A családi gazdaságok vállalkozási formái

2021. január elsejétől már hatályos a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény, amely szabályozza a családi gazdaságok vállalkozási formáit.

A családi gazdaságok vállalkozási formái

A családi gazdaságok három különböző vállalkozási formában valósulhatnak meg, mezőgazdasági őstermelőként, őstermelők családi gazdaságaként, vagy családi mezőgazdasági társaság vállalkozási formában működhetnek.

Mezőgazdasági őstermelő

A mezőgazdasági őstermelő alapvetően az, aki a saját gazdaságában őstermelői tevékenységet folytat. Fontos, hogy elmúlt 16 éves és szerepel a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásban. 

A mező- és erdőgazdasági tevékenység, valamint az ezeket kiegészítő tevékenység, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás is őstermelői tevékenységnek számítanak. Utóbbi csak akkor, ha a termékfeldolgozás olyan alapanyagokból történik, amik saját gazdaságból származnak, és mennyiségét a kistermelői élelmiszer-termelésről, előállításról és értékesítésről szóló rendelet szabályozza.

Fontos változás, hogy automatikusan mezőgazdasági őstermelőnek számítanak január 1-től azok, akik 2020. utolsó napján valamely családi gazdaság tagjai voltak. Szintén mezőgazdasági őstermelőnek minősül az új év első napjától kezdve az, aki 2020. december 31. napjáig ugyan egyéni vállalkozóként folytatta tevékenységét, ugyanakkor családi gazdaság tagja is volt - hívja fel a figyelmet a Perfekt Zrt., ahol fórum és továbbképzés is rendelkezésre áll az adózási és pénzügyi-számviteli terület iránt érdeklődők számára, hogy minden változással képben maradjanak.

Őstermelők családi gazdasága

Írásbeli szerződéskötés után, a nyilvántartásba vétellel megszületik az őstermelők családi gazdasága. Már két őstermelő létrehozhat családi gazdaságot, azaz olyan önálló jogalanyiságú termelési közösséget, aminek nincs a tagok vagyonától elkülönült vagyona.

A saját gazdaságukban a termelői közösségen belül szerzett nyereség és veszteség is egyforma arányban fog megoszlani a gazdaság tagjai között. További kitétel, hogy egy személynek egyszerre csak egy családi gazdaságon belül lehet tagsága.

A tagok ebben az esetben ezen a termelési közösségen belül végzik az őstermelői tevékenységet, a saját gazdaságukban közösen, a tagok személyes közreműködésével. A közös tevékenység nyeresége és vesztesége a tagok közt egyenlő arányban oszlik meg, kivéve abban az esetben, ha a tagok eltérően nyilatkoztak a szerződésben. Egy személy egyszerre csak egy családi gazdaságnak lehet a tagja.

Új kategória: a családi mezőgazdasági társaság 

 

A családi mezőgazdasági társaság egy új minősítő kategória, a meglévő gazdasági társulatok is kérhetik átminősítésüket. Az őstermelők családi gazdaságához hasonlóan a tagoknak egymással hozzátartozói láncolatban kell állniuk, azaz rokonsági kapcsolatban vannak. Gazdasági társaság, szövetkezet vagy erdőbirtokossági társulat alapíthatja meg. Kizárólag mező-, erdőgazdálkodási vagy ezeket kiegészítő tevékenységet folytathatnak, s itt is egyszerre mindenki csak egy társaságban lehet tag.

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.
2022. 01. 17. 01:00
Megosztás:

Jól meghatározhatóvá válhat a mohácsi csata helyszíne

Jól meghatározhatóvá válhat a mohácsi csata helyszíne a Pécsi Tudományegyetem kutatásai alapján - közölte Pap Norbert, az intézmény történetiföldrajz-professzora az MTI-vel.
2022. 01. 16. 23:00
Megosztás:

Nagyon nehéz hetek előtt áll Németország

Nagyon nehéz hetek előtt áll Németország, ha nem sikerül megfékezni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatának terjedését - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter egy vasárnapi interjúban.
2022. 01. 16. 21:00
Megosztás:

Lezárták az erdőket Olaszország észak-nyugati régióiban

Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt - jelentette a Huffington Post hírportál olasz nyelvű oldala vasárnap.
2022. 01. 16. 20:00
Megosztás:

Megduplázódott Romániában a fertőzések száma a héten

Romániában csaknem kétszer annyi új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak ezen a héten, mint az előzőn, a járvány gyorsulásának üteme azonban felére csökkent az egy héttel korábbihoz képest.
2022. 01. 16. 19:00
Megosztás:

Megkezdődött a Tétényi-fennsík kitakarítása

Megkezdődött a Tétényi-fennsíkon található illegális "sitt- és szeméttenger" eltakarítása - közölte Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap a Facebook-oldalán.
2022. 01. 16. 18:00
Megosztás:

Lottóőrület! Ma elvitték a a hatos lottót is!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 2. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 01. 16. 17:05
Megosztás:

Egyre nagyobb nyomás nehezedik Boris Johnsonra

Egybehangzó vasárnapi brit sajtóbeszámolók szerint egyre többen követelik a kormányzó brit Konzervatív Párton belül is Boris Johnson miniszterelnök távozását.
2022. 01. 16. 16:00
Megosztás:

Szeles, hideg időnk lesz a jövő héten

Sokszor szeles, hideg idő várható a jövő héten. Többfelé mínusz 10 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő, néhol napközben is fagypont körül alakulnak a maximumok. Emellett napsütésre, de helyenként hószállingózásra is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 01. 16. 15:10
Megosztás:

Kamatstop: 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalára feltöltött videójában.
2022. 01. 16. 14:00
Megosztás:

Az ásotthalmi átkelő mától újra 19 óráig tart nyitva

Az ásotthalmi közúti határátkelőhely az ünnepek elmúltával vasárnaptól újra a megszokott időben, 7 órától csak 19 óráig működik - közölte a rendőrség szombaton a honlapján.
2022. 01. 16. 12:00
Megosztás:

Bal-jobb, Igen-Nem, Jó-Rossz - Az ellenzék mindig az ellenkezőjét mondja mindennek?!

Az ellenzék mindig az ellenkezőjét képviseli annak, amit a kormány tesz, tekintet nélkül arra, hogy mi szolgálja az emberek érdekeit - mondta a Nézőpont Intézet elemzője vasárnap, az M1 aktuális csatornán nyilatkozva.
2022. 01. 16. 11:30
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 52 675,90 ponton zárt pénteken, 719,16 ponttal, 1,38 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 01. 16. 11:00
Megosztás:

Lezárult a Fairway Danube projekt

Lezárult a dunai hajózást segítő Fairway Danube projekt, amelyet hat Duna-menti ország valósított meg az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) 19 millió eurós támogatásával.
2022. 01. 16. 10:00
Megosztás:

Nyolc éve először lett külkereskedelmi hiánya az euróövezetnek

Az áruimportnak az energiaárak emelkedésére visszavezethető nagy növekedése miatt novemberben közel nyolc éve az első alkalommal alakult ki kereskedelmi mérleghiánya az euróövezetnek az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2022. 01. 16. 09:00
Megosztás:

Így alakult a német GDP 2021-ben

Németország hazai összterméke (GDP) 2,7 százalékkal nőtt 2021-ben az előző évhez képest - közölte pénteken a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).
2022. 01. 16. 08:00
Megosztás:

A PannErgy Nyrt. 2021 negyedik negyedévében nagyobb hőmennyiséget értékesített éves összevetésben

A PannErgy Nyrt. 2021 negyedik negyedévében, rekord nagyságú, 599,49 ezer gigajoule hőmennyiséget értékesített, 5,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2022. 01. 16. 07:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés az Egyesült Államokban

Elemzők által várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés decemberben az Egyesült Államokban, részben a globális chiphiány miatt visszaesett autógyártás miatt.
2022. 01. 16. 06:00
Megosztás:

A román fogyasztóvédelem 27 energiaszolgáltatót bírságolt meg

A román fogyasztóvédelem 27 energiaszolgáltatót bírságolt meg amiatt, hogy figyelmen kívül hagyták a magas energiaárak miatt tavaly októberben elfogadott energiaár-kompenzálásról szóló sürgősségi kormányrendeletet és jogtalanul magas számlákat állítottak ki a fogyasztóknak.
2022. 01. 16. 05:00
Megosztás:

Zöld hitel 2022 - ez kell Neked, ha ingatlant vennél!

A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
2022. 01. 16. 04:01
Megosztás: