Februárban tovább emelkedtek a globális élelmiszerárak
Az index 215,3 pontra nőtt az év második hónapjában a januári felülvizsgált 212,8 pontról, elsősorban a gabona, a növényi olaj és a cukor áremelkedése miatt. A FAO élelmiszerár-indexét a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számolják ki minden hónapban.
A várt csökkenés helyett 2 százalékkal emelkedtek a globális élelmiszerárak januárban is az előző hónaphoz képest, akkor is elsősorban a növényi olajok és a gabonafélék drágulása miatt. Ugyanakkor a globális élelmiszerárak most hozzávetőleg 10 százalékkal alacsonyabbak, mint a tavaly februári csúcs idején: akkor a mutató rekordot döntött, 238 pont volt, a gabonafélék drágulása miatt.
Az áraknak a tavalyi második félévben tapasztalt folyamatos csökkenése ellenére 2011-ben a mutató átlagosan 228 pont volt, a legmagasabb azóta, hogy a FAO 1990-ben elkezdte az index jegyzését. Az előző csúcs 2008-ban volt, amikor a mutató átlagosan 200 pontot ért el, és éhséglázadások törtek ki számos fejlődő országban. (MTI)