2018 a legaktívabb évek egyike volt a kockázati tőke piacon

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) legújabb jelentése szerint: Tavaly Magyarországon 191 tranzakcióban összesen 346 millió euró összértékű kockázati- és magántőke-befektetést hajtottak végre Magyarországon. 29 kiszállás történt 2018-ban, a legtöbb esetben management általi kivásárlás által. 2018-ban összesen 337 millió euró értékben gyűjtöttek a magyarországi alapok friss forrást a jövőbeli befektetéseik finanszírozására.

A kockázati- és magántőke-befektetések 2018-as éveMind a magyar kockázati tőkebefektetők által végrehajtott (ún. iparági megközelítés szerinti statisztika), mind a magyar vállalatok által fogadott (ún. piaci megközelítés szerinti statisztika) kockázati tőkebefektetések szerinti jelentősen nőtt 2018-ban a hazai kockázati tőkepiac aktivitása.  A hazai kockázati tőkebefektetők által végrehajtott tőkebefektetések 23%-kal, míg a hazai cégek által fogadott tőke 141%-kal haladták meg a 2017-es értéket. A két szám közti jelentős eltérés azt is megmutatja, hogy 2018-ban a külföldi kockázati tőkebefektetők aktivitása is nőtt a hazai piacon.

Vállalatok érettsége szerinti bontás

2018-ban a hazai befektetők által végrehajtott befektetések átlagos értéke 350.000 euró volt, ami 37 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. Az átlagos tranzakciós méret mind a magvető, mint a start-up fázisban csökkent 34, illetve 33 százalékkal. Az előző évhez hasonlóan a legtöbb tranzakció 2018-ban is a magvető vállalkozásoknál történt, a 189 bejelentett tranzakcióból 154 ebben az életszakaszban történt.

A magyarországi vállalkozásokba fektetett tőke átlagos értéke ennél magasabb, 1,8 millió euró volt, ami 31 százalékkal több, mint előző évben. Bár a növekedés mögött három nagyobb, külföldi befektetőhöz kötődő kivásárlási tranzakció húzódik meg, azt, hogy a külföldi befektetők jellemzően nagyobb összegű befektetéseket hajtanak végre, jól mutatja, hogy a start-up fázisban a hazain cégek által fogadott befektetések átlagos értéke 70 százalékkal haladta meg a magyar befektetők adtak hasonló fázisban lévő vállalatoknak juttatott tőke átlagos értékét.

Szektorok szerinti bontás

A magyar befektetők által végrehajtott befektetések darabszámát tekintve több mint fele (53%-a), összértékét tekintve közel kétharmada (63%-a) két szektorban, az informatika-kommunikáció-távközlés (ICT), illetve, illetve a fogyasztói termékek és szolgáltatások szektorába. Az átlag tranzakció értékét vizsgálva a vegyipar és az ICT került ki győztesként, előbbiben 622.000, utóbbiban 544.000 euró volt az átlagos befektetett összeg.

A piaci statisztikák szerint is ez a két iparág bizonyult a legaktívabbnak, azonban a befektetések összértékét tekintve már 91%-ban ehhez a két szektorhoz kötődtek az ügyletek, ami azt mutatja, hogy a külföldi befektetések szinte kizárólag ebben a két szektorban realizálódtak. 

Kiszállás

2018-ban magyar befektetők 27 kiszállást hajtottak végre, ebből a legtöbb, szám szerint 12 az ICT szektorban valósult meg.

10 esetben a management általi kivásárlásra, 7 alkalommal zártkörű értékesítésre került sor, 3-nál másik pénzügyi befektetőnek való eladással zárult a befektetés, 2 társaságot leírtak a befektetők, míg a többinél egyéb formában szálltak ki.
Magyar vállalatoknak adott befektetéseknél további két plusz kiszállásra került sor összesen 95 millió euró értékben. Az egyik másik pénzügyi befektetőnek történő eladás, míg másik management általi kivásárlás volt.

Forrásgyűjtés

A tavalyi évben az alapkezelők összesen 337 millió euró forrást gyűjtöttek, ami lényegesen meghaladja a már 2017-es évben is jelentős 236 millió eurós összeget. A forrás 76 százaléka a kelet-közép-európai régióból, 15 százalék az Egyesült Államokból, 3 százalék Franciaország és Benelux államokból származik, a fennmaradó 6 százaléka eredete ismeretlen.

„A 2018-as év egyike volt a legaktívabb éveinknek; a befektetett tőke és a tranzakciók száma egyaránt meghaladta az előző évit.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a korai fázisú cégekbe fektető kockázati tőke iparág dominanciája figyelhető meg. Ez a növekvő aktivitás persze nem volt meglepő, leginkább a szektor aktív forrásgyűjtésének volt a következménye, amit 2017-ben és 2018 első felében figyelhettünk meg. A tavalyi évben kiemelendő még az állami hátterű befektetők markáns piaci jelenléte. A tavalyi évben hetente átlagosan 3-4 tranzakciót zártunk, ami a piac túlfűtöttségére utaló jel. Jelentősen emelkedtek az értékelések, a befektetők – részben az állami szereplők fokozódó aktivitásának, részben a forrásbőségnek köszönhetően jelentősen emelkedtek. Kérdéses, hogy ez a magasabb értékeltség később az exit értékekben is megjelenik-e, aminek döntő hatása lehet a magánbefektetők jövőbeli aktivitására.

Örömre ad okot azonban, hogy újra voltak jelentősebb kivásárlások, magántőke (private equity) tranzakciók. Remélem, hogy a korai-fázisú befektetők aktivitásán túl a kivásárlási tőke aktivitása is nőni fog a következő években.” – mondta Zsembery Levente, az X-Ventures vezérigazgatója.

Hozzászólások

Jóváhagyták Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank élére

Jóváhagyták Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank (EKB) élére pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon az európai uniós tagállamok vezetői.
2019. 10. 18. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pár szavazaton múlhat a Brexit-megállapodás szombati elfogadása

Pár szavazaton múlhat az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeit rögzítő szerződés elfogadása a brit parlament szombati rendkívüli ülésen - mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense pénteken az M1 aktuális csatornán.
2019. 10. 18. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Leállt Ukrajna legnagyobb dohánygyára

A British American Tobacco leállította a gyártást az Ukrajnai Csernyihiv megyében lévő gyárában - számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál egy helyi televízióra hivatkozva.
2019. 10. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egynapos általános sztrájk kezdődött Katalóniában

Egynapos általános sztrájk kezdődött Katalóniában tiltakozásként a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott börtönbüntetése ellen pénteken.
2019. 10. 18. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter lesz a nap nyertese?

Stagnáló kereskedés mellett a Richter erősödhet a legjelentősebb mértékben pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2019. 10. 18. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel nyitottak az európai piacok

Csökkenéssel nyitottak pénteken a vezető nyugat-európai tőzsdék. A vártnál kisebb kínai gazdasági növekedés és a brit uniós tagság megszűnése körüli bizonytalanságok óvatosságra késztetik a befektetőket.
2019. 10. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

KEH-igazgató: Elkezdődött a vízválság

A vízválság elkezdődött; egy új világrend épül, melyben nagy jelentőségű a természeti erőforrások, köztük a víz nem fenntartható felhasználása - mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatornán csütörtök este, annak alkalmával, hogy véget ért Budapesti Víz Világtalálkozó.
2019. 10. 18. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Putyin vezényletével tartottak hadgyakorlatot az orosz nukleáris erők

Vlagyimir Putyin elnök vezényletével tartott hadgyakorlatot csütörtökön az orosz fegyveres erők nukleáris triádja.
2019. 10. 18. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nemzetközi fórumot és kiállítást szervez a Roszatom Pécsen

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern társadalmi tanácsa szervezésében nemzetközi társadalmi fórumot és kiállítást rendeznek november 6-7-én Pécsen, a rendezvényen a fenntartható fejlődés kérdéseit vitatják meg, valamint azt, hogyan járul hozzá az atomenergia és a többi, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás a globális klímavédelmi célok teljesüléséhez.
2019. 10. 18. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Exim: 147 milliárd forintnyi kötelezettségvállalás 408 milliárd forintnyi befektetést generált

Az Exim 147 milliárd forintnyi kötelezettségvállalása 408 milliárd forint értékű befektetés létrejöttéhez járult hozzá öt év alatt - közölte csütörtökön az Exim, hozzátéve: tőkebefektetési stratégájának legfontosabb pillére a 3T, azaz a tőke, a tudás és a tapasztalat.
2019. 10. 18. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

9,3 milliárd forint névértékben bocsát ki kötvényeket az Alteo

Az Alteo Nyrt. 9,3 milliárd forint össznévértékben, évi fix 3,15 százalékos kamatozású, 10 éves futamidejű kötvényeket bocsát aukcióra zárt körben október 24-én a növekedési kötvényprogram (nkp) keretében - derül ki a társaság Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett rendkívüli tájékoztatásából.
2019. 10. 18. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön.
2019. 10. 17. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rögös az út a Brexit felé - mi lesz az ÁFA-al?

A legfrissebb hírek szerint már csak egy vitás pontja maradt a Brexit-tárgyalásoknak, ez pedig áfa-rendszer kérdése.
2019. 10. 17. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyugtatta a Netlfix a befektetőket

Noha vegyesek lettek a Netflix harmadik negyedéves számai a várakozásokhoz képest, ez elég volt ahhoz, hogy hosszabb árfolyamkorrekció után megnyugtassa a befektetőket.
2019. 10. 17. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit: Corbyn szerint ez még rosszabb megállapodás, mint az előző

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről csütörtökön elért megállapodás még rosszabb, mint az előző, amelyet a londoni parlament háromszor is elutasított.
2019. 10. 17. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az építőipari termelés az euróövezetben

Csökkent az építőipari termelés augusztusban az előző havihoz képest az euróövezetben, éves bázison pedig a növekedési ütem hét havi mélypontra lassult az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált jelentése alapján.
2019. 10. 17. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit: Közel a megállapodás?

Közel a megállapodás az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről, a felek képviselői a hozzáadottérték-adó kérdését leszámítva gyakorlatilag minden egyéb területen egyetértésre jutottak - közölték csütörtök reggel diplomáciai források.
2019. 10. 17. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

London kivételével csökkenéssel kezdték a reggelt a tőzsdék

London kivételével indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2019. 10. 17. 10:02
Megosztás:
Hozzászólások:

Alacsony volt az éves infláció szeptemberben az euróövezetben

Az előzetesen becsültnél is alacsonyabb szintre, közel hároméves mélypontra süllyedt a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme az euróövezetben szeptemberben.
2019. 10. 17. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A méltó időskori ellátásért gyalogoltak a spanyol nyugdíjasok

Több száz kilométer gyaloglás után megérkezett a spanyol nyugdíjasok méltó időskori ellátását követelő menet Madridba, ahol ezrek gyűltek össze szerdán egy nagyszabású tüntetésen.
2019. 10. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások: