A magyar tőzsdén nagyot kaszálhattál decemberben!

A jó novemberi teljesítményt követően a december is szép lett, a BUX 8,6 százalékkal került feljebb, ezzel a BÉT lényegében maga mögött hagyta a pandémia okozta válságot. Az index visszatért a járvány előtti szintekre, és az akkor új csúcsot jelentő előző évzáráshoz képest is csak 8,6 százalékkal alacsonyabban fejezte be a 2020-as évet, míg év közben 36 százalékos mínuszt is láthattunk. Decemberben az emelkedés motorja az OTP és a MOL voltak, a bankpapír 12, az olajrészvény 8,7 százalékkal drágult a hónap során. Az összesített éves részvényforgalom jócskán felülmúlta az előző évit, ezen belül decemberben 249 milliárd forint volt a részvényforgalom, ami napi 12,4 milliárdos átlagot jelent. A brókercégek forgalmi rangsorában az ERSTE került az élre, őt követi a CONCORDE, majd a WOOD.

A magyar tőzsdén nagyot kaszálhattál decemberben!

Igen nehéz volt a 2020-as év a világgazdaság számára: a koronavírus-járvány szinte minden országban szokatlanul nagy recessziót okozott. A járvány világméretűvé válásakor márciusban szinte összeomlottak a tőzsdei árfolyamok, azonban ezt követően magukhoz tértek a részvénypiacok. Ekkor főleg a technológiai és internetes szektor részvényei teljesítettek jól, hisz ezek a cégek még profitáltak is a járvány okozta kényszerű életmódváltozásból. Az év utolsó két hónapjában azonban az addig került szektorok, mint például a bankok, olajipari cégek, légitársaságok vállalatai iránt is megnőtt az érdeklődés.

Az év végi jó hangulatot segítette, hogy megszűnt két bizonytalansági tényező: lezajlott az amerikai elnökválasztás és megszületett az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelmi megállapodás, amivel elhárult az úgynevezett kizuhanásos Brexit veszélye. Ugyancsak növelte az optimizmust a koronavírus elleni hatékony vakcinák megjelenése, a tömeges oltás megkezdése.

Mindennek megfelelően a Budapesti Értéktőzsde indexe is az év utolsó két hónapjában emelkedett nagyot, mivel a legnagyobb súlyú részvények közül kettő, az OTP és a MOL a válság során került szektorokba tartozik. Decemberben az index 38 782 pontról 42 108 pontig emelkedett, ami 8,6 százalékos növekedés.Az év egészét tekintve 8,6 százalékkal csökkent az index értéke, ami egy szokatlanul nagy gazdasági visszaesést hozó évben eleve nem rossz teljesítmény, de ha figyelembe vesszük, hogy a 2019-es évet örökös csúcson, 46 000 pont fölött zárta a BUX, akkor kifejezetten jónak tekinthető a 2020-as év, hisz a mindenkori csúcstól kevesebb mint 10 százalékkal marad el az indexérték.

A részvények közül az OTP és a MOL jártak az élen a decemberi emelkedésben. Az OTP értéke 12 százalékkal nőtt, 11 930-ről 13 360 forintra. A bankpapír egyúttal a forgalmi listát is vezeti:
133 milliárd forintos értékkel a részvényforgalom 53,5 százalékát adta. A MOL 8,7 százalékkal drágult 2014-ről 2190 forintig, forgalom tekintetében a második helyre került. A Richter 4,4 százalékot emelkedett, a forgalmi listán a Telekomot megelőzve a Masterplast került a negyedik helyre igen szép, 31 százalékos áremelkedéssel.A kisebb forgalmú papírok közül az OPUS, a Rába, a Waberer’s és a KULCSSOFT részvények árfolyama növekedett jelentősen.
A hónap eseménye volt, hogy elérhetővé váltak a Wizz Air Holdings Plc. részvényei a Budapesti Értéktőzsde alternatív platformján, a BÉTa Piacon.

Decemberben a részvények összforgalma 249 milliárd forint volt, mivel azonban a hónapban sok a szünnap, többet mond a napi átlagos adat, amely 12,4 milliárd forint volt. Ez kevesebb, mint a kiemelkedően nagy forgalmat hozó november adata, viszont jóval meghaladja az azt megelőző négy hónap számait.A befektetési szolgáltatók közül a legnagyobb forgalmat decemberben az ERSTE bonyolította
124 milliárd forintos forgalommal, nem sokkal lemaradva, 113 milliárddal a CONCORDE került a második helyre, a harmadik helyen a WOOD végzett, 104 milliárddal.

Hozzászólások

Modellt vált a BGE

Támogatta a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) szenátusa csütörtöki ülésén az egyetem modellváltását, azaz állami intézményből közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakítását - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
2021. 02. 26. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is díjazta a legjobb állampapír-forgalmazó partnereket az ÁKK

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) idén is díjazta a legjobb állampapír-forgalmazó partnereit a nagybani állampapírok elsődleges és másodlagos piaca, valamint a lakossági állampapírok értékesítése alapján - közölte az ÁKK Zrt. az MTI-vel csütörtökön.
2021. 02. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszatér a hidegfront!

Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban. Pénteken még 20 fok is lehet, de szombaton már inkább 10 fok körül alakulnak a maximumok és a hegyekben hózápor sem kizárt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2021. 02. 26. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Arculati pályázatot a MOME

Nonprofit szervezetek számára indított arculati pályázatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) MOME Movement címmel; a hallgatói kezdeményezésre indított pályázat célja a szervezetek vizuális kommunikációjának a segítése. A jelentkezési határidő március 9-e.
2021. 02. 25. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Újabb hat anyag került fel a dizájnerdrogok immár több mint 300 vegyületcsoportot, szert és szervariánst tartalmazó tiltólistájára - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán.
2021. 02. 25. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Közép-Tiszán is megindult a lassú apadás

A Közép-Tiszán is megindult a lassú apadás csütörtök hajnalban, azt megelőzően tizennégy órán át tetőzött Szolnoknál a folyó, 760 centiméteres vízállással - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a honlapján.
2021. 02. 25. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nőtt a Magyar Telekom árbevétele és nyeresége

A Magyar Telekom adózott eredménye 22,9 százalékkal, 16,0 milliárd forintra nőtt 2020 negyedik negyedévében, a 2020-as éves nyereség 4,1 százalékkal, 46,3 milliárd forintra emelkedett, összes bevétele a negyedévben 3,6 százalékkal, 188,9 milliárd forintra, az év egészében egy százalékkal 673 milliárd forintra bővült.
2021. 02. 25. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsan és fájdalommentesen zajlik az oltás

Gyorsan és fájdalommentesen zajlott az oltás annál az idős nőnél, aki a Szent János Kórház oltópontján nyilatkozott tapasztalatiról a közmédiának csütörtökön.
2021. 02. 25. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kora estére gyengült a forint

Gyengült a forint csütörtök kora este a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a reggeli szintekhez képest.
2021. 02. 25. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zárták a napot az európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 02. 25. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a BUX és a vezető részvények is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 816,02 pontos, 1,89 százalékos emelkedéssel, 43 999,47 ponton zárt csütörtökön.
2021. 02. 25. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön, a kötvényhozamok emelkedése miatt továbbra is eladási nyomás alatt állnak a nagy technológiai cégek.
2021. 02. 25. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Generali is beléphet a fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel csütörtökön.
2021. 02. 25. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiderült, meddig maradnak a jelenlegi korlátozások

A kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.
2021. 02. 25. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett az 5, a 10 és a 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 65 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 02. 25. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A rehabilitációs hozzájárulás újdonságai

Február 25-ig kell benyújtani a rehabilitációs hozzájárulás éves kötelezettségének és a tavaly befizetett előlegeknek a különbözetéről szóló éves bevallást, valamint az esetleges fizetési kötelezettségeket is máig kell teljesíteni - hívja fel a Mazars az érintett vállalkozások figyelmét. A bevallás elkészítése során a cégeknek érdemes figyelembe venni a vészhelyzet alatt kihirdetett vonatkozó rendeleteket is.
2021. 02. 25. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Családi házak – a népszerűségnek ára van

Míg Budapest esetében az agglomeráció, addig a vidéki nagyvárosokból a környező kisebb települések irányába indultak el az új otthont keresők, és megnövekedett a kereslet az önálló, saját kerttel rendelkező ingatlanok iránt. Az OTP Ingatlanpont szakértői összeállításukban a családi házak piacának alakulását vizsgálják.
2021. 02. 25. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

El lehet köszönni a nagy fizetésemelésektől a jövőben

Bár a múlt évben folytatódott a béremelkedés Magyarországon, mostantól visszafogottabb tempóra számíthatnak a dolgozók. Az infláció alakulása sem segít nekik.
2021. 02. 25. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MVM Zrt. hamarosan elkészíti a Mátrai Erőmű átalakításának terveit

Az MVM Zrt. a következő hónapokban véglegesíti a Mátrai Erőmű átalakításának ütemtervét. Az 500 megawattos gázüzeműblokknak 2025 végére már állnia kell a Mátrai Erőmű területén, amelynek technológiaváltása során az egyik kiemelt szempont a foglalkoztatás fenntartása - mondta el a Világgazdaságnak Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.
2021. 02. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtartotta első ülését a magyar-ukrán oktatási munkacsoport

Megtartotta első ülését a bővített hatáskörű magyar-ukrán oktatási munkacsoport szerdán Kijevben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi tárgyalásainak eredményeképpen - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2021. 02. 25. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások: