A családi gazdaságok vállalkozási formái

2021. január elsejétől már hatályos a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény, amely szabályozza a családi gazdaságok vállalkozási formáit.

A családi gazdaságok vállalkozási formái

A családi gazdaságok három különböző vállalkozási formában valósulhatnak meg, mezőgazdasági őstermelőként, őstermelők családi gazdaságaként, vagy családi mezőgazdasági társaság vállalkozási formában működhetnek.

Mezőgazdasági őstermelő

A mezőgazdasági őstermelő alapvetően az, aki a saját gazdaságában őstermelői tevékenységet folytat. Fontos, hogy elmúlt 16 éves és szerepel a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásban. 

A mező- és erdőgazdasági tevékenység, valamint az ezeket kiegészítő tevékenység, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás is őstermelői tevékenységnek számítanak. Utóbbi csak akkor, ha a termékfeldolgozás olyan alapanyagokból történik, amik saját gazdaságból származnak, és mennyiségét a kistermelői élelmiszer-termelésről, előállításról és értékesítésről szóló rendelet szabályozza.

Fontos változás, hogy automatikusan mezőgazdasági őstermelőnek számítanak január 1-től azok, akik 2020. utolsó napján valamely családi gazdaság tagjai voltak. Szintén mezőgazdasági őstermelőnek minősül az új év első napjától kezdve az, aki 2020. december 31. napjáig ugyan egyéni vállalkozóként folytatta tevékenységét, ugyanakkor családi gazdaság tagja is volt - hívja fel a figyelmet a Perfekt Zrt., ahol fórum és továbbképzés is rendelkezésre áll az adózási és pénzügyi-számviteli terület iránt érdeklődők számára, hogy minden változással képben maradjanak.

Őstermelők családi gazdasága

Írásbeli szerződéskötés után, a nyilvántartásba vétellel megszületik az őstermelők családi gazdasága. Már két őstermelő létrehozhat családi gazdaságot, azaz olyan önálló jogalanyiságú termelési közösséget, aminek nincs a tagok vagyonától elkülönült vagyona.

A saját gazdaságukban a termelői közösségen belül szerzett nyereség és veszteség is egyforma arányban fog megoszlani a gazdaság tagjai között. További kitétel, hogy egy személynek egyszerre csak egy családi gazdaságon belül lehet tagsága.

A tagok ebben az esetben ezen a termelési közösségen belül végzik az őstermelői tevékenységet, a saját gazdaságukban közösen, a tagok személyes közreműködésével. A közös tevékenység nyeresége és vesztesége a tagok közt egyenlő arányban oszlik meg, kivéve abban az esetben, ha a tagok eltérően nyilatkoztak a szerződésben. Egy személy egyszerre csak egy családi gazdaságnak lehet a tagja.

Új kategória: a családi mezőgazdasági társaság 

 

A családi mezőgazdasági társaság egy új minősítő kategória, a meglévő gazdasági társulatok is kérhetik átminősítésüket. Az őstermelők családi gazdaságához hasonlóan a tagoknak egymással hozzátartozói láncolatban kell állniuk, azaz rokonsági kapcsolatban vannak. Gazdasági társaság, szövetkezet vagy erdőbirtokossági társulat alapíthatja meg. Kizárólag mező-, erdőgazdálkodási vagy ezeket kiegészítő tevékenységet folytathatnak, s itt is egyszerre mindenki csak egy társaságban lehet tag.

Hozzászólások

Megverte a várakozásokat a BASF

Ma reggel piacnyitást megelőzően váratlanul publikálta előzetes negyedéves számait a BASF.
2021. 01. 20. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A felsőházban is bizalmat kapott Giuseppe Conte

A felsőházban is bizalmat kapott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd este a kormányzás folytatásához.
2021. 01. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordszintre nőtt a külföldi működőtőke-befektetések értéke Kínában

Rekordszintre, csaknem ezer milliárd jüanra nőtt a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) értéke 2020-ban Kínában.
2021. 01. 20. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi magyar regisztrált eddig az oltásra

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra interneten és postai úton - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán.
2021. 01. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négyfajta oltás közül választhatnak a szerbiai állampolgárok

Néhány héten belül várhatóan az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcináját is bejegyzik Szerbiában, így már négyfajta oltóanyag közül választhatnak azok, akik önként beoltatnák magukat - jelentette be Aleksandar Vucic szerb államfő.
2021. 01. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szövetségre van szükség Európa és az Egyesült Államok között

Az éghajlatváltozást, a koronavírus-járványt, a digitális átállást és a biztonság területét érintő új szövetségre van szükség Európa és az Egyesült Államok között egy erősebb Európa, egy erősebb Amerika és egy jobb világ megteremtésért - jelentette ki az Európai Tanács elnöke az Euróai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén szerdán, Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatásának napján.
2021. 01. 20. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedtek a termelői árak Németországban

Decemberben a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az előző havihoz képest a termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2021. 01. 20. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elbúcsúzott Donald Trump

Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében Donald Trump távozó republikánus elnök, egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért.
2021. 01. 20. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható ma a tőzsdéken?

Pozitív kezdésre lehet számítani szerdán az európai tőzsdéken. A főbb indexek a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján 0,3 százalék körüli emelkedéssel kezdhetik a kereskedést.
2021. 01. 20. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az olcsóbb ingatlanok kerültek helyzetbe a járvány második hulláma előtt

Visszakapaszkodtak a használt lakásárak az előző év harmadik negyedévében a tavaszi visszaesés után. 2020 második negyedévben a járvány miatt bekövetkezett több mint 4 százalékos szintű árcsökkenést július és szeptember között 5 százalékos drágulás követte az előzetes hivatalos adatok szerint.
2021. 01. 20. 08:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Régen látott szintre erősödött a forint árfolyama

Erősödéssel indította a napot a forint a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzésekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2021. 01. 20. 07:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Okos autókban használt technológiák fejlesztésén fog együtt dolgozni a kínai Geely és a Tencent

Okos autókban használt technológiák fejlesztésén fog együtt dolgozni a kínai Geely autógyártó és a Tencent kínai internetes óriásvállalat - jelentette be a Geely egy kedden, az internetes oldalán közzétett közleményben.
2021. 01. 20. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így csökkent Románia gazdasága 2020-ban

A román kormány gazdasági előrejelzési bizottságának várakozása szerint tavaly a román gazdaság teljesítménye 4,4 százalékkal csökkent 2019-hez képest, ami rosszabb előrejelzés az ősszel közölt 3,8 százalékos visszaeséshez mérten.
2021. 01. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hetvenmilliós eszközfejlesztés valósult meg az egri kórházban

A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezést is segítik azok az új ágyak, melyek az Országos Kórházi Főigazgatóság kiemelt pályázati programján keresztül érkeztek az egri Markhot Ferenc kórházba - tudatta a gyógyító intézmény sajtóreferense kedden az MTI-vel.
2021. 01. 20. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége

Visszavonta a járvány miatti korlátozások feloldásával kapcsolatos, a tagjainak kiküldött tájékoztatóját a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). A szervet arról tájékoztatta tagjait, hogy pünkösdig nem várható a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások feloldása.
2021. 01. 20. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Töredékére esett a ciprusi turizmus

A koronavírus-járvány súlyos gazdasági következményeként meredeken, az előző évhez képest 84,1 százalékkal csökkent a Ciprusra látogató turisták száma tavaly.
2021. 01. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elégedett tavalyi eredményeivel a BMW

Bár Magyarországon az újautó-piac csaknem 19 százalékot esett tavaly, a BMW megközelítette előző évi eredményeit, és a prémium szegmensben 33,3 százalékos piaci részesedést ért el - közölte Maciej Galant, a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatója, a márka évértékelő online sajtótájékoztatóján, kedden.
2021. 01. 20. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lakásfelújítási támogatás 2021 - ki igényelheti az otthonfelújítási támogatást?

2021 január 1-től a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás vehető igénybe. Cikksorozatunkban a Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatásait felhasználva igyekszünk segítséget nyújtani olvasóinknak. Ki igényleheti a támogatást, mik az igénylés feltételei?
2021. 01. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Opus elemzés

2021. 01. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ott-One elemzés

2021. 01. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások: