Extrém színvilág a 60-as évektől kialakított paneltengerben

Hazánkban a lakóépületek 13%-a ipari panel technológiával készült a 60-as és 80-as évek között. Azon túl, hogy a bennük lakó több mint 1,1 millió ember mindennapi hangulatára is hatással vannak a felhasznált homlokzati színek, az országszerte több mint 530 ezer panelháznak kiemelt szerep jut a városképek kialakításában. De vajon milyen szempontok alapján nyerik új kinézetüket ezek a monumentális épületek?

Extrém színvilág a 60-as évektől kialakított paneltengerben

Régiós szinten a panelépületek 41%-a Közép-Magyarországon épült, tehát a fővárosban és Pest megyében kiemelt szerep jut nekik a városkép kialakításában. A különösen nagyméretű, ipari technológiával készült panelépületek építése idején még nem volt szempont az igényes vizuális megjelenés, mindössze a lehető legnagyobb számú lakás kialakíthatósága volt a cél. Ezen építmények a rendszerváltást követően, a fűtéskorszerűsítésre indított, három hullámban megvalósult panelprogramok keretében kaptak új, formájukhoz is funkcionálisan illeszkedő színvilágot.


Dr. Tari Gábor PhD egyetemi docens, színtervező számos alkalommal tervezett új külsőt a hazai panelépületeknek, teret adva a homlokzatfestésben rejlő lehetőségeknek és technikáknak, amelytől ezek az építmények is elnyerték egyedi, figyelemfelkeltő, már-már extrém kinézetüket. Többféleképpen is lehet extrémnek tekinteni korunk színtervezőinek a városképet vizuálisan meghatározó munkáit, amelyet nagyban támogat a speciálisan homlokzatra felvihető színek széles választéka. A formák és színek tervezését befolyásolja az épület környezete és annak története, az ablakok ritmusa, az esetleges méretcsökkentési cél, valamint az ablaktalan oldalak hatalmas sík felületében rejlő lehetőségek.


A formák és színek szokatlanabb kezelésére, – ami sokszor a kortárs építészet posztmodern elemeit igyekszik felhasználni – jó példa Dr. Tari Gábor PhD egyetemi docens, színtervező Újpest Szigeti József utcai szomszédos épületei, ahol egy játékosabb, alternatívabb homlokzat-kiosztás jelenik meg. Ez a megoldás kissé hasonló azon kortárs tervezési módszerhez, amelyben az ablakok ritmusa a megszokottnál összetettebb, változékonyabb, nem katonás, monoton elrendezésű.Hogyan jutsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!


A nagyméretű soklakásos épületeknél ugyanakkor jelentős vizuális méretcsökkenő hatás érhető el, ha például nem szimmetrikusan ismétlődő formákat választunk, hanem egy szabad, képzőművészeti elrendezés valósul meg. Ebben az esetben igen nagy színmezőket lehet alkalmazni, ha külön-külön, mégis egyensúlyban jellennek meg a színpárok a homlokzat különböző részein. Ezt a megoldást alkalmazták az újpalotai Zsókavár úti ingatlan felületein is.


Egyedi megoldás továbbá, ha a murális képzőművészet régen még gyakoribb lehetőségét használjuk és önálló képzőművészeti alkotást készítünk az épület szabad, például ablaktalan felületeire. Szentendrén a város legnagyobb festője, Barcsay Jenő egyik absztrakt festményének részlete került a Fehérvíz utcai lakópark szabad bütüjére. 


Játékosabb, szokatlanabb formaképzésre számos példát találni már napjainkban is városszerte. Az egyik legizgalmasabb megjelenéssel Óbudán, a Viziorgona utcában találkozhatunk, ahol a dekonstruktivizmus építészeti példáitól ihletve ferde vonalakkal tagolódik a panelház-homlokzat. 


Hasonló megoldást választottak a frissen elkészült Gvadányi utca homlokzatánál is, amely egy színes labirintus formát idéz. Ez a kialakítás nem csupán díszítmény, mivel magának a labirintusnak is van építészeti-formatani jelentése, régi korok gyakran használták például a kerttervezés során is.

Néhány évvel korábban készült Csepel ikonikus épületének, az egykori „Lottóháznak” az új arca, amely hűvös fémes színeivel Csepel ipari múltjára emlékeztető jelentést hordoz, igazolva azt is, hogy a kellően finom, szürkés, de hűvös színek is lehetnek szépek. Az összhatásnak köszönhetően szinte feloldódik a sokemeletes épület a levegőben.


A színes környezettervezés legritkább lehetősége, amikor egész lakóparkokat, több, hasonló típusú épületből álló városrészeket lehet egyszerre megszínezni. Ilyen például a szentendrei Rózsakert Lakópark. Ezekre az egyszerű nyereg, illetve sátortetös panelekre csakis kizárólag a színek osztásával készültek tervek, ehhez a stílushoz természetesen nem illett volna semmilyen önálló formai-képi mintázat.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!


A Baumit Kft. alkalmazástechnikai vezetője, Kékesy Péter szerint, a fenti példákból is látható, hogy a homlokzati színtervezés rendkívül összetett feladat, a színek és a formák jelentésén túl a városképbe való illeszkedés és az adott környezet történelmi múltja is befolyásolja az alakzatok és színek választását. Az természetes, hogy beltéri színekből megszámolhatatlan árnyalatból tudunk választani, de az már nem, hogy homlokzati színválasztékból is rendelkezésre áll 888 féle, ha a Baumit, - Európa egyik legszélesebb homlokzati – színskáláját nézzük. Az igényes és időtálló homlokzati stílus kialakításához bizony szükség van a színek számos árnyalatára, ami egyaránt igaz az ipari technológiával készült monstrum épületekre és a családi házakra is. Aki nem gyakorlott tervező, annak a Baumit Life 888 paletta példákkal nyújt segítséget a színtrendek és inspiráció terén.

Hozzászólások

Ősziesre fordul az időjárás

A jövő hét elején is sok lesz a napsütés és marad a meleg, többfelé 30 Celsius-fok közeli értékekkel, a hét második felében viszont csapadékosabb idő várható. A hétvégére hűl is az idő, egyre inkább 20 fok körül alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.
2020. 09. 20. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 09. 20. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorítják a maszkhasználatot a tömegközlekedési eszközökön

A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz hordani, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága vasárnap az MTI-vel.
2020. 09. 20. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakulnak a biztosítási díjbevételek - ábrán mutatjuk!

Bruttó biztosítási díjbevétel (milliárd forint)
2020. 09. 20. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatdöntésre és inflációs adatokra számíthatunk a napokban

A jövő hét legfontosabb eseménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamat-meghatározó ülése és a szeptemberi Inflációs jelentés publikálása lesz, más statisztikai adat nem jelenik meg.
2020. 09. 20. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkészült Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája

Elkészült Magyarország Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiája, amelynek a kidolgozásában 250 szakmai szervezet vett részt - mondta Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK) elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2020. 09. 20. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek lesznek az új szabályok holnaptól

Elhunyt nyolc beteg, és újabb 1070 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.
2020. 09. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot

A munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán közzétett videóban, bejelentve, hogy a háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot - bizonyos társadalmi csoportok esetében - 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják.
2020. 09. 20. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért ilyen drága a gyümölcs a boltban

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke szombaton az M1 aktuális csatornán.
2020. 09. 20. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Fürdőhelyeket fejlesztenek Tolna megyében

Mintegy 170 millió forintos fejlesztést valósítanak meg az önkormányzatok Tolna megye két szabadvízi fürdőhelyén a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) támogatásával - közölték a települések vezetői az MTI-vel.
2020. 09. 20. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 09. 19. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Október végén tartják a X. Mozinet Filmnapokat

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten a Puskin moziban és 14 további magyarországi városban; a programban nyolc olyan alkotás szerepel, amelyet akár hónapokkal a hazai mozibemutató előtt láthat a közönség - közölték a szervezők az MTI-vel.
2020. 09. 19. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Digi kifogásolja a frekvenciaárverési tervezetet

Nehezítik a Digi indulását a 900 és az 1500 meghertzes frekvenciaárverésen a tender eljárási szabályai a kedden közzétett tervezet alapján - közölte a Digi az MTI-vel pénteken.
2020. 09. 19. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Huszonnégy televíziós műsor készülhet 127 millió forintból

Hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására összesen 127 millió forintot nyertek el helyi és körzeti televíziók - közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága szombaton az MTI-vel.
2020. 09. 19. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új pályázatot írt ki a Bahart

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) használatba kívánja adni 11 vitorláskikötőjét, 15 éves, határozott idejű üzemeltetési szerződéssel, egyfordulós, nyilvános pályázat útján - áll a cég pénteki sajtóközleményében.
2020. 09. 19. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi sertéshúst eszik a magyar? Ábrán mutatjuk!

A sertéshús kivitele és behozatala, 2004-2017 kivitel, behozatal (ezer tonna)
2020. 09. 19. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeresen zárult a Budapest Central European Fashion Week

A rendkívüli egészségügyi óvintézkedések mellett is sikeresen zárult az Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) - közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.
2020. 09. 19. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a cukorrépa-feldolgozási kampány

A mészkemence begyújtásával kezdetét vette a 127. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken - tájékoztatta a cég közleményben az MTI-t.
2020. 09. 19. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Októberben vakcinázzák a rókákat

A vadon élő rókákat idén ősszel is immunizálják veszettség ellen, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Augusztusban ismét 4,5 milliónál többen dolgoztak

Agusztusban az idén először ismét több mint 4,5 millióan dolgoztak - jelentette Heti monitor című kiadványában pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2020. 09. 19. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások: