2024. augusztus 1-től emelkedik a kiszabható versenyfelügyeleti bírság maximuma

2024. augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal („GVH”) által kiszabható bírság összegének felső határa a háborús veszélyhelyzet ideje alatt. Az Oppenheim Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a változásokat.

2024. augusztus 1-től emelkedik a kiszabható versenyfelügyeleti bírság maximuma

A Magyar Kormány a 184/2024. (VII. 8.) számú Korm. rendeletével („Korm. rendelet”) eltérő szabályok alkalmazását rendelte el a versenytörvény rendelkezéseit megsértő vállalkozásokkal szemben kiszabható bírság felső határát illetően. A Kormányrendelet értelmében a 2024. augusztus 1-ét követően megvalósított versenyjogsértések esetén a versenytörvényben előírt 13% helyett a jogsértő vállalkozások csoportszintű árbevételének 15%-ig terjedő bírságot szabhat ki a GVH a háborús veszélyhelyzet ideje alatt.

Az uniós jog mintájára a versenytörvény megsértéséért a GVH által kiszabható bírság felső határa hosszú időn keresztül az érintett vállalkozás vagy vállalkozáscsoport által elért nettó árbevétel 10%-áig terjedhetett. Az ettől való első eltérést a versenytörvény tavaly szeptemberi módosítása eredményezte, amelynek értelmében a bírságplafon 10%-ról 13%-ra emelkedett. Habár a Kormányrendelet nem módosította a versenytörvényt, és a 15%-os bírságplafon a veszélyhelyzet jelentette különleges jogrend fennállása alatt lesz alkalmazandó (amely jelenleg 2024. november 20-ig, valószínűleg azonban az orosz-ukrán háború végéig fennálló állapotot jelent), mindent egybevetve az elmúlt évben másfélszeresére emelkedett a GVH által kiszabható bírság maximuma.

Kérdések is felmerülnek a bírságolással kapcsolatban

Az elsőre számtani kérdésnek tűnő változás felvet néhány lényeges jogalkalmazási kérdést. „Az első ilyen kérdés, hogy a folyamatos jogsértések esetén vajon alkalmazandó lesz-e a 15%-os bírságplafon, amennyiben a jogsértő vállalkozások sérelmezett magatartása ugyan a Kormányrendelet hatálybalépését megelőzően kezdődött, azonban annak hatálybalépését követően is folytatódott” – teszi fel a kérdést Virág Péter, az Oppenheim versenyjogi csapatának ügyvédje. „Továbbá kérdésként merülhet fel, hogy amennyiben a bírságkiszabást megalapozó jogsértő magatartás a jogszabály hatálybalépését követően került megvalósításra, azonban a bírság kiszabására csak a veszélyhelyzet esetleges megszűnését követően kerül sor, ugyanúgy alkalmazandó lesz-e a 15%-os bírságplafon, vagy a GVH visszatér a versenytörvényben előírt 13%-os bírságplafon alkalmazásához.”

Dr. Virág Péter ügyvéd Oppenheim Ügyvédi IrodaMagas a magyar bírságplafon?

Bár a 10%-nál magasabb bírságplafon alkalmazása az Európai Unióban meglehetősen unortodoxnak tűnhet, korántsem összeegyeztethetetlen az uniós joggal tekintve, hogy az ECN+ irányelv alapján a 10% határérték a bírságmaximum tekintetében a tagállamokkal szembeni minimum elvárás, nem pedig abszolút felső határ, amely nem akadályozhatja meg a tagállamokat abban, hogy ennél magasabb összegű, maximális kiszabható bírságot tartsanak fenn vagy vezessenek be. A Kormányrendelet által megemelt bírságplafon érdekes helyzetet eredményezhet azonban a GVH és az Európai Bizottság közti hatásköri kérdések tekintetében a kettős (azaz EU-s és magyar) jogalapon megindítható eljárások esetében, ugyanis amennyiben a GVH jár el, a bírság felső határa magasabb lesz, mint ha a Bizottsága járna el.

„Érdemes leszögezni, hogy a bírság maximális összege valójában csak egy felső határ, és semmiképpen nem képezi a bírság számításának alapját. Így kérdéses, hogy a bírságplafon emelésének lesz-e tényelegesen növelő hatása a jövőben kiszabandó bírságösszegek vonatkozásában” – zárja Virág Péter ügyvéd (képünkön).

Ennyit ad az EU az árvízkárok enyhítésére

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn több mint egymilliárd euró pénzügyi hozzájárulást hagyott jóvá Olaszország, Szlovénia, Ausztria, Görögország és Franciaország számára a tavalyi pusztító árvizek utáni helyreállítás költségeihez.
2024. 09. 23. 19:00
Megosztás:

Dogecoin elemzés: Bika trendek és kulcsfontosságú ellenállási kihívások

A Dogecoin ára jelenleg 0,108 dollár, és a tulajdonosok figyelmét fokozottan leköti a piaci mozgás. Ugyanakkor vannak olyan kihívások, amelyek korlátozhatják az árfolyam növekedését. Ez a cikk a jelenlegi trendeket, az ellenállási szinteket és azokat a fontos információkat tárgyalja, amelyeket a Dogecoin kereskedőinek érdemes tudniuk.
2024. 09. 23. 18:30
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

A vártnál jóval nagyobb mértékben csökkentek - jóllehet továbbra is élénkülést jeleznek - a brit gazdaság aktivitásának mérőszámai szeptemberben.
2024. 09. 23. 18:00
Megosztás:

Vízfertőtlenítő patront fejlesztet egy magyar cég

A Geopolar Kft. regenerálható vízfertőtlenítő patron gyártási technológiáját fejlesztette ki, és készítette el a prototípusát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 198,232 millió forint vissza nem térítendő támogatásával - közölte a társaság az MTI-vel projektzáró közleményében.
2024. 09. 23. 17:30
Megosztás:

Kétéves csúcsot döntött a magyarországi ingatlanpiaci kereslet

Kétéves csúcsot döntött a hazai ingatlanpiaci kereslet idén az év első nyolc hónapjában - közölte saját adatai alapján a Duna House hétfőn az MTI-vel.
2024. 09. 23. 17:00
Megosztás:

Kellemetlen szagot áraszt a klíma? Betegséget is okozhat, ha nem foglalkozunk vele

A penész télen a szobák sarkaiban, ablakai környékén jelenhet meg, nyáron pedig a klímaberendezést lephetik el a különféle gombák, amelyek az egészségre is veszélyesek. Kellemetlen szag jelzi a penészgombák elszaporodását, melyek rövid idő alatt meg tudnak telepedni a beltéri egységben.
2024. 09. 23. 16:00
Megosztás:

A Scope Ratings GmbH megerősítette a Magyar Telekom BBB+ hitelminősítését

A Scope Ratings GmbH, a hitelminősítés éves felülvizsgálata eredményeként, megerősítette a Magyar Telekom BBB+ kibocsátói hitelkockázati besorolását, valamint a nem alárendelt, nem biztosított adósságához tartozó BBB+ minősítést, míg a kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását pozitívról stabilra módosította - tudatta a társaság hétfőn.
2024. 09. 23. 15:30
Megosztás:

A Gazdasági Versenyhivatal rendezi meg az 50. Európai Versenynapot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendezi meg az 50. Európai Versenynapot, az európai versenyjog egyik legkiemelkedőbb szakmai eseményén a versenypolitika legaktuálisabb kérdéseit vitatják meg hazai és külföldi szakemberek - tájékoztatta a versenyhatóság hétfőn az MTI-t.
2024. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Véget ér a kivárás az agráriumban, újraindulhat a növekedés

Az agrárszektor az elmúlt évtized dinamikus fejlődését követően 2023 második negyedévében megtorpant. A mezőgazdasági inputok árai jelentősen megemelkedtek, emellett a finanszírozási lehetőségek szűkülése, a kamatok emelkedése, valamint a pályázati lehetőségek kifutása számos nehézséget okozott. Mindez arra ösztönözte a szereplőket, hogy visszafogják beruházásaikat és kivárjanak. Ezt igazolja a Magyar Nemzeti Bank júniusi, a hitelintézetek összevont mérlegéről szóló statisztikája, amely szerint a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 2024 első hat hónapjában 227 milliárd forinttal, majdnem 2%-kal nőtt. Ezzel szemben a mezőgazdasági cégek hitelállománya stagnált, míg az élelmiszeriperi cégek hitelállománya az év első hat hónapjában 5%-kal csökkent.
2024. 09. 23. 14:30
Megosztás:

A forint árfolyamának friss elemzése: vegyünk EURÓT?

A múlt hétig olyan volt a forint árfolyama, mintha egy rugó végén üldögélne. Ha nagyon kihúzták az EURHUF árfolyamát lefelé (azaz erősödött a forint), akkor növekedett a kamatvágás valószínűsége, ha pedig 400 felé járt (volna), akkor meg éppenséggel csökkent (volna) a valószínűsége a kamatvágásnak.
2024. 09. 23. 14:00
Megosztás:

MOL: megállapodás született az azerbajdzsáni ACG mező gázvagyonának kiaknázásáról

A MOL hivatalos bejelentése szerint a BP és a Socar megegyezett az ACG mező alatti gázvagyon kiaknázásáról. Az ACG mezőben a MOL is tulajdonos, így az egyezmény a céget és a többi konzorciumi tagot is érinti.
2024. 09. 23. 13:30
Megosztás:

Árvíz - Lengyelországban megkezdődött a helyreállítás

Megkezdődött hétfőn a lengyelországi árvíz okozta károk helyreállítását támogató, Feniks (Főnix) elnevezésű katonai művelet, amely a bejelentések szerint legalább az év végéig tart.
2024. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Kutatók éjszakája - Az NMHH mérőlaborja is látható az idén

Izgalmas foglalkozásokkal, az elektromágneses sugárzás mérési lehetőségeinek bemutatásával várja az érdeklődőket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Kutatók éjszakáján a hatóság Esztergomi úti mérőkomplexumában. Az idei a harmadik év, amikor az NMHH is bekapcsolódik a különböző tudományágakat és a kutatói életpályát népszerűsítő programsorozatba.
2024. 09. 23. 12:30
Megosztás:

Kína óvatosságra szólította fel állampolgárait a tajvani kibertámadásokkal szemben

Kína nemzetbiztonsági minisztériumának hétfői közlése szerint az Anonymous 64, mely állításuk szerint a tajvani hadsereg által támogatott hackercsoport, kibertámadásokat hajtott végre számos kínai célpont ellen, ezért felszólította a kínai állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak, és jelentsék az ilyen kísérleteket a hatóságok felé.
2024. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Az őszi hónapokban a legnagyobb a vadakkal ütközés veszélye

Az elmúlt hetekben ismét megnőtt a vadbalesetekről szóló hírek száma, ami összefügésben áll az állatok párzási időszakban megváltozó viselkedésével - figyelmeztetett hétfői közleményében a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
2024. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Ennyi volt júliusban az átlagos bruttó kereset

2024 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 636 700, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 438 400 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,9, a nettó átlagkereset 13,7, a reálkereset pedig 9,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 4,1 százalékos növekedése mellett - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 09. 23. 10:30
Megosztás:

2024-ben befektetni olyan, mint iGaming játékokkal játszani?

Sokak szerint a befektetés az egyik legjobb és legbiztosabb pénzkereseti lehetőség.
2024. 09. 23. 10:25
Megosztás:

Mérővonat teszteli a Budapest-Belgrád vasútvonal új szakaszát Szerbiában

Megkezdődött hétfőn a Szabadka és Újvidék közötti gyorsvasút tesztelése, a Budapest-Belgrád vasútvonal teljes szakaszán ugyanis a tervek szerint november 25-én indul meg a forgalom.
2024. 09. 23. 10:00
Megosztás:

A hét eleji mélypontok után péntekig emelkedtek a nemzetközi és hazai kötvényhozamok

A múlt hetén mindenki a Fed kamatdöntésére várt, ahol a döntéshozók végül a nagyobb, 50 bázispontos vágással indították el a kamatcsökkentés ciklust.
2024. 09. 23. 09:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a tengerentúli piacok, bár a Dow új csúcsra jutott

Vegyesen zártak az amerikai részvénypiacok pénteken, mivel a befektetők óvatosabbá váltak a csütörtöki, a Fed kamatvágás által generált gyors emelkedést követően. Ugyanakkor a Dow minimális, 0,1%-os plusszal is rekordot tudott dönteni.
2024. 09. 23. 09:00
Megosztás: