Devizahitelek - ha jogszabály elrendeli, megvalósítható a soronkívüliség

Ha jogszabály rendelkezik arról, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos ügyekben soron kívül kell eljárni, a Kúria elnöke szerint a bírói szervezet áll a feladat elébe.

Darák Péter egy szerdai sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta: a törvénykezési szünetről jogszabály rendelkezik, de ma is vannak olyan soron kívüli eljárások, amelyeket abban időszakban bírálnak el. Ha szükséges, akkor az Országos Bírósági Hivatal várhatóan intézkedési tervet készít, és sor kerülhet módszertani megbeszélésekre is arról, hogy miként oldható meg szervezési szempontból ezeknek az ügyeknek a tárgyalása - tette hozzá. A kormány által a parlamentnek benyújtott, végszavazás előtt álló tervezettel kapcsolatban azt mondta: ha elfogadják a törvényt, akkor - a hatályba lépésének időtartamát és a határidőket figyelembe véve - a törvénykezési szünet második felére eshet az az időszak, amikor a bíróságoknak el kell kezdeniük a munkát.

 

(A korábban kialakult gyakorlat szerint július 15-étől augusztus 20-áig tart az ítélkezési szünet.) Darák Péter és a Kúria kollégiumvezetői a legfőbb bírói fórum tevékenységének elmúlt fél évét értékelték a budapesti sajtóbeszélgetésen. Az elnök egyebek mellett arról beszélt, hogy az európai jogforrások és a jogelvek a mindennapok részévé váltak a Kúria munkájában. Belső adatbázisra hivatkozva ismertette: a Kúria 2012-től 942 olyan határozatot hozott, amelyben szerepel az "európai" kifejezés. A legutóbbi nyolcvan ügyet tanulmányozva például illegális hulladékszállítással, munkaviszony megszüntetésével, versenyügyben történt helyszíni rajtaütéssel, tartózkodási engedéllyel, csődegyezséggel, vámáru-besorolással, előzetes letartóztatással kapcsolatos eljárások voltak köztük.

 

Az európai és alkotmányos elvek bírói gyakorlatba átültetésénél a Kúria tevékenysége önmagában nem vizsgálható, csak egy olyan négyszögben, amelyben mellette az Európai Bíróság, az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Alkotmánybíróság is helyet kap, és egymásra odafigyelve végzi tevékenységét. Erre példa a devizahiteles ügyekkel kapcsolatban született jogegységi határozat, amely az Európai Bíróságnak a tisztességtelenség vizsgálatával kapcsolatos döntésére alapul - mondta. A szervezet korszerűsítésével kapcsolatban felidézte a tavaly elfogadott középtávú intézményi stratégiát, és megerősítette korábbi álláspontját, amely szerint az alsó fokú bíróságokkal való kapcsolattartást tartja a legfontosabbnak.

 

Hangsúlyozta: nemzetközi összehasonlításban a Kúria az egy év körüli eljárási időtartammal az élvonalban foglal helyet, Magyarországon az eljárások gyorsaságát vizsgálva tennivaló az elsőfokú bíróságokon van. A szakmai koncepciókról szólva a határozatszerkesztés optimalizálásáról beszélt, ami informatikai segítséget jelent a bíráknak, hogy egyszerűbb és közérthetőbb határozatok születhessenek. Az elmúlt fél év tennivalói közül kiemelte a választási jogorvoslatok vizsgálatát, amelynek tapasztalatait összegzik. Ezzel kapcsolatban Kalas Tibor közigazgatási és munkaügyi kollégiumvezető azt mondta: szokványos volt a választási jogorvoslatok elbírálása, mivel döntően a bírói gyakorlatban már ismert típusú jogviták merültek fel.

 

Kiemelte: a korábbi választásokhoz képest egyedül az elbírált ügyek számában volt különbség. Míg 2006-ban és 2010-ben az elbírált jogorvoslati ügyek száma a százat sem érte el, addig ebben az első félévben - a megváltozott hatásköri szabályok miatt - 247 ilyen eljárás volt, amelyből mindössze tíz kapcsolódott az európai parlamenti választáshoz, a többi az országgyűlésihez fűződött. Kónya István, elnökhelyettes arról beszélt, hogy a Kúria részt vesz a büntetőeljárási törvény kodifikációban, amely ebben a kormányzati ciklusban várható. A csoport feladata, hogy a már korábban meghatározott koncepció alapján konkrét javaslatokat fogalmazzon meg. Ezek között az egyik leglényegesebb pontnak a büntetőeljárási funkciók elhatárolását nevezte.

 

Célként nevezte, hogy az ítélkezés hatékonyabb, időszerűbb, a jogszabály pedig áttekinthetőbb és kezelhetőbb legyen. Wellmann György, a polgári kollégium vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy az új polgári törvénykönyv hatályba lépésével szükségessé vált az elvi iránymutatások felülvizsgálata. A 178 megvizsgált iránymutatásból 8 jogegységi határozatot, 10 kollégiumi véleményt és 44 iránymutatást találtak továbbra is alkalmazhatónak. Ismertette azt is, hogy a polgári kollégium is részt vesz az új polgári perrendtartásról szóló törvény kidolgozásában, és ebben a kérdésben a koncepciók kidolgozásának szakasza zajlik.

 

Beszámolt arról is, hogy a polgári kollégiumon belül három joggyakorlat-elemző csoport működik, közülük az egyik - a két másik kollégiummal közösen - a szakértői bizonyítással foglalkozik, a másik kettőt a devizahitelek ügye hívott életre. Az egyik "az érvénytelenségi jogkövetkezmények alkalmazhatósága kölcsönszerződéseknél" munkacsoport, a másik pedig a végrehajtások megszüntetésével és korlátozásával kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Darák Péter a sajtóbeszélgetésen üdvözölte Trócsányi László igazságügyi miniszter programjának azt a részét, amely "a bíróságok holdudvarában" működő szervezetek modernizációját célozza meg, példaként említve a szakértői hálózat áttekintését. Bejelentette: ezekben a kérdésekben hivatalos találkozója is lesz a miniszterrel.    (MTI)

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: