Átlépte a 3 milliárd forintot a folyósított otthonfelújítási támogatások összege

A támogatás év eleji bevezetése óta több, mint kétezer esetben, 3 milliárd forintot meghaladó értékben hagyott jóvá lakásfelújítási támogatást a Magyar Államkincstár – tudta meg a Bank360.hu a Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter hivatalától. Több ezer igénylés van még folyamatban, az elfogadott számlák között az anyagköltség dominál.

Átlépte a 3 milliárd forintot a folyósított otthonfelújítási támogatások összege

A támogatás 2021. januári bevezetése és május 7. között 8,5 milliárd forint értékben érkezett be támogatási igény a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) otthonfelújítási támogatásra – közölte a Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter hivatala a Bank360-nal.

A beérkezett igények közül 3,2 milliárd forintot már jóvá is hagytak, ami 2148 ügyletet jelent. Jelenleg további 3235 kérelem áll elbírálás alatt, a miniszteri hivatal tájékoztatása szerint az elutasítási arány 12,5 százalékos.

“A már jóváhagyott ügyletek alapján kicsivel másfél millió forint alatt maradt az átlagos támogatási összeg, így egy átlagos felújítás végösszege legalább hárommillió forint volt” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője. A támogatást ugyanis utólag, legfeljebb a befejezett felújítás költségeinek felére lehet igénybe venni, az állam által fizetett összeg pedig nem haladhatja meg a hárommillió forintot.

“Ez egyben azt is jelenti, hogy az eddig megvalósult munkálatokhoz képest nagyvonalú az állami támogatás maximális összege, hiszen az 50 százalékot sem éri el az átlagos kihasználtság” – közölte a szakértő.

Ennyi munkadíj és anyagköltség került eddig elszámolásra

A támogatás szempontjából megkötés, hogy a benyújtott számlák között az anyag- és munkaköltséget fele-fele arányban lehet elszámolni.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha a teljes támogatást igénybe akarjuk venni, akkor a 6 millió forintnyi benyújtott számla között másfél millió forint legalább munkadíjra, megint másfél millió pedig legalább anyagköltségre kell, hogy vonatkozzon. Az 50-50 százalékot ugyanis nem a teljes felújítás tekintetében kell figyelembe venni – az csak a támogatás maximális összegét határozza meg –, hanem a támogatás összegére. Erről bővebben korábbi cikkükben írtak a Bank360 elemzői.

A MÁK által január 1. és május 7. között elfogadott számlákon belül anyagköltségre 3,9 milliárd forint (58%), munkadíjra pedig 2,8 milliárd forint (42%) került elszámolásra.

“Mivel minden család csak egyszer veheti igénybe a támogatást, érdemes minél több munkálatot elvégezni a felújítás keretei között, mielőtt a támogatásért folyamadnának” – hívta fel a figyelmet Vrazsovits Rita.

Hogyan jutsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!

A Bank360 jogosultság ellenőrzővel segíti a pontosabb tervezést, csupán néhány kattintással ki lehet deríteni, hogy egy igénylő jogosult-e a támogatásra.

Minden nyolcadik igénylő pórul jár

Az első négy hónap 12,5 százalékos elutasítási aránya bár nem nevezhető jelentősnek, ha a felújítás támogatott otthonfelújítási hitelből valósult meg, akkor a támogatás hiánya mellett plusz kamatköltséggel is szembesülhettek a csalódott igénylők.

A legfeljebb 3 százalékos kamattal felvett lakásfelújítási kölcsönt ugyanis magasabb kamattal kell tovább fizetni, ha a támogatás összege nem éri el a korábban felvett kölcsön 25 százalékát, ráadásul az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni. Mivel ugyanakkor a lakásfelújítási hitel felvételéhez meg kell felelni a támogatás feltételeinek is, elutasítás csak abban az esetben történhet, ha a felújítás ideje alatt valamiért elveszítette az igénylő a támogatásra való jogosultságot.

A hitel és a támogatás iránt is jelentős az érdeklődés

Az új családtámogatási forma iránt jelentős érdeklődés, emellett a támogatás előfinanszírozását segítő lakásfelújítási hitelt is egyre többen választják – a bankok első tapasztalatairól a múlt hónapban számolt be a Bank360, emellett a márciusi lakáshitel folyósítási adatok is a felújítások számának jelentős növekedéséről árulkodtak.

Piaci információk szerint ráadásul a felújítási támogatás nemcsak a jelzáloghitelekre, hanem a személyi kölcsön folyósításokra is ösztönző hatással van. Sokan ugyanis nem az államilag támogatott jelzáloghitelből, hanem szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélkül felvehető személyi hitelből finanszírozzák a felújítási költségeket.

Hozzászólások

2,15 milliárd forinttal nőtt a Pallas Athéné Alapítvány vagyona

A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány vagyona 2,15 milliárddal 283 milliárd forintra nőtt 2020-ban; az alapítvány tavaly 1,3 milliárdot fordított támogatási programjaira - tájékoztatta az alapítvány az MTI-t pénteken.
2021. 06. 13. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Más országok is érdeklődnek a magyar fejlesztésű autós segélyhívó iránt

Több ország is érdeklődik a magyar fejlesztésű, járművekbe utólag is beszerelhető, automatikus közlekedési segélyhívó iránt - közölte az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. az MTI-vel.
2021. 06. 13. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is érdemes napelemes rendszert telepíteni

Annak ellenére, hogy változik a háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áram elszámolása, a szakértő szerint továbbra is megéri ilyen beruházásba fektetni.
2021. 06. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak az önkéntes véradók

Fél évig kedvezményesen vásárolhatnak az elfogadóhelyeken a véradók az Önkéntes véradó virtuális kártyával hétfőtől - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a véradók világnapja alkalmából az MTI-vel.
2021. 06. 13. 13:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Húsz javaslatról szavaz az Országgyűlés a nyári szünet előtt

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten. A képviselők hétfőn interpellációkat intézhetnek a kormány tagjaihoz, kedden pedig több mint húsz előterjesztésről szavaznak, így például végleges formába önthetik Magyarország 2022-es költségvetését.
2021. 06. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A héten új csúcsot döntött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 48 845,84 ponton, új történelmi csúcson zárta a hetet pénteken, ami 563,70 ponttal, 1,17 százalékkal magasabb az előző heti záráshoz képest.
2021. 06. 13. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ipari és építőipari adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés és az építőipar áprilisi teljesítményének adatai.
2021. 06. 13. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Turistaútvonalat fejlesztenek Somogyban

Kilátó építésével, faszerkezetű híd felújításával, valamint gyalogos turistaútvonal fejlesztésével növelik Balatonberény, Kaposvár és Kereki turisztikai vonzerejét; az ez év végéig tartó beruházásra mintegy 215 millió forintot költenek - tájékoztatta a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az MTI-t.
2021. 06. 13. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 2022-es adótörvény több szabálya már most is alkalmazható

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már alkalmazható, június 10-től ugyanis többféle jövedelem vált adómentessé, és megnőtt az egyetemet támogató cégek adókedvezménye is. Az energiaellátók már az idei évre alkalmazhatják a kedvező veszteség elszámolási szabályokat, és már az idén fehéredhet a kriptopiac is - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
2021. 06. 13. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtriplázódott a vendégéjszakák száma Magyarországon

Májusban a tavalyihoz viszonyítva több mint 200 százalékkal, több mint 1 millió 250 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az ügynökség hivatalos szombati podcastjában.
2021. 06. 13. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jobb nyárra számít a Balatoni Hajózási Zrt.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) bizakodva tekint a 2021-es nyári szezon elé, a járvány előtti idők visszatérésére számít, felújított hajókkal, kibővült menetrenddel és programkínálattal ünnepli a balatoni hajózás 175. évét - hangzott el szombaton a társaság szezonnyitó ünnepségén, amely Siófokon kezdődött, majd Balatonfüreden ért véget.
2021. 06. 13. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Új innovációs negyedet alakít ki Budapesten a BME

Új innovációs negyedet alakít ki a fővárosban, az Infopark környékén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) - közölte a BME az MTI-vel.
2021. 06. 12. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 23. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 06. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új fejlesztés kezdődik a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Hamarosan megkezdődik egy hajtánypálya építése a Kiskunsági Nemzeti Parkban található Csaj-tónál, amelynek révén a látogatók a madarak zavarása nélkül tudnak majd betekinteni az állatok életébe - közölte agrártárca az MTI-vel szombaton.
2021. 06. 12. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megérkezett az év első tartós hőhulláma

Az éjszaka várható hidegfront elvonultával érkezik az év első tartós hőhulláma - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.
2021. 06. 12. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújul a munkavédelmi hatóság eszközparkja

Korszerű eszközöket szerez be, és így hatékonyabb ellenőrzéseket folytathat le a munkavédelmi hatóság a munkavállalók egészségének megőrzése érdekében - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2021. 06. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Helytelen korhatár-besorolás miatt kapott bírságot az RTL Klub szolgáltatója

Nem megfelelő korhatár-besorolásért 12 millió forintos bírságot rótt ki az RTL Klub szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. Két helyi frekvenciapályázaton a grémium elvégezte az alaki vizsgálatot, valamint elfogadta három vidéki rádiós pályázati felhívás tervezetét is.
2021. 06. 12. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős a növekedés a hazai kockázati és magántőke befektetések piacán

Tavaly 236 tranzakció keretében a magyarországi cégek több mint 226 millió euró értékű kockázati- és magántőke-befektetésben részesültek hazai és külföldi alapoktól; ez a tranzakciók számát tekintve 15 százalékos növekedés 2019-hez képest, a befektetett összeget nézve pedig 36 százalékos - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) pénteken.
2021. 06. 12. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött a hazai könyvkiadás 2020-ban

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) és a Tárki közös felmérése alapján a megkérdezett magyarok 31 százaléka több időt szánt olvasásra 2020-ban, mint a pandémiát megelőző évben. A növekvő olvasási kedv hatással lehetett a kiadott művek számának emelkedésére. 2010 óta tavaly jelent meg a legtöbb könyv (14 700), ugyanakkor a példányszámok évek óta csökkennek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) A könyvkiadás jellemzői című elemzéséből.
2021. 06. 12. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tényleg nyári szabadságra ment a moratórium?

A hiteltörlesztési moratóriumot a kormány további egy hónappal, szeptember végéig a jelenlegi feltételek mellett meghosszabbította. Bár a moratórium így „nyári szabadságra” ment, az ügyfeleknek nem árt számolniuk, mit is jelenthet, ha akár 2022. végéig tovább él a fizetéskönnyítő lehetőség. A money.huszakértői szerint rugalmasabb szerződésmódosítási feltételekkel vagy a hitelcsere lehetőségével az ügyfelek még inkább nyertesei lehetnek a moratóriumnak.
2021. 06. 12. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások: