Sertéshús fogyasztását ösztönző kampány indult
 
			
		    Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és  vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kampányt beharangozó  sajtótájékoztatón szerdán Budapesten elmondta, a jelenlegi  takarmánypiaci helyzet miatt a magyar sertéságazat nehéz helyzetben van.  Ezért itt az ideje, hogy a magyar fogyasztók figyelmét felhívják, nem  csupán gasztronómiai élményt nyújt a magyar sertéshús fogyasztása, hanem  sok ezer mezőgazdasági termelésben, élelmiszer-feldolgozásban dolgozó  magyar család megélhetését és munkáját is segíti - fogalmazott az  államtitkár.
   
Hozzátette, a sertéságazat Magyarországon az elmúlt  egy évtizedben, az európai társaihoz hasonlóan sok viszontagságon ment  keresztül, mint például az orosz embargó, a sertéspestis. Ezért már az  elmúlt időszakban is igyekeztek tudatosan felmutatni a fogyasztóknak a  magyar sertéshús fogyasztásának értékeit. Ennek is köszönhető, hogy a  2010-es évek közepe táján tapasztalható mélyponthoz képest a fejenként  éves szinten fogyasztott sertéshús mennyisége "ma talán valahol újfent  33 kilogrammnál van." 
    
Kiemelte, kormányzati oldalról  támogatásokkal igyekeznek a sertéstartók mindennapjait könnyebbé tenni.  Példaként említette, hogy idén a takarmánypiaci helyzet miatt több mint  1,2 milliárd forintot biztosítanak pluszban a sertéstartók számára. 
    
Feldman  Zsolt azonban úgy vélte, mindez másodlagos, ha a vásárlók nem figyelnek  oda, nem tudatosak és nem keresik a magyar gazdaság termékeit.
    
Giczi  Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese közölte, 2013 óta minden évben  megrendezik a kampányt. Idén is arra kérik a fogyasztókat, hogy keressék  az egészséges, kiváló minőségű magyar sertéshúst a boltokban. 
    
Kiemelte,  míg 2013-ban az egy személyre vetített éves sertéshúsfogyasztás 24-25  kilogramm volt, ezt sikerült 30 kilogramm fölé emelni. Ebben szerepet  játszott az évente megrendezett kampány, a 2016 januárjában bevezetett  áfacsökkentés, amely szerint 27-ről, 5 százalékra csökkent a sertéshús  áfája, valamint a reálbérek folyamatos emelkedése. 
    
Éder Tamás, a  Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke elmondta, rendkívül szélsőséges  viszonyok között gazdálkodik a magyar sertéságazat, ugyanis hatással  van rá a koronavírus-járvány, az afrikai sertéspestis (asp) és a  takarmány drágulása. Az asp miatt az elmúlt három évben korábban nem  tapasztalt mértékben hullámzott a világpiacon az élősertés ára, ami  jelenleg ismét drasztikusan csökken, eközben egy év alatt 50-60  százalékkal emelkedtek a takarmánygabonák árai. Így a sertéstenyésztők  önköltsége nőtt, miközben az értékesítési árak csökkentek.
    
Ezért  Éder Tamás arra kérte a magyar fogyasztókat és a magyarországi  kereskedelmi partnereket, hogy ebben a nehéz helyzetben egészséges  magyar sertéshúst vásároljanak, azt tegyék a fogyasztók asztalára.
 
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
				     
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        