Hogyan nyert vissza 13 milliárd eurót az Apple?

Nem kell 13 milliárd eurót fizetnie az ír költségvetésbe az Apple-nek - döntött az Európai Unió Bírósága (EUB). Az amerikai óriáscég az Európai Bizottság döntése miatt fordult bírósághoz, mely szerint az Apple 13 milliárd eurós tiltott állami támogatásban részesült. Csakhogy az EUB álláspontja szerint a Bizottság ezt nem tudta megfelelően alátámasztani. A Deloitte Magyarország tanácsadócég munkatársai összeszedték a döntéshez vezető legfontosabb fejleményeket valamint a döntés várható hatását.

Hogyan nyert vissza 13 milliárd eurót az Apple?

Ki kaphat állami támogatást az EU-ban?

Az Európai Unió Működéséről szóló Szerződés („EUMSZ”) 107. cikke szerint a tagállamok - egyes kivételektől eltekintve – nem támogathatnak piacon működő vállalkozásokat, mert ez torzíthatja a belső piac működését. A jogszabály szerint a következő feltételek együttes teljesülése szükséges ahhoz, hogy egy intézkedés állami támogatásnak minősüljön:
 
•  beavatkozásnak az állam által vagy állami forrásból kell történnie;
• a beavatkozásnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy érintse a tagállamok közötti kereskedelmet;
• szelektív előnyt kell biztosítania (a szelektivitás és az előny külön is vizsgálandó);
• torzítania kell a versenyt, vagy azzal kell fenyegetnie.

 
Az EUMSZ értelmében állami támogatásnak minősülnek az adójogszabályok, vagy egyéb adóügyi rendelkezések (feltételes adómegállapítások, vagy előzetes ármegállapítások) formájában nyújtott kedvezményei, mentességei is.  Adóügyi intézkedések esetében a fenti feltételek közül a szelektivitás megállapítása jelenti a fő kérdéskört, a többi feltétel az esetek többségében teljesültnek tekinthető. A szelektivitás lényegében azt jelenti, hogy a vizsgált adóintézkedés különbséget tesz az azonos helyzetben lévő gazdasági szereplők között. A szelektivitás megállapítása a Bizottság és az EUB gyakorlata szerint egy három lépcsős teszt alkalmazásával történik.
 
Az első lépés az érintett tagállamban alkalmazandó normál adórendszer azonosítása, amely referencia-rendszerként szolgál. A referencia rendszer tehát olyan szabályok összessége, amelyeket valamennyi vállalkozásra alkalmazni kell. Az adójogszabályok esetében a referencia-rendszer alapját például az adóalap, az adóalanyok, az adóköteles esemény és az adókulcsok képezik. A második lépés a szóban forgó adóintézkedés referencia-rendszertől való eltérésének bizonyítása. Eltérés esetén ugyanis egyértelműen különbség mutatkozik a hasonló helyzetben lévő gazdasági szereplők között. A harmadik lépés során a szelektívnek minősített intézkedés mentesülhet az állami támogatássá minősítés alól. A tagállamnak ehhez bizonyítania kell, hogy az intézkedés az adórendszer vezérlő elveinek közvetlen következménye, valamint arányosnak és szükségesnek tekinthető az adórendszer céljának megvalósítása érdekében.

Mit kifogásolt a Bizottság az Apple és Írország közötti megállapodásban?

 Az utóbbi évtizedben az EU Bizottság a különféle adóoptimalizálási technikákat alkalmazó, kevés adót fizető multinacionális vállalatcsoportokat arra hivatkozva támadta, hogy azok tiltott állami támogatásban részesülnek. A vizsgálódás a Luxembourg Leaks botrány után erősödött fel. A napvilágra került dokumentumok szerint ugyanis a luxemburgi hatóságok bizonyos vállalatoknak olyan feltételes adómegállapítási határozatokat adtak, amelyek a normál adójogszabályoktól eltérően adóelőnyt biztosítottak. Ettől kezdve az EU állami támogatás vizsgálatai a multinacionális cégek által kapott feltételes adómegállapításokra koncentráltak. (Feltételes adómegállapítás esetén az adott állam ugyanezen állam adóhatóságára nézve kötelező erővel rögzíti, hogy adózási szempontból hogyan kezelje a kérelemben szereplő ügyletet.) A Bizottság vizsgálatot indított a Starbucks, a Fiat, a McDonald’s, az IKEA, az Amazon és az Apple esetében is.
 
A Bizottság az Apple két írországi bejegyzésű cége által az ír hatóságtól kapott feltételes adómegállapítási határozatban foglaltakat is kifogásolta. Az ír Apple társaságok nagy értékű eszközökkel (szellemi termékekkel) rendelkeztek, amelyek után a Bizottság álláspontja szerint Írországban adóztatandó jövedelmet kellett volna elszámolniuk. Az illetékes ír hatóság feltételes adómegállapítási határozatai szerint azonban ezen eszközök menedzselése nem Írországban történik, ráadásul egy sajátos ír jogi és adózási megoldás miatt e tevékenység jól el is különíthető az Apple társaságok egyéb Írországban folytatott tevékenységeitől. Mindezek miatt a kérdéses eszközök menedzseléséből származó jövedelem nem adóztatható Írországban. A Bizottság szerint az ír hatóságok eltértek az ír társasági adórendszertől és a szokásos piaci ár alapú transzferárazási alapelvektől, az eltérés pedig nem összeegyeztethető ezen referencia-rendszer alapvető céljaival. A Bizottság szerint tehát Írország szelektív adóelőnyt biztosított az Apple számára, amelynek ezen előny biztosítása nélkül 13 milliárd euróval több adót kellett volna fizetnie Írországban.

A bíróság döntése

 A fenti döntés ellen az Apple és Írország fellebbeztek. Az EUB nemrég hozott ítélete szerint a Bizottság nem tudta megfelelően bizonyítani azt, hogy a vitatott feltételes adómegállapítási határozatok szelektív előnyt biztosítottak volna a két ír Apple cég részére. A Bíróság szerint a társaságok Írországban adóztatandó jövedelmét a társaságok által végzett tevékenység alapján kell megítélni, a hivatkozott referencia-rendszer előírásaival összhangban. Mivel a kérdéses eszközök menedzselése valójában nem Írországban, hanem az Egyesült Államokban történik, nem megfelelő a Bizottság azon érvelése, miszerint a kérdéses tevékenység után Írországban kellett volna adózni.
 
Végeredményben tehát sem az ír adómegállapítási határozatok, sem az EUB érvelése értelmében nem allokálhatók a szellemi termékek az ír cégekhez. Ítéletében az EUB kiemelte, hogy a feltételes adómegállapítások nem megfelelően támasztották alá az ír adókötelezettséget, azonban ez nem vezetett előnyhöz a referencia-rendszer helyes alkalmazásához képest.

Mi állhat a döntés hátterében?

“Bár az EUB érvelése alapján úgy tűnhet, hogy az Apple esetében hozott ítélet az állami támogatásokra vonatkozó joggyakorlat technikai alkalmazása, egyesek szerint az ítélet összefüggésbe hozható az EU-s adópolitika súlypont eltolódásaival. A közvetlen adók szabályozása alapvetően tagállami hatáskörbe tartozik, uniós szinten csak akkor lehet ezeket felülírni, ha azok ellentétesek valamely uniós jogi normával, például az állami támogatások tilalmával. Ennek megfelelően a káros adóverseny és az extrém adótervezés elleni uniós szintű fellépés az utóbbi évtizedben főleg az állami támogatás koncepciója mentén volt lehetséges” - hívta fel a figyelmet Póczak Ferenc a Deloitte adóosztályának partnere.
 
Az utóbbi időben azonban felerősödött az az elképzelés, hogy hogy az OECD (a közeljövőben véglegesítendő) útmutatásai alapján az EU saját adót vezetne be a digitális szolgáltatásokon keresztül az EU-ban realizált jövedelmek megadóztatására.  Ehhez azonban szükség lesz az USA áldására, mivel ez az adó az amerikai technológia óriáscégeket érintené a legérzékenyebben. Az amerikai diplomácia többször is kifejezte, hogy nem támogatja teljes egészében az OECD által felvázolt elképzeléseket, de hajlandó tárgyalni annak egyes elemeiről. Különösen azokról, amik beleilleszkednek az amerikai adózási rendszerbe.
 
‘Elképzelhető, hogy a Bizottság által megállapított állami támogatás megállapításáról szóló határozatok EUB általi megsemmisítése összefüggésben lehet azzal, hogy az EU-s adópolitika inkább a digitális szolgáltatásokból szerzett jövedelmek újfajta adóztatására szeretne a jövőben építeni és ennek fényében mérsékelni kívánja a múltbeli állami támogatással kapcsolatos elmarasztalásokból adódó diplomáciai feszültségeket” – tette hozzá Reich András a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Hozzászólások

Lassulhat az infláció októberben

Szeptemberben még nem számít inflációs fordulatra Magyarországon, októbertől viszont már a fogyasztói árak emelkedésének látványos lassulását várja az Amundi Alapkezelő Zrt.
2020. 09. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Negyven százalékkal nő a Graboplast forgalma

Mintegy negyven százalékkal nő a padlóburkolatokat gyártó Graboplast Zrt. forgalma a harmadik negyedévben a másodikhoz képest - közölte a győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-vel.
2020. 09. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújult a 40 éves Dreher Sörmúzeum

Az idei Turisztikai Világnapra időzítve újra megnyitja kapuit a megújult Dreher Sörmúzeum Kőbányán, amely szeptember 23-tól az ország egyik legjelentősebb söripari szakgyűjteményével várja a látogatókat. Az érdeklődők többek között izgalmas tárlatvezetésen és sörkóstolón vehetnek részt.
2020. 09. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új stratégiai és transzformációs igazgató az UNIQA-nál

Az UNIQA Biztosító üzletfejlesztési terveiben évek óta komoly fókuszt kap a transzformáció és a belső folyamatok optimalizálása, ennek érdekében nyáron dedikált igazgatót neveztek ki a terület élére Julianna Dinsdale személyében. A szakember felel a vállalati stratégiák kialakításáért és a digitális transzformáció cégszintű implementálásáért.
2020. 09. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az idei második béremelés jön a kaposvári Kométánál

A fizetésemelés a Kométánál a járvány időszakában sem maradt el. Idén áprilisban átlagosan 3,4%-kal növekedtek a bérek, amit október 1-től megdupláznak. A fizikai területen dolgozók átlagosan 5, a szellemi munkát végzők pedig átlagosan 3%-kal keresnek majd többet jövő hónaptól. A Kométa célja, hogy fejlesztéseivel még meghatározóbb húsipari szereplő legyen Európában. Mindehhez – a beruházásokon túl – szükség van elkötelezett munkavállalókra és további szakemberekre is. A következő években 4-500 új munkahely teremtését tervezik Kaposváron.
2020. 09. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Icelandair lett az easyJet legújabb partnere

Az easyJet az elmúlt években kiterjedt hálózatot alakított ki más, tengerentúlra is repülő légitársaságokkal, hogy megkönnyítse az átszállásokat a saját gépeiről a hosszútávú járatokra. Az utasok nem csak az easyJet saját hálózatán belül, hanem más társaságok - mostantól az Icelandair légitársaság - járataira is foglalhatnak repülőjegyet és szállhatnak át zökkenőmentesen a Worldwide by easyJet szolgáltatásnak köszönhetően.
2020. 09. 17. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tavalyival megegyező árbevételt vár a Praktiker

A tavalyival megegyező árbevételt vár az idén a Praktiker, a barkácsáruházlánc nem változtat üzleti tervein, és folytatja áruházai modernizálását - közölte a cég csütörtökön, annak kapcsán, hogy befejeződött a Váci úti áruházának felújítása.
2020. 09. 17. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megroggyant a SIXT autókölcsönző - a VolksWagen gyorsan el is kezdené venni a részvényeket

A Volkswagen 15%-os részesedést szerezne a cégben.
2020. 09. 17. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árbevételi rekordot hozott a COVID a Szerencsejáték Zrt-nek

Idei legnagyobb heti árbevételét érte el a Szerencsejáték Zrt. szeptember második hetében, meghaladva a 12,5 milliárd forintot. Az online sportfogadási termék, a Tippmixpro történetének legmagasabb forgalmával zárt. Az árbevételi eredményhez nagyban hozzájárult - a pandémia alatt kidolgozott játékfejlesztési csomag első elemeként elindított - az e-sport fogadás elsöprő sikere és a vállalat szintén a járványügyi helyzet tompítása miatt indított hálózatvédelmi akcióterve, amely a több mint 5.000 munkavállalót foglalkoztató 2100 KKV partner által működtetett értékesítési hálózat zavartalan működését biztosítja. A szeptemberben kibocsátott új Kincseskamra sorsjegy szárnyalása a tavaszi visszaesést követően újra növekedő pályára állította a sorsjegytermékcsaládot is.
2020. 09. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkészült a német Deufol debreceni gyára

Elkészült a német Deufol hétmilliárd forintos beruházással megvalósult debreceni gyára, a logisztikai központot és csomagolóüzemet Elek Gergő regionális operatív igazgató mutatta be a sajtónak szerdán.
2020. 09. 17. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pénzügyi versenyt a Privátbankár.hu

Szakképző iskolák tanulóinak hirdet pénzügyi versenyt Pénzügyi junior klasszis! címmel a Privátbankár.hu Kft. a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatásával, a versenyre szeptember 30-ig várják a 14-19 éves diákok jelentkezését - jelentették be a versenyt támogató minisztériumok és intézmények képviselői sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2020. 09. 16. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét megdőlt a napi rekord Romániában

Romániában több mint 1700 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, ezzel szerdán - csaknem három hét után - ismét megdőlt a napi fertőzéses esetek rekordja.
2020. 09. 16. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól vette az akadályokat a Budapest Bank vállalati üzletága

Az idei év első hat hónapjában erős szélsőségek jellemezték a hazai vállalati hitelpiacot: míg az első negyedév végén még rekordméretű növekedés volt tapasztalható, addig a második negyedévben nettó törlesztővé vált a szektor. A Budapest Bank vállalati üzletága is megérezte a külső tényezők kedvezőtlen hatásait, azonban a főbb mutatókban így is növekedést ért el: kkv hitelállománya 7%-kal gyarapodott, nettó ügyfélszámnövekedésben pedig első helyezést ért el a piacon.
2020. 09. 16. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az AutoWallis lehet az Opel importőre Magyarországon is

Három régiós ország után Magyarországon is az AutoWallist választotta az Opel márka importőrének a meghatározó német autógyár, ezzel a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat tovább növelheti az eladott új gépjárművek számát és árbevételét, mellyel újabb jelentős lépéssel kerül közelebb stratégiai céljainak megvalósításához.
2020. 09. 16. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővítette raktárkapacitását a Cerbona

A Cerbona Élelmiszergyártó Kft. 500 millió forintból épített új, modern raktárat Székesfehérváron, ezzel a cég raktárkapacitása több mint duplájára bővült.
2020. 09. 16. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az NH fogja hosszútávon üzemeltetni a New York Palace és New York Residence szállodákat

A Covivio Hotels S.A ingatlanüzemeltető 573 millió euró értékű tranzakcióban során vásárolt meg nyolc luxushotelt Värde Partnerstől, mint eladótól – tájékoztatott a vevőt képviselő Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda.
2020. 09. 16. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Letették a műszaki textilárugyártással foglalkozó Mamutec új csarnokának alapkövét

Letették a műszaki textilárugyártással foglalkozó Mamutec Hungary Kft. új, 1287 négyzetméter hasznos alapterületű gyártó- és raktárcsarnokának alapkövét kedden a Békés megyei Gyomaendrődön.
2020. 09. 16. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nébih

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Tűzifát okosan elnevezésű felület a vásárlók és a tisztességes termelők, kereskedők egymásra találását segíti.
2020. 09. 15. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

E-szám mentes termékcsaládot fejlesztett ki a Sole-Mizo Zrt.

Új E-szám mentes termékeket - sajtot, joghurtot, vajkrémet - fejlesztett ki egy uniós támogatással megvalósult, kétmilliárd forintos projekt keretében a Sole-Mizo Zrt. - közölte a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója kedden Szegeden.
2020. 09. 15. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bejött az új stratégia a NÚSZ-nak

Egyre nagyobb igény mutatkozik a városon belüli ügyintézési lehetőségre: közel négyezren fordultak meg a nyitás óta eltelt egy év alatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. új, Budapest belvárosi kirendeltségén, ahol rövid idő elteltével meg kellett duplázni az ügyfélkiszolgálási kapacitást. De Székesfehérváron is nőtt az ügyfélforgalom – ott egy éve költözött az ügyfélszolgálat a városba az M7-es autópálya pihenőjéből.
2020. 09. 15. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások: