Belehúztak a németek a shoppingolásba

Júniusban a korlátozások lazításának köszönhetően a vártnál nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése alapján.

Belehúztak a németek a shoppingolásba

Júniusban ár, naptári és szezonális kiigazítással 4,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Németországban a májusi 4,6 százalékos havi növekedés után. A piac 2,0 százalékos növekedést várt júniusra. Az egy évvel korábbihoz képest 6,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban Németországban árkiigazítással. Májusban 1,8 százalékkal maradt el a forgalom az egy évvel korábbitól, júniusra pedig 2,2 százalékos elmaradást várt a piac az egy évvel korábbihoz képest.

A Destatis a járványvédelmi korlátozási enyhülésének tulajdonítja a kiskereskedelmi forgalom júniusban bekövetkezett vártnál nagyobb növekedését. A járványvédelmi korlátozások által nem érintett utolsó hónaphoz, 2020 februárjához képest 9,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az idén júniusban Németországban. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 3,9 százalékkal csökkent az idén júniusban naptári és szezonális kiigazítással az előző hónaphoz képest.

A szupermarketek és áruházak forgalma 6,1 százalékkal maradt el az előző havitól. Az élelmiszerek forgalma viszont 1,7 százalékkal nőtt. Jelentősen növekedett a nem élelmiszeripari termékek forgalma júniusban, az előző havihoz képest 8,7 százalékkal. A járványvédelmi korlátozások miatt bevezetett üzletbezárások feloldásával a textilipari termékek, ruházati cikkek, cipők és bőripari termékek forgalma 70,5 százalékkal nőtt júniusban az előző havihoz képest, és az első alkalommal haladta meg a válság előtti, a 2020. februári szintet, mégpedig 4,8 százalékkal. Általában az iparcikkek forgalma 34,3 százalékkal nőtt havi bázison júniusban és 7,6 százalékkal haladta meg a válság előtti szintet.

A berendezési tárgyak, háztartási eszközök és építési alapanyagok kiskereskedelmi forgalma 18,1 százalékkal emelkedett havi bázison és 9,7 százalékkal haladta meg a 2020. februárit az idén júniusban. Az internetes kiskereskedelmi forgalom ár, naptári és szezonális kiigazítással 7,5 százalékkal csökkent júniusban az előző havihoz képest, de ezzel együtt is 38,4 százalékkal múlja felül a válság előtti, 2020. februári forgalmat.

Kínai ingatlanfejlesztő húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1394,76 pontos, 2,66 százalékos csökkenéssel, 50 982,15 ponton zárt hétfőn.
2021. 09. 20. 18:00
Megosztás:

A Groupama Biztosító ötödször részesült a MoneyMoon Awards rangos elismerésében

2021-ben a MoneyMoon Awards-on a Groupama Biztosító nyerte el a legtöbb kategóriában az első helyezést, így 2014, 2018, 2019 és 2020 után immár ötödik alkalommal az ÉV BIZTOSÍTÓJA címmel is elismerték a Groupama Biztosító tevékenységét. A MoneyMoon által értékelt és díjazott 23 biztosítási eszközalap kategóriában a Groupama Biztosító hat eszközalapja is első helyen végzett, ezen kívül a Legjobb Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját és Az Év Biztosítója címet is elnyerte a társaság.
2021. 09. 20. 17:30
Megosztás:

Nagy minuszban kezdtek az amerikai tőzsdék

Jelentős csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn. A gazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmak hatására gyengültek a banki és az energetikai részvények, miközben a befektetők már a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve döntéseit várják.
2021. 09. 20. 17:00
Megosztás:

Simán lezajlott a német DAX tőzsdeindex bővítése

Relatíve visszafogott mozgásokat hozott pénteken a DAX átsúlyozása és az alkalmazkodás ahhoz, hogy mától 40 tagúra bővült a német részvényindex.
2021. 09. 20. 16:30
Megosztás:

Autóvizsgálat hivatalos szakember által, otthonról

Használt autó vásárlásakor nagyon fontos részét képezi a vásárlásnak az autóvizsgálat. Ezt a helyszíni állapotfelmérést végezhetjük mi magunk is, ha rendelkezünk megfelelő szaktudással. Azonban többen vannak olyanok, akiknek ez nincs meg, épp ezért fontos, hogy találjanak egy független szakértőt, aki elvégzi ezt helyettük.
2021. 09. 20. 16:00
Megosztás:

Viharfelhők gyülekeznek a tőzsdék felett

A héten a magyar és az amerikai jegybank is ülésezik. Mind a kettő izgalmas számunkra.
2021. 09. 20. 15:30
Megosztás:

Tőkét emel a Lufthansa

A Lufthansa 2,14 milliárd eurós tőkeemelést jelentett be, ami jegyzési jogok kibocsátásával fog megvalósulni.
2021. 09. 20. 15:00
Megosztás:

Innovatív magyar startup lépett szövetségre a Microsofttal

A Microsoft eddig is folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy támogathassa a magyarországi startup-közösséget, de a Microsoft for Startups Program elindításával még magasabb fokozatba kapcsolt a vállalat itthon és világszerte. A programba a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó startupok közül elsőként és eddig egyedüliként egy ígéretes magyar vállalkozás, a prodHost is bekerült. A két márka célja nem kevesebb, minthogy együttesen lépjenek be a gyártócégek piacára.
2021. 09. 20. 14:45
Megosztás:

a Vali.hu új funkción keresztül segít eligazodni a kisebb cégeknek

A Vali.hu vállalkozói információs portálon új funkció, egy minősítő rendszer segíti a mikro, kis- és közepes vállalkozásokat a rendelkezésükre álló, zömében államilag támogatott fejlesztési lehetőségek megismerésében - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.
2021. 09. 20. 14:30
Megosztás:

A cégek jelentősen nagyobb igényt tartanak a szakmunkásokra

A szak-, betanított- és segédmunkásokat toborzó hirdetések száma 61 százalékkal nőtt idén 2020-hoz képest, a hirdetések száma Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében emelkedett a legnagyobb, míg Tolna és Nógrád megyében a legkisebb mértékben - közölte saját adtabázisa alapján a Profession.hu hétfőn az MTI-vel.
2021. 09. 20. 14:00
Megosztás:

A szigorításoknak köszönhetően nőtt a beoltottak száma Szlovéniában

Nőtt a beoltottak száma Szlovéniában, miután a kormány a múlt héten szigorított a járványügyi intézkedéseken - derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből.
2021. 09. 20. 13:30
Megosztás:

Csökkentette idei GDP-növekedési előrejelzését a német iparszövetség

Csökkentette a németországi gazdasági növekedési előrejelzését a német iparvállalatok szakmai képviseleti szervezete, a BDI legfrissebb negyedéves gazdasági jelentésében.
2021. 09. 20. 13:00
Megosztás:

Ez már több mint feszültség Koszovó, és Szerbia között

Feszült helyzet alakult ki hétfőn a szerb-koszovói határon, ahol a koszovói hatóságok minden belépő autóról leszedetik a szerb rendszámtáblát, és ideiglenes koszovói tábla használatára kötelezik az autósokat - közölte a szerbiai közszolgálati televízió helyszíni tudósítója hétfőn.
2021. 09. 20. 12:30
Megosztás:

Hatalmasat zuhantak az Evergrande részvényei

Több mint egy évtizedes mélypontra zuhantak az eladósodott China Evergrande Group kínai ingatlanfejlesztő részvényei a hongkongi tőzsdén a hétfői kereskedésben.
2021. 09. 20. 12:00
Megosztás:

Mától lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2021. 09. 20. 11:30
Megosztás:

Jelentősen emelkedtek a termelői árak Németországban

Augusztusban közel ötven éve a legnagyobb mértékben emelkedtek éves bázison a termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2021. 09. 20. 11:00
Megosztás:

Az ABB olaszországi, frosinonei gyárából többé nem kerül ki hulladék a lerakóba

A fenntarthatóság felé tett legújabb lépésként a globális gyártóközpont mindössze két év alatt elérte, hogy immár nem hagyja el a területét termelési hulladék. A frosinonei telephely magasra tette a mércét, ami még inkább megerősíti az ABB-t az erőforrások megóvása iránti elkötelezettségében, miután 2013 és 2020 között 27%-kal csökkentette a cégnél keletkező hulladék teljes mennyiségét.
2021. 09. 20. 10:30
Megosztás:

Óriási az érdeklődés a Tanyafejlesztési program iránt

Az idei évben soha nem látott érdeklődés mutatkozott a Tanyafejlesztési program iránt, amelynek forrásait éppen ezért az agrártárca csaknem kétmilliárd forintra emelte - közölte a közösségi oldalán hétfőn Nagy István agrárminiszter.
2021. 09. 20. 10:00
Megosztás:

Forintgyengüléssel kezdődött a hét

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a hét végén a nemzetközi devizapiacon.
2021. 09. 20. 09:30
Megosztás:

Csökkenésre számíthatnak a befektetők

Indexcsökkenésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek 0,5-0,6 százalékos veszteséggel kezdhetik a kereskedést.
2021. 09. 20. 08:30
Megosztás: