40 fokon mosod a ruhákat? Akkor jó nagy hülyeséget csinálsz!

Ön általában hány fokon szokta mosni a ruhákat? 40 fokon mos, mint a legtöbb magyar háziasszony (háziúr)? Cikkünkben szakértői segítséggel kiderítjük, miért nem jó választás ez, és hogyan takaríthatunk meg jelentős mennyiségű villamos energiát, ha a megfelelő hőmérsékleten mossuk a ruhákat, törölközőket és ágyneműket.

40 fokon mosod a ruhákat? Akkor jó nagy hülyeséget csinálsz!

Nem bíznak a magyarok a hideg vizes mosásban, a háziasszonyok közel fele (45,3%) még mindig 40 fokon mossa ruháit – derül ki a P&G októberi lakossági felméréséből. 

Pedig a csökkentett vízhőmérséklet, a rövidebb mosási ciklus és egy hatékony mosókapszula nemcsak kisebb ökológiai lábnyomot, de jóval alacsonyabb villanyszámlát is jelent.

A P&G reprezentatív felmérése szerint a fogyasztók több mint fele (57%) még a hétköznapi ruháit is 40 fokon mossa, a válaszadók egyötöde (21%) pedig 50 °C vagy annál magasabb hőfokon.

A törölközők és ágyneműk esetében ez az arány még magasabb, előbbit a háziasszonyok 53 százaléka, utóbbit 46 százaléka mossa 50 °C vagy annál magasabb hőmérsékleten. A 40 fok helyett 30 fokos vízben történő mosás ugyanakkor az Energy Saving Trust kutatása szerint jelentős (57%-os) energiamegtakarítást eredményez, emellett hozzájárul a mosott ruhák formájának és színének megőrzéséhez, hosszabb élettartamához is, és nem utolsó sorban számottevően csökkenti a mosási folyamat ökológiai lábnyomát is.

Ennek ellenére a felmérés szerint a háziasszonyok mindössze 14,8 százaléka mos 30 fokon, és még a hétköznapi ruhák esetében csak alig több mint egyötödük (22%) használja a hidegprogramot.

Ez nemcsak hazai jelenség, és mivel a mosás szénlábnyomának közel 60 százaléka felhasználói fázisból származik, főként a víz melegítéséből, a P&G évek óta széleskörű fogyasztói edukációt folytat világszerte számos márkájának közreműködésével annak érdekében, hogy ösztönözze az hidegebb mosási hőmérsékletre való váltást, amely jelentősen csökkenti a háztartások energiafogyasztását és ökológiai lábnyomát.

Döbbenet! Itt mutatjuk, hogy melyik háztartási gép pontosan mennyi áramot zabál.

Sokat mosunk - mégsem vagyunk profik

mosógép

A lakosság 90 százaléka saját maga is szokott mosni, kevesen vannak, akikre más mos, közöttük is felülreprezentáltak a férfiak és az 50 év felettiek.

A háztartások kétharmada heti egynél többször mos, több mint ötöde (21%) pedig heti 4 vagy több alkalommal, és az egyedül élőknél sem ritka, hogy heti egynél több adagot tegyenek mosógépbe (32%). A három vagy több fős háztartásoknál általánosnak mondható a heti legalább 3-4 adag mosás (75%).

Legyen minél hatékonyabb!

A mosószer vásárlásánál a fogyasztók legfontosabb szempontja a hatékonyság és az ár-érték arány, ezt követi az illat, amely inkább a fiatalabbak (18-29 éves korosztály) számára fontos tényező.

A fenntarthatóság a negyedik a sorban, ez a megkérdezettek több mint felének (52%) számít, és a felmérés szerint erre is a fiatalabbak figyelnek jobban. A vásárlók nagyobb része nem márkaorientált, 57 százalékuk állította, hogy teljesen mindegy, vagy nem fontos számára a mosószer márkája.

A fogyasztók átlagosan négyezer forint körül költenek mosószerre vásárlásaik során, a legtöbben (43%) 2000-4000 forint, a vásárlók egyharmada (31%) pedig 4000-6000 forint kiadással számol.
A legelterjedtebb a folyékony mosószer, a lakosság kétharmada szokott ilyennel is mosni, míg mosókapszulát és mosóport egyaránt a háztartások 28 százaléka használ.

A mosókapszulák ugyanakkor bizonyítottan hatékonyak alacsony hőmérsékleten és rövid mosási cikluson is, emellett néhány márka, mint az Ariel POD már újrahasznosítható papírcsomagolásban kapható, ezért fenntarthatóbb a műanyag flakonos folyékony mosószereknél. 

Az Ariel mosókapszulák tavaly elhagyták a műanyag csomagolást, és azóta teljesen újrahasznosítható kartondobozban kaphatók. Ez a fejlesztés idén két újabb szakmai elismerést kapott: elnyerte az Effekt 2030 díját Zöld egyensúly kategóriában, és másodjára – most az innovatív környezetbarát csomagolás miatt – is megkapta a Fenntarthatóság Szimbóluma díjat.

A megújult csomagolás FSC tanúsítvánnyal rendelkezik, és legalább 70 százalékban újrahasznosított rostokból készül, így könnyen hozzáadható az otthon gyűjtött szelektív papírhulladékhoz. A doboz fedelén elhelyezett tapintható jelölőkód a látássérült vásárlókat segíti, a Navilens QR kód pedig a telefonra tölthető alkalmazással beszkennelve hallhatóan (audio módban) beolvassa a termék leírását, valamint megjeleníti annak nagy méretű betűkkel leírt szövegét.

A NaviLens kódot egy brit start-up cég fejlesztette ki, és már eddig is számos vak és gyengénlátó fogyasztónak nyújtott nagy segítséget.

Zavarnak a legyek? Így tartsd távol őket egy egyszerű módszerrel!

A nyár beköszöntével nemcsak a jó idő és a hosszú nappalok érkeznek meg, hanem sajnos a legyek is. Ezek az apró, de annál idegesítőbb rovarok mindenhol ott vannak: az ételben, az italban, a konyhapulton és még az arcunk körül is zümmögnek. Nem csak zavaróak, de számos betegséget is terjeszthetnek, így érdemes hatékonyan védekezni ellenük. Szerencsére léteznek egyszerű, olcsó és természetes módszerek, amelyek segítségével távol tarthatjuk őket otthonunktól. Mutatjuk hogyan!
2024. 07. 23. 01:00
Megosztás:

Új kripto lép tőzsdére – még van lehetőséged olcsón vásárolni

A közelmúltban tapasztalt piaci visszaesés ellenére néhány mém érme gyarapodni tudott, ami a befektetők érdeklődését is felkeltette.
2024. 07. 23. 00:01
Megosztás:

A Minotaurus ($MTAUR) előértékesítés teljes lendületben a piaci kihívások ellenére

A kriptopiac jelentős kihívásokkal néz szembe, a JPMorgan elemzői kétségbe vonják a közelmúltbeli korrekció fenntarthatóságát.
2024. 07. 22. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány és nőtt az államadósság az idei első negyedévben

Az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány az idei első negyedévben az tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, míg az államadósság aránya mindkét körben nőtt - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nem végleges adatként hétfőn.
2024. 07. 22. 22:00
Megosztás:

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.
2024. 07. 22. 21:00
Megosztás:

Az SZTE frissdiplomása bekerült az Európai Űrügynökség (ESA) különleges programjába

Antal Levente 1 hónapot tölthet el Belgiumban a „CubeSat Summer School" program keretein belül, ahol az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársai és külső szakértők előadások és gyakorlati tevékenységek széles skáláját tartják majd a több mint 20 országból érkező egyetemisták elit csoportjának.
2024. 07. 22. 20:00
Megosztás:

Ötből négy magyar diák megfelelő pénzügyi alapműveltséggel rendelkezik

Csaknem minden harmadik magyar diák kifejezetten magas pénzügyi műveltséggel, a hazai tanulók 81,7 százaléka a társadalmi szempontból elvárható vagy annál magasabb szintű pénzügyi képességekkel rendelkezik - ez derült ki az Oktatási Hivatal és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében elkészült a 2022-es PISA vizsgálat pénzügyi műveltség mérésének magyar jelentéséből. A magyar diákok által elért átlagpontszám 492, amely meghaladja a mérésben részt vevő 20 ország 475 pontos átlagát.
2024. 07. 22. 19:00
Megosztás:

Az employer branding kulcsa az autókölcsönző szektorban: hogyan legyen a legvonzóbb munkahely a piacon?

Az autókölcsönző szektor egy dinamikusan változó, folyamatosan toborzó iparág, ahol a szezonális ingadozások és a folyamatos fluktuáció kihívásokat jelentenek. Legújabb kutatásunk rávilágított, hogy az autókölcsönző cégek online jelenléte jelentős, de a munkavállalói kommunikáció hiányzik.
2024. 07. 22. 18:38
Megosztás:

Idén az első félévben az ingatlanpiac éves összevetésben jobban teljesített

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a DH hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 22. 18:00
Megosztás:

A legjobb hazai értékpapírok között az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei

A legjobb besorolású hazai értékpapírok közé kerültek az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei a Moody’s Ratings hétfőn ismertetett értékelése alapján. A globális hitelminősítő a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH Csoporthoz tartozó hitelintézet jelzáloglevél-kibocsátási programjára.
2024. 07. 22. 17:00
Megosztás:

A kínai jegybank csökkentette az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank történelmi mélypontra, 3,35 százalékra csökkentette az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) az eddigi 3,45 százalékról hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsonyra vitte le az ötéves lejáratú hitel kamatát, 3,95 százalékról, 3,85 százalékra.
2024. 07. 22. 16:00
Megosztás:

Nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 22. 15:00
Megosztás:

Felelősségteljesen lebonyolított, látványos és különleges olimpiát terveznek a házigazdák

Látványos, különleges, de egyben felelősségteljesen lebonyolított olimpiára készülnek a párizsi szervezők.
2024. 07. 22. 14:00
Megosztás:

Az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lettünk

Az iBanFirst, a deviza- és nemzetközi fizetések vezető globális szolgáltatója 150 százalékos növekedést ért el Magyarországon tranzakciós volumenben 2024. első félévében az előző év azonos időszakához képest, a kimenő fizetések értéke 793 millió euróra nőtt - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.
2024. 07. 22. 13:00
Megosztás:

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán

A NAV által biztosított eÁfa rendszer fejlesztésének következő fontos mérföldköve a bevallások önellenőrzésére, javítására, vagy helyesbítésére vonatkozó operáció elérhetővé tétele, amely az előzetes tervekkel összhangban július elejére véglegesedtek és a hónap eleje óta az eÁfa rendszerben önellenőrzési bevallások is beadhatók. Az önellenőrzésre természetesen mind a webes, mind pedig a gépi kapcsolatú ún. M2M eÁfa rendszerben egyaránt van lehetőség.
2024. 07. 22. 12:00
Megosztás:

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 07. 22. 11:00
Megosztás:

Drága bolti smoothie-k helyett otthoni turmix!

Egy könnyed smoothie vagy turmix tökéletes reggeli lehet egy sietős reggelen, ráadásul még egészséges is. A gond csupán annyi, hogy a bolti (főleg a bio) változatok meglehetősen borsos árúak, így nem mindenki engedheti meg magának ezeket, pláne nem rendszeresen.
2024. 07. 22. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn. A londoni FTSE100 index 0,44 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,52 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,49 százalékkal erősödött a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 22. 10:00
Megosztás:

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 41,24 pontos, 0,06 százalékos emelkedéssel, 72 940,89 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 07. 22. 09:00
Megosztás:

Minimálisan erősödött a forint

Minimálisan erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 22. 08:00
Megosztás: