Zöldenergia-roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia-roadshow indult Győrben, a rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés vezetője indította el november 29-én, szerdán a győri Mobilis Interaktív Élményközpontban.

Zöldenergia-roadshow indult Győrben

Az Energia21 közleménye szerint a rendezvénysorozat célja, hogy tudatosítsa, hogy a zöldenergia a magyar gazdaság jövője, valamint népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást. A következő hónapokban több nagyvárosban is lesz zöldenergia-roadshow, ahol a szakmai érdeklődők mellett a lakosságot is várják minden korosztályból. A civilek interaktív programokon és kiállítótéren megismerhetik a zöldenergia tárolását és hasznosítását, láthatják a legújabb elektromos járműveket, elektromos autó-motor szimulátort próbálhatnak ki, valamint digitális alkotóműhely és robotika attrakciós tér is várja a látogatókat.

Közölték, a biztonságos és megfizethető energetikai megoldások tömeges alkalmazása nem csak a magyar környezet- és természetvédelem érdekét szolgálja, de erősíti hazánk energiaszuverenitását is. Ennek a gondolatnak a népszerűsítése adta az alapját annak a komplex mobilitási roadshow-nak és technológiai bemutató sorozatnak, amit a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. szervez országszerte a következő hónapokban. Az eseménysorozat szakmai támogatását az Energia21 Kezdeményezés alapító tagjai biztosítják.

"Az energia színe a zöld, ugyanakkor a zöldenergiának csak akkor van értelme, ha tudjuk tárolni" - hangsúlyozta Palkovics László.

"A világon ma egy új ipari forradalom zajlik, hatalmas jelentőségű és rohamos az az energetikai fejlődés, ami elindult. Aki ebben nem vesz részt, az lemarad és kimarad" - emelte ki nyitóbeszédében.

Az egyetem rektora, Friedler Ferenc a tudomány és a zöldenergia elválaszthatatlanságát emelte ki előadásában. Hangsúlyozta, hogy a Széchenyi István Egyetem számára óriási lehetőség, hogy már korábban bekapcsolódhatott a zöldenergiával összefüggő kutatásokba, és továbbra is aktív és meghatározó részesei kívánnak lenni ennek a fontos és fejlődő terület tudományos életének.

Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjének előadása mellett Torma András és Hanula Barna egyetemi docensek, valamint Weltsch Zoltán, a ZalaZONE InnoTech Kft. kutatási vezetője tartottak szakmai tájékoztatót.

A tájékoztatás szerint Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatóságának elnöke a Zöld Életre Valók programot mutatta be az érdeklődőknek.

Közölték, annak érdekében, hogy Magyarország lakossága elsőkézből és minél nagyobb számban tudjon tájékozódni a zöldenergia-átállásról a szervezők több nagyvárosban is szerveznek egy-egy rendezvényt 2024 nyaráig. Az eseményeket minden helyszínen a zöldenergia tárolását és hasznosítását bemutató programegyüttessel szervezik meg. Gokartszlalom, közlekedésbiztonsági programok, virtuális élmények, autó-motor szimulátor, interaktív kiállítótér, digitális alkotóműhely, robotika attrakciós tér várta Győrben és várja országszerte majd a látogatókat. Az érdeklődők az elektromos közlekedés jelenét szemléltető kiállításon is részt vehetnek, ahol a mai modern zöldenergiát hasznosító buszok és autók testközelből való megismerése mellett azok működésébe, technológiai fejlesztéseibe is bepillanthatnak - írták.

"Örülünk, hogy Győr városa lehet a zöldenergia-átállást kísérő szakmai rendezvénysorozat első állomása, amely egy jelentős kezdeményezés" - fogalmazott Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. "Egy ilyen nagyléptékű vállalás csak együttműködésben valósulhat meg, és Győr ebben a tekintetben kivételes példa. A város, az egyetem és az ipar közös fejlődése és fejlettsége jelzi, hogy az ilyen előremutató gondolatok otthonra találnak nálunk és ne felejtsük el azt sem, hogy Győr, a megyei jogú városok között a legélhetőbb Magyarországon" - hangsúlyozta.

A közlemény emlékeztetett: az Energia21 kezdeményezés életre hívása annak érdekében történt, hogy a 21. századi Magyarország zöldenergetikai átállását támogató, azért tenni kész személyek és az általuk képviselt szervezetek széles körű együttműködését megalapozza és ezzel az átállás folyamatát felgyorsítsa. Az Energia21 alapítói neves szakemberekkel közösen aktuális és fontos felvetésekről adnak majd tájékoztatást a roadshow keretein belül a zöldenergia-átállás témakörében. A rendezvénysorozat szakmai támogatása mellett az egyes helyszíneken előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek.

3 ok, amiért a WIF & PEPE bálnák DTX-t vásárolnak 0,08 dolláros áron; Az utolsó mindent megváltoztathat

A piaci elemzők megfigyelték, hogy a bálnák elfordulnak a már jól bevált piaci szereplőktől, mint a Dogwifhat (WIF) és a Pepecoin (PEPE), és egy új hibrid kereskedési platform, a DTX Exchange felé fordulnak, amely valóságos vásárlási őrületet teremtett a piacon.
2024. 10. 14. 19:00
Megosztás:

Az EU új rendeletet fogadott el a vegyi anyagokról

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa aktualizálta a vegyi anyagokra vonatkozó rendeletet, amely pontosítja az osztályozásra, címkézésre és csomagolásra vonatkozó szabályokat és hozzáigazítja azokat a kereskedelem különböző formáihoz, például az online értékesítéshez, vagy az ömlesztett árusításhoz az újratöltő állomásokon - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2024. 10. 14. 18:30
Megosztás:

A mezőgazdaságban dolgozó nők szerepvállalása előmozdíthatja az agrárium fenntartható fejlődését

Október 15-én, a vidéki nők nemzetközi napján világszerte elismerik a vidéki közösségekben élő nők közösségfejlesztéshez, a mezőgazdaság növekedéséhez és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok előmozdításához való létfontosságú hozzájárulását. Ezért a vidéki nők szerepvállalásának elősegítése alapvető fontosságú, és segít feltárni a helyi mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket, valamint előmozdítja a fenntartható mezőgazdasági fejlődést.
2024. 10. 14. 18:00
Megosztás:

Magyar cég lett Európa leggyorsabban növekvő vállalata

A magyar MP Solutions Kft nyerte el a rangos Stevie Awards fődíját a leggyorsabban növekvő európai vállalat kategóriában. A HR-tanácsadással és fejvadászattal foglalkozó, 100%-ban magyar tulajdonú cég, a pandémia utáni aktív üzletfejlesztéssel érte el a most díjazott eredményt.
2024. 10. 14. 17:30
Megosztás:

A Ripple szemez a növekvő, 16 billió dolláros letéti piaccal – A globális bankok elfogadják az XRP-t?

A mai hírek szerint a Ripple (XRP) célja, hogy részesedést szerezzen a 16 billió dolláros globális <a href="https://www.investopedia.com/terms/c/custodian.asp" target="_blank">letéti</a> piacból. Sokan azt kérdezik: vajon az XRP kulcsszereplővé válhat-e a hagyományos banki szektorban? A globális bankok egyre inkább használják a digitális eszközöket, és az XRP fontos szerepet játszhat ebben.
2024. 10. 14. 17:00
Megosztás:

A BÉT és az OTP Bank közös programja tudásmegosztást és anyagi támogatást nyújt a tőzsdére tartó cégeknek

Dedikált oktatásokkal és rendezvényekkel támogatja a tőzsdei megjelenésre készülő magyarországi vállalkozásokat az OTP Bank és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közös programja - közölte hétfőn közös közleményben a két érintett.
2024. 10. 14. 16:30
Megosztás:

Két éve tart az emelkedés az USA tőzsdéin - meddig még?

Két éve volt az a lokális mélypont az S&P500 indexben, amelyből elindult az az emelkedés, amelynek eredményeként pénteken újabb csúcsot ütött az index.
2024. 10. 14. 16:00
Megosztás:

Így alakultak szeptemberen a lakbérek

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint vegyesen alakultak az átlagos lakbérek szeptemberben, országos szinten 0,1 százalékkal csökkentek augusztushoz képest, miközben Budapesten 0,4 százalékkal nőttek, éves összevetésben az országos átlagos bérleti díjak 9,6, a fővárosiak 9,9 százalékkal emelkedtek - közölte az ingatlan.com hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 14. 15:30
Megosztás:

A kiégés leküzdése alternatív módszerekkel

A mai felgyorsult, modern életvitel magával hozta az olyan problémákat, mint a kiégés, amit napjainkban egyre többen megtapasztalnak. Sokan pedig csak legyintenek rá, mondván: ez nem olyan komoly gond. Holott nagyon is az, hiszen kezeletlenül akár bele is lehet rokkanni pszichésen.
2024. 10. 14. 14:30
Megosztás:

4,3 százalékkal csökkent a román ipari termelés éves összevetésben

A nyers adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent augusztusban az ipari termelés Romániában éves összevetésben – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 10. 14. 14:00
Megosztás:

Lendületben a magyar M&A-piac

A geopolitikai bizonytalanságok ellenére is aktív maradt a hazai tranzakciós piac - derül ki az EY vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat (M&A) értékelő friss jelentéséből. Az ügyletek száma ugyan csökkent, de becsült értéke nőtt 2023-ban az előző évhez képest Magyarországon. A legvonzóbb befektetési célpont tavaly a technológiai szektor volt, míg idén a feldolgozóipar kapott lendületet az első hat hónapban, majd júniusban megvalósult a magyar gazdaság történelmének eddigi legnagyobb tranzakciója is.
2024. 10. 14. 13:30
Megosztás:

Kína gazdasági ösztönzés - más irány mint eddig?

A kínai pénzügyminisztérium hétvégi sajtótájékoztatójából csak nyomokban derült ki, hogyan képzeli az állam a gazdaság fellendítésének következő lépését.
2024. 10. 14. 13:00
Megosztás:

Számottevő hozamcsökkenés a fejlett piacok kötvénypiacain az elmúlt héten

Folytatódott a múlt héten is a kamatcsökkentési várakozások enyhülése és a hozamemelkedés, ami a megelőző héten indult.
2024. 10. 14. 13:00
Megosztás:

Egy lézersugaras vágógéppel a munka is gazdaságosabb

A csúcstechnológia megérkezett az iparba, ma már több tízezer lézersugaras vágógép található a gyártócsarnokokban. Egyre több helyen kezdik el alkalmazni őket, mivel rengeteg előnnyel rendelkeznek a hagyományos megoldásokhoz képest. Maximális pontosság, megbízhatóság érhető el velük és az egész folyamat teljesen automatizálható.
2024. 10. 14. 12:30
Megosztás:

Megújul az ÁHK-mutató – könnyebb lesz a mobiltarifák összehasonlítása

Az NMHH 2015. január óta publikálja minden hónap elején a legjelentősebb hazai szolgáltatók kínálatában aktuálisan elérhető lakossági mobil- és vezetékestelefon-díjcsomagok átlagos havi költségeit, azaz az ÁHK-értékeket. Az nmhh.hu/ahk címen elérhető oldal segít eligazodni a sokféle – a különböző tarifák mellett egyre változatosabb szolgáltatásokat nyújtó – telefondíjcsomag között, és azzal, hogy megkönnyíti a választást, növeli a fogyasztói tudatosságot is a telefonszolgáltatások piacán.
2024. 10. 14. 12:00
Megosztás:

NBA tippek a Spinanga oldalán

A 2024/25-ös NBA szezon a tippek óriási választékát hozza el, de egy ezek közül is kiemelkedik. Ki lesz az új bajnok?
2024. 10. 14. 11:54
Megosztás:

CryptoKeying és a digitális pénzügyek jövője: Miért hoznak helyes döntést az úttörők

A mai világban, amikor a digitális pénzügyek folyamatosan újítanak és alakítják át az életünket, mindenkinek megvan a lehetősége, hogy saját döntéseket hozzon. Ez a szabadság kiterjed arra is, hogy valaki részt vesz-e olyan kriptovaluta felhőbányászati projektekben, mint a CryptoKeying. Nem kérjük, hogy mindenki ugyanúgy támogassa a CryptoKeying-et, mint mi, de azoknak az úttörő családoknak, akik ezt a projektet választották, bölcs döntést hoztak – nemcsak maguk, hanem családjuk jövője érdekében is. A CryptoKeying-ből származó jövőbeli bevételeid egy életen át hasznodra válnak.
2024. 10. 14. 11:30
Megosztás:

Arthur Hayes 47 000 dollárt veszít a PEPE és MOG tokeneken, miközben az FXGuys tulajdonosai 2024 végére 20-szoros növekedést várnak

A mémérmék piaca köztudottan rendkívül volatilis, és a legutóbbi események ezt ismételten alátámasztják. Arthur Hayes, a BitMEX volt vezérigazgatója, nemrég 47 000 dollárt veszített a PEPE és MOG mémérméken, miután 500 000 dollárt fektetett be. Ez a jelentős veszteség rávilágít arra, hogy milyen kockázatos lehet a gyorsan változó mémérmék piacán spekulálni.
2024. 10. 14. 11:00
Megosztás:

A kedvező banki eredményjelentések hozták meg a jó hangulatot az amerikai tőzsdére pénteken

A csütörtöki gyengülést követően fordult a hangulat a pénteki kereskedés során a New York-i tőzsdén; a Dow és az S&P500 új csúcsra került, miközben a Nasdaq Composite is emelkedni tudott.
2024. 10. 14. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedés a nyugat-európai tőzsdéken; a régióban is kedvező volt a hangulat, azonban a BUX alulteljesítő volt

A kezdeti mínuszos nyitást követően kisebb emelkedéssel zártak a tőzsdék Nyugat-Európában a hét utolsó kereskedési napján: a Stoxx600 0,5%-kal került feljebb, a DAX 0,9%-ot emelkedett, a FTSE100 pedig 0,2%-ot erősödött.
2024. 10. 14. 10:00
Megosztás: