Visszatér 2023-ban az észszerű árazás az ingatlanpiacon?

A volatilis gazdasági környezetben az ingatlanpiac érdeklődése afelé fordul, hogy mennyire lesz zökkenőmentes a cashflow a következő 12 hónapban. A szigorítási ciklus lassulásával és a kamatlábak stabilizálódásával azonban a Fidelity szerint lehetőségek is megnyílnak majd azok előtt a befektetők előtt, akik készen állnak arra, hogy megragadják őket.

Visszatér 2023-ban az észszerű árazás az ingatlanpiacon?

A következő év valószínűleg kihívást jelent majd az ingatlanpiacok számára, ugyanakkor lehetőséget teremt a magasabb hozamok elérésére és a hosszú távú értékteremtésre is. A magasabb hitelkamatlábak árnyékában a fellendülés jelei 2023 első felében csalókának tűnhetnek. A magánpiacok nem olyan likvidek, mint az államiak, és mivel árképzési trendjeik hajlamosak késéssel követni a többi eszközosztályt, a következő év első két negyedévében folytatódhat a visszaesésük.

De éppen ez lesz az az időszak, amikor a vevők a legerősebb alkupozícióval fognak rendelkezni.

A hozamok tovább fognak emelkedni, hogy tükrözzék a szigorúbb pénzügyi feltételeket, de a Fidelity nem számít az 1990-es években tapasztalthoz hasonló ciklusra, és arra sem, hogy az árfolyamok a globális pénzügyi válság idején látott mélypontra süllyednek. Még mindig rengeteg vevő van az ingatlanpiacon, és mivel a magánpiaci befektetések számos jól diverzifikált portfólió kulcselemévé váltak, nem valószínű, hogy a tőke nagyobb mértékben kivonulna erről a területről.

Az európai ingatlanpiacokon árkorrekció várható, miután a szpredek a vártnál gyorsabban szűkülnek

„Inkább arra számítunk, hogy az előttünk álló ciklus viszonylag rövid lesz. Ha a kamatláb-szintek elkezdenek stabilizálódni, akkor szerintünk a jövő év közepéig a legtöbb értékeltség korrekciója is megtörténik majd. Ahogy a piac közeledik a mélypont felé, a hosszú távra elhelyezhető tőkével rendelkező befektetők előtt megnyílik pár érdekes lehetőség”- tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója..

Visszatér az észszerű árazás

2023-tól a feltételrendszer alapvető erősödését várjuk. Az alacsony kamatokkal jellemezhető hosszú időszak után, melynek során sok-sok ingatlan a minőségétől függetlenül szinte ugyanazt a „szabvány” hozamot termelte, most eljöhet a racionálisabb árazás időszaka, mely előkészíti a terepet az ágazatok, ingatlantípusok és helyszínek között jobban differenciált hozamok számára, melyeket az aktív befektetők kihasználhatnak.

A fenntarthatósági felárak nőni fognak

A legnagyobb különbség a fenntartható és a nem fenntartható épületek között alakulhat ki. Az energiaárak emelkedésével egyre fontosabbá válik az épületek energiahatékonysága, emellett a változó előírások miatt folyamatosan szigorodnak a fenntarthatósági elvárások is. EPC-minősítés, SFDR-rendelet − a témával kapcsolatban se szeri, se száma a különböző betűszavaknak, főleg Európában, így a következő néhány év hatalmas lehetőségeket és kockázatokat rejt magában azok számára, akik képesek elébe menni a változásoknak, illetve akik lemaradnak.

Egyes épületek végképp a partvonalra kerülnek, mivel a tulajdonosuk nem lesz képes kiadni őket, ha nem tudnak megfelelni a minimum-követelményeknek. Ez nem csak a szabványokat nem teljesítő épületeket sújtó „barna diszkontot” fogja növelni, hanem a követelményeknek megfelelő ingatlanok által rövid távon elérhető, aránytalanul magas „zöld prémium” mértékét is, főleg, mivel az igazán jó minősítésű épületekből meglehetősen szűk a kínálat a piacon.

Középpontban a cashflow

Végül, 2023 lesz az az év, amikor az ingatlanpiacok árazási környezete visszatér az alapokhoz. Miután az ágazatba áramló mind nagyobb tőkemennyiség miatt csaknem egy évtizeden át zajlott az egyre nyomottabb hozamok utáni hajsza, mostantól a hangsúly a cashflow-n lesz – vagyis azon, hogy ahol csak lehet, fenntartsuk a jövedelem mértékét, vagy éppen növeljük − ha magasabb hozamot kínáló eszközök megszerzésére nyílik mód. Az alfa fontossága továbbra sem csökken, de ez sokkal inkább az épület minőségétől és az ingatlankezelő hatékony működésétől függ majd, mint a korábban jellemző tényezőktől, például a történelmileg alacsony kamatoktól vagy a kiemelt lokációtól.

Az általános iskolások környezettudatosságának növelését segítő program indul

A kormány kiemelt hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre és a szemléletformálásra, amelynek fontos pillérei a környezeti nevelési programok. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával, a Belügyminisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével új szemléletformáló programot indít általános iskolások számára - közölte az Energiaügyi Minisztérium szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 08. 15:30
Megosztás:

Tüzifa-csalót értek tetten a Nébih ellenőrei

Közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifa-csalót a Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei - közölte a hivatal az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 08. 15:00
Megosztás:

154 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány decemberben

Tavaly decemberben az export euróban számított értéke 12, az importé 9,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 204 millió euróval javult - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 08. 14:30
Megosztás:

Közelebb került az uniós döntéshozatalhoz a magyar logisztika

Szövetségre lépett a hat meghatározó hazai logisztikai szakmai szervezet alkotta Magyar Logisztikai Kapcsolattartó Bizottság (MLKB) és az Európai Szállítmányozási, Szállítási, Logisztikai és Vámszolgáltatási Szövetség, a CLECAT, amelyet a logisztika szócsövének is hívnak az európai uniós intézményrendszerben.
2023. 02. 08. 14:00
Megosztás:

A Danone megnyitotta legnagyobb európai kutatási központját

2023 február 6-án nyílt meg a Danone új kutatási és innovációs központja, a Daniel Carasso Center a Paris-Saclay területén.
2023. 02. 08. 13:30
Megosztás:

Tovább emelkedik a kőolaj ára a kínai optimizmusra

A WTI 77,8, a Brent 83,9 dollár volt hordónként az áprilisi lejáratra, míg az Ural európai azonnali ára 55,1 dollárt tett ki.
2023. 02. 08. 13:00
Megosztás:

Tovább bővítette ipari területét a Continental Dohányipari Csoport Sátoraljaújhelyen

A 2022 novemberében sikeresen lezárt, közel 10 milliárd forint értékű beruházását követően folytatja növekedési terveinek megvalósítását a Continental Dohányipari Csoport. A január elején aláírt szerződés értelmében a hazai dohányipar meghatározó szereplője 8000 m2 ipari területtel gazdagodott, a társaság által birtokolt, több mint 130 éves múltra visszatekintő sátoraljaújhelyi dohánygyár közvetlen szomszédságában. A megvásárolt területet a bővülő előkészítési kapacitás következtében keletkező raktárkapacitási hiányok enyhítésére kívánja felhasználni a cégcsoport.
2023. 02. 08. 12:30
Megosztás:

Mi aggasztja a világ polgárait?

Bevonult a hétköznapok szókincsébe a „fenntarthatóság” kifejezés. Egy 34 országra kiterjedő kutatás szerint az embereket aggasztó problémák között a leggyakrabban elhangzó fogalmak – így a „környezetvédelem”, a „hulladék”, az „éghajlatváltozás”, valamint a „megfizethető és tiszta energia” – mind szorosan kapcsolódnak a fenntarthatóság ügyéhez. Suba Levente, a K&H Csoport fenntarthatósági programvezetője szerint minden egyénnek és vállalatnak először önmagán kell kezdenie a változást.
2023. 02. 08. 12:00
Megosztás:

Télen melegre vágynak a magyar utazók és Ausztriába

Ausztria bizonyult a legnépszerűbb utazási célpontnak a magyarok körében 2022 utolsó hónapjában a Bank360.hu utasbiztosítási adatai alapján. A legdrágább szerződést egy két hónapos ausztráliai tengerparti nyaralásra kötötték 160 ezerért két főnek, míg a legolcsóbbakat 225 forintért egynapos osztrák utakra.
2023. 02. 08. 11:34
Megosztás:

Vajon mi ez a nagy árzuhanás a vajon? A Lidl is beszáll a nagy vaj árcsökkentésbe!

A Lidl Magyarország a mai naptól jelentős mértékben és tartósan csökkenti a kínálatában található, legnépszerűbb vajak árát. Az intézkedésnek köszönhetően az érintett termékek 21, illetve 25 százalékkal olcsóbban érhetőek el a Lidl áruházakban, ami a fogyasztók számára jelentős megtakarítást eredményezhet.
2023. 02. 08. 11:30
Megosztás:

A Fed becsült kamatcsúcsa csak egy „puha érték”

Tegnap Jerome Powellé volt a főszerep, aki a Fed egy héttel ezelőtti kamatdöntő ülése óta először szólalt meg.
2023. 02. 08. 11:00
Megosztás:

Téveszmék, és tévhitek a téligumikról, melyeket soha nem szabad megfogadnunk, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni

Nagyon sok téveszmét, és tévhitet lehet olvasni a különböző felületeken a téli gumikkal kapcsolatban, melyek sok veszélyt tartogatnak számunkra, ezért jobb őket eloszlatni, megelőzve a veszélyes balesetek kialakulását. Ahogy ősszel elkezd lehűlni a hőmérséklet, egyből elkezdenek innen-onnan előszivárogni a téli gumiabroncsokkal kapcsolatos tévhitek, melyek főleg arról szólnak, hogy felesleges a téli gumikat használni, vagy hogy csak akkor kell felszerelni azokat, ha már fagypont alatti hőmérséklet van odakint.
2023. 02. 08. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés a főbb európai értékpapírpiacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 02. 08. 10:00
Megosztás:

Használtautó-horror: minden második autónak vannak rejtett hibái

Bár szinte minden országban gyakoriak a visszaélések a használtautó-piacon, a legnagyobb gond mégis Közép- és Kelet-Európában mutatkozik, ahol számtalan nyugatról importált járművet kínálnak eladásra. Ezeknél az autóknál nagyobb a kockázata, hogy visszapörgetik a kilométerórát, eltitkolják a rejtett hibákat, vagy a félrevezetések egyéb formáját alkalmazzák. A magyarországi járműkereskedők meglehetősen komplex problémára keresik a megoldást: hogyan kerüljék el, hogy rossz állapotú autókhoz jussanak
2023. 02. 08. 09:30
Megosztás:

Durva szélvihar csapott le az ingatlanokra

Országszerte komoly károkat okozott a szombati rendkívül erős szél - közölte a K&H. Összesen több mint 1000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a hétfői nap végéig és még további igények várhatóak a héten.
2023. 02. 08. 09:00
Megosztás:

Washington tízmilliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Lengyelország számára

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb 10 milliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelország számára - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.
2023. 02. 08. 08:30
Megosztás:

Erősödött szerda reggelre a forint

Erősödött szerda reggelre a forint előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben; 0,5 százalékkal az euró, 0,8 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.
2023. 02. 08. 08:00
Megosztás:

Spanyolországban megszüntették a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön

A spanyol kormány keddi döntése értelmében több mint harminc hónap után megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön.
2023. 02. 08. 07:00
Megosztás:

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti - hangoztatta Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az EP fejlesztési bizottságának az afrikai élelmiszerválságról szóló ülésén.
2023. 02. 08. 06:30
Megosztás:

Minden rekordot megdöntött a hazai ipari ingatlanpiac 2022-ben

A szakember a közelmúltbeli javulás ellenére még mindig mérsékelt recessziót valószínűsít, ami a befektetési kedven is érzékelhető. A teljes európai befektetési forgalom 2022-ben közel 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest, leginkább az utolsó negyedév drámai (60 százalékos) zuhanása miatt.
2023. 02. 08. 06:00
Megosztás: