Hogyan nyert vissza 13 milliárd eurót az Apple?

Nem kell 13 milliárd eurót fizetnie az ír költségvetésbe az Apple-nek - döntött az Európai Unió Bírósága (EUB). Az amerikai óriáscég az Európai Bizottság döntése miatt fordult bírósághoz, mely szerint az Apple 13 milliárd eurós tiltott állami támogatásban részesült. Csakhogy az EUB álláspontja szerint a Bizottság ezt nem tudta megfelelően alátámasztani. A Deloitte Magyarország tanácsadócég munkatársai összeszedték a döntéshez vezető legfontosabb fejleményeket valamint a döntés várható hatását.

Hogyan nyert vissza 13 milliárd eurót az Apple?

Ki kaphat állami támogatást az EU-ban?

Az Európai Unió Működéséről szóló Szerződés („EUMSZ”) 107. cikke szerint a tagállamok - egyes kivételektől eltekintve – nem támogathatnak piacon működő vállalkozásokat, mert ez torzíthatja a belső piac működését. A jogszabály szerint a következő feltételek együttes teljesülése szükséges ahhoz, hogy egy intézkedés állami támogatásnak minősüljön:
 
•  beavatkozásnak az állam által vagy állami forrásból kell történnie;
• a beavatkozásnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy érintse a tagállamok közötti kereskedelmet;
• szelektív előnyt kell biztosítania (a szelektivitás és az előny külön is vizsgálandó);
• torzítania kell a versenyt, vagy azzal kell fenyegetnie.

 
Az EUMSZ értelmében állami támogatásnak minősülnek az adójogszabályok, vagy egyéb adóügyi rendelkezések (feltételes adómegállapítások, vagy előzetes ármegállapítások) formájában nyújtott kedvezményei, mentességei is.  Adóügyi intézkedések esetében a fenti feltételek közül a szelektivitás megállapítása jelenti a fő kérdéskört, a többi feltétel az esetek többségében teljesültnek tekinthető. A szelektivitás lényegében azt jelenti, hogy a vizsgált adóintézkedés különbséget tesz az azonos helyzetben lévő gazdasági szereplők között. A szelektivitás megállapítása a Bizottság és az EUB gyakorlata szerint egy három lépcsős teszt alkalmazásával történik.
 
Az első lépés az érintett tagállamban alkalmazandó normál adórendszer azonosítása, amely referencia-rendszerként szolgál. A referencia rendszer tehát olyan szabályok összessége, amelyeket valamennyi vállalkozásra alkalmazni kell. Az adójogszabályok esetében a referencia-rendszer alapját például az adóalap, az adóalanyok, az adóköteles esemény és az adókulcsok képezik. A második lépés a szóban forgó adóintézkedés referencia-rendszertől való eltérésének bizonyítása. Eltérés esetén ugyanis egyértelműen különbség mutatkozik a hasonló helyzetben lévő gazdasági szereplők között. A harmadik lépés során a szelektívnek minősített intézkedés mentesülhet az állami támogatássá minősítés alól. A tagállamnak ehhez bizonyítania kell, hogy az intézkedés az adórendszer vezérlő elveinek közvetlen következménye, valamint arányosnak és szükségesnek tekinthető az adórendszer céljának megvalósítása érdekében.

Mit kifogásolt a Bizottság az Apple és Írország közötti megállapodásban?

 Az utóbbi évtizedben az EU Bizottság a különféle adóoptimalizálási technikákat alkalmazó, kevés adót fizető multinacionális vállalatcsoportokat arra hivatkozva támadta, hogy azok tiltott állami támogatásban részesülnek. A vizsgálódás a Luxembourg Leaks botrány után erősödött fel. A napvilágra került dokumentumok szerint ugyanis a luxemburgi hatóságok bizonyos vállalatoknak olyan feltételes adómegállapítási határozatokat adtak, amelyek a normál adójogszabályoktól eltérően adóelőnyt biztosítottak. Ettől kezdve az EU állami támogatás vizsgálatai a multinacionális cégek által kapott feltételes adómegállapításokra koncentráltak. (Feltételes adómegállapítás esetén az adott állam ugyanezen állam adóhatóságára nézve kötelező erővel rögzíti, hogy adózási szempontból hogyan kezelje a kérelemben szereplő ügyletet.) A Bizottság vizsgálatot indított a Starbucks, a Fiat, a McDonald’s, az IKEA, az Amazon és az Apple esetében is.
 
A Bizottság az Apple két írországi bejegyzésű cége által az ír hatóságtól kapott feltételes adómegállapítási határozatban foglaltakat is kifogásolta. Az ír Apple társaságok nagy értékű eszközökkel (szellemi termékekkel) rendelkeztek, amelyek után a Bizottság álláspontja szerint Írországban adóztatandó jövedelmet kellett volna elszámolniuk. Az illetékes ír hatóság feltételes adómegállapítási határozatai szerint azonban ezen eszközök menedzselése nem Írországban történik, ráadásul egy sajátos ír jogi és adózási megoldás miatt e tevékenység jól el is különíthető az Apple társaságok egyéb Írországban folytatott tevékenységeitől. Mindezek miatt a kérdéses eszközök menedzseléséből származó jövedelem nem adóztatható Írországban. A Bizottság szerint az ír hatóságok eltértek az ír társasági adórendszertől és a szokásos piaci ár alapú transzferárazási alapelvektől, az eltérés pedig nem összeegyeztethető ezen referencia-rendszer alapvető céljaival. A Bizottság szerint tehát Írország szelektív adóelőnyt biztosított az Apple számára, amelynek ezen előny biztosítása nélkül 13 milliárd euróval több adót kellett volna fizetnie Írországban.

A bíróság döntése

 A fenti döntés ellen az Apple és Írország fellebbeztek. Az EUB nemrég hozott ítélete szerint a Bizottság nem tudta megfelelően bizonyítani azt, hogy a vitatott feltételes adómegállapítási határozatok szelektív előnyt biztosítottak volna a két ír Apple cég részére. A Bíróság szerint a társaságok Írországban adóztatandó jövedelmét a társaságok által végzett tevékenység alapján kell megítélni, a hivatkozott referencia-rendszer előírásaival összhangban. Mivel a kérdéses eszközök menedzselése valójában nem Írországban, hanem az Egyesült Államokban történik, nem megfelelő a Bizottság azon érvelése, miszerint a kérdéses tevékenység után Írországban kellett volna adózni.
 
Végeredményben tehát sem az ír adómegállapítási határozatok, sem az EUB érvelése értelmében nem allokálhatók a szellemi termékek az ír cégekhez. Ítéletében az EUB kiemelte, hogy a feltételes adómegállapítások nem megfelelően támasztották alá az ír adókötelezettséget, azonban ez nem vezetett előnyhöz a referencia-rendszer helyes alkalmazásához képest.

Mi állhat a döntés hátterében?

“Bár az EUB érvelése alapján úgy tűnhet, hogy az Apple esetében hozott ítélet az állami támogatásokra vonatkozó joggyakorlat technikai alkalmazása, egyesek szerint az ítélet összefüggésbe hozható az EU-s adópolitika súlypont eltolódásaival. A közvetlen adók szabályozása alapvetően tagállami hatáskörbe tartozik, uniós szinten csak akkor lehet ezeket felülírni, ha azok ellentétesek valamely uniós jogi normával, például az állami támogatások tilalmával. Ennek megfelelően a káros adóverseny és az extrém adótervezés elleni uniós szintű fellépés az utóbbi évtizedben főleg az állami támogatás koncepciója mentén volt lehetséges” - hívta fel a figyelmet Póczak Ferenc a Deloitte adóosztályának partnere.
 
Az utóbbi időben azonban felerősödött az az elképzelés, hogy hogy az OECD (a közeljövőben véglegesítendő) útmutatásai alapján az EU saját adót vezetne be a digitális szolgáltatásokon keresztül az EU-ban realizált jövedelmek megadóztatására.  Ehhez azonban szükség lesz az USA áldására, mivel ez az adó az amerikai technológia óriáscégeket érintené a legérzékenyebben. Az amerikai diplomácia többször is kifejezte, hogy nem támogatja teljes egészében az OECD által felvázolt elképzeléseket, de hajlandó tárgyalni annak egyes elemeiről. Különösen azokról, amik beleilleszkednek az amerikai adózási rendszerbe.
 
‘Elképzelhető, hogy a Bizottság által megállapított állami támogatás megállapításáról szóló határozatok EUB általi megsemmisítése összefüggésben lehet azzal, hogy az EU-s adópolitika inkább a digitális szolgáltatásokból szerzett jövedelmek újfajta adóztatására szeretne a jövőben építeni és ennek fényében mérsékelni kívánja a múltbeli állami támogatással kapcsolatos elmarasztalásokból adódó diplomáciai feszültségeket” – tette hozzá Reich András a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Hozzászólások

Új e-kereskedelmi logisztikai központot nyitott a Trans-Sped

Új e-kereskedelmi logisztikai raktárbázist nyitott több mint 13 ezer négyzetméteren a Trans-Sped komplex logisztikai szolgáltató Nagytarcsán - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2021. 05. 07. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős növekedést vár a 4iG

Idén is jelentős, 20 százalék feletti bevételnövekedésre készül a 4iG Nyrt., míg hosszabb távon 10 százalék körüli bővülést valószínűsítenek - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett befektetői prezentációban.
2021. 05. 07. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Electrolux Csoport elindítja tervezett beruházását Magyarországon

Az Electrolux Csoport elindítja tervezett, 2019 szeptemberében bejelentett beruházását, aminek középpontjában termékfejlesztés és új gyártástechnológia bevezetése áll a nyíregyházi hűtőszekrénygyárban. A beruházás során a vállalat új termékcsaládokat fejleszt, hogy ezzel növelje a beépíthető és a nagyméretű szabadon-álló hűtőszekrények versenyképességét. A termékfejlesztésnek köszönhetően még energiatakarékosabban működő hűtőgépeket gyárt a vállalat az új, szigorúbb energiatörvény előírásait figyelembe véve.
2021. 05. 07. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szuperoptimista lett a Volkswagen

Az első negyedévben a várt 60,3 milliárd eurós árbevétellel szemben 62,4 milliárd eurót ért el a Volkswagen.
2021. 05. 06. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pörög a PayPal - jobban a vártnál

Jobb előrejelzést közölt a Paypal a vártnál. A második negyedévben 5%-os profit növekedésre és 6,25 milliárd dolláros bevételre számít a vezetőség, ami meghaladja az elemzők 2%-os és 6,16 milliárdos becslését.
2021. 05. 06. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Évtizedes csúcsot döntött az ArcelorMittal eredménye

A társaság 3,24 milliárd dolláros EBITDA eredményt ért el felülmúlva a 3 milliárd dolláros piaci konszenzust.
2021. 05. 06. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Változás a Bosch csoport vezetőségében

A magyarországi Bosch csoport és az Adria régió vezetői tisztségét Szászi István veszi át augusztus 1-től - közölte a vállalat az MTI-vel csütörtökön.
2021. 05. 06. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az iparági szembeszélben is nagyot ment a Savaria Ipartechnika Kft.

Mértékadó elemzések szerint a globális autóipar mintegy 20%-os visszaesést könyvelt el tavaly, Európában pedig ennél is valamivel nagyobb lehetett a csökkenés. Számos hazai vállalkozáshoz hasonlóan a Savaria Ipartechnika Kft. megrendeléseinek nagyobb részét is ez a szektor adja, a Vas megyei Gencsapátiban működő precíziós gyártócég mégis 20%-os növekedést tudott regisztrálni 2020-ban. További fejlődésükhöz pedig a sikereiket eddig is garantáló alapelveik mellett most egy jelentős pályázati forrás elnyerése is hozzájárulhat.
2021. 05. 05. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eredményes első negyedévet zárt az Erste Bank

Az Erste Bank 15,1 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta az idei első negyedévet. A működési bevételek 24,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának eredményét, míg a költségek ettől jóval elmaradó mértékben, 6,3 százalékkal emelkedtek. A hitelezés bővülése a lakossági és a vállalati szegmens esetében is lassult tavalyhoz képest, habár a hitelállományok a moratóriumnak köszönhetően nőttek. A lakossági ügyfélvagyon 24 százalékkal, míg a vállalati betétállomány 34 százalékkal gyarapodott egy év alatt.
2021. 05. 05. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Karbonsemlegesítési programot indít a Shell

Semlegesíthetik a magyar autósok a Shell töltőállomásokon vásárolt üzemanyag használatából származó szén-dioxid-kibocsátásukat keddtől, a vállalat karbonsemlegesítési szolgáltatásának igénybe vételével.
2021. 05. 05. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

9 milliárd forintos fejlesztést indít a Flextronics Kft.

Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. (Flex) - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
2021. 05. 05. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezérigazgató az OTP Ingatlan Alapkezelő élén

Biró Gergely az OTP Ingatlan Alapkezelő új vezérigazgatója; a váltás célja, hogy az alapkezelő a portfólió konszolidációját követően új, innovatív befektetési megoldásokkal növelje részesedését a magyar piacon és a következő években megjelenjen termékeivel a régiós piacokon is - közölte az OTP Ingatlan Alapkezelő kedden az MTI-vel.
2021. 05. 04. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két országban bővíti flottáját a GreenGo

Új, Skoda Citigo e iV elektromos autókkal bővül a GreenGo hazai és prágai flottája. Azért éppen ezzel a modellel, mert a felhasználók hosszabb utakra is egyre szívesebben indulnak e-carsharinggel, és itt bizony már fontos szempont a hatótáv. Az új járműpark májustól fokozatosan lesz elérhető a felhasználók számára, a következő hónapokban további bővülés várható.
2021. 05. 04. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővíti szerszámgyárát az Audi Hungária

Az Audi Hungária Zrt. 3,8 milliárd forintból bővíti szerszámgyárát Győrben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a beruházás keddi sajtótájékoztatóján.
2021. 05. 04. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magasra tette a lécet a Gemius AdOcean

A Media Future Zrt. által forgalmazott adserver bevezetése óta jelentősen csökkent a hirdetéskiszolgálási veszteség a cég első partnere, az Indamedia Sales értékesítési portfóliójába tartozó kiadványoknál.
2021. 05. 04. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már mobilapplikációvan is lehet BKK bérletet vásárolni

Újabb termékekkel bővült a mobiljegyrendszer, hétfőtől már a negyedéves és a kedvezményes éves Budapest-bérletek is megvásárolhatók okostelefonon, valamint megújul az ehhez szükséges applikációk menüstruktúrája is - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.
2021. 05. 04. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új technológiába fektet a BMW és a Ford

Szilárdtest-akkumulátort gyártó technológiai start-up vállalatba invesztált a BMW és a Ford a Volta Energy Technologies befektetési alappal együtt - jelentette be hétfőn Peter Lamp, a BMW akkumulátor üzletágának a vezetője.
2021. 05. 03. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javította éves előrejelzését a Siemens Healthineers

Idén immár második alkalommal javította éves bevételi és profitelőrejelzését a Siemens Healthineers, miután a koronavírus-járvány miatt továbbra is erős a kereslet a vállalat által gyártott antigén gyorstesztek iránt.
2021. 05. 03. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Craft Conference: Magyarok szervezik a régió legfontosabb szoftverfejlesztői- és tech fesztiválját

Többek között az Amazon, az eBay, a Google, a Microsoft és az Oracle vezető nemzetközi szakemberei világítanak rá a legfrissebb tech- és szoftverfejlesztési trendekre, illetve kihívásokra Közép-Európa legjelentősebb technológiai- és IT programozói fesztiválján. A Craft Conference rendezvényt idén először rendezik meg online, a szervezők hazánk és a régió mellett, egész Európából és az Egyesült Államokból is számítanak résztvevőkre. A konferenciához kapcsolódóan CraftHack néven innovációs versenyt is rendeznek, főként a fiatalabb korosztályt megszólítva.
2021. 05. 03. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Christian Hürlimann a MET Csoport megújulókért felelős vezérigazgatójaként csatlakozik a céghez

Új vezérigazgatói pozíciót hozott létre megújuló energiával kapcsolatos projektjeinek irányítására a svájci központú MET Csoport. A megújuló energiatermelőkre összpontosító növekedési stratégia megvalósítását május 1-jétől Christian Hürlimann segíti, aki ezt megelőzően a zürichi EKZ Renewables ügyvezető igazgatója volt.
2021. 05. 03. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások: