ENSZ: Súlyosbodott az éhezés a járvány alatt

Drámai mértékben súlyosbodott az éhezés 2020-ban – vélhetően részben a koronavírus járvány következményeként – adta hírül az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ). Bár a járvány hatásának pontos feltérképezése még várat magára, a több ENSZ szervezet közös jelentésében szereplő becslése szerint a világ lakosságának 10%-a (mintegy 811 millió ember) volt alultáplált tavaly. Ez azt is jelenti, hogy a globális célkitűzés megvalósítása az éhezés felszámolásáról 2030-ra sokkal nagyobb erőfeszítést kíván.

ENSZ: Súlyosbodott az éhezés a járvány alatt

Az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete a világban az első ilyen típusú átfogó jelentés a járvány kitörése óta. A jelentés az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Világélelmezési Program (WFP) és az Egészségügyi Világszervezet közös munkája.

Az előző kiadvány már figyelmeztetett, hogy milliók élelmiszer-ellátása – köztük számos kiskorúé – forog kockán. „Sajnos azonban a járvány felszínre hozta az élelmezési rendszerek hiányosságait, világszerte számos ember életét és megélhetését veszélyeztetve,” – olvasható a jelentés előszavában.

Jelentős „fordulathoz” érkeztünk, figyelmeztetnek, utalva a feléledő nemzetközi összefogásra. „Az ENSZ élemezési rendszerek csúcstalálkozója, a táplálkozással a növekedésért csúcs és a klímaváltozásra fókuszáló COP26 révén az idei év páratlan lehetőséget kínál az élelmezésbiztonság és a táplálkozás javítására az élelmezési rendszerek átalakításán keresztül.”

A számokról részletesebben

Már az előző évtizedben lassú emelkedésnek indult az éhezők száma. Sajnos a tavalyi évben az éhezés abszolút számokban és lakosságarányosan is kilőtt (meghaladva a népességnövekedés ütemét), így tavaly a világ lakosságának 9,9%-a volt alultáplált, szemben a 2019-es 8,4%-kal.

Több mint fele (418 millió) él Ázsiában és harmada (282 millió) Afrikában, míg egy kisebb rész (60 millió) a Latin-Amerika és Karib-térségben. A legnagyobb ugrás Afrikában volt, ahol az alultápláltság elterjedése (a lakosság 21%-át érinti) majdnem duplája más kontinensekének.

A 2020-as év más tekintetben is negatív volt. Összesítve 2,3 milliárdnál is többen (avagy a Föld teljes lakosságának 30%-a) voltak azok, akik nem jutottak megfelelő táplálékhoz – ezzel az éves növekedés a mérsékelt vagy súlyos éhezés indikátorban ezzel meghaladta az előző öt évit. A nemek között egyenlőtlenségek is mélyültek: minden 10 éhező férfira 11 nő jutott 2020-ban, míg 2019-ben 10,6% volt ez az arány.

A helytelen és hiányos táplálkozás minden formája tarolt, erősen sújtva a gyermekeket. 2020-ban 149 millió fölött volt a növekedésben visszamaradt 5 év alattiak száma, és 45 millió fölött az alacsony súlyúak száma, miközben közel 39 millió gyermek volt elhízott.

Három milliárd felnőtt és gyermek számára az egészséges táplálkozás annak magas költsége miatt elérhetetlen maradt. A reproduktív korban lévő nők majd harmadát érinti a vérszegénység. Hiába az előrelépés egyes területeken (mint például a kizárólagos anyatejes táplálás), a világ nem halad jó úton, hogy teljesüljenek a táplálkozáshoz kötődő célkitűzések 2030-ig.

Az éhezés és táplálkozási problémák egyéb okai

A világ számos pontján a járvány súlyos válságot idézett elő, veszélyeztetve az ételhez való hozzájutást. Ám még a járvány sehol sem volt, amikor az éhezés már növekedésnek indult és a helytelen táplálkozás felszámolása elakadt. Leginkább a konfliktusok, időjárási szélsőségek, gazdasági nehézségek és társadalmi egyenlőtlenségek sújtotta országokban volt ez jellemző – tényezők, melyeket a jelentés az élelmezési problémák legfőbb okaiként nevez meg.

A jelen állás szerint, Az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete a világban becslése alapján az éhezés felszámolását előrevetítő 2-es számú Fenntartható Fejlődési Cél 660 millió ember híján nem fog megvalósulni. Ezen 660 millión belül 30 millió ember a járvány hosszú távú hatásai miatt.

Lehetséges megoldások

Mint ahogy a tavalyi jelentés is kihangsúlyozta, az élelmezési rendszerek új alapokra helyezése elengedhetetlen az élelmezésbiztonság eléréséhez, és az egészséges táplálkozás elérhetővé tételéhez. Az idei kiadás hat lehetséges útvonalat vázol fel ehhez, melyek „összefüggő szakpolitikai és befektetési portfólión” alapulnak, hogy kiiktassák az éhezés és hiányos táplálkozás kiváltóit.

Az egyes októl (vagy azok kombinációjától) függően, a jelentés arra buzdítja a döntéshozókat, hogy:

§  Integrálják a humanitárius, fejlesztési és béketeremtési intézkedéseket a konfliktus sújtotta térségekben, például szociális intézkedések révén melyek meggátolják, hogy családok eladják értékeiket ételért cserébe.

§  Növeljék az ellenálló képességet a klímaváltozás hatásaival szemben az élelmezési rendszer egészén, például a kistermelők támogatása révén.

§  Megerősítsék a leginkább rászorulók gazdasági stabilitását, például természetbeni vagy készpénz formájában nyújtott támogatásokkal, melyek csökkentik a kitettséget a váratlan sokkoknak és az áringadozásnak.

§  Avatkozzanak be az ellátási láncba és csökkentsék a tápláló élelmiszerek költségét, például megkönnyítve a piacra jutást a zöldség és gyümölcs termesztők számára.

§  Visszaszorítsák a szegénységet és a rendszerszintű egyenlőtlenségeket, többek között az élelmiszer értékláncok erősítésével a szegény térségekben technológia transzfer révén.

§  Támogassák a táplálkozást és a fogyasztási szokások javítását, részben az ipari transzzsírsavak és a magas só- és cukortartalom visszaszorításával az élelmiszerekben, vagy a gyermekek védelmével a reklámoktól.

Hozzászólások

Jelentősen növelte forgalmát a londoni központú Diageo

Jelentősen növelte a forgalmát és a nyereségét az alkoholos italok egyik legnagyobb nemzetközi forgalmazója, a londoni központú Diageo - közölte a cég az MTI-vel.
2021. 07. 31. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik augusztustól a házhoz szállított ételek áfája

2021. július 31-ig érvényes az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített étel- és alkoholmentesital-forgalomra vonatkozó kedvezményes 5%-os ÁFA-mérték. Mivel ez a tevékenység nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül, augusztustól már újra az ÁFA-törvény szerinti 27%-os adómértéket kell rá alkalmazni. A BDO szakértői ismertették az ÁFA-kedvezmény gazdasági háttereit, illetve a kedvezmény megszűnését követő időszak kilátásait.
2021. 07. 31. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

További drágulásra számítanak az agrárium szereplői

Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben. A piaci szereplők helyzetértékelése főként a baromfi, a szőlő-bor és szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javult, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg. Azzal az élelmiszerpiac minden szereplője egyetért, hogy a nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy többéves növekedési ciklusra is számítani kell.
2021. 07. 29. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Drágulásra készülnek az édességgyártók

Drágulásra készülnek az édességgyártó vállalkozások, de a termelés korszerűsítésével megőrizhetik a versenyképességüket - mondta a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnök, a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.
2021. 07. 29. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghaladja a hat tonnát a búza termésátlaga Tolna megyében

Meghaladja a hat tonnát az őszi búza termésátlaga Tolna megyében, ami a tavalyi átlagnál magasabb, de elmarad a korábbi évek mennyiségétől - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei elnöke az MTI-vel.
2021. 07. 29. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb segitség az állattartóknak

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára - közölte Nagy István tárcavezető.
2021. 07. 29. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb termékeket hívott vissza a Metro

Nem jelölt allergén (zeller) jelenléte miatt a Metro Kereskedelmi Kft. visszahívta és kivonta a forgalomból a Metro Chef és az Aro ételízesítőket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.
2021. 07. 29. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Húskészítményeket hív vissza a Metro

Húskészítményeket hív vissza a forgalomból a Metro, etilén-oxid jelenléte miatt - olvasható az áruházlánc honlapján hétfőn közzétett felhívásokban.
2021. 07. 27. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már lehet pályázni a precíziós fejlesztések támogatására

Hétfőtől benyújthatók a támogatási kérelmek a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása elnevezésű pályázati felhívás keretében - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.
2021. 07. 27. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekord összegű zöldkötvény kibocsátás a HELL ENERGY-nél

Hazánk vezető energiaital, jegeskávé és jegestea gyártója, a HELL ENERGY Magyarország Kft. a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében 67 milliárd forint névértékű zöldkötvényt bocsátott ki sikeresen. Az NKP program alatt eddig lezajlott legnagyobb* zöldkötvény kibocsátással bevont forrásokat a HELL ENERGY a közel 80 milliárd Ft összegben meghirdetett beruházási programja finanszírozására tervezi fordítani, amelynek során zöld céloknak megfelelő kapacitásbővítéseket tervez végrehajtani Szikszón a következő két évben.
2021. 07. 26. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Stand lett az év étterme

Az elmúlt évben nyújtott teljesítményéért idén is a Széll Tamás és Szulló Szabina vezette fine dining étterem, a Stand kapta az Audi-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett gálán.
2021. 07. 25. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A túlzott kávéfogyasztás növelheti a demencia kockázatát

A túlzott kávéfogyasztást az agytérfogat csökkenésével és az időskori elbutulás (demencia) kockázatának növekedésével hozta összefüggésbe a témában készített eddigi legnagyobb tanulmány.
2021. 07. 25. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Három vidéki étterem is az ország tíz legjobbja közé került

A tatai Platán Gourmet lett az Év Vidéki Étterme Díj nyertese; a Dining Guide történetében először három vidéki étterem is az ország tíz legjobbja közé került - közölte az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-vel.
2021. 07. 24. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fejlesztik a városi és települési erdőket

A fásítások és az erdőtelepítések valós megoldásokat jelentenek az élet jobbá tételéhez és különösen a városokban hozzájárulnak a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentéséhez - közölte az Agrárminisztérium (AM) Nagy István agrárminisztert idézve szombaton az MTI-vel.
2021. 07. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatalmas segítség a gazdáknak

Kiszámítható támogatási feltételekkel és tervezhető fejlesztési lehetőségekkel segíti az agrártárca a gazdákat - jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az MKB Bank Nyrt., az Andest 2005 Kft. és a Gazda Kontroll Kft. tematikus programsorozatának mezőkövesdi állomásán, pénteken a tárca közleménye szerint.
2021. 07. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alkoholos italt hív vissza az Aldi

Visszahívja az Aperitivo Sprizz boralapú koktélt az Aldi, mert üvegdarabok lehetnek benne - olvasható az áruházlánc szerdán közzétett vásárlói tájékoztatójában.
2021. 07. 22. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe

Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba a korábban becsült 33 százalékkal szemben - olvasható a Driven to Waste: Global Food Loss on Farms című jelentésben, amelyet a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Tesco rendelt meg.
2021. 07. 22. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A generációváltással is összefügg a precíziós gazdálkodás sikere

Magyarországon a precíziós gazdálkodást elsősorban a 40 évnél fiatalabb, felsőfokú végzettséggel rendelkező gazdálkodók alkalmazzák, így a precíziós technológiák sikere részben a generációváltás sikerétől is függ - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.
2021. 07. 20. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

100 milliárd forint a mezőgazdaság digitalis átállásához

26 ország 116 előadójának részvételével július 19-22 között rendezik meg Budapesten a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát (ECPA). Magyarország először kapta meg az ECPA rendezési jogát. A konferencia lehetőséget ad arra, hogy tovább erősödjön a precíziós gazdálkodás magyarországi elterjedése, másrészt a mezőgazdaság új, digitális irányait kutató szakemberek megismerhetik régiónk adottságait és új kapcsolatokat alakíthatnak ki a helyi szakemberekkel. A konferencián Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, hogy 100 milliárd forint, azaz 280 millió euró keretösszeggel hirdetett meg a Minisztérium pályázati lehetőséget a mezőgazdasági termelőink számára, amely révén a precíziós fejlesztéseiket tudják támogatni.
2021. 07. 20. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Drágult a vágósertés - emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

Döntően az élő állatok felvásárlási árának megugrása miatt három hónap enyhe mérséklődés után májusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme.
2021. 07. 19. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások: