és csináljuk, amit elkezdett, és amiben egész életében hitt.”

A Világ muzsikásához klip is készült, amelyet a Miért kell? videójához hasonlóan, Nyitrai Balázs rendezett. A klip egy meghallgatást mutat be, a produkcióba megidézve a művészet sokszínűségét, szabadságát és nehézségét is. A Góbé új dala az Akvárium Klubban lesz először élőben hallható május 17-én. A bemelegítésről az Idei Ethno Hungary tábor zenészei gondoskodnak majd az ott készített dalokkal. 

Facebook esemény:
https://www.facebook.com/events/733795472093068

Jegyek:
https://akvariumklub.hu/programok/gobe-koncert-vendeg-ethno-hungary 

Tovább fogynak a magánnyugdíjpénztárak, már csak kettő marad belőlük

Beolvadás beolvadást követ a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknál, amelyek a több mint ötvenezer kitartó pénztártag csaknem 300 milliárd forintos vagyonát kezelik. Áprilistól már csak három működik, júliustól pedig kétszereplősre olvad a piac, mivel a legnagyobb vagyonú és létszámú Horizont beolvasztja a Szövetséget - írja a Bank360.hu.
2024. 04. 21. 03:00
Megosztás:

Gazdagság az égből: Heti horoszkóp a pénzről és szerencséről!

Fedezd fel, mit tartogatnak számodra a csillagok a következő hétre! A legfrissebb pénzügyi horoszkópunk segítségével megtudhatod, melyek lesznek a legjobb befektetési lehetőségek, szerencsejátékok, és mikor várhatók szerencsés találkozások. Tudd meg, mely napokon leszel a leginkább szerencsés, és mely számokat érdemes megjátszanod a lottón! Készülj fel a lehetőségekre és fordítsd előnyödre a csillagok üzeneteit!
2024. 04. 21. 02:00
Megosztás:

Nyugdíjazás - honnan tudhatom, hogy hány évem gyűlt már összeg?

Az öregségi nyugdíjhoz az évek „összeszámolása” megtörténik kérés nélkül is, a hivatalból történő adategyeztetési eljárás során a jogszabály által előírt időpontban, de nincs akadálya annak sem, hogy valaki ezt korábban kérje. A kérelem évente csak egyszer nyújtható be. Mutatjuk, hogyan.
2024. 04. 21. 01:00
Megosztás:

Élesedik a TON token a Lucky Block-on, 200%-os üdvözlő bónusz jár a belépőknek

A Toncoin árfolyama idén erőteljesen felértékelődött, csak az elmúlt három hónapban 182 százalékot emelkedett. A token a kilencedik legértékesebb kriptopénz lett a Coinmarketcap kriptoadat-gyűjtő oldal szerint, és jelenleg 6,27 dolláron áll.
2024. 04. 21. 00:01
Megosztás:

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.
2024. 04. 20. 23:00
Megosztás:

A NATO további katonai támogatást nyújt Ukrajnának

A NATO védelmi miniszterei megállapodtak abban, hogy további katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, főképpen a légvédelem területén - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken Brüsszelben.
2024. 04. 20. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 16. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 04. 20. 21:00
Megosztás:

Ez a legjobb megoldás a klímaváltozásra

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.
2024. 04. 20. 20:00
Megosztás:

A tehetségprogram célja a külföldön élő magyar fiatalok képzésének bővítése

A tehetségprogram elsődleges céljai között szerepel a külföldön élő egyetemista fiatalok megszólítása, és az, hogy hasznosítható képességeket nyújtson számukra - mondta a "Talent's Talk, a tehetségek fóruma" címmel megrendezett londoni program összegzéseként a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára.
2024. 04. 20. 19:00
Megosztás:

Mi lesz a Magyar Postával?

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 20. 18:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.
2024. 04. 20. 17:00
Megosztás:

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás: