Az ABB korszerűsíti Helsinki egyik legjelentősebb turistalátványosságát

Finnországban, egy fejlesztési program keretében a korábban katonai erődítményéről híres Vallisaari szigetéből turistalátványosságot alakítanak ki. A fejlesztés során az új elektromos hálózat főelemeiként azABB Kabledon szabadtéri elosztószekrényeit építik be.

Az ABB korszerűsíti Helsinki egyik legjelentősebb turistalátványosságát

A hadsereg a finn fővároshoz tartozó Vallisaari szigetét 2016-ban adta vissza polgári felhasználásra. A sziget egy csapásra a térség legnépszerűbb turistalátványosságává vált, a nyári hónapokban akár 90 000 látogató is felkeresi.

„A sziget rendezési terve még nem készült el, de a városfejlesztési terv alapján már nagy lendülettel elkezdődött az a fejlesztés, amely során a tengeri élővilágot bemutató látogatóközpontot alakítanak ki a turisták számára,” – nyilatkozta Aino von Boehm, a szigetet kezelő állami vállalat, a Metsähallitus szaktervezője. “A Helsinki Biennále terveinek köszönhetően felgyorsultak a szigetet ellátó infrastruktúrák kiépítése.”

Új infrastruktúra

A sziget elavult villamosenergia-infrastruktúráját a mai kor színvonalát képviselő kisfeszültségű hálózattal korszerűsítették. A folyamatos működésre optimalizált kisfeszültségű hálózat biztonságot garantál a látogatók által hozzáférhető területeken, könnyen üzemeltethető, és lehetővé teszi a jövőbeni bővítéseket is. A hálózat egyik fontos elemét az ABB kültéri alkalmazásra tervezett, tartós kivitelű kábel-elosztószekrényei képzik, amelyek elosztópontokként funkcionálnak a teljes villamos rendszer megtáplálását szolgáló kábelezés számára. A gyűjtősínekkel és gyűjtősíntartókkal rendelkező, a gyárban készre szerelt, bevizsgált és ellenőrzött szekrényeket telepítésre kész állapotban szállítottak ki a helyszínre.

A következő néhány éven belül Vallisaari villamos hálózatának kezelése a finn hadügyi adminisztrációtól átkerül Helsinki energetikai vállalatához, a Helenhez. „Mivel a Vallisaari hálózta a Helen villamos hálózatára kapcsolódik majd, ezért annak teljes körűen meg kell felelnie a Helen műszaki követelményeinek,” – mondta Tom Karlsson, a villamosenergia-nagykereskedelmi feladatokat ellátó Onninen kiemeltügyfél-kapcsolati menedzsere.   

A Porvoo-i központtal működő villamosipari kivitelező cég, a Jeti-Sähkö végezte el az ABB által a helyszínre szállított hét, robusztus konstrukciójú kábelelosztó szekrény telepítését. Ezek a szekrények, amelyekből a kívánt irányba ágaznak ki a kábelek, csomópontként üzemelnek a sziget villamosenergia-hálózatában. A szekrények hozzájárulnak a hálózat hatékony védelméhez is. A legnagyobb, robusztus kialakítású szekrények az 1000 A üzemi áramra vannak méretezve.  

„A szekrények többek között a szigetet vízzel ellátó új rendszer szivattyúállomásának, valamint a kávéház, a kiszolgáló épületek és a jövőbeni „Biennále” kiállítótér energiaellátását biztosítják majd,” – mondta Karlsson.  

2020-ban a szigeten a szolgáltatások sokszínűbbé váltak, körük kibővült, ami indokolttá tette a nagy megbízhatósággal üzemelő villamos hálózat kiépítését.

„A látogatókat fogadó kikötőben egy új móló épült, és a vízbuszok számára is külön mólót biztosítunk,” – jegyezte meg,” – Boehm.  A látogatókat kávéház ás fagylaltozó is várja majd, de a sziget egyéb szolgáltatásai is megújulnak.”

A Vallisaari szigetén telepített kábel-elosztószekrényeket az ABB a vevő egyedi igényei szerint úgy tervezte és alakította ki, hogy azok a jövőbeni követelményeknek is megfelelnek majd.

„Az ABB és a Jeti-Sähkö a szekrényekbe – kiegészítő elemként – fogyasztásmérőket és csoportkapcsolókat is beépített,” folytatta Karlsson. Szükség esetén a csoportkapcsolókkal a szigeten rendezett események igényei szerinti ideiglenes csatlakozások alakíthatók ki, illetve mérhető lesz ezen események energiafogyasztása is, így a hálózat működését a változó igényekhez lehet igazítani.” 

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében.  Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 110 000 tehetséges munkatársa garantálja. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a megvalósuló beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb fővárosi turisztikai látványpontokból hogyan fog látszódni a felvonó. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett teljesen kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat. Ezáltal hozzájárul a levegőminőség javulásához és a városrész élhetőbbé válásához.
2021. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Jelentősen nőtt a Rába nyeresége

elentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.
2021. 08. 26. 06:30
Megosztás:

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
2021. 08. 26. 06:00
Megosztás:

Tovább terjeszkedik az AutoWallis

Újbudán, a Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság.
2021. 08. 24. 11:00
Megosztás:

A Rába 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül

A Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül ingyenesen a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-től, az alapítvány közérdekű céljainak megvalósítása érdekében - közölte a járműgyártó vállalat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 24. 07:00
Megosztás:

Áttöri az álomhatárt a Magyar Termék, új hazai márkát vezet be a SPAR

2021 végére eléri a 200-at a Magyar Termék védjegyeket használó hazai gyártók száma – mondta Benedek Eszter, a védjegyrendszert működtető nonprofit cég vezetője az idén először meghirdetett Hazai Termékek Hónapja sajtótájékoztatóján. A kampányt támogató SPAR Magyarország augusztustól SPAR HAZAI. SZERETEM márkanéven hagyományos magyar ízvilágú élelmiszereket kínál boltjaiban, az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Programjának keretében pedig már 30-nál több csatlakozó gyártócéggel működik együtt.
2021. 08. 24. 01:00
Megosztás:

A Continental egy zseniális ötlettel rukkolt elő

Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncs-gyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia, amelyet az OTIZ Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztett ki - ismertette a társaság közleményében.
2021. 08. 22. 10:00
Megosztás:

Hitelt vesz föl az Opus a Titász megvásárlásához

Az Opus Energy Kft. 50 milliárd forint hitelt vesz föl az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) megvásárlásához - olvasható a tulajdonos Opus Global Nyrt. közleményében, amelyet szombaton tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 21. 19:00
Megosztás:

800 új légiutaskísérőt vesz fel még idén a Wizz Air

A Wizz Air korábban nem tapasztalt méretű nemzetközi toborzásba kezd, amelynek célja 800 új légiutaskísérő felvétele még ebben az évben - jelentette be közleményében a légitársaság, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.
2021. 08. 20. 06:00
Megosztás:

Nőtt az ANY Biztonsági Nyomda árbevétele

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 22,4 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt ért el az első fél évben, csaknem 73 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában; nettó eredménye 2,19 milliárd forintot tett ki, 1,88 milliárd forinttal, 627,5 százalékkal nőtt a tavalyi első fél évhez képest - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2021. 08. 20. 05:00
Megosztás:

Az Északi Áramlat-2 már idén szállíthat gázt

A még épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték a várakozások szerint már az idén 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba - közölte csütörtökön a Gazprom orosz gázipari vállalat.
2021. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Rendkívüli közgyűlést tart a Delta Technologies

Rendkívüli közgyűlés összehívásáról határozott a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett Delta Technologies Nyrt. igazgatósága. A szeptember 20-án tartandó közgyűléssel a társaság célja a részvények mielőbbi tőzsdei bevezetéséhez szükséges lépések megvalósítása.
2021. 08. 19. 23:00
Megosztás:

A válság előtti szint felett a német villamosipari export

Az év első felében maga mögött hagyta a koronavírus-válságot a német villamosipari és elektrotechnikai ágazat, amelynek exportja elérte a válság előtti szintet.
2021. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Új járműveket állított forgalomba a Volánbusz Somogyban

A Volánbusz Zrt. 24 új autóbuszt állított forgalomba Somogy megyében - tájékoztatta a társaság közleményben szerdán MTI-t.
2021. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Több mint 1,1 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg igali üzemében a Pek-Snack

Két beruházásnak köszönhetően több mint 40 százalékkal növelte igali sütőipari üzemének kapacitását a Pek-Snack. Magyarország és a közép-európai régió meghatározó látványpékség-hálózata új, automatizált gyártósort és kelesztő-sokkoló egységet állított üzembe, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának is köszönhetően. A 350 embernek munkát adó cég versenyképesség-javító fejlesztéseinek köszönhetően új közép-európai piacokon is megjelenik, mégpedig Szlovákiában és Bosznia-Hercegovinában.
2021. 08. 19. 05:00
Megosztás: