Harminc év alatt alig változtak a klímaberendezések árai Magyarországon

A Daikin termékei 30 éve jelentek meg a magyar piacon, megteremtve ezzel a prémium klímák kínálatát. A jubileum kapcsán a Daikin a magyarországi cégtörténete mellett a klimatizálás hazai fejlődését is összegezte.

Harminc év alatt alig változtak a klímaberendezések árai Magyarországon

A kezdetek

Nem sokkal a rendszerváltás után, 1991-ben az osztrák Climex GmbH, a Daikin kelet-európai disztribútorának hazai piacra lépésével indult a magyar Daikin-sztori. A Daikin Europe, a belga anyacég által jóváhagyott kelet-európai terjeszkedés folytán a Climex GmbH lett a Daikin termékek magyarországi importőre és képviselete, kibővítve ezzel a szűkös magyar klímapiacot és megteremtve a prémium termékek piacát.

Ebben az időszakban hatalmasat fejlődött a magyar klímapiac: az akkor még csak éledező lakossági klímák piaca mellett döntően a közületek – irodaházak, kereskedelmi és ipari létesítmények – hűtése-fűtése volt a meghatározó, ahol a Daikin által szabadalmaztatott VRV technológiát használták és sikeresen terjesztették el Magyarországon is.

A Daikin 1999-ben vásárolta fel korábbi importőrét, a Climex GmbH-t, majd az évek során más vállalatokat is megvásárolt, így került a folyadékhűtőiről ismert amerikai McQuay, a német Rotex, majd a 2010-es évek második felében a kereskedelmi hűtési üzletághoz tartozó több cég, például a Zanotti, a Tewis és az AHT is a tulajdonába. Ennek nyomán a Daikin Hungary Kft. a magyar fűtési, szellőztetési és légkondicionálási (HVAC – Heating-Ventilation-Air-conditioning)-szektor egyik meghatározó szereplőjévé vált, ami a széles termékportfólió és a szakértő saját kollégák mellett a magasan kvalifikált szakemberekből álló, kiterjedt szervizhálózatnak is köszönhető. A Daikin számos különböző megoldást képes kínálni bármely nagyságú épületgépészeti – hűtési-fűtési-szellőztetési – igényre, legyen szó új építésű, vagy felújítás előtt álló családi házról, üzlethelyiségről, bevásárlóközpontról, kórházról, múzeumról vagy éppen gyártóüzemről.

Európában is egyedülálló márkabolt Budapesten

A Daikin Hungary Kft. 2020-ban hatalmas lépést tett, amikor a kontinensen másodikként megnyitotta bemutatótermét Budapesten, a Váci úton található Promenade Gardens irodaházban. A márkaboltban lehetőség van a Daikin klímák és a cég által kínált hűtő-fűtő megoldások, termékek teljes körű megismerésére. A márkabolt célja, hogy a lakossági szegmens is közvetlenül igénybe tudja venni a vállalat szakembereinek tapasztalatát, hiszen a termékek bemutatásán túl a személyzet szaktanácsadással is segíti a legmegfelelőbb Daikin termék kiválasztását. A „Mindent egy kézből” elv alapján a kiválasztástól az értékesítésen keresztül a telepítésig, a garanciális javításig, majd a termék életciklusát végigkísérő karbantartásig mindent egy helyen kap a vásárló.

A folyamatos fejlődés nem csak a Daikin piacvezető termékeinek és az egyedülálló márkaboltnak köszönhető, hanem a termékekhez prémium szolgáltatást nyújtó Home Comfort Expert (HCE) országos partnerhálózatnak is. A HCE partnerhálózat révén a Daikin termékei a vállalat által folyamatosan ellenőrzött és minősített partnereken keresztül jutnak el a lakossági ügyfelekhez. A partnerhálózat tagjai garantálják az eszközök tökéletes beszerelését, üzembe helyezését, így segítve elő a Daikin által alkalmazott technológiák, eszközök megfelelő és hatékony működését. A Daikin részéről a HCE partnerek a legjobb, mindenre kiterjedő termék- és szolgáltatás-támogatásban részesülnek.

A Daikin Hungary Kft. 30 éve a fejlődésről, a sikerekről szól. A 3-4 főt foglalkoztató kisvállalkozásból mára közel 70 fős céggé nőtte ki magát. Míg kezdetben mindössze 4-5 partnere volt, ma már több mint 300 szerződött partnerrel dolgozik együtt, akiknek rendszeres oktatást biztosít, hogy a minőség ne csak a termékben, de a szolgáltatásban is megjelenjen. Nem csupán a partnerhálózat növekedett közel a nyolcszorosára, a cég termékportfóliója is ugrásszerűen bővült, mára megtízszereződött. A nagyjából 30 készülékből álló kezdeti választék helyett ma már közel 300 terméket kínál a Daikin Hungary Kft., a klímák mellett a Daikin által gyártott és forgalmazott lakossági és ipari hőszivattyúk, folyadékhűtők, kereskedelmi hűtési rendszerek teljes választéka is bekerült a magyar portfólióba.  A cég termékeit 1991 óta számos intézmény és vállalat választotta: Daikin termékek biztosítják a megfelelő komfortot szinte az összes magyarországi autógyárban és a jelentős autóipari beszállítóknál is, számos gyógyszergyárban, és több modern irodaházban, például a Daikin Márkaboltnak helyet adó Váci úti Promenade Gardensben, vagy az Office Garden irodaházban, amely az első olyan irodaház volt, ahol monovalens fűtési rendszerként működött a Daikin hőszivattyú, vagyis nem volt más hőforrás. Továbbá az idén szeptemberben Újbudán megnyíló, 55.000 nm alapterületű Etele Plázában is Daikin rendszerek biztosítják majd a hűtést-fűtést.

A klimatizálás 30 éve – és a jövő klímamegoldásai

30 év alatt nemcsak a Daikin magyarországi leányvállalata, hanem a klíma is nagy utat járt be. Három évtized alatt egy, az átlagember számára szinte elérhetetlen termékből hétköznapi megoldássá vált, hiszen 1991-ben egy split klíma készülékára mintegy 200 000 forint körül mozogott, ma pedig szinte ugyanennyi: egy belépő szintű Daikin split klíma 243 800 forintba kerül. Az átlagfizetés viszont az akkori kevesebb mint 18 000 forintról mára több mint 411 000 forintra nőtt.  A rendszerváltáskor tehát közel 12 hónapig kellett dolgozni egy klímáért, ma már két és félheti keresetből megvásárolható egy készülék.

A split klímák felépítése jellemzően nem változott: kültéri és beltéri egységekből állt akkor is és ma is egy split klíma. Jelentős változás viszont egyrészt az inverteres technológia megjelenése, ami lehetővé tette, hogy a kültéri kompresszor bekapcsolás után ne csak maximális fordulaton dolgozzon, hanem igazodva a beltér hőmérsékletéhez és a szükséges hűtési teljesítményhez, sokkal kisebb fordulaton, lényegesen alacsonyabb energiafelhasználás mellett működjön. Egy mai inverteres klíma körülbelül harmadannyi villamosenergiát fogyaszt, mint 30 évvel ezelőtti társa, ami csak ki-be kapcsolásra működött. A másik jelentős előrelépés, hogy az inverteres klímákkal fűteni is lehet, így számos elavult fűtőberendezés váltható ki egy környezetbarát és komfortos hűtő-fűtő klímával.

A legnagyobb változáson, fejlődésen nem is a készülékek, hanem a bennük alkalmazott hűtőközeg ment át. 1991-ben a klímákban alkalmazott leggyakoribb hűtőközeg az R22 volt, melyet erős környezetkárosító hatása miatt 2009. január 1-től Európában végleg betiltottak. Az R22 egyrészt károsítja az ózont, másrészt magas, 1800-as GWP értékkel rendelkezett. Ez utóbbi mérőszám megmutatja, hogy a vizsgált anyaggal mekkora mennyiségű CO2–dal ekvivalens az üvegház erősítő hatása, 100 éves viszonylatban, tehát 1 kg R22 a környezetbe jutva 1800 kg CO2-vel egyenértékű hatást fejt ki. Napjainkban már a 675 GWP értékű R32 hűtőközeget használják helyette, aminek 68%-kal alacsonyabb a GWP értéke és kevesebb is kell belőle a klímákhoz: akár 30%-kal csökkenhet a gépekben a hűtőközeg-töltet mennyisége is. A Daikin úttörő szerepét mutatja, hogy részt vett mind az R32, mind az R22-t akkoriban felváltó R410A hűtőközegek kifejlesztésében, majd nyilvánosan elérhetővé tette szabadalmait, illetve azon kevés klímagyártók közé tartozik, akik a készülékek mellett a kompresszort is maguk gyártják, továbbá a Daikin a világon egyedüli cégként maga állítja elő a hűtőközeget is.

A magyar lakossági klímapiacon több mint 10%, az ipari folyadékhűtőknél 20%, míg a változó hűtőközegáramú hűtő-fűtő berendezéseknél közel 30%-os piaci részesedéssel rendelkező Daikin Hungary Kft. szerint a jövő egyértelműen a hűtőközegek további fejlődését hozza majd magával, ami környezetvédelmi és hatékonysági szempontból is meghatározó. Ezenkívül egyre inkább előtérbe kerülnek az „okos” funkciók. A jelenlegi trend a „remote controlling & monitoring”, azaz távoli vezérlés és ellenőrzés, illetve akár hibajavítás, amely már most is működik egyes típusoknál, valamint ezeknek a lakossági hűtő-fűtő klímáknak és hőszivattyúknak más okos eszközökkel való párosítása, okos otthon rendszerekbe történő integrációja. Ez a trend a jövőben várhatóan még tovább folytatódik. A lakossági piacon már nem csupán a funkciók, hanem a termékek dizájnja is meghatározó szempont lesz, hiszen a beltéri egységek a lakás, a bútorok stílusához igazodva esztétikai szempontból is kiemelkedő színvonalúak.

Hozzászólások

2,15 milliárd forinttal nőtt a Pallas Athéné Alapítvány vagyona

A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány vagyona 2,15 milliárddal 283 milliárd forintra nőtt 2020-ban; az alapítvány tavaly 1,3 milliárdot fordított támogatási programjaira - tájékoztatta az alapítvány az MTI-t pénteken.
2021. 06. 13. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Horoszkóp a hétre - a csillagok most ezt jósolják Neked

A csillagok állása mit mutat Számodra a jövő héten? Szerencsés leszel vagy inkább vigyázz, hogy elkerüld a leselkedő veszteségeket? Szerelem vagy csalódás vár? Mit tartogat számodra a június harmadik hete? Heti horoszkópunk most segít eligazodni az élet viharában. Horoszkóp érvényessége: 2021. június 14-től 20-ig.
2021. 06. 13. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az USA nem szeretne konfliktust Kínával és Oroszországgal

Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Kínával és Oroszországgal - mondta a hét vezető ipari hatalom (G7) vasárnap véget ért angliai csúcstalálkozója után Joe Biden amerikai elnök.
2021. 06. 13. 18:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Más országok is érdeklődnek a magyar fejlesztésű autós segélyhívó iránt

Több ország is érdeklődik a magyar fejlesztésű, járművekbe utólag is beszerelhető, automatikus közlekedési segélyhívó iránt - közölte az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. az MTI-vel.
2021. 06. 13. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is érdemes napelemes rendszert telepíteni

Annak ellenére, hogy változik a háztartási napelemes rendszerekkel megtermelt áram elszámolása, a szakértő szerint továbbra is megéri ilyen beruházásba fektetni.
2021. 06. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább csökkent a napi fertőzöttek száma Ukrajnában

Ukrajnában vasárnapra tovább csökkent az új koronavírusos fertőzöttek száma, kevesebb mint kilencszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma fele annyi lett az előző napiénak, alig haladta meg a harmincat.
2021. 06. 13. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már 60 millió adag oltást adtak be Németországban

Hatvanmilliónál is több adagot adtak be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltásokból Németországban a hét végén közölt adatok szerint.
2021. 06. 13. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak az önkéntes véradók

Fél évig kedvezményesen vásárolhatnak az elfogadóhelyeken a véradók az Önkéntes véradó virtuális kártyával hétfőtől - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a véradók világnapja alkalmából az MTI-vel.
2021. 06. 13. 13:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Húsz javaslatról szavaz az Országgyűlés a nyári szünet előtt

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten. A képviselők hétfőn interpellációkat intézhetnek a kormány tagjaihoz, kedden pedig több mint húsz előterjesztésről szavaznak, így például végleges formába önthetik Magyarország 2022-es költségvetését.
2021. 06. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bosznia-Hercegovina egyszerűsített a külföldiek határátlépésén

Már nemcsak negatív PCR-teszttel, hanem akár antitestteszttel, vakcinaigazolással vagy a koronavírus-fertőzésből történő felgyógyulást igazoló dokumentummal is beléphetnek külföldiek Bosznia-Hercegovinába.
2021. 06. 13. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A héten új csúcsot döntött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 48 845,84 ponton, új történelmi csúcson zárta a hetet pénteken, ami 563,70 ponttal, 1,17 százalékkal magasabb az előző heti záráshoz képest.
2021. 06. 13. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ipari és építőipari adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés és az építőipar áprilisi teljesítményének adatai.
2021. 06. 13. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Turistaútvonalat fejlesztenek Somogyban

Kilátó építésével, faszerkezetű híd felújításával, valamint gyalogos turistaútvonal fejlesztésével növelik Balatonberény, Kaposvár és Kereki turisztikai vonzerejét; az ez év végéig tartó beruházásra mintegy 215 millió forintot költenek - tájékoztatta a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az MTI-t.
2021. 06. 13. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ők voltak eddig a labdarúgó Európa-bajnokok - ábrán mutatjuk!

labdarúgó Európa-bajnokok, 1960-2016
2021. 06. 13. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 2022-es adótörvény több szabálya már most is alkalmazható

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már alkalmazható, június 10-től ugyanis többféle jövedelem vált adómentessé, és megnőtt az egyetemet támogató cégek adókedvezménye is. Az energiaellátók már az idei évre alkalmazhatják a kedvező veszteség elszámolási szabályokat, és már az idén fehéredhet a kriptopiac is - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
2021. 06. 13. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Amit a nyugdíjról eddig biztosan nem mondtak el Önnek

A nyugdíj, és a nyugdíjprobléma témáról egyre többen beszélgetnek az utcán is, mert az emberek érzik, hogy valami nincs rendben. Ezzel kapcsolatban számos olyan tévhit, és ki nem mondott tény kering, ami félreértésre adhat okot. Íme, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amiket nem, vagy nem egyértelműen mondanak el a nyugdíjról.
2021. 06. 13. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra szigorítanak Moszkvában

Oroszországban február 15. óta először emelkedett ismét 13 ezer fölé az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Moszkvában, ahol az új esetek több mint felét diagnosztizálták, szombattól korábban már feloldott szigorításokat állítottak vissza vasárnaptól.
2021. 06. 13. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtriplázódott a vendégéjszakák száma Magyarországon

Májusban a tavalyihoz viszonyítva több mint 200 százalékkal, több mint 1 millió 250 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az ügynökség hivatalos szombati podcastjában.
2021. 06. 13. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jobb nyárra számít a Balatoni Hajózási Zrt.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) bizakodva tekint a 2021-es nyári szezon elé, a járvány előtti idők visszatérésére számít, felújított hajókkal, kibővült menetrenddel és programkínálattal ünnepli a balatoni hajózás 175. évét - hangzott el szombaton a társaság szezonnyitó ünnepségén, amely Siófokon kezdődött, majd Balatonfüreden ért véget.
2021. 06. 13. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Leváltották a Roszkoszmosz emberes űrrepülési programjainak igazgatóját

Leváltották Szergej Krikaljovot, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatóját - közölte a a cégre hivatkozva péntek este a Moszkovszkij Komszomolec című napilap.
2021. 06. 12. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások: