Használt vagy újépítésű ingatlan – milyen szempontok alapján döntsünk?

A lakásvásárlás általában hosszú távra szóló döntés, ezért a szokásosnál alaposabb átgondolást igényel. Az alapvető kérdés, ami valószínűleg mindenkiben felmerül, hogy új vagy használt ingatlanban képzeli-e el álmai új otthonát. A kormányzati otthonteremtési program a használt és új lakás vásárlását, új ingatlan építését, illetve meglévő felújítását, bővítését és korszerűsítését is támogatja, ezért arra a kérdésre, hogy mi a legjobb döntés, most még nehezebb lehet választ találni. Az OTP Ingatlanpont szakértői összeállításukban az újépítésű és használt ingatlanok lehetséges előnyeit és hátrányait tekintik át, hogy ezzel is könnyebbé tegyék a választást.

Használt vagy újépítésű ingatlan – milyen szempontok alapján döntsünk?

A lakóingatlan vásárlás kapcsán rengeteg kérdést szükséges mérlegelni, kezdve azzal, hogy az újépítésűt vagy a használtat részesítjük előnyben, egészen addig, hogy milyen anyagi lehetőségek állnak rendelkezésünkre és hajlandóak vagyunk-e belevágni egy felújításba. Az év elején bevezetett otthonteremtési támogatások az építés mellett új és használt ingatlanok vásárlása, felújítása, bővítése és korszerűsítése kapcsán is elérhetőek, így minden leendő vásárlónak érdemes alaposan átgondolni azt, hogy számára milyen ingatlan lehet az ideális választás.

Az ingatlan vásárlása illetéke 2021-ben is fennáló közteher, így azzal is számolni kell.

Legfőbb tényező az ár?

A használt lakások ára általában alacsonyabb az új építésű ingatlanoknál, különösen igaz ez a felújítandó lakásokra, ugyanakkor sok területen a használt és új lakások ára között szinte nincs különbség. Esetenként akár az is előfordulhat - amennyiben a kivitelezés korai szakaszában vásároljuk meg az ingatlant -, hogy egy újépítésű lakás vételára alacsonyabb, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező, viszont azonnal költözhető használté.

A vevői kockázatvállalás felől közelítve a kérdést az új építésű vásárlása, a lakás felújítása és a bővítés is hordoz magában bizonyos kockázatot, az egyetlen kivétel, ha egy frissen átadott, kulcsrakész vagy egy tökéletes állapotú használt lakásra esik a választás.

„Újépítésű lakás esetén kockázati tényező lehet a beruházás időbeli csúszása, a kivitelezés és felhasznált anyagok minősége, illetve a beruházó megbízhatósága. Felújítás esetén örök kérdés, hogy milyen áron és egyáltalán sikerül-e kivitelezőt találni, valamint, hogy sikerül-e a munkálatokat megfelelően ütemezni. Saját építés vagy bővítés esetén pedig mindezek hatványozottan igazak. Az azonnal költözhető használt és új lakások iránt pedig folyamatosan magas a kereslet, amivel gyakran a kínálat sem tud lépést tartani.” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Sokszor érv a használt lakás mellett, hogy a felújítás során szabadon szárnyalhat a fantázia, és hogy ezeket lehet leginkább a személyes elképzelések szerint alakítani. De ugyanez igaz a beruházás korai fázisában vásárolt újépítésű lakásokra is, ahol a burkolatok, falak színe és a felszereltség mellett akár még az alaprajz is módosítható a kivitelező szakértőinek segítségével.

A nagyobb, új lakásprojektek számos esetben korábbi ipari célra hasznosított területeken vagy a település szélén valósulnak meg, és ha ráadásul több ütemben épülnek, még éveken keresztül építési terület veszi körül a házakat, és az infrastruktúra is csak fokozatosan alakul ki. Ugyanakkor, pont a környezet látványos átalakulása miatt, ezek a lakások általában jelentős értéknövekedésen mehetnek keresztül a későbbiekben. Mindenesetre, ha fontos a belváros közelsége, a jó tömegközlekedés, egy rég beépült közeg, akkor egyértelműen a preferált környéken található használt lakás választása a jobb megoldás. Sőt, ha a családi fészekhez ragaszkodik valaki és az ingatlan erre alkalmas, a tetőtérbeépítéssel egy újépítésű lakás is kialakítható a szülői ház tetőterében.

Fenntartható környezet és energiatudatosság

Az újépítésű ingatlanokra szigorú energetikai előírások vonatkoznak. Azoknak az épületeknek, amelyek 2021. június 30-át követően szerzik meg a használatbavételi engedélyt, a jogszabályi előírások szerint már a BB minősítésnek kell megfelelniük. A tervezésüknél nemcsak a jogszabályi előírások, hanem a lakók elvárása miatt is kiemelt szempont az energiatakarékosság és környezettudatosság.

„Az alacsonyabb rezsiköltségek mellett a korszerű hőszigetelés, épületgépészeti berendezések, és részben megújuló energiahordozók használatával az ingatlan a környezetet is kisebb mértékben terheli. Használt ingatlanok felújítása során is lehet törekedni a környezetbarát és energiahatékony megoldások alkalmazására, de az ingatlanok adottságai gyakran korlátokat szabnak a lehetőségeknek” – tette hozzá Valkó Dávid.

Megbízhatóság szempontjából egyértelműen jobb választás egy újépítésű ingatlan. Az épület minden eleme új, modern a gépészet és hibák ugyan előfordulhatnak, de jogszabályban rögzített jótállás (az adott elemtől függően 3, 5 vagy 10 év) vonatkozik rájuk. Ilyen ingatlanokban valószínűleg évekig semmihez sem kell hozzányúlni, a karbantartással kevesebbet kell foglalkozni, a fenntartás pedig nem igényel plusz utánajárást a tulajdonos részéről.

Ezzel szemben egy használt ingatlan esetén a korai „gyermekbetegségeket” már valószínűleg orvosolták, de az épület korából fakadóan előfordulhatnak olyan anyagfáradások, nem megfelelő javítások vagy már elavult megoldások (például alumínium vezetékek vagy ólomcsövek), amelyekre az adásvétel előtt nem derült fény és javításuk később jelentős fejfájást okozhat az új tulajdonosnak.

A használt lakások esetén, különösen igaz ez a száz év körüli egykori bérházakra, ahol sokszor nem minden adottság ideális, túl magas vagy alacsony a belmagasság, a lakótér egy része nem kap természetes fényt vagy kevésbé optimális a helyiségek elosztása. Egy felújítás során ezen hiányosságok részben orvosolhatóak és összeségében ez a megoldás gazdaságosabb is lehet egy új lakás vásárlásánál.

Az újépítésű lakásokat a kor elvárásainak megfelelően tervezik, így ideális esetben minden komfortos, hatékony és megfelelő elosztású. Az újépítésű lakáshoz általában tartozik egy tároló és erkély, elérhető valamilyen parkolási lehetőség, teremgarázs-hely, esetleg kültéri parkolóhely.

Hozzászólások

Túl a mélyponton a fővárosi újlakás-piac

Tavaly összesen négyezer új, kétlakásosnál nagyobb társasházi lakás talált gazdára Budapesten, ami harmadával kevesebb, mint a 2019-es forgalom volt. Ez az eredmény 2014 óta a legalacsonyabb értékesítési volumen. Míg azonban az első hat hónapban 1800 volt a tranzakciók száma, az év második felében már 2200. Ugyanilyen, éven belüli emelkedő tendencia mutatkozik meg az új kínálatban is. Bár 4700 új lakásnál kevesebbet legutóbb 2015-ben dobtak piacra a lakásépítők, a beruházók optimizmusát mutathatja, hogy az első félévi 1850 után július és december között már 2850 ingatlan értékesítése indult el. A kereslet és a kínálat között mutatkozó különbséget jól jellemzi viszont, hogy a tavalyi év végére az egy évvel korábbinál kétszer több, mintegy 1200 átadott, de még eladatlan lakás halmozódott fel.
2021. 01. 19. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így csökkentek a budapesti albérletárak

Az országos lakbérek tavaly novemberre 12 százalékkal, a budapestiek 15 százalékkal voltak alacsonyabbak a januárihoz mérten - közölte a Központi Statisztikai Hivatal honlapján az ingatlan.com-mal közös lakbérindexük friss adatait hétfőn.
2021. 01. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bő másfél milliárd eurónyi friss forrás a GLP európai ingatlanalapjában

Az első zárás utáni, szeptember 29-i közzétételt követően a GLP most azt közölte, hogy további mintegy 500 millió eurónyi forrást vont be páneurópai logisztikai alapjába, a GLP Europe Income Partners II-be. A pótlólagos jegyzéssel megközelítőleg 1,6 milliárd euróra (2 milliárd dollár) növekszik a tőkekötelezettségek összege, ami meghaladja az eredeti célt, továbbá ezáltal a jegyzés befejeztével 3,2 milliárd euróra (3,9 milliárd dollár) is rúghat a kezelt eszközök állománya. A mostani extra tőkeemelésre európai, közel-keleti és ázsiai intézményi befektető partnerek révén került sor.
2021. 01. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

450 millió forint osztalékot fizet a Duna House

A Duna House igazgatósága közgyűlési hatáskörben a törzsrészvényekre 450,481 millió forint osztalék kifizetését szavazta meg - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett rendkívüli tájékoztatóban.
2021. 01. 14. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Drágultak a lakások az EU-ban

Erős ütemben drágultak a lakások az euróövezetben és az Európai Unió egészében is a tavalyi harmadik negyedévben, jelezve, hogy csakúgy mint az Egyesült Államokban, Európában sem vetette vissza a koronavírus-járvány a lakások iránti keresletet.
2021. 01. 14. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az új lakások ára

Az ingatlanpiacon árcsökkenést és kínálatbővülést eredményezett az állami lakásprogram, azon belül a kedvezményes lakásépítési áfa visszaállítása: az intézkedés bejelentése után az új lakások és házak kínálata országosan 4 százalékkal nőtt, miközben a kínálati árak a fővárosban és vidéken is csökkentek - közölte az Ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2021. 01. 14. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható januárban az ingatlanpiacon?

Januártól a kormányzati otthonteremtési támogatásoknak is köszönhetően aktív keresletet várható az ingatlanpiacon, idén a tranzakciók száma 130-150 ezerre emelkedhet a 2020-as 131 460-ról, amely éves összevetésben 12 százalékos visszaesést jelentett - közölte a Duna House kedden az MTI-vel.
2021. 01. 13. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabil mutatókkal, stagnáló árakkal zárt az ingatlanpiaz az utolsó negyedévben

Az utolsó negyedévben 34 ezer tranzakció zajlott a lakóingatlanpiacon a Duna House becslése alapján, ami a 2019-es negyedéves adatokkal szinte megegyező volument jelöl. A decemberi hónapban az elmúlt két évnél minimálisan erősebb volt a forgalom, amely így több mint 10ezer adásvételt jelentett az utolsó hónapban. éves szinten az ingatlanközvetítő vállalat összesítése alapján 131 460 tranzakcióval zárt a piac, amely 12%-os viszszaesést jelent 2019-hez képest. Az elmaradást a CoVID első hulláma alatti társdalami korlátozó intézkedések okozták, a március, április, májusi forgalom majdnem 40%-kal volt kisebb az előző évinél, a mélypontot április jelentette közel 60%-os elmaradással. Januártól a kormányzati otthonteremtési támogatásoknak is köszönhetően aktív keresletet vár a Duna House, amely a tranzakciók számának növekedésével is járhat. 2021-ben az előrejelzése szerint a tranzakciók száma a130-150 ezer közötti sávban fog elhelyezkedni.
2021. 01. 13. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jön az újabb áremelkedési hullám az albérletpiacon

Az albérletárak ugyan mélyponton vannak, decemberben azonban némileg már élénkült a piac, és a nyári hónapoktól, a koronavírus elleni oltás felfutásával és a turizmus beindulásával gyorsulva drágulhatnak ismét a kiadó lakások - közölte a Rentingo.com albérletkereső hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 11. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új rekordokkal zárta a 2020-as évet a Duna House csoport

2020. negyedik negyedévére a Duna House csoport maga mögött hagyta a koronavírus-válságot: a negyedik negyedévben éves szinten 13 százalékot bővülő ingatlanközvetítés mellett az év végére a hitelközvetítés is új rekordokat döntött, 34 százalékos növekedéssel.
2021. 01. 07. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekre érdemes figyelni lakásvásárlásnál

A lakásvásárlásnál a vételár mellett figyelni kell a felmerülő plusz költségekre is, mint például az ingatlanszerzési illetékre, az ingatlanközvetítői jutalékra és a közjegyzői díjra is, hiszen ezek több tízezer forinttól akár a milliós nagyságrendet is elérhetik - közölte az OTP Ingatlanpont csütörtökön az MTI-vel.
2021. 01. 07. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi ingatlan kelt el 2006 óta? Ábrán mutatjuk!

lakáspiaci tranzakciók száma
2021. 01. 06. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen volt az ingatlanpiac 2020-ban.- Duna House szakértői vélemény

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 decemberében, országosan 10 354 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 73 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2021. 01. 05. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyit esett az ingatlanpiac 2020-ban?

A koronavírus-járvány első hulláma alatt bevezetett társdalmi korlátozó intézkedések miatt tavaly 131 460 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, 12 százalékkal kevesebb mint 2019-ben a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslése szerint - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 04. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan kaphatunk lakáshitelt 2021-ben?

A koronavírus járvány és annak gazdasági hatásai a lakáshitelezést sem hagyták érintetlenül, jó hír ugyanakkor, hogy jelenleg akár olcsóbban kölcsönhöz lehet jutni, mint egy évvel korábban. A bankok azonban óvatosabbak lettek, emiatt a hitelbírálat során szigorúbban járnak el. A Bankmonitor.hu hitelszakértői összegyűjtötték, mire számíthat 2021-ben az, aki lakáshitelt venne fel.
2021. 01. 04. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem kell illetéket fizetni a csokkal vásárolt ingatlanok esetében

Novák Katalin a videóban azt mondta, hogy január 1-jén elindult Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja, amelynek egyik eleme, hogy azoknak, akik csokot vesznek igénybe új vagy használt ingatlan vásárlásához, nem kell illetéket fizetniük.
2021. 01. 02. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővül az ingatlanpiac a falusi csoknak köszönhetően

Az ingatlanpiaci szempontból kevésbé jelentős településeken is fellendíti a forgalmat a falusi csok (családi otthonteremtési kedvezmény) kibővítése - az ingatlan.com kedden közölt előrejelzése szerint.
2020. 12. 30. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hol a legdrágább az albérlet Budapesten belül?

Budapest legdrágább területe lakásbérlés szempontjából a budai vár, a legolcsóbbak pedig a város szélső területei - ismerteti a Rentingo.com az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2020. 12. 28. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén hullámvasútra került a lakáspiac

Hullámvasútra került 2020-ban a lakáspiac: a január-február még erősen indult, de a koronavírus magyarországi megjelenése márciusban megtörte a lendületet, a kereslet és az ingatlanpiaci forgalom ősszel állt vissza a tavalyi szintre, októbertől azonban megint a kivárás jellemezte a vevőket és az eladókat is a 2021-től életbe lépő lakástámogatások miatt - közölte az ingatlan.com az MTI-vel.
2020. 12. 27. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP Ingatlanpont: Mérséklődött az ingatlanok drágulása

Idén egyre gyorsuló ütemben mérséklődött az ingatlanok drágulása, helyenként még csökkentek is az árak - derül ki az OTP Ingatlanpont összesítéséből.
2020. 12. 25. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások: