A kormány és az Iparkamara együtt tenne a magyar gazdaságért

A kormány és az MKIK közösen dolgozik a magyar gazdaság erősítésén - állapították meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tisztújító küldöttgyűlésén Budapesten felszólalók.

A kormány és az Iparkamara együtt tenne a magyar gazdaságért

Kövér László házelnök az Országház felsőházi termében felidézte: 2010 februárjában a kormányzásra készülő Fidesz és az MKIK együttműködési megállapodást írt alá a magyar gazdaság talpra állításának, a munkahelyek megvédésének és bővítésének, a kis- és közepes vállalkozások segítésének, illetve Magyarország versenyképességének támogatására.

A kormányzásra készülő politikai erő vállalta, hogy megfelelő választói felhatalmazás esetén az MKIK-t bevonja a kormányprogram kidolgozásába. Így a kormány és az MKIK 2010 óta több mint 50 olyan programot valósított meg, amelyek alapján a magyar gazdaság nemcsak talpra, hanem növekedési pályára is állt, és modell értékűvé vált az Európai Unióban - hangsúlyozta a házelnök.

Kövér László kiemelte: a munkahelyeket nemcsak megvédeni sikerült, hanem bővíteni is; 5 százalék alá csökkent Magyarországon a munkanélküliség és 680 ezerrel többen dolgoznak az országban, mint hat éve, ebből több, mint 300 ezren a hazai vállalkozások bővülő tevékenységének köszönhetően. A vállalkozásoknak ma már a munkaerőhiány okoz gondot - mondta.

Szerinte eredményes volt a közös "mestermunka". Erre utal, hogy korábban a gazdasági növekedés a gazdasági egyensúly helyzetének romlásával - az adósság mutatóinak romlásával, vagy az infláció emelkedésével párosult -, de 2010 óta hasonló jelenségek nem tapasztalhatók.

Az idei országjelentés tanúsága szerint már Brüsszelben is elismerik, hogy Magyarország gazdasága kiegyensúlyozott: a munkaerőpiaci fejlemények kedvezőek, a költségvetési hiány visszafogott, az államadósság pedig fokozatosan csökken - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a gazdasági eredmények eléréséhez és fenntartásához nélkülözhetetlen a magyar munkavállalók és munkaadók teljesítménye, a gazdaság önszerveződő képessége, az érdekegyeztetést és az érdekképviseletet erősítő kamarai munka. Ezek hiányában a magyar gazdaságpolitika lehet felelős, de nem lehet eredményes. Akik 2010 előtt megtapasztalták, mit jelent ezen a területen a rendetlenség, a gazdaság szereplői és a kormány közötti összhang hánya, azok pontosan tudják, milyen nagy érték a szervezett együttműködés - mondta. A házelnök szerint ennek az értéknek az egyik legfőbb letéteményese az MKIK.

Parragh László, az MKIK elnöke emlékeztetett, hogy 2010-ben a magyar gazdaság rossz állapotban volt. Ezért a kamara kritizálta is hatalmon lévő kormányt. A Fidesszel kötött megállapodás kényege éppen az ország gazdasági rendbetétele volt. Az első három évben ez sikerült, a következő három évben pedig az ország gazdasága olyan fejlődési pályára állt, amely az MKIK reményei szerint hosszú távú és tartós lesz.

Úgy vélte, az elmúlt évek gazdasági fejlődése a kormány és az MKIK együttműködésének is köszönhető, hiszen a teljesítménycentrikus adórendszertől kezdve a NAV átalakításán át, az oktatási rendszer reformjáig és a finanszírozási rendszer megerősítéséig, sok területen tetten érhető az MKIK közreműködése.

Szervezeti kérdésekről szólva Parragh László kitért arra, hogy a területi kamarák önállóságát meg kell tartani, mert ezek a szervezetek eredményesen tevékenykednek, erősen beágyazottak a helyi környezetbe, és ismerik a helyi viszonyokat. Erős gazdaság nélkül pedig nincs erős kamara. Emellett pedig fontos a szakmaiság megőrzése, a józan ítélőképesség megtartása, a mindennapi valóság ismerete, mert csak így képviselhető szakmailag védhető és képviselhető álláspont - hangoztatta a kamarai vezető.

Kulcsterületnek mondta a képzést és az oktatást, különösen fontosnak nevezve a felnőttoktatást, amelynek kiszélesítése segítheti a munkaerő-gondok megoldását.

A tudást és a gazdaságot direkt módon össze kell kapcsolni, mivel az innováció, valamint a kutatás-fejlesztés területe nehéz helyzetben van ma Magyarországon. Emellett pedig a külpiaci lehetőségeket is bővíteni kell, mert a diverzifikáció biztonságot ad. Ezért az MKIK támogatja a kormányt, hogy új piacokat tárjon fel a magyar áruk és szolgáltatások számára - mondta Parragh László.

 

 

Nőtt az építőipari termelés az EU-ban

Nőtt az építőipari termelés az Európai Unióban novemberben havi és éves összevetésben.
2022. 01. 19. 14:00
Megosztás:

Nagy keretű uniós támogatásra pályázik a Békés Megyei Önkormányzat

Több milliárd forint uniós támogatásra adott be pályázatot a Békés Megyei Önkormányzat - tájékoztatta Zalai Mihály elnök szerdán az MTI-t.
2022. 01. 19. 13:30
Megosztás:

Nem okoz hátrányt a az élelmiszerár-stop a hazai termelőknek

A meghatározott élelmiszerek februártól érvényes rögzítése nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát - hangsúlyozta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2022. 01. 19. 13:00
Megosztás:

Harminc éves csúcson a decemberi német infláció

Csaknem harminc éve a legmagasabb infláció alakult ki decemberben Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közölt végleges számai szerint.
2022. 01. 19. 12:30
Megosztás:

Megugrott az elmúlt években az agrárium teljesítménye

A magyar mezőgazdaság területi termelékenysége 2010 és 2021 között 161 százalékkal bővült - közölte Nagy István agrárminiszter szerdán közösségi oldalán.
2022. 01. 19. 12:00
Megosztás:

Rekordon a brit infláció

A várakozásokat is meghaladó rekordütemre gyorsult decemberben az éves infláció Nagy-Britanniában, az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban.
2022. 01. 19. 11:45
Megosztás:

Nyugat-Európában tetőzhet, Németországban most robban a járvány

Németországban több, mint 112 ezer koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ezzel először lépve át a 100 ezres lélektani határt. Ugyanakkor további erőteljes emelkedés várható, hiszen Angliában, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban lakosságszám arányosan 2-3-szorosa volt a megbetegedettek száma, mint most Németországban.
2022. 01. 19. 11:00
Megosztás:

Csökkent a turizmus közvetlen hozzájárulása a GDP-hez 2020-ban

A nemzetgazdaság bruttó kibocsátásán belül a turizmusra jellemző tevékenységek aránya a 2020. évi előzetes adatok szerint 5,1 százalékra esett vissza, míg a pandémia előtti évben, 2019-ben még 6,4 százalékkal járult hozzá az ágazat a GDP-hez - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, Turizmus-szatellitszámlák, 2019-2020 című kiadványából.
2022. 01. 19. 10:30
Megosztás:

Több nemzetközi légitársaság törölte járatait az Egyesült Államokba az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.
2022. 01. 19. 10:00
Megosztás:

Újabb ellenőrzést tartott a fogyasztóvédelem

Új időszámítás kezdődött a jótállásban Magyarországon a bő másfél évtizedig változatlan szabályozás tavalyi év elején életbe lépett, átfogó korszerűsítésével. A vásárlók jogait erősítő új rendelkezések betartását januártól decemberig több mint 1100 helyszínen ellenőrizte a fogyasztóvédelmi hatóság. A vevőknek szóló tájékoztatásokban még javítottak is az üzletek 2020-hoz képest, a jótállási jeggyel összefüggő több mulasztás miatt összesített teljesítményük azonban romlott. Pedig idén januártól uniós irányelv alapján további, bár ezúttal kisebb léptékű változásokhoz kell alkalmazkodniuk - tájékoztatott szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
2022. 01. 19. 09:30
Megosztás:

Nagy megtakarítást eredményeztek a pótdíjfizetési könnyítések tavaly

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adatai szerint minimum 1,3 milliárd forint megtakarítást eredményeztek a tavaly év elején bevezetett pótdíjfizetési könnyítések, ennek legnagyobb része a közlekedők zsebében maradt, de a szolgáltató is tudott spórolni.
2022. 01. 19. 09:00
Megosztás:

Minden második megváltozott munkaképességű ember dolgozik

Ma már csaknem minden második megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kedden Bonyhádon.
2022. 01. 19. 08:30
Megosztás:

Minuszban nyitottak az ázsiai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, és a térségben még nyitva tartó börzék is mind mínuszban álltak.
2022. 01. 19. 08:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

A kedd esti jegyzésekhez képest vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerda reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2022. 01. 19. 07:30
Megosztás:

A marosvásárhelyi repülőtér eddigi legnagyobb léptékű fejlesztéséről írtak alá szerződést

A marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér eddigi legnagyobb léptékű fejlesztéséről írt alá szerződést kedden Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter és Peti András, a repülőtér igazgatója - közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).
2022. 01. 19. 07:00
Megosztás:

Megnyílt a jövő téli tüzelőanyag-pályázat

Megnyílt a jövő téli tüzelőanyag-pályázat, a központi költségvetésről szóló törvény - a múlt évhez hasonlóan - 2022-ben is ötmilliárd forintot biztosít a települési önkormányzatok részére szociális célú tüzelőanyag vásárlásához - közölte a Belügyminisztérium (BM) kedden az MTI-vel.
2022. 01. 19. 06:30
Megosztás:

Az Egyesült Államok további félmillió adag koronavírus elleni antitest készítményt vásárol az AstraZeneca-tól

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy – a korábbi 700 ezres megrendelésen túl - további 500 ezer adag Evusheld elnevezésű hosszú hatású antitest-kombinációt vásárol az AstraZenecatól. Az Evusheld az egyetlen antitest-kombináció, melyet az Egyesült Államokban engedélyeztek a COVID-19 fertőzés megelőzésére. Az újabb 500 000 adag szállítása 2022 első negyedévében várható.
2022. 01. 19. 06:00
Megosztás:

Elképzelhető újabb Clinton-Trump párharc 2024-ben

Nem kizárt, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztáson Hillary Clinton és Donald Trump ismét megmérkőzik egymással, amennyiben a demokraták rosszul szerepelnek a félidős kongresszusi választásokon - jelentette ki Dick Morris, Bill Clinton volt amerikai elnök egykori főtanácsadója a WABC New York-i rádióállomásnak adott interjújában.
2022. 01. 19. 05:30
Megosztás:

Valamivel több új személyautó forgalomba helyezésére számít a gépjárműimportőrök egyesülete mint tavaly

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) 125 ezer új személygépkocsi forgalomba helyezésére számít az idén; tavaly közel 122 ezer új autó került forgalomba Magyarországon, 4,8 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban.
2022. 01. 19. 05:00
Megosztás:

Nem kell már az ingyen 10 millió Ft? Pedig 2022-ben még igényelhető!

A Bank360 által készített hitelpiacokat mérő index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021 év folyamán. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben. A személyi kölcsönöket többször is a válság előttinél intenzívebb érdeklődés övezte, de decemberre végül már csak a zöld hitellel megtámogatott lakáshitelek visszapattanása maradt tartós. Mi történik a hitelpiacon? Szeretne Ön is támogatott hitelt kapni?
2022. 01. 19. 04:01
Megosztás: