Egy korszak vége: mi jöhet a lakástakarékok után?

A Bank360 szerint várható volt, hogy az állam valamilyen módon hozzányúl a 20 éve működő lakástakarék-pénztári megtakarítás konstrukciójához, legfőképp az állami támogatás mértékéhez. Ezt több tényező is indokolta:

Egy korszak vége: mi jöhet a lakástakarékok után?

●      Magyarországon kiemelkedően magas az évi 30 százalékos állami támogatás mértéke más országokhoz képest, ahol szintén működik lakáspénztár. Az LTP így kifejezetten magas hozamot kínált szinte kockázat nélkül.

●      Ennek ellenére nemzetközi viszonylatban itthon nagyon alacsony maradt a lakossági penetráció.

●      A jelenleg tapasztalható ingatlanpiaci környezetben a megtakarítással elérhető szerződéses összeg (4 év alatt nagyjából 3 200 000 forint a felvehető kölcsönnel együtt) már nem elégséges ahhoz, hogy lakáscéljaink elérhető közelségbe kerüljenek vele. Továbbra is jellemzően lakáshitellel tud a lakosság vásárolni, az LTP összege pedig eltörpül a felvehető kölcsönhöz képest. A teljes lakáshitel-körkép áttekintéséhez érdemes egy kalkulátort használni.

Nem volt elég hatékony

Mindazonáltal meglepetésként szolgálhat sokak számára, hogy a Parlament elé kerülő törvényjavaslatban az állami támogatás teljes eltörléséről van szó. A módosító javaslatot beterjesztő Bánki Erik indoklása szerint az LTP nem volt kellően hatékony otthonteremtési eszköz, a megtakarítást inkább más lakáscélokra használták fel a megtakarítók, ráadásul a pénztárak túl sok extraprofitot tettek el. Az állami támogatás megszüntetésének szándékát kormányoldalról Varga Mihály pénzügyminiszter is megerősített a sajtónak. A Parlament a napokban szavazhat is az indítványról.

Mit tehet az, aki ki akarja hozni a maximumot az LTP-ből?

A nagy kérdés persze most az, hogy mit tehet az, aki 30 százalékos állami támogatást szeretne magának biztosítani a jövőben. A Bank360 szerint az alábbi megoldások még működnek:

●      Még köthetünk szerződést: a lakástakarék-szerződéskötés lényegében két részből áll. Az ajánlattételből és az ajánlat elfogadásából. Az ajánlattétel akkor történik, amikor a szolgáltató ügynökével kitöltjük az ajánlati lapot, amelyet dátummal és aláírással látunk el. Ezt az ajánlatot a szolgáltató fogadja be később. A jelenlegi módosítási javaslat nem tér ki arra, hogy melyik dátumot veszik majd figyelembe, így jelenleg ismeretek alapján abból tudunk kiindulni, hogy az ajánlattétel dátuma lesz a mérvadó. Ha tehát az ajánlattétel megtörténik a törvény hatályba lépéséig, jogosultak lehetünk az állami támogatásra.

●      Megoszthatjuk meglévő szerződésünket: a még élő szerződéseket megoszthatjuk több közeli hozzátartozó között, ha nekik nincs még ilyen megtakarításuk. Ezzel a lépéssel eddig a számlanyitási díjon lehetett spórolni (hiszen a havi betét összege is osztódik így, de nincs akadálya, hogy azt megemeljük), de az igazi előnye most abban van, hogy a megosztott szerződések minden tekintetben megegyeznek az eredetivel, így a kezdődátumban is.

●      Módosíthatunk a futamidőn: nagyon egyszerű megoldás lehet, hogy még a törvény hatálybalépése előtt meghosszabbítjuk rövid futamidejű megtakarításunkat és kitoljuk 10 évig, így biztosítva a 30 százalékos állami támogatást.

A nagy kérdés: hol találhatunk még ilyen jó hozamot?

A Bank360 szerint amennyiben a Tisztelt Ház megszavazza a Gazdasági Bizottság fideszes elnökének törvénymódosító javaslatát, úgy felmerül a kérdés: milyen eszközei maradnak még a lakosságnak az otthonteremtésre? Hol találhatunk kockázatmentesen akár 12 százalékos hozamot? A Bank360 úgy véli, hogy három eszköz felé tereli majd az állam az LTP-re szánt lakossági megtakarításokat:

  1. Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK): Bánki Erik módosítójában deklarált cél a konstrukció támogatása, azaz az LTP-kre kifizetett állami támogatást és más forrásokat többi között  ide csoportosítja át az állam. A CSOK nagyszerű eszköz az otthonteremtéshez, de mellette érdemes más hiteltermékekkel is számolni, ha lakásvásárlás a cél.
  2. Magyar állampapírok: Matolcsy György jegybankelnök múlt hét kedden az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén arról beszélt, hogy jó lenne, ha a háztartások kezében lévő nagyjából 5 700 milliárd forintnyi készpénzállomány egy jelentősebb részét állampapírok vásárlására fordítaná a lakosság. A Bank360 statisztikái szerint ugyanakkor egyik állampapír sem kínál jelenleg akkora kamatfelárat, amely labdába tudna rúgni az állami támogatással kiegészített LTP évi akár 12 százalékos hozama mellett. Lakástakarékkal évi 72 000 forintos állami támogatást kaptak a megtakarítók 240 000 forint elhelyezése mellett. Állampapírok esetében jelenleg az 5 éves Prémium Magyar Állampapír kínál évi 3,80 százalékos hozamot. Ahhoz, hogy 72 000 forintot megközelítő prémiumra tegyen szert a megtakarító, évi 2 000 000 forintra lenne szükség.
  3. NOK: Emlékezetes, hogy a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek Rogán Antal javaslatára a lakástakarék-pénztárak versenytársaiként indultak el. A konstrukció messze nem lett olyan népszerű, mint azt várták tőle, azonban lehetséges, hogy ez lesz a CSOK mellett a másik termék, amelyet az állam az otthonteremtési program zászlajára tűz. A NOK-kal - gúnynevén lakáslottó - 120 vagy 180 hónapig takaríthatunk meg minimum 10 millió forint, maximum 40 millió forint értékben és legkésőbb a futamidő végéig ezt lakásvásárlásra használhatjuk fel. Az állami támogatás szintén 30 százalék, évente maximum 300 000 forint. Tekintve, hogy itt az állami támogatás szintén jelen van, az otthonteremtési közösségek nagy nyertesei pedig a tehetősebb licitálók, kérdés, hogy mit kezd az állam ezzel a konstrukcióval?

Az igazán fontos kérdésre később lesz válasz

Az állami támogatás szempontjából tehát az igazán fontos kérdés, hogy milyen dátumot vesznek majd figyelembe a törvényalkotók. Aki lakástakarékot akar kötni 30 százalékos állami támogatással, a mai napon még biztosan megteheti ezt. Hogy a későbbiekben milyen dátum lesz a mérvadó, az a törvény szövegezéséből derül majd ki.

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás:

Kecsegtető volt az évkezdése az ABB-nek

Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta az első negyedévet a svájci ABB, az ipari digitális technológiák területén vezető globális vállalat - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
2024. 04. 19. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 04. 19. 19:00
Megosztás:

A rossz hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 19. 18:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe márciusban

Márciusban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 04. 19. 17:30
Megosztás:

A CIG Pannónia közgyűlése rábólintott az osztalékfizetési javaslatra

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát csütörtökön, ennek alapján részvényenként 33 forint osztalékot fizet a társaság a 2023-as év után - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 17:00
Megosztás:

Márciusban kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma márciusban.
2024. 04. 19. 16:30
Megosztás:

Szakmai egyeztetés után teszik közzé az Otthonfelújítási program részleteit

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
2024. 04. 19. 16:00
Megosztás:

Visszatérnek az éjszakai talajmenti fagyok

Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 04. 19. 15:30
Megosztás:

Folytatódik a Zalaegerszeg melletti ipari park kialakítása

Mintegy 300 millió forintból folytatódik Zalaegerszegen a német Metrans leendő logisztikai központja mellett kialakítandó ipari park kiépítésének második üteme - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 04. 19. 15:00
Megosztás:

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás:

Szombaton forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek szombat délután Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
2024. 04. 19. 14:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb volt Japánban az infláció

A távol-keleti szigetországban a várt 2,8 százalékkal szemben 2,7 százalékra csökkent márciusban az infláció, míg a februári adat is 2,8% volt.
2024. 04. 19. 13:30
Megosztás:

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.
2024. 04. 19. 13:00
Megosztás:

A külföldi piacszerzésben kapnak segítséget a magyar vállalkozások

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat - közölte az NIÜ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:30
Megosztás: