Hitelakciók várják a foci EB-t – money.hu körkép

Bár a koronavírus járvány miatt sok család az elmúlt hónapokban beszerezte az új, modern nagyképernyős tévéjét, amelyen pompásan lehet majd nézni a foci Eb meccseit és a tokiói olimpia versenyeit, a kereskedők arra számítanak, hogy az előttünk álló napokban sokan vásárolnak majd még készüléket, projektort. A money.hu körkérdésére válaszoló áruhitelező bankok sok kereskedővel terveznek akár 0 százalékos THM-es akciókat, míg a többi bank szerint gyorsan, akár online igényelhető személyi hiteleik is megkönnyítik a vásárlásokat.

Hitelakciók várják a foci EB-t – money.hu körkép

Nyakunkon a foci Eb és az olimpia, így ismét fókuszba kerültek a televíziók: mindenki a legjobb, legmodernebb készüléken, vagy projektor segítségével akarja nézni kedvenceit. A MediaMarktnál a money.hu kérdésére ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy nem minden úgy van, mint azt az elmúlt években megszoktuk, a koronavírus járvány ugyanis alaposan átírta a készülékvásárlási trendeket. A vállalat szerint leginkább 2020 tavaszán, illetve tavaly év végén pörgött fel a televíziók iránti kereslet, az első és a második járvány hullám idején vásárolták a legtöbb készüléket.

Covid-hatás a tévébeszerzésben

A Nielsen mérése szerint tavaly év végén a 18-59 éves korosztályt tekintve naponta átlagosan 4,5 órát tévéztek az emberek, ami rekordot jelent az eddigi méréseket illetően. Ezt a MediaMarkt beszámolója is alátámasztja, ugyanis rekordot döntött a tévékészülékek forgalma is, amikor bezártak az iskolák és az óvodák. A cég értékelése szerint a családok a televízókat általában két generációval jobb típusra cserélték le.

„Ahogy megfizethetőbb lett az áruk, úgy nőtt a nagyképernyőjű televíziók népszerűsége.” – mondta Szilágyi Gábor. A MediaMarkt ügyvezető igazgatója hozzátette: „míg a korábbi években ezen készülékek közül is jellemzően a belépő kategóriások taroltak, ma már gyakorlatilag 50 százalékban a közép- és felső kategóriásokat viszik.” A MediaMarktnál eladott készülékek 85 százaléka már okostévé, 70 százalékban 4K UHD készüléket keresnek a vevők. Egyre inkább fontossá válik az is, hogy a televízión elérhető legyen a nagyobb streaming-szereplők, így például a Netflix vagy a HBO szolgáltatása is.

Last minute vásárlásokra számítanak

A MediaMarkt tapasztalatai szerint az elmúlt években a nagyobb futballesemények előtt általában 10-20 százalékkal nőttek a tévéeladások. Bár – ahogy említettük - a járvány miatt sokan vásároltak készüléket az elmúlt hónapokban – ám a vállalatnál úgy számolnak, hogy rengeteg last minute vásárló lesz, s így az EB most is meghozza várt forgalomnövekedést.

A bankok hitelakciókkal készülnek

Ahogy az várható volt, az kereskedelmi partnereknél jelen lévő, áruhiteleket kínáló bankok igyekeznek meglovagolni a jövő héten kezdődő, részben budapesti rendezésű foci EB-t. Az OTP Banknál mind az EB-re, mind a júliusi tokiói olimpiára a kereskedők kiemelt kommunikációval és jelentős akciókkal készülnek. Az OTP Bank áruhitel kampánnyal kapcsolódik a labdarúgó Európa-bajnoksághoz, számos kereskedelmi partnerrel pedig egyedi, akár 0% THM-es (teljes hiteldíj mutatós) hitelakciókat is terveznek. A bank a kampányoktól az online vásárlások felfutását is várja. A Cetelem legnagyobb partnereinél szintén lesznek hosszú futamidejű 0 százalékos THM-es akciók, de kifejezetten az EB kapcsán nem kötöttek időszakos megállapodást új partnerrel. A Budapest Bank – amelynek áruhitelei a MediaMarkt és az Euronics üzletekben elérhetőek - díjmentes előtörlesztést kínál az akció ideje alatt folyósított személyi kölcsönökre.

Több bank ugyan nem kötötte a sporteseményhez akcióit, ám például az Unicreditnél úgy vélik, 7,28 százalékos THM-es személyikölcsön-kampányuk jó alkalom az ügyfeleknek a vásárlásra, a Takarékbanknál is személyi kölcsönük versenyképességét hangsúlyozzák. A Takarékbank ugyanakkor Magyarországon először dobott piacra Visa Tokyo 2020 témájú bankkártyát: minden új kártyaigénylő, illetve kártyáját lecserélő ügyfél július 31-ig ilyen kártyát kap. Az új kártyával az első hónapban legalább 5 alkalommal összesen 50 ezer forint értékben vásárló ügyfelek között külön játékot is szervez a bank, ahol Panasonic TV készülékek nyerhetőek.

Utazás helyett tévét vettek

Az idei nyár nem csak a kereskedők, de a bankok véleménye szerint is más lesz. Ahogy azt a Cetelem Banknál a money.hu kérdésére elmondták, a sporteseményeknek egyre kevésbé érezhető a forgalomnövelő hatása. A banknál alátámasztották a Mediamarkt tapasztalatait, amikor arról beszéltek, hogy a Covid idején nagyobb kereslet mutatkozott például a televíziók esetében. Most az EB-től függetlenül is visszafogott keresletet érzékelnek a nagyobb értékű műszaki termékeknél. A Takarékbanknál is úgy látják, hogy az emberek egy része a koronavírus-járvány alatt ellehetetlenül utazás helyett lecserélte a televízióját, vagy vásárolt valamilyen konzolt, hogy enyhítse a bezártság okozta kedvezőtlen hatásokat.

Felfutnak a személyi hitelek

A Budapest Banknál ugyanakkor arra számítanak, hogy a foci EB a korábbi évekhez hasonlóan felpezsdíti majd a vásárlásokat. Az áruházak zárva tartásával kieső egy hónap természetesen hiányzik az értékesítési eredményeikből, s bár a kereskedelmi partnerek az OTP-nek arról számoltak be, hogy az újranyitást követően sokan rohanták meg a boltokat, ez a lendület alábbhagyott és az áruházak látogatottsága visszaesett, a forgalom mérséklődött. Emiatt az üzletek aligha tudták eddig kompenzálni a kiesett forgalmat. A Budapest Banknál remélik, hogy új hitelkonstrukcióik is segítenek abban, hogy a vásárlók visszatérjenek az áruházakba.

A K&H Bank értékelése szerint a foci EB valamelyest növelheti a nagyképernyős tévék eladását, viszont a kereskedelmi áruházak helyben intézhető áruhitelei helyzeti előnyben lehetnek egy klasszikus személyi kölcsönnel szemben. Ugyanakkor – hívja fel a figyelmet a bank - a K&H ügyfelei ma már pár perc alatt online tudnak személyi kölcsönt felvenni a mobilbank alkalmazással, ami valójában gyorsabb megoldás a boltokban intézhető áruhitelnél, s így könnyebb a webáruházakban való vásárlás is.

A CIB, a MKB Bank, az OTP, a Takarékbank és az Unicredit szakemberei ugyanakkor abban egyetértenek, hogy számottevően erősödik majd a személyi hitelek utáni kereslet a következő hónapokban, ám ezt a trendet kevésbé a nyári sportesemények, mintsem például az immár két éve elfojtott utazási kedv, a járvány miatti munkahelyféltés elmúltával bevállalt komolyabb háztartási gép vagy épp autó vásárlás, vagy a felújítási támogatás kihasználása erősíti majd.

Hozzászólások

Budapest zöldfejlesztéseiről beszélgettek a Művészetek Völgyében

Budapest zöldfejlesztéseiről rendeztek kerekasztal-beszélgetést szombaton a Művészetek Völgyében a Pest-Buda Udvarban.
2021. 07. 24. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Három vidéki étterem is az ország tíz legjobbja közé került

A tatai Platán Gourmet lett az Év Vidéki Étterme Díj nyertese; a Dining Guide történetében először három vidéki étterem is az ország tíz legjobbja közé került - közölte az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-vel.
2021. 07. 24. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Összművészeti fesztivált rendeznek Szentendrén

Koncertek, képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, zenés tárlatvezetés és filmklub is színesítik a programokat augusztus 27. és 29. között a szentendrei ArtKert összművészeti fesztiválon.
2021. 07. 24. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fejlesztik a városi és települési erdőket

A fásítások és az erdőtelepítések valós megoldásokat jelentenek az élet jobbá tételéhez és különösen a városokban hozzájárulnak a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentéséhez - közölte az Agrárminisztérium (AM) Nagy István agrárminisztert idézve szombaton az MTI-vel.
2021. 07. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

K&H: a diákok fele optimistán látja a munkaerőpiacot

Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
2021. 07. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendkívüli intézkedések az építőiparban

A kormány több olyan rendeletet is kiadott a közelmúltban, amelyek jelentős hatást gyakorolnak mind az építőiparra, mind az építési alapanyagokat kitermelői ágazatra. A bevezetett intézkedések hatással lehetnek a már hatályban lévő szerződések teljesítésére, illetve a futó projektek kivitelezésére is. Ennek oka, hogy amennyiben az állam gyakorolja az elővásárlás jogát, úgy egy hazai eladó nem feltétlenül tudja teljesíteni a külföldi szerződéses partnerei felé vállalt kötelezettségeit, ami szerződésszegést eredményezhet. A PwC Magyarország szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat és a tisztázatlan kérdéseket.
2021. 07. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több, mint 6000 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetemre 2021-ben

147 fővel növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2021-es központi felvételi eljárásban – 6051 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.
2021. 07. 24. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megváltozott az Európai Központi Bank kommunikációja

A várakozásokkal összhangban nem változtatott a monetáris kondíciókon tegnap az EKB, szinten tartották a kamatokat és a következő, szeptemberi ülés alkalmáig marad a heti 20 milliárd eurós PEPP vásárlási összeg is.
2021. 07. 24. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért ne várjunk őszig a kéménysepréssel!

Nem kell őszig várni, érdemes már most elvégeztetni az ingyenes kéményellenőrzést a szakemberek szerint.
2021. 07. 24. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négy velencei-tavi strand szünetel

Felfüggesztette a Velencei-tó déli partján négy strand működését a Fejér Megyei Kormányhivatal a vízminőség romlása miatt. Egyelőre nem fogadhat fürdőzőket a Drótszamár Park és Kemping Strand, a Velence Resort & Spa, az Agárd Napsugár Strand és a Gárdony Tini Strand.
2021. 07. 24. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatalmas segítség a gazdáknak

Kiszámítható támogatási feltételekkel és tervezhető fejlesztési lehetőségekkel segíti az agrártárca a gazdákat - jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az MKB Bank Nyrt., az Andest 2005 Kft. és a Gazda Kontroll Kft. tematikus programsorozatának mezőkövesdi állomásán, pénteken a tárca közleménye szerint.
2021. 07. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatot emelt az orosz jegybank

A várakozásokkal összhangban ismét kamatot emelt Oroszország központi bankja az infláció növekedése miatt, és jelezte, hogy szükség esetén további emelésekre lehet számítani.
2021. 07. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Volánbusz fejlődik tovább

Három beszállítótól összesen mintegy 700 új autóbuszt állítanak üzembe év végéig a Volánbusz országos flottájának részeként, ebből 32 korszerű járművet ezekben a hetekben helyeznek forgalomba Zala megyében - közölte az új buszok pénteki, zalaegerszegi bemutatóján a közlekedési társaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese.
2021. 07. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy összegű támogatás a hazai vállalkozások piacra kerülő innovációinak

A legnagyobb keretösszegű innovációs pályázat tavaly tavaszi meghirdetését követően, a nagy érdeklődésre tekintettel a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) egy őszi fordulót is elindított a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására - közölte Bódis József. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára bejelentette: mostanra a második körben beadott pályázatokról is megszületett a döntés, amely alapján újabb 153 projekt jutott összesen több mint 52 milliárd forint támogatáshoz.
2021. 07. 24. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sokkal több magyar utazott horvátba mint tavaly

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója pénteken az MTI-t.
2021. 07. 24. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

450 millió forintos befektetési kört zárt a Blue Colibri, a munkáltatók digitális szárnysegédje

A vállalati belső kommunikációval, a munkavállalók oktatásának és adminisztrációjának digitalizációjával foglalkozó Blue Colbri nevű hazai startup 450 millió forintot vont be. Korábbi befektető, az OXO Technologies Holding Nyrt. mellett ezúttal a Bonitás Kockázati Tőkealap II. csatlakozott a második körhöz. Az innovatív HR-tech csapat a forrást a termék további fejlesztésére, hazai és nemzetközi terjeszkedésre, elsősorban Kelet-Közép-Európában és a DACH régióban történő értékesítés dinamikus felfuttatására fordítja.
2021. 07. 23. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Legek az albérletpiacról – 270-szeres árkülönbség a kínálatban – 9 négyzetméteres szupermini-garzontól az 1000 négyzetméteres kastélyig

Az országos albérletpiaci kínálatban akad havi 20 ezer forintért Hajdú-Bihar megyei albérlet. Szintén a legolcsóbbak közé tartozik egy, kifejezetten egyetemista bérlőknek szánt dunaújvárosi lakás, 40 ezer forintért bérelhető minden hónapban. A budapesti piacon a XV. kerületben található a legolcsóbb, 23 négyzetméteres albérlet, ezért havi 60 ezer forintot szeretne kapni a tulajdonos. Az ország legdrágább kiadó ingatlanáért - egy rózsadombi családi házért - 5,4 millió forint bérleti díj fejében lehet kivenni.
2021. 07. 23. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alacsony forgalomban csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
2021. 07. 23. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A GVH horgára akadt a horgászati cikkek egyik legnagyobb hazai nagykereskedője

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az egyik legnagyobb hazai, horgászati cikkek nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozással szemben, amiért feltételezhetően szankcionálta az ajánlott áraknál olcsóbban értékesítő viszonteladóit.
2021. 07. 23. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb keretmegállapodás nyerteseként hirdette ki a Delta Systems Kft.-t a Digitális Kormányzati Ügynökség

Konzorciumi tagként keretmegállapodást köthet a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonában álló leányvállalata, a Delta Systems Kft. a Digitális Kormányzati Ügynökséggel. A megállapodás értelmében a társaságot mobiltelefonok beszerzésével és kiszállításával bízhatják meg.
2021. 07. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: