Ingatlanvásárlás lépésről-lépésre

Az ingatlanpiac ismét megélénkült, a szakértők tapasztalatai alapján a vásárlók alaposan felmérik a kínálatot, azonban a legjobb lehetőségek pillanatok alatt elkelhetnek, ezért érdemes előre felkészülni, tisztázni, hogy milyen célból szeretnénk ingatlant vásárolni, melyek a legfontosabb szempontok számunkra. Ugyanígy fontos tisztában lenni azzal, hogy a szerződéskötéssel nem zárul le az adásvétel folyamata. Az OTP Ingatlanpont szakértője összeszedte a legfontosabb tudnivalókat az ingatlan kereséstől az ingatlan adásvételig.

Ingatlanvásárlás lépésről-lépésre

Az ingatlanpiac fellendült, sokan éppen most keresik álmaik új otthonát, hiszen az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően akár jelentős kedvezménnyel is lehet ingatlant vásárolni. Azonban az ingatlanhirdetések böngészése előtt nem árt az alapos felkészülés, hogy az ingatlankeresés és adásvétel a lehető leggördülékenyebb legyen és később se érje kellemetlen meglepetés az újdonsült tulajdonost.

Mit és hogyan keresünk?

Az első és egyben legfontosabb lépés magunkban tisztázni azt, hogy milyen ingatlanra vágyunk, hogy befektetési vagy lakhatási céllal vásárolnánk, illetve akár szakértői segítséget igénybe véve áttekintsük, milyen lehetőségeink vannak az ingatlan megvásárlására. Amennyiben eldöntöttük, hogy újépítésű vagy használt, lakás vagy ház felel meg leginkább elvárásainknak, érdemes azon is elgondolkodni, hogy mennyire fontos az ingatlan elhelyezkedése számunkra, hajlandóak vagyunk-e kicsit többet utazni, vagy legyen minden karnyújtásnyi távolságra.

„Már a tájékozódás folyamatába is érdemes bevonni egy szakértőt, hiszen az ingatlanközvetítők naprakész piaci ismeretekkel rendelkeznek, így segíthetnek pontosan meghatározni az elvárásainknak és lehetőségeinek leginkább megfelelő ingatlanok körét. Ha mi magunk szeretnénk megtalálni álmaink otthonát, akkor is érdemes a nagy ingatlanközvetítő hálózatok kínálatát böngészni, mert itt minden hirdetés egyszer szerepel, így valós képet kaphatunk az aktuális kínálatról, ráadásul egy kézből kaphatjuk meg a személyre szabott ingatlanpiaci és pénzügyi tanácsadást” – javasolja Becz Attila, az OTP Ingatlanpont tanácsadója.

Ha körvonalazódott, hogy milyen ingatlan lenne ideális számunkra, célszerű számba venni, hogy milyen anyagi lehetőségeink vannak, milyen támogatásokat tudunk igénybe venni és pontosan milyen költségekkel jár egy ingatlan megvásárlása.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

A keresés során érdemes több forrásból is tájékozódni, mert esetenként előfordulhat, hogy az ingatlant eltérő árakon is hirdetik. Ugyanígy érdemes feltérképezni az adott környék kínálatát, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a kiszemelt ingatlan ára túl alacsony, magas vagy éppen reális.

Az otthonteremtési támogatások új és használt ingatlanok vásárlásához, felújításához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez és építkezéshez is igénybe vehetőek, érdemes előre tájékozódni, hogy a kiszemelt ingatlan esetében milyen támogatás formák érhetőek el.

A legjobb vételnek ígérkező ingatlanok most is pillanatok alatt új tulajdonosra találnak, ezért, ha a vásárláshoz hitelt vennénk igénybe, érdemes előre informálódni a hitellehetőségekről és előzetes hitelbírálatot kérni, hogy megtudjuk, jogosultak vagyunk-e az igényelt hitelösszegre.

Mielőtt megkötjük az adásvételi szerződést

Ha megtaláltuk álmaink otthonát, gyűjtsünk be róla minden elérhető információt, hogy megfontolt döntést hozhassunk! Még a szerződéskötés előtt nézzük meg az ingatlan tulajdoni lapját az illetékes földhivatalban (vagy kérjük le elektronikusan), ami az ingatlan adatairól, a mostani és korábbi tulajdonosokról és az ingatlan esetleges terheiről ad felvilágosítást. A tulajdoni lapon ellenőrizzük, hogy a kiszemelt ingatlan lakóingatlan-e, hány tulajdonosa van és a tényleges tulajdonossal tárgyalunk-e, milyen kötelezettségek terhelik az ingatlant, van-e rajta jelzálog bejegyzés vagy végrehajtás. A földhivataltól kikérhető dokumentumok – például a családi házak esetén különösen fontos térképmásolat – értelmezésében is hasznos segítséget nyújthat egy ingatlanközvetítő.

A későbbi problémák elkerülésének érdekében ellenőrizzük a közmű számlákat, hogy van-e elmaradás, mert ennek kiegyenlítése szükséges a mérők átírásához. Egyeztessünk a közös képviselővel, milyen felújításokat terveznek a jövőben, van-e közös költség hátraléka a tulajdonosnak. Érdemes szakértő segítségével felmérni az ingatlan állapotát, ellenőrizni a nyílászárókat, fűtési rendszert, villamos- és vízhálózatot és előre kikalkulálni az esetlegesen szükséges felújítások költségét, valamint az elvégzésükhöz szükséges időt.

Indulhat a papírmunka

A kiválasztott ingatlan megvásárlásához, az adásvételi szerződés megkötéséhez ügyvédi szolgáltatást kell igénybe vennünk, hiszen csak az általa ellenjegyzett adásvételi szerződést lehet beküldeni a földhivatalba, és a földhivatali eljárás kezdeményezése és lefolytatása is az ügyvéd feladata.

„Arra érdemes figyelni, hogy olyan ügyvédet válasszunk, akinek szakterülete az ingatlanjog és jártas az ingatlan adásvételi szerződések területén. Az ügyvéd megbízása mindig a vevő feladata és költsége, jellemzően az ingatlan vételárának 0,5-1 százaléka. Amennyiben az ingatlanvásárláshoz hitelt veszünk igénybe, akkor a folyamat része, hogy egy közjegyző a hitelszerződést közokiratba foglalja, ez előfeltétele annak, hogy a pénzintézet folyósítsa a hitel összegét” – tette hozzá Becz Attila.

Az adásvételi szerződés megkötése után indulhat el a földhivatali eljárás. Amennyiben az ingatlan ellenértékét több részletben fizetjük meg, a földhivatal csak akkor jegyzi be a vevő végleges tulajdonjogát, ha a teljes vételárat kiegyenlítették
és az eladó megadta a bejegyzési engedélyt.

A bejegyzési engedély beérkezésétől számítva a földhivatal 60 napon belül bejegyzi a vevő tulajdonjogát és elküldi az erről szóló földhivatali határozatot az ügyvédi irodának. Ezzel az adásvételi folyamat lezárul.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: